F1 2017 teszt (Xbox One)

Menetrendszerűen érkezett a Codemasters Forma-1-es játéka, a brit fejlesztők pedig mindent beleadtak a 2017-es csomag tartalmát illetően, egyáltalán nem csak egy egyszerű frissítésről beszélünk. – írta: dreampage, 10 hónapja

Új szezon, régi arcok

Nyolcadik éve megállás nélkül szállítja a hivatalos Forma-1-es videojátékot a brit Codemasters. És bár a sorozatban volt egy kis törés (a 2014-es változat szimplán unalmas, a 2015-ös pedig tartalmilag hiányos volt), elmondható, hogy a kódolás mesterei fokozatosan egyre szebbé és jobbá teszik ezeket a játékokat. A trend idén sem állt meg: az F1 2017 a tavalyi játék alapjaira épül, de szinte minden szempontból jobb és teljesebb annál.

F1 2017 Xbox One

A 2017-es szabályváltozások nemcsak a sportnak tettek jót, hanem ezáltal a játéknak is. A gumik szélesebbek lettek, az autók jobban néznek ki, stabilabbak és gyorsabbak, ez pedig a játék vezetési modelljét is jótékonyan befolyásolja. Az F1 2017-ben szórakoztatóbb a vezetés, olyan kanyarokat lehet padlógázzal bevenni, amiket korábban nem, ezáltal a pályán zajló akció gyorsabbá és izgalmasabbá vált. Jobb a vezetés ritmusa, és akárcsak a valóságban, itt is élvezetesebb a körözés, mint tavaly.

De nemcsak a pályán, hanem azon túl is felfrissült és bővült az idei virtuális Forma-1 élmény. Természetesen minden itt van, amit a hivatalos licensz alapján elvárunk. Az összes nagydíj és pálya, csapatok, autók, versenyzők és szabályok. Szinte nincs is olyan aspektusa a sportnak, amit az idei játék nem vesz figyelembe – a biztonsági autótól a közönség ünnepléséig, a profi kommentátortól a rajtbüntetésekig. A karrier most is tíz évadot ölel fel, ez alatt kell fejlesztenünk az autót, elérni a legjobb eredményeket, és nyomot hagynunk a sport történelemkönyvében.

F1 2017 Xbox One

De van még más is: maga a karrier szinte egy mini RPG-vé terebélyesedett. Az autó fejlesztése egy komplett „képességfát” kapott, amin négy részleget (megbízhatóság, kasztni, aerodinamika és hajtáslánc) fejleszthetünk a szabadedzéseken és versenyeken szerzett erőforrás pontokkal. Az egyes alkotóelemek mellett az azokon dolgozó osztályok sebességét és megbízhatóságát is növelnünk kell, hogy az alkalmazott fejlesztések be is váljanak a pályán. Ha ez még nem lenne elég, figyelni kell a hajtáslánc alkatrészeinek elhasználódására is, a valódihoz hasonlóan ugyanis itt is gondot okoz, ha túl sűrűn kell cserélgetni az alkotóelemeket, és rajtbüntetésekkel sújtanak érte.

A hosszú, és minden igényt kielégítő, az F1 élményt szinte tökéletesen átadó karrier mellett van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Létrehozhatunk saját nagydíj hétvégét (Grand Prix), vagy akár egy teljes bajnokságot is, de vannak egyedileg beállított, saját szabályrendszerrel működő bajnokságok is (Championships). Hétről hétre online eseményeken (Event) tehetjük próbára magunkat, körözhetünk pusztán az idő ellen (Time Trial), és persze van online multiplayer is, ahol egyszerű versenyektől a komplett bajnokságokig lehetőségek széles skálája vár mindenkit.

F1 2017 Xbox One

A végére hagytam a legjobbat: az F1 2017-ben visszatérnek a klasszikus Forma-1-es autók is! Összesen 12 modell választható, Ayrton Senna 1988-as McLarenjétől Sebastian Vettel 2010-es Red Bull-jáig az összes nagy világbajnok klasszikus autója bekerült a játékba. A Williams, a McLaren, a Ferrari, a Renault és a Red Bull járgányairól van szó, ezeknek a vezetése legalább olyan izgalmas, mint a hangjuk. Garantált, hogy Schumacher 2004-es Ferrarijának visító üvöltésétől mindenki libabőrös lesz. Ezek az autók nem dísznek vannak: karrierben bizonyos nagydíjak után meghívásos eseményeken vehetünk velük részt, amik lehetnek versenyek, idő elleni vagy előzgetős kihívások. Külön játékmódot is kaptak, és részt vehetünk velük saját versenyeken és multiplayerben is. A fejlesztők végre érdemi tartalmat kerekítettek ezekből a klasszikus csodákból is, amitől az egész játék csak még nagyobb és még jobb lett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Micro Machines World Series teszt (Xbox One)

    A Micro Machines egykor a legismertebb sorozatok közé tartozott: az aprócska, otthoni környezetben száguldó autók hatalmas mókát jelentettek.

  • DiRT 4 teszt (Xbox One)

    Alig több, mint egy évvel a DiRT Rally után a Codemasters visszatért egy nagyobb, érettebb produkcióval, ami két világot próbál meg egyesíteni. Többnyire sikerrel.

  • F1 2016 teszt (Xbox One)

    Menetrendszerűen érkezett a Codemasters Forma-1-es játéksorozatának idei része, de a brit fejlesztők ezúttal semmit nem bíztak a véletlenre. Itt van minden idők legjobb F1 játéka?