American McGee bejelentette, hogy már biztosan nem készül el az Alice: Asylum

McGee a jövőben nem kíván több Alice projekten dolgozni.

2000. végén jelent meg az American McGee's Alice című videojáték, amely a klasszikus Aliz Csodaországban mesét adaptálta nekünk egy kissé bizarabb, groteszkebb, de leginkább erőszakosabb formában.  A játék, valamint annak folytatása, a 2011-ben megjelent Alice: Madness Returns is remek alkotások voltak, így minden bizonnyal sokan felkapták a fejüket, amikor néhány évvel ezelőtt megtudtuk, hogy tervben van a folytatás, amely Alice: Asylum néven jött volna. Sajnos a múlt idő nem véletlen, American McGee ugyanis Patreonon bejelentette, hogy már biztosan nem fog elkészülni a sorozat 3. része, mivel az Electronic Arts nem nyújt finanszírozást a projekthez, közben viszont az IP-től, vagyis a játék széria jogaitól sem akarnak megválni. Ezzel együtt azt is elárulta, hogy nem kíván a jövőben több Alice projekten dolgozni. Lentebb a teljes bejegyzést olvashatjátok magyarra fordítva.

"Az elmúlt néhány évben a ti támogatásotok tette lehetővé, hogy egy művészekből, írókból, tervezőkből, modellezőkből és producerekből álló csapat folyamatosan kreatív munkát végezzen. Ennek az eredménye lett az "Alice: Asylum" Design Bible - egy 414 oldalas PDF, amely az Alice videojáték-kalandok 3. fejezetének teljes vízióját tartalmazza.

Röviddel a Design Bible elkészülte után folytattam a tárgyalásokat az EA-vel az új játék elkészítésére irányuló erőfeszítéseinkről. Megkapták a Design Bible-t és egy (a Virtuos Games-szel közösen készített) gyártási tervet, amely felvázolta az új játék elkészítésének ütemtervét, költségvetését, csapatát és tervét. Több hetes vizsgálat után érkezett meg a válasz a cégtől. A finanszírozás kérdésében végül úgy döntöttek, hogy az IP belső elemzése, a piaci feltételek és a gyártási javaslat részletei alapján nem fogadják el a projektet. A licenszelés kérdésére azt válaszolták, hogy az "Alice" fontos része az EA teljes játékkatalógusának, így nem hajlandóak megválni tőle.

Jelenleg minden lehetőséget kimerítettünk egy új játék elkészítésére, az EA-től kapott válaszok alapján nincs más lehetőség a projekt folytatására. Ennek következményeként ezt a Patreon oldalt és a kapcsolódó előkészítő tevékenységeket hibernáljuk.

A magam részéről egy végponthoz értem az egész Alice témával és magával a játékok gyártásával kapcsolatban. Nincs több ötletem vagy energiám amit egy Alice-játék elkészítésére fordíthatnék és nem is érdekel, hogy a jelenlegi játékfejlesztési környezetben új ötletekkel foglalkozzak. Ezzel bezárul egy kör. Nincs hatalmam az IP felett, nincs lehetőségem egy folytatás elkészítéséhez, az irányítás teljes mértékben az EA-nél van.

Ha valakinek mégis sikerül meggyőznie az Electronic Arts-ot, hogy elkészítse az Asylumot, akkor sem kívánok részt venni sem abban, sem a hozzá kapcsolódó projektben. Innentől kezdve a családomra és a saját vállalkozásomra szeretnék koncentrálni.

Végezetül szeretnék köszönetet mondani a Patreon támogatóimnak. Tudom, hogy nem ez az eredmény amit reméltünk, rosszul vagyok a gondolattól, hogy ennyi pénzt, reményt, ötletet és szeretetet öltetek ebbe és mégsem lesz ennek eredménye. A kudarc lehetősége mindig ott lebegett a szemünk előtt, de közben meg lehetetlen dolgokban akartunk hinni egészen addig, amíg Csodaországot el nem érte a valóság. Gyakran mondják azt, hogy amikor egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik. Elcsépelt szöveg, de igaz. Nagyon remélem, hogy mindannyiótok számára ez a lezárás egy újabb kaland és álom indulását jelenti a jövőben."