Kettészakad a Team Fortress 2 tábora?

A mikrotranzakciós megoldások főleg az ingyenesen játszható MMORPG-k sajátosságai, hogy a készítők imigyen szerezzenek pénzt a program fejlesztésére, anélkül hogy havidíjat kérnének a játékukért.

Viszont ezeknek az úgynevezett "Item Shop"-oknak egy nagy veszélyük is van, ugyanis a jómódú játékosok pénzért megvehetik azokat a tárgyakat, melyek megszerzéséhez a nem fizetőnek sokat kell küszködnie. Ez a veszély fenyegeti most a Team Fortress 2-t is.

A Team Fortress 2 játékosai nemrég megkapták a "The Mann-Conomy Update" névre keresztelt frissítést. Ez többek között tartalmazza a "Mann Co. Store" nevű Item Shop-ot is, ahol a játékosok a Steam Wallet rendszerén keresztül, valódi pénzért vehetnek különféle tárgyakat.

A hivatalos F.A.Q. fordítása:

Q: Mi az a Mann Co. Bolt?

A: A TF2-n belülről elérhető, a Mann Co. Bolt lehetővé teszi a játékosok számára, hogy vegyék, cserélgessék, és testre szabják a most bejött tucatnyi tárgyat a Steam Wallet segítségével.

Q: Mi az a Steam Wallet?

A: A Steamnek most már van egy új része, a Steam Wallet. Pénzt lehet belehelyezni, melyet játékbéli dolgokra is lehet költeni, mint amilyenek a Mann Co. Bolt tárgyai, vagy a Steam boltjában is el lehet költeni játékvásárláskor.

Q: A Bolt tárgyai pontokkal vagy valami hasonló furcsa valutával működnek?

A: Nem, a Steam Wallet olyan igazi pénzt használ, amit Steam jelenleg elfogad  (USD/GBP/Euro).

Q: Bármilyen mennyiséget tehetek a Wallet-be?

A: Igen. Nem fogjuk erőltetni, hogy „csomagokban” töltsd fel a pénzed. Feltehetsz pont annyit, amennyibe az a dolog kerül, ami érdekel. Viszont, amikor a Wallet-be töltesz fel, akkor van egy minimális mennyiség, ez: $5/£4/5€. Ez azért van, hogy a lehető legkevesebbre csökkentsük a tranzakciók és fizetési szolgáltatók költségét.

Q: Elcserélhetek, vagy craftolhatok tárgyakat, amiket megvettem?

A: Röviden: nem. Csak olyan tárgyakat cserélhetsz vagy craftolhatsz, amiket találtál vagy kiérdemeltél a játékban (lásd lejjebb a Cserélést és a Testreszabást). Ezt a szabályt addig vezettük be, amíg meg nem látjuk, hogy a vásárolt tárgyak cserélgetése milyen hatással van a gazdaságra (Mann-conomy).

Q: A TF2 pénzem „jó” máshol is?

A: Igen. A Steam Wallet-ben lévő pénzt bármire költheted a Steamen belül.

Q: Csak a Valve által készített tárgyakat fogtok árulni? Mi a helyzet a community tárgyakkal?

A: A Bolt mindkettőt fogja árulni. Ráadásul, azok, akik beküldték a tárgyakat részesedést fognak kapni az eladásokból. Hamarosan további információkat fogunk közölni ezzel kapcsolatban!

Q: Én egy olyan személy vagyok, aki beküldött Community Tárgyat. Miért nem szerepel a tárgyam a Mann Co. Boltban?

A: Az elején még csak a Polycount Pack tárgyait lehet majd megvenni, hiszen így csak maroknyi emberen tesztelhetjük a rendszert. Mikor kidolgoztuk a beküldők fizetségét, majd tovább tervezzük bővíteni. Ez amint lehet, megtesszük.

Q: Ez azt jelenti, hogy vége az update-eknek? Abba fogjátok hagyni az ingyenes tartalmak kiadását?

A: Nem. Azt tervezzük, hogy továbbra is frissítjük majd, ahogyan eddig is tettük, újabb mapokkal, játékmódokkal, lehetőségekkel, stb. A Mann Co. Bolt egyszerűen egy új lehetőség arra, hogy hozzá lehessen jutni azokhoz a tárgyakhoz, amiket mások a játékban megszereztek.

Q: Már tartalmakért pénzt fogtok kérni, mint például a mapokért?

A: Nem, nem tervezünk ilyet tenni. Szeretnénk azt elkerülni, hogy a játékosaink elkülönüljenek, és ne tudjanak együtt azért játszani, mert ki ezt vett, ki azt.

Q: Pénzt kell majd költenem, hogy továbbra is a kompetitív szférában maradjak?

A: Nem. Minden tárgy, még a legcsicsásabbak is elérhetőek lesznek mindössze azáltal, hogy játszol a játékkal.

Q: Átállítottátok a drop rate-et a régi tárgyaknál?

A: Nem, semmi változtatást nem tettünk a régi itemek terén.

Q: Miért változott az összes tárgyam „Vintage”-dzsé?

A: Néhány tárgy elterjedtebb lesz, ha majd a Boltban is lehet őket kapni. Ezt a lehetőséget meg akartuk adni a játékosoknak, de szerettük volna, hogy felismerhessék azokat a játékosokat, akik a régi „jól bevált módon” szerezték a tárgyaikat. Úgyhogy egyszeri alkalommal átalakítottuk a tárgyakat „Vintage” tárgyakká, amikhez nem lehet majd hozzájutni a jövőben. Így, ezek a régi tárgyak ritkábbá válnak (sőt, a legritkábbá, mivel korlátozott kiadásúak).

Q: És mi a helyzet a jövőben szerzett tárgyakkal? Azokat hogyan fogják megkülönböztetni a vásárolt tárgyaktól?

A: Egyelőre nincsenek arra tervek, hogy megkülönböztessük őket. Az vásárolt tárgyak azonban nem cserélhetőek, és nem craftolhatóak. Úgyhogy még mindig van előnye a „régi módon” szerzett tárgyaknak.

Q: Tudok-e majd tárgyakat cserélni?

A: Igen. Beletettük a régen-kért Csere opciót, hogy a barátok bármikor tudjanak egymással csereberélni különféle cuccokat.

Q: Minden tárgy cserélhető?

A: Nem, nem minden tárgy cserélhető. Néhány korlátozott kiadású tárgy (értsd: Soldier medál, Golden Wrench) nem lesz cserélhető. A vásárolt tárgyak szintén nem cserélhetőek jelenleg.

Q: Testre szabhatom-e a tárgyaimat?

A: Igen. A jövőben még tovább változtathatjátok a tárgyaitokat, mint eddig. Új fajta tárgyakat hoztunk létre, amik testre szabhatók, például a nevük és még a színsémájuk tekintetében is. A Mann Co. Katalógusból tudhatjátok majd meg, hogy mely tárgyakat változtathatjátok meg és mennyire testre szabhatók. Megdupláztuk a Hátizsák méretét is, hogy elférhessen a sok új tárgy.

Q: Adhatok csak úgy tárgyakat valakinek? Vagy kell, hogy adjon cserébe valamit?

A: Igen, „ajándékozhatsz” tárgyakat. Nem kell, hogy adjanak valamit cserébe.

Q: Craftolhatóak a Polycount fegyverek? Vannak rá receptek, mint a többi community fegyverre?

A: Igen, craftolhatóak. Hasonló a receptjük (két fegyver kell hozzájuk), mint a többi community által beküldött fegyvernek.

Azóta történt

Előzmények