Vaporware Awards 2009 - Az idei év 10 megukott bejelentése

A Vaporware Awards tulajdonképpen egyfajta citromdíjnak fogható fel, hiszen ebbe a listába kerülnek azok a bejelentések, amelyek valamilyen oknál fogva nem jelentek meg az idei évben. Ezúttal viszont a Duke Nukem Forever kimaradt a díjazottak listájából, hiszen a 3D Realms 2009-ben lehúzta a rolót, a jelenlegi jogbirtokos Take Two pedig még semmilyen bejelentést nem tett vele kapcsolatban.

Duke Nukem az idén kimarad, pedig komoly esélye lenne.

A wired.com összeállította a Vaporware Awards 2009-es "győzteseit", amelyeknek a teljes, képekkel bővített listáját elolvashatjátok a linkelt oldalon. Ide csak egy összefoglalót írtam, a lényeg viszont ebben is benne van:

10. = A Spotify megjelenése az U.S.A.-ban: Február óta elérhető Európában a streaming  technológián alapuló zeneoldal, ahol online lehet meghallgatni a számokat letöltés nélkül, legtöbbször teljesen ingyenesen. Még az idén ígérték Amerikában is, de egyelőre semmi hír róla.

09. = A Pixel Qi energiatakarékos kijelzője: 2010-re csúszott az új, alacsony fogyasztású, színes, többfunkciós kijelzők megjelenése. A hivatalos oldalon még mindig 2009 végét írnak, de sehol nem lehet még egy darabot sem szerezni belőle.

08. = Mitsubishi 73"-os LaserVue HDTV csak jövőre: Bár nálunk valószínűleg kevesen érdeklődnének a 7000 dolláros TV után, de máshol a gazdagok csalódottak, amiért 2010 előtt nem vehetik meg ezt a szépséget.

07. = A Penny Arcade Adventures 3. része 2010-re csúszik: Az epizodikus felépítés miatt a játék részei meglehetősen rövidek, és bár az első két rész nagy sikereket ért el, a rajongók csalódottak, mert még a 4. részt is 2009 végéig ígérték, de már a harmadik rész sem jelenik meg az idén.

06. = D-Link Xtreme N450: Az extrém gyors WLAN router megjelenéséből sem lett semmi, pedig a 450MBit/s sebességre képes egységet még januárban bejelentették.

05. = TextMate 2: A Mac-en nagy népszerűségnek örvendő szövegszerkesztő új verziója mégsem jelenik meg idén, holott már az 1.5-ös verzió kijövetelekor is az új iránt érdeklődtek a rajongók. A válasz még most is: "Dolgozunk rajta."

04. = Half-Life 2: Black Mesa-mod: Az első rész eseményeit a második rész motorja alá átültető komplett módosításon a Black Mesa csapata már több mint hat éve dolgozik, és 2009 végére volt ígérve. A megjelenést azonban nemrég 2010 elejére tolták.

03. = Red Scarlet: A 3000 dollárba kerülő multifunkciós "LEGO" moduláris kamera sem jelent meg 2009-ben.

02. = CrunchPad: Az új Tablet-PC eredetileg egy 200 dolláros árérzékeny modellnek készült, és 2009 végére volt bejelentve. Időközben új nevet kapott, ezentú JooJoo néven találhatjuk meg az üzletekben, picit drágább, 500 dollár körüli áron.

01. = StarCraft II: A Vapoware Award idei győztese a Blizzard készülő RTS-e, a StarCraft II! 12 évnyi várakozás után sok rajongónak végleg elfogyott a türelme, amikor a 2009 végére ígért bétát elcsúsztatták 2010 elejére.

2009-ben a Vaporware Award első helyezettje a StarCraft II

Azóta történt