Hard Reset: Videó és PC-exkluzivitás

A Hard Reset egy cyberpunk környezetben játszódó, vérbeli FPS játék lesz, amit némi RPG elemmel dúsítottak, de a hangsúly továbbra is a fegyvereken és a legyőzendő ellenfelek minél látványosabb likvidálásán van. A játék visszatér a gyökerekhez, azaz ezúttal ismét szükséges lesz felderítenünk a helyszíneket eldugott cuccokért, valamint elfelejthetjük az életerőnk regenerálódását, itt nem lesz esélyünk percek alatt meggyógyulni egy csendes sarokban.

A készítő Flying Wild Hog (Repülő Vaddisznó) kizárólag PC-re készíti a játékot, amiből most egy kis ízelítőt adtak ki, valamint egy GameSpotnak adott interjújában a stúdió ügyvezető igazgatója, Michal Szustak válaszolt a feltett kérdésekre. Többek között arra, hogy miért döntöttek a PC-exkluzivitás mellett. Előbb jöjjön a videó, majd utána egy rövid összefoglaló következik az interjúból.

A GameSpot oldal interjújából kiemelek pár fontosabb - minket, játékosokat jobban érdeklő - kérdést és az adott válaszokat (Akit érdekel, angolul elolvashatja az egészet a fenti linken át).

GameSpot: Tudjuk, hogy a Hard Reset egy PC-exkluzív játék lesz. Miért hozták ezt a döntést? Önök szerint mit nyerhet a játék, ha PC-exkluzívként jelenik meg?

Michal Szustak: Egy újonnan alakult stúdió számára mindig egyszerűbb egy platformra fejleszteni, és mi mindig is szerettük volna megalkotni és felhasználni a saját technológiánkat. Az általunk kifejlesztett motor egyetlen fő szempont alapján született, mégpedig hogy egy rengeteg pusztítást és fizikai számítást alkalmazó FPS játékhoz felhasználható legyen. Tegye mindezt úgy, hogy elképesztő grafikát tudjon megjeleníteni, valamint eléggé optimalizált legyen  ahhoz, hogy tökéletesen elvégezhesse a feladatát. Manapság sok olyan játékot adnak ki, amit csak konzolról portolnak át PC-re, és mindnyájan tudjuk, hogy a mai generációs konzolok ereje nagyjából egy négy-öt éves számítógépéhez hasonlítható.

Amennyiben elképesztő grafikát akarsz megvalósítani, úgy sokkal egyszerűbb és célravezetőbb csak PC-re fejleszteni a játékot. Ráadásul a mostani mozifilmszerű, futószalagon gyártott FPS-ek világában, ahol a játékos környezettel történő interakciója minimálisra van csökkentve, szerettünk volna a régebbi stílusú játékok szerelmesei számára is készíteni egy FPS-t, akik olyan elfeledett címeken nőttek fel, mint például a DOOM, Quake és Painkiller.

Visszatérnek a robbanó hordók is

GameSpot: Figyelembe véve a 2011. szeptemberére kitűzött megjelenési dátumot, addig már nincs túl sok idő. Mikor kezdték el fejleszteni a játékot, és miért csak most jelentik be?

Michal Szustak: A Hard Reset fejlesztését 2009. áprilisában kezdtük el, tehát már több, mint két évvel ezelőtt. Hogy miért ilyen későn fedjük fel? Nos, mi úgy hisszük, hogy a játékosok nem szeretik a két-három éven keresztül zajló hírveréseket, weboldalakon futó visszaszámlálókat és hasonló ígéreteket. Majd három évnyi várakozás után végre új információt kapnak, melyben közlik velük, hogy a játék fél évvel később jelenik meg, mint ahogyan azt korábban megígérték!

Majd utána, hat hónap várakozás után bejelentik, hogy ismét további két hónapot kell rá várni! Személy szerint én ezt nagyon utálom. Tehát mi eldöntöttük, hogy csak akkor mutatjuk be a játékunkat, amikor már kész van. Mikor már szó szerint végeztünk vele. Nem lesz több halogatás. Mi azt szeretnénk, ha a játékosok megbíznának bennünk, ezért azon leszünk, hogy jó játékokkal láthassuk majd el őket a jövőben is.

Nem regenerálódik magától az életerőnk

GameStop: Milyen típusú játék lesz a Hard Reset? Egy nyílt világgal rendelkező, Far Cry sorozathoz hasonló akciójáték, vagy esetleg egy sokkal lineárisabb, a Modern Warfare széria stílusát követő lövöldözés?

Michal Szustag: A Hard Reset semmiképpen sem lesz egy Far Cry-szerű, nyílt világgal rendelkező lövöldözős játék, ugyanakkor nem is lesz egy futószalagon gyártott FPS, mint a Modern Warfare. Leginkább a régebbi stílusú FPS játékokhoz hasonlítható, mint a DOOM, ahol át kell kutatnod a terepet kulcskártyák után, valamint titkos helyekre is bukkanhatsz - néha valódi kihívást jelent majd eljutni oda -, és ott elrejtett kincseket vagy felszereléseket találsz.

A kijelzőkről leolvasható minden fontosabb információ

GameStop: Ha már a játékmenetnél tartunk, mit tud mondani nekünk a kiadott képeken látható kijelzőkkel kapcsolatban? Mit jelentenek a különféle színes csíkok és ikonok?

Michal Szuslag: Ahogy azt már tudja, az életerőnk magától nem regenerálódik, szóval az egyik csík az egészségünket mutatja. Ezen felül lesz egy páncélmérő, valamint egy kitartáskijelző, amit a futáshoz használhatunk fel. A fegyverekhez szükséges energia és lőszerkijelzőt is itt találjuk, valamint természetesen a N.A.N.O. számlálót. A N.A.N.O. egy fizetőeszköz lesz, ebből vásárolhatunk magunknak új fegyvereket és fejlesztéseket, így érdemes lesz gyűjteni.

GameStop: Mivel a Hard Reset egy PC-exkluzív játék lesz, ezért felmerül a kérdés, hogy mennyire fogja megterhelni a számítógépeket? A játékosoknak erős komputerekre lesz szükségük a futtatásához, vagy állítható lesz a játék teljesítménye?

Michal Szustag: Hamarosan bejelentjük a hivatalos hardverkövetelményeket, de abban biztos vagyok, hogy meg fognak lepődni. Azt megígérhetjük, hogy még egy ötéves PC is elegendő lesz a Hard Reset futtatásához, mivel van néhány, valóban kiváló programozónk. De persze amennyiben egy megfelelően felépített géppel rendelkezel, sokkal hatásosabb lesz az élmény.

Érdemes lesz felkutatni a rejtett helyeket

GameStop: Mit tud mondani a játék többszereplős módjáról?

Michel Szustag: Azt, hogy nincs benne! Komolyan, gyűjthetsz pontokat és achievementeket, ezeket összevetheted a barátlistádon szereplőkével, ez minden. Miért? Mert manapság egyszerűen túl sok játék fókuszál a többszereplős módra. Választhattunk, hogy minden energiánkat a lehető legjobb egyszemélyes játékélmény létrehozásába fektetjük, vagy készítünk multiplayert is, csak hogy azt is kipipálhassuk, de sokkal rosszabbul sikerült volna, mint a többi játékban, ami a többszereplős módokra van kiélezve.

GameStop: Van még valami, amit el szeretne mondani a Hard Resettel kapcsolatban?

Michel Szustag: Amennyiben belefáradtál az unalmas, futószalagon gyártott lövöldözős játékokba, ahol minden esemény szkriptelve van, ráadásul még mozogni sem tudsz szabadon, akkor a Hard Reset a te számodra készült! Ebben a játékban lehetőséged van ellenfelek hordáinak változatos módokon történő likvidálására, így újra és újra végig akarod majd játszani, csak hogy kipróbáld, miképpen használhatod másképpen a gravitációs bombákat, és hogy miért is olyan nagyszerű kombináció a sztázismező és az elektromos gránát együttese.

GameStop: Köszönöm az interjút.

Azóta történt

Előzmények