TessMark: Tesszellációt mérő benchmark program érkezett

Most, hogy a DirectX11-képes grafikus kártyák - mint például az AMD Radeon HD 5xxx vagy az nVidia GeForce GTX 4xx - egyre népszerűbbé válnak, így ideje, hogy olyan benchmark program is megjelenjen, ami leteszteli ezeknek a modern kártyáknak a képességeit.

Az új program neve TessMark, ez tulajdonképpen egy apró, szintetikus mérőalkalmazás, ami a videokártyák tesszellációs képességeit hivatott tesztelni. A program az OpenGL 4.0 API-t használja, mivel az új szabvány már szintúgy lehetővé teszi a tesszelláció használatát, akárcsak a DirectX11. És mivel OpenGL-re épül, így a mérések XP alatt is működnek, nem kell Windows Vistá-val vagy Windows 7-el rendelkeznünk a mérések elvégzéséhez.

A program több fokozatban is képes tesztelni videokártyánkat, van moderált, normál, extrém, valamint őrült mód, melyek elsősorban a megjelenítendő polygon-ok mennyiségében térnek el egymástól. Az alábbi képeken láthatjátok, hogy mit jelent ez a gyakorlatban:

Fentről jobbra és lefelé haladva: moderált, normál, extrém és őrült mód. Az utolsó kettő már a GPU határait feszegeti, így biztosak lehetünk benne, hogy valóban képesek kihozni kártyánkból a maximumot.

FONTOS INFORMÁCIÓ!

Sajnos a Cypress alapú HD 5800-as AMD kártyáknál egy Catalyst 10.7-ben található bug folytán gyakorlatilag használhatatlan a program, ugyanis nem engedélyezi OpenGL alatt a tesszelláció használatát. A többi Radeon VGA-t, mint pl. a HD 5700-as szériát, ez a hiba nem érinti. Az AMD már dolgozik a probléma elhárításán, remélhetőleg a következő Catalyst verzió már képes lesz megfelelően kezelni OpenGL alatt a tesszellációt.

Az alábbi képen egy Radeon HD 5870-es VGA-n láthatjuk a 10.7-es Catalyst hibáját:

A jelenleg 0.2.2 verziószámot viselő TessMark letölthető a forrásul szolgáló hír alján lévő linken keresztül.