Elvileg kész a Smach Z, a tervezők szerint már csak a végső tesztelés van hátra

A Tokyo Games Show rendezvényen fel is tűnt a PC-re épülő kézikonzol, amelynek szállítása decemberben kezdődhet meg.

A Smach Z talán az utóbbi évek legellentmondásosabb projektje volt. A tervezők megjárták a poklot is, számtalan gyűjtést szerveztek a rendszernek, és többször is módosultak a specifikációk. Tavasszal azonban véglegesítették a gépet, ami azzal is járt, hogy az eredetileg ígért árak alaposan megnőttek. A pletykák szerint magát a projektet az AMD mentette meg a kivégzéstől, ugyanis a vállalat úgy gondolhatta, hogy megér némi pénzt áldozni arra, hogy legyen egy kézikonzoljuk, amit tudnak majd mutogatni a különböző rendezvényeken, és azóta folyamatosan így tesznek.

A Tokyo Games Show rendezvényen is az AMD standja biztosított terepet a Smach Z-nek, amely a helyszíni képviselet beszámolója szerint elméletileg kész van. Azért csak elméletileg, mert még hátravan a végső tesztelés, de ez nem sokszor tár fel problémát, hiszen a komponensek alapvetően működnek a fejlesztői platformon, ergo ugyanúgy működniük kell a végleves vázba szerelve.

Az alapok természetesen megmaradtak, vagyis egy AMD Ryzen Embedded V1605B SoC APU dolgozik majd a gépben, de a korábbi normál és Pro verzió mellé rendelhető még egy Ultra kivitel is, ami már 16 GB-nyi rendszermemóriát és 256 GB-os SSD-t kínál, mindezt 1099 dollárért. Ezt a Smach Z azért hozta be, mert viszonylag sok előrendelő érdeklődött arról, hogy van-e lehetőség 16 GB-nyi rendszermemóriát és nagyobb SSD-t rakni a gépbe a vásárlás után. Ezt kiértékelve a vállalat úgy döntött, hogy csinálnak egy eleve komolyan megpakolt verziót is. A cég kihangsúlyozza, hogy a Smach Z alapkoncepciója a fejleszthetőség. Bármelyik gépet is választja a potenciális vásárló, a memória és az adattároló rendkívül könnyen cserélhető. Előbbi esetben DDR4-es SO-DIMM modulok jöhetnek szóba, amelyeket két darab memóriacsatoló vár, míg az adatokat egy 2242-es M.2 SSD tárolhatja, de utóbbi akár microSD szabványú memóriakártyával is kiegészíthető.

Fontos megjegyezni, hogy a memória szempontjából a Smach Z a legolcsóbb, 699 dolláros normál verzió esetében egy darab 4 GB-os, 2133 MHz-es effektív órajelű modult szállít, vagyis egy extra modult vásárolva aktiválódik a kétcsatornás mód, amivel nem csak a kapacitás bővül, hanem a teljesítmény is nő. Az Ultra modell esetében eleve két modul lesz a gépben, míg a PRO verziónál a megrendeléskor lehet arról dönteni, hogy a 8 GB-ot egy vagy két modullal kéri a felhasználó. A memóriamodulokat vásárlás után maximum 2400 MHz-es effektív órajelű opciókra lehet cserélni, ha még több teljesítményre lenne szükség.

A 3200 mAh-s akkumulátor négycellás kialakítású. Ez a tervezők szerint a Grand Theft Auto 5 720p-s felbontással és közepes részletességgel történő futtatása során nagyjából 5 órányi szórakozásra ad lehetőséget. A játék egyébként 60 fps körüli teljesítménnyel fut a legdrágább modellen, de ez akár a normál verzióval is elérhető, ha a felhasználó utólag kétcsatornásra bővíti a memóriát egy extra 4 GB-os modul vásárlásával. 16 GB-nyi rendszermemória mellett akár a textúrarészletesség is felemelhető magas szintre, és a sebesség igazából nem változik, mindemellett az üzemidő a Radeon Chill alkalmazásával növelhető.

Az operációs rendszer lehet Windows 10 Home, vagy a Smach OS nevű Linux disztribúció. Bármelyik is kerül kiválasztásra, a Smach Z nem győzte kihangsúlyozni, hogy alapvetően egy mobil PC-ről van szó, vagyis ha a gyári lehetőségek nem felelnek meg, akkor akármit lehet rá telepíteni. Nagyon extrém igények esetében esetleg több operációs rendszert is. Opciós lehetőség még az 5 megapixeles kamera is.

A gépen belül dolgozó ventilátor állítólag nem hangos még teljes terhelés mellett sem, de a Tokyo Games Show rendezvény messze nem optimális ennek meghatározására, mindenesetre annyit megtudtunk, hogy nagyjából a Nintendo Switch-hez hasonló a zajkibocsájtás.

Érdekesség egyébként, hogy a rendszert úgy alakították ki, hogy az alaplap is cserélhető legyen benne. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb csatlakozó külön nyomtatott áramköri lapon van, ezzel pedig a processzort, a memóriát és az adattárolókat tartalmazó alaplap kicserélhető egy megfelelően kialakított alternatívára. Jelenleg ennek még nincs különösebb haszna, de a tervezők szerint a jövőben elég a gyorsabb rendszerchipet egy alaplap formájában biztosítani, amit a meglévő Smach Z tulajdonosok megvásárolhatnak, és arra átköltözve lesz egy gyorsabb gépük, méghozzá anélkül, hogy a már meglévő komponenseket újra megvennék.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés