Háztartási gépek - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


karib
(addikt)

Volt már háztartásigép topic (hűtő), így legyen má' mégegy :)

Hozzáértők szóljanak: melyik a legmegbízhatóbb mosógép márka? Engem a legolcsóbban, legegyszerűbben fenntartható és karbantartható érdekelne, azaz: lehetőleg nem romlik el, ha elromlik akkor JAVÍTHATÓ (ez nem triviális manapság, a ''dobjukelésvegyünkújat'' korában), illetve lehetőleg ha javítani kell és lehet, akkor kedvező áron lehessen ezt tenni.

Engem konkrétan felültöltős típusok érdekelnek most, de mások okulására bármi jöhet a témában :D

Nos?


Som@
(őstag)

Mire is nem jó a kereső? :U :DDD
Hna szóval. Törpént egyszer, hogy kedves jó nagymamám régi forgótárcsás mosógépe (a kicsit idősebbek még biztos emlékeznek rá :) ) megadta magát. Megjavítattni több okból kifolyólag nem akarja. Viszont ugye kellene neki egy másik. De csak ilyen, azaz forgótárcsás jó neki. Mondván, hogy mivel szegénynek úgy is kevesebb van hátra, mint amit megélt (remélem nem így lesz. :D ), nem fog hiper-szuper, százezer fointos gépet venni.

Szóval: hol lehet (ha egyáltalán lehet :U ) forgótárcsás mosógépet venni kis hazánkban?


supercow
(őstag)

szia karib,

mi évekig használtunk egy felültöltős Whirlpool gépet, most 4 év mindennapi mosás után elkezdte előbb kiereszteni az öblítőt, mint ahogy a program akarná. Ezen kívül soha semmi baja nem volt, Metro-ban vettük egész jó áron.

Ha gazdaságos fenntartást nézzük a felültöltősek több vizet fogyasztanak, mint az elöltöltősek, bár sosem értettem, hogy miért.

Ha olcsón akarsz venni akkor ne a Murányiba menj :) Inkább Metro, de a nagyobb áruházak akcióiban is találsz jót.

Szerintem bosch, siemens, whirlpool vagy samsung gépet érdemes venni. ''A'' energiaosztályú, kis vízfogyasztású modellt, a ruhatöltet nagyságával ne foglalkozz, csalóka. Max. 50 liter víz legyen jelölve, inkább 45. A gagyi darabok 70 liter fölött zabálnak egy mosáshoz.


supercow
(őstag)

ja és az öblítős probléma egy alapos takarítással megoldódott (szétszed-kipucol-összerak)


morzsa
(aktív tag)

Azért az a Murányi mellett szól, hogy ha jól tudom, mindenre!!! 3 év garanciát adnak. Egyébként Whirlpool a király.


karib
(addikt)

Köszi a hozzászólásokat, nyomassuk az infókat :))

Én leginkább egy Electrolux ???-1050-nel szemezek most, de a verseny még teljesen nyitott :)


Bazsiii
(tag)

szia karib,

whirlpool az isten. nekünk felültöltős működik már vagy 7 éve, az akkori új dizájn sztem még ma is megállja a helyét, szóval ránézni is jó. semmi baj nincs vele, és sztem az is fontos, hogy mikor centrifugál csendes mint a halál és meg sem mozdul, nem szedi fel a járólapokat a fürdőszobában. Bazsiii


Egon
(nagyúr)
Blog

Nekünk is Whirpool van, szintén pozitív ''róla'' a véleményem (bár inkább a barátnőmet kellene megkérdezni: elvégre Ő szokott mosni...:D).


fügike
(senior tag)

Szerintem is legyen felültöltős. Azt mondják ui., hogy az előltöltősök gumitömítése jóval hamarabb feladja (az ajtó körül), ezért sokkal több velük a bibi. Igaz, hogy a komolyabbak drágák, de biztos megéri A energiaosztályút venni, ami nem eszi annyira a vizet se.:))


Bagoly
(senior tag)

Először is, ha van hely akkor elöltöltős, mert azok a hasonló tudású felültöltősökhöz képest olcsóbbak. Ha tartós gépet akarsz szerintem 90k és felette érdemes nézni. Lehet, hogy most lehurrognak mások, de szerintem a whirlpool
egy középkategóriás gyártó. Az igazán strapabírók a következő modellek (árban növekvő lista) : elecrolux (csak a magasabb árúak), bosch (itt is figyelni kell a centrifuga részre, de 90k-ért ebből már van jó), siemens, aeg (ne ebből szinte mind tuti, de persze ez 100k+ os kategória), miele (de szerintem ez már nem magyar pénztárcához való). Ami kifejezetten kerülendő: fagor, candy. Az, hogy A energiaosztály, ''csak'' az üzemeltetési költségekben jelentkezik, ott se olyan súllyal amivel az árba kalkulálják (persze ez nem egy ''öko-duma'', de sztem így van.), inkább a ritkábban feltüntetett mosóhatás A kategóriáját érdemes figyelni (szerintem itt a legjobb whirlpool is B-s), hiszen nem vízgazdálkodásra veszed a gépet, hanem mosni. :)) Ami még fontos lehet a centrifuga rész. Ha van szárítógéped akkor érdemes nagy fordulatszámú centrifugásat venni (1000 és felette), mert különben elküzd egy darabig a szárító, különben a 800-as is jó (de ez alá menni nem érdemes). Erre figyelni kell, mert láttam mér olcsó bosch-t 400-as :( centrifugával.


McJames
(senior tag)

Lehet, hogy sokaknak belelépek a lelkivilágába, de amit Bagoly írt az teljesen egyezik a véleményemmel. Amúgy egy kis mélységű (helytakarékos), elöltöltős, szárítós Zanussink (ha és amennyiben az a volt Hajdú) van éppen most (kb. 2 éve volt 120).


Mik^
(tag)

Hali!

Rövid ideid volt szerencsém Elektro Markt eladónak lennem. A hozzáértök aztmondják AEG a király, csak azt nem biztos h. meg is tudod fizetni. Egyébként meg: bosch, siemens, whirlpool. Kb. 14 éves zanussink felujításánál a szerelö az ablakos gépeket nem nagyon javasolta, söt... (ha barmi történne az ablakkal olyan 20e Ft körül kezdödnek az áraik, nem is beszélve arról h. mivan ha a tömitése bemondja az unalmast)
Jó vásárlást!

Mik


Egon
(nagyúr)
Blog

''Lehet, hogy sokaknak belelépek a lelkivilágába...''

Gondolod, hogy egy ilyen offtopic téma is generálhat Intel vs. AMD-szerű, vérre menő vitákat? :D
Már nyitom is a Whirpool vs. Bosch topicot!! :))


CsendPenge
(őstag)

OFF
Az ötlet jó :D
ON
Ehhez a témához én síkhülye vagyok. De azt nem gondoltam volna, hogy néhányan ennyit tudnak... wov :DDD


badbrother
(aktív tag)

Síkhülye???
Te!!??
Azt hittem aki könyvtárban dolgozik az mindenhez ért, vagy ha nem, hát minden infót meg tud szerezni.:))
Ne csak a szép lányokat nézegesd Drake :DD


Egon
(nagyúr)
Blog

:) Na ja... Drake már csak ilyen...:D
Idejének jelentős részében a csajokat bámulja, a maradék időben meg engem cseszeget a fórumokban! :))


Den
(veterán)
Blog

Volt egy kitétel, a könnyű javíthatóság, ne keljen kidobni ha tönkremegy valami.

Na ebben verhetetlen az ugrálós energomat. nekünk tíz évig táncolt egy ilyen a fűrdőszobában, de nem sok komoly gond volt vele.

Rögtön vételkor venni kell hozzá egy zacskó lemezcsavart, mert a burkolatot a veszett nagy ugrálásban mindig ledobja magáról, és a csavarok nagy része rejtélyes módon eltűnik. Fogyóeszköz még a rugós láb, azt úgy másfél év alatt pusztítja el, ezt onnan lehet észrevenni, hogy centrifugálás indulásakor földhöz veri magát, padlócsempét pik-pak föltöri.

Komolyabb adag centrifugálása előtt érdemes a födémen statikai vizsgálatot végeztetni, mert nagyonbe tud gorombulni. :)

A tíz év alatt a fent leírtakon, kívül egy ékszíj, meg asszem fűtő szál csere volt.

3 éve egy elöltöltős siemensünk van, már háromszor volt nála szerelő. Az ajtó biztonségi kapcsolója bekrepált de integrálva van minden nyavajával, úgyhogy 20k-lett volna a cseréje (1 éves volt a gép), úgyhogy nem cseréltettük, a szerelő kikötötte vagy mit csinált, és így használjuk.


McJames
(senior tag)

Nekem is volt egy - most a balatoni házban figyel -, 1998-ban vettem, ráadásul Thermal modellt :), de tényleg nem egy meghibásodós típus, pedig akkor még Calgon meg Antunovics Antun se volt, és errefelé olyan kemény a víz, hogy kalapáccsal kell letörni a csapról... :D


tothjozsef
(aktív tag)
Blog

Én nemrég vettem egy Indesit-et, nem volt drága, és nagyon jól szuperál. Naná, hogy jó, nincs még fél éves se... Én is a felültöltőseket javaslom!

Joe


ArchElf
(addikt)
Blog

Nekünk 25 éves mosógépünk van, de nagyon rulez... (Főleg a múltkor, amikor egy mosás alatt (épp nem voltunk otthon) 160 liter vizet kiengedett a 10.-en; 4 emelet úszott velünk együtt)

AE


Krix
(senior tag)

Nekem egy AEG van. Csendes, kevés vizet és áramot fogyaszt. Minden nap lemegy egy program, eddig semmi gond nem volt vele. Most 5 éves és ha jól emlékszem 5 év garanciával adták. Szerintem nagyon jó, bár nem olcsó.


Bagoly
(senior tag)

Gondolkodtam, hogy beírjam-e: a siemenseknél egyedül ezek a mikrokapcsolós gombok zavartak kissé, nem tűntek túl stabilnak.

Látom nem véletlenül :))

Az AEG és a MIELE esetében él a könnyű szerelhetőség,
ezeket nem kell szerelni, mert nem romlanak el. ;)

Persze király az öreg energomat, de azért vegyek ladát porsche helyett, mert azt még meg tudom szerelni, a másikhoz meg fingom sincs?

Ezzel nem az energomatot akarom leszólni, ha van és megy, akkor felesleges cserélni, de ha nincs, akkor most már nem alternetíva.


sulfur
(csendes tag)

kalgonnyal a mosógép is tovább ég! (Kretén) :))


Den
(veterán)
Blog

Energomatot én se gondoltam komolyan, csak úgy felötlöttek a témától az emlékek. Gépelés közben szétröhögtem magam mikor eszembe jutott ahogy ott ugrál a panel fűrdőszobában.:)


wassermann
(addikt)

Nekünk BOSCH van, mert kicsi a fürdőszobánk és elöltöltős szupervékony kellett. Azt mondják ugyanaz mint a SIEMENS csak 10%-al mindig olcsóbb mert mindig egy tekerővel, vagy gombbal kevesebb van rajta mint a SIEMENS megfelelőjén - így is drága.
Egyébként tutira bejött, mert a mélysége csak asszem 45cm, közvetlenül lehet fölötte polc mert előltöltős és egyáltalán nem ugrál. Sok mindent csinál mert Fuzzy Logic-os, asszem a mosóvíz szinének időbeli változásából nézi milyen koszos a bennelévő cucc és ennek megfelelően módosítgatja a programját. Ezen kívül a németek még tettek bele valami vasalás könnyítő programrészt is, ami centrizés után fellazítja a ruhákat (?)
Már több mint két éve meg van és LEKOPOGOM semmi baja, pedig írtó sokat mosunk mert kisgyerek is van a családban.


michael jackson
(csendes tag)

nem semmi, jól nyomjátok, gyerekek. 100k+, stb, csak nézek. mi az asszonnyal úgy kapartuk össze a lóvét (diákhitelből) egy low end whirlpoolra, és csak néztem ki a fejemből, hogy hát ez de frankó halkan centrizik. most látom, hogy mekkora lúzer vagyok még mosógép-téren is.
ja egyébként a gép 60k volt, c energiaosztályú és 500-as fordulaton centrifugál valamint állítható hőfokon mos. 100%-ig meg vagyok elégedve, persze az energomat után mit akarok.
szóval ha normális darabot akarsz, a wp-t ajánlhatom. (awt 2250)
bár ez is gyenge darab a 72l-es vízfogyasztással...:(


karib
(addikt)

Nos, összefoglalom néhány napos ''tájékozódási futásomat''. Megjegyzendő én amolyan technikai eszköz beszerzési döntéselőkészítő vagyok ebben a folyamatban, névlegesen kb. húszéves Minimatunk méltó utódjának megtalálásában :)

Az alapvető vitát az elültöltős-hátultöltős vonalon lehet keresni (vö: egypupu vs. kétpupu tevét pártolók tábora, stb.), nálunk a peremfeltételek miatt a felültöltős az egyetlen út. Amúgy magamnak valszeg ''oldalast'' néznék, és lehetőleg kellően megemelve helyezném el, hogy hajlongás nélkül lehessen ki-be pakolni. Az oldalajtó tömítése nekem mint laikusnak is primer hibaforrásnak tűnt a megoldások összevetésekor, az ajtó üveg volta pedig szintén problémás lehet. Érdekes koncepció a ferde dobos megoldás, van benne funkcionális ráció, de ha csak a csapágyazásra gondolok egy ilyen szerkezetnél... asszem jobb valami konzervatívabb.

Eddig összességében a legtöbb jót az AEG-ről hallottam. A jó összképhez hozzájárul az elektromarktos :) helyszíni tapiszemle és a paraméterlisták is. Megjegyzendő, a Zanussi, Electrolux és AEG mind az Electrolux céghez tartoznak, ezért kísérteties hasonlóságok vannak egyes modellek között. Mondjuk a Zanussiba forgatják a legrégebbi fejlesztéseket, ahogy elnézem. AEG-Electrolux vonalon nagyon pöpec, hogy az újabbaknál dob ajtaja műanyaggal burkolt és csillapítottan, akár egy újjal nyitható, nem csapkod. Ráadásul piszok jók a paramétereik is, igaz árban is ott vannak.

Kicsit számolgattam is. Tegyük fel, hogy mondjuk heti 5x futtatod a gépet, az évi 260-at jelent, egy program 2h. Ha 0,1 kWh-t tudsz spórolni egy géppel, az éves szinten 260 x 2 x 0,1 = 52 kWh megtakarítás, ami 24,64 Ft-os árral számolva 1281,28 Ft. Ha 10 liter vizet spórolsz, az éves szinten 260 x 10 = 2600 liter, azaz 2,6 m3, 126 Ft-tal számolva 327,60 Ft! Azaz átlagos használat mellett 1-5e Ft-ot lehet megtakarítani egy ''zöldebb'' gép használatával - már ha valóban jelentkeznek ezek a difik. Szóval a ''zöldség'' felára csak hosszú távon jön be, ha egyáltalán. Ettől függetlenül, a legjobb mosóhatású gépek már nagyon takarékosak is, tehát ez csak hab a tortán.

Az Indesitek is jó benyomást tettek rám, energiatakarékosak és olcsók, ráadásul ultragagyi nem lehet, ha a 4-6-os villamoson is hirdetik :)

Amúgy konzultáltam egy háztartásigép-szerelő ismerőssel is, ő is AEG-t, Electroluxot és Boscht ajánlott. Állítása szerint Zanussit és Whirlpoolt gyakrabban kell szervizelni, ráadásul az olcsóbbakat sem lehet olcsóbban javítani (alkatrész és munkadíj kb. ugyanott jár). Indesitről nem tudott igazán véleményt mondani, nem csinált eddig sokat.

Mindent egybevetve nekem a legszimpibb jelenleg az Electrolux EWT1050, A/A/C kategóriás, 0,83 kWh-t és 42 l-t zabál, amik nagyon jó értékek. Van benne sok egyéb nyalánkság is. Mondjuk 115e, de ha tényleg tutik az AEG-k, akkor ez sem lehet rossz, lévén csak a vezérlőpanelben és néhány szolgáltatásban térnek el.

Amúgy azért mertem feltenni a kérdést itt a fórumban, mert egyrészt mindenkinek van valamilyen tapasztalata, másrészt annyi jó offtopic dologról sikerült már infót gyűjteni - ez is bejött :)) Nagyok vagytok, srácok :D


Den
(veterán)
Blog

Bazz.. már te is? megőrülök...


Le(s)lie
(csendes tag)

Úgy látom már döntöttél, de én azért elmondom, hogy kb. egy fél éve vettünk egy AAB-s Ariston elöltöltős masinát asszem 98k körüli összegért.
Előtte 13 évig a sokat emlegetett ugrálós Energomat volt.
A két gép között ég és föld a különbség.:D
Ez egy olasz gép, tapaszatalataink, illetve az utána érdeklődés alapján a jobb márkák közé tartozik.


karib
(addikt)

Még nem, de nagyon szimpatizálok vele :)


esteban
(senior tag)

Na most en lattam olyat (igaz Japanban nepszeru) ami nem nagyon mozgatja a ruhat, hanem levegot pumpal befele es a felszalo boborekok forgatjak a szennyest :) ... helytakarekos, van ami par arasz szeles csak ... ilyen nincs odahaza ???


Flashcash
(Közösségépítő)

Na én is beszállok az új hardware témába. :)
Kb 1 éve lehetett ilyen mosógépet kapni, Daewoo volt ha jól emléxem és normál méretű felültöltős kivitel.
A buborékos mosógépek energiatakarékosak mert nem melegítik a vizet szal még calgon se kell bele.
Szerintem ezek a 40-50L-t fogyasztó gépek nem feltétlenül nyerők mert ilyen kevés vízzel csak a ruhák átmosására jó.
De ha valami komolyabb piszok van a cuccon akkor már kevés.
Én valami B kategóriás minőségi márkát vennék.


Pro-Kontra
(csendes tag)

A HVG-ben volt erről a levegőbuborékosról egy elég hosszú cikk. Azt írták, hogy jó, csak egy baja van: iszonyúan drága. Még a gazdag japcsik is elgondolkodnak azon, hogy megvegyék.


Tompo
(aktív tag)

Azt hittem poén a téma, ezt itt nem igazán vártam :))
Whirpool is nagyon jó, de szvsz a Bosch a legjobb (viszont drága)!


nap
(őstag)

Nekunk ilyenunk van mar 4-5 eve. Daewoo Z a neve, buborekos elven mukodik.
Mielott megvettuk, csinaltunk koltsegszamitasokat, es akkor ez volt a legtakarekosabb mosogep, amit lehetett kapni. Kb tizezerrel volt dragabb egy akkori atlagos mosogeptol.
Eleg jo a gep, felultoltos, programozhato (play/pause gomb!) csendes, energiatakarekos, allotengelyes, hideg-melegviz kell hozza.
Hogy mennyire javithato, azt szerencsere nem tudom, de tul sok karbantartast nem igenyel, a szuroket kell idonkent kitisztitani benne. :)
Viszont 2 centin mulott, hogy befert az ajton. :D


Dalai Láma
(őstag)
Blog

Mosógép téma: azt hiszem, akkor én egy porszívó topicot fogok nyitni, mert én meg porszívófanatikus vagyok :) És ez nem vicc!

De ha már mosógép: 17 éves létemre még csak pár mosást végeztem géppel. A jó öreg Hajdúra még mindig emlékszem, valóban ugrált rendesen!

Most egy Zanussi TL 883 CV van, elég korrekt, 8500-as fordulat, könnyű programozhatóság, és eddig 3 éve nem volt semmi baja. Egy rakás ruha belefér, felültöltős.
Ezen a linken van róla pár infó:
[l] http://www.procontrol.hu/HAZTART/Mosgep/Zanussi/tl883.htm [/l]

Nem azt mondom, hogy valami verhetetlen csúcsgép, de nem rossz. Persze nem én mosok vele. :D


Don Vittorio
(őstag)
Blog

Aszongyák a nagyon hozzáértők, hogy az AEG a nyerő strapabírás terén...


Totyi
(őstag)

Jó régi a téma,de a modok beleegyeztek a nyitásba.:)
Le szeretném cserélni a mosógépünket,és várnék véleményeket,esetleg konkrét tapasztalatokat arról;hogy mit is érdemes venni.Kalkulációk után arra jutottam,hogy jobb lenne olyat venni,ami kevesebb áramot fogyaszt.Nem tudom mennyi a legkisebb fogyasztású,víz/áram,mosógép.
A mosóhatás sem volna mindegy,és a centri fordulata.Annyi márka van,hogy nemigaz;és szeretnék jól választani.
Elvárások lennének:magas centri fordulat,lehetőség szerint inkább kevesebb áramfogyasztás,márkás legyen,jó mosóhatás,(ez nem elvárás,de:nagyobb ruhatöltet),ne legyen nagyon zajos(bár a mostaninál csak halkabb lehet:) ),elöltöltős verzió.Egy olyan funkcióról is hallottam,ami érzékeli;hogy mennyi ruha van a gépben és ahhoz adagolja a vizet,kisebb ruha-kevesebb víz.
És ne kerüljön 80000HUF-nál többe.
Előre is köszönöm a segítséget.


Totyi
(őstag)

up!


Totyi
(őstag)

UP!


ipgirl
(tag)

Indesit és felültörltős. Legyen rajta gyorsprogram, legyen ''A''-s , ne legyen hangos, és ha mindez megvan, akkor ok :) most ilyen van, és remélem kitart jópár évig.


Totyi
(őstag)

Ezt nem nagyon értem ám,bár lehet;hogy én vagyok gyík.:)
Azért up!


Totyi
(őstag)

Hát ez a téma senkit sem érdkel;úgy látom. :(


csemberlen
(senior tag)

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9089297


dokar
(addikt)
Blog

Valszeg most hétvégén veszek egy felültöltős Whirlpool-t. Majd letesztelem, aztán nyomatok róla infókat. :DDD


pemete2
(csendes tag)

Én 5 éve vettem ilyet,semmi probléma nem volt vele eddig!szerintem,az egyik legmegbízhatóbb márka háztartási gép terén!Nekem a nagyobb ht.gépeim mind Whirlpool.úgyhogy nyugodt szívvel ajánlom!


ragazzo
(őstag)

Nekünk is whir 6. érzékes felültöltős gép van, és három év óta nem kellett hozzányúlni.Drága volt,de legalább tartós lesz.


(Bundás)
(addikt)

Mi Bosch-t vettünk 2-3 éve. Viszonyítási alapom egy 15 éves Hajdúhoz volt, kicsit hallkabb, mosni ez is mos. :) Múltkor benéztem a perem alá, és a gumitömítés körbe csupa penész vagy mi! :F Nem tudom mióta van, de sikálni nem lehet, azt se tudom mitől lett! Valami vegyszer nincs erre? Mosógép fertőtlenítő? :) Semmi adalékot nem használunk csak mosóport meg öblítőt. Calgonit, miegymás kellett volna?


pemete2
(csendes tag)

Az lehet.Meg néha le kellett volna takarítani,mert ugyebár,amit használnak,az koszolódik is!Még akkor is,ha csak víz megy bele.így rövidebb lesz a gumi élettartama,és cserélni kell!Egyébként:Cillit Bang.

üzenetek