Myris: Írisz-szkennerrel védett accountok

Manapság a PC felhasználók többségének legalább tucatnyi különféle fiókot kell létrehoznia, melyek között akadnak szép számmal személyes adatokat tartalmazók is. Ezek védelme kulcsfontosságú, ezért általában különféle jelszavakkal, hardveres kulcsokkal és egyéb megoldásokkal igyekszünk biztosítani, hogy rajtunk kívül más ne férhessen hozzájuk.

Az átlagos felhasználók javarészt még felhasználónév és jelszó segítségével védik fiókjaikat, ami egyre könnyebben feltörhetővé válik. De lassan kezdenek elterjedni a fejlettebb megoldások is. Ide tartozik például az ujjlenyomat olvasó, valamint a most bemutatásra kerülő Myris szivárványhártya szkenner. Az Eyelock készülékét a CES 2013 rendezvényen állították ki, ahol bemutatták annak kezelését is:

A Myris segítségével immár elfelejthetjük a jelszók begépelését, helyette íriszünk segítségével léphetünk be fiókjainkba, legyen az a Facebook, email-kliensünk, vagy éppenséggel a Steam accountunk. Ám az Eyelock készüléke nem szimpla arcfelismerő. Több, mint 240 különféle pontot képes érzékelni és tárolni szivárványhártyánként (Szempáranként 480), így még abban az esetben sem téved, ha van egy ikertestvérünk és mindketten a Myris segítségével használjuk accountjainkat.

A Myris egy USB-csatlakozón keresztül kapcsolódik számítógépünkhöz, de nem csak PC-n alkalmazható, működik Linux és Macintosh rendszereken is. Megbízhatóságáról egy adat: míg egy ujjlenyomat azonosító 10.000 eset közül egyben hamis pozitív eredményt ad, addig a Myris szkenner aránya a tévedésre egy a másfél millióhoz. Ha pedig két szemünket egyszerre ellenőrzi, akkor ez tovább nő, 2,25 trillió esetben talán egyszer tévedhet a készülék.

Képes felismerni azt is, hogy a szkenner elé kerülő szivárványhártya élő személyé-e, vagy sem. Így tehát nem fordulhat elő az az eset, amit a Pusztító című filmben is láthattunk, ahol Phoenix a börtönigazgató szemét kivágta és azzal szökött meg. A készülék megjelenése az év első felében várható, két változatban: üzleti és magáncélú használatra. Pontos árat nem tudni, de állítólag 300 dollár alatt lesz. A későbbiek folyamán pedig várható laptopokba és asztali gépekbe épített kiadás is.