Forza Street teszt (Windows 10)

Érkezett egy új Forza játék, bár ez a kijelentés nem teljesen állja meg a helyét. Sajnos ez a képzavar a végeredmény minőségén is érződik. – írta: dreampage, 4 hónapja

A Microsoft egyre többet tesz azért, hogy játékait a konzolos közönség után mindenki megismerje. Egyre inkább előtérbe kerül a PC, sőt a hamarosan bevezetésre kerülő Project xCloud streaming szolgáltatás hatására akár a mobiltelefonok és a Nintendo Switch is. Játék mindenhol, mindenkinek – ez az Xbox új hitvallása, és ennek a folyamatnak egy lépése a Forza Street is, amely egy teljesen új közönség számára hivatott ismertté tenni a neves autós sorozatot. A játék abszolút mobil fókuszú, ironikus módon azonban egyelőre csak Windows 10-es PC-re érhető el, az Android és iOS változatok az év későbbi szakaszában érkeznek.

A bevezetőben képzavart említettem, ez ugyanis valójában nem igazi Forza játék. A helyzet a következő: a brit Electric Square tavaly adta ki a Microsofttal közösen fejlesztett Miami Street című autós játékát Windows 10-re. Némi csiszolás után egyszerűen erre tették rá a Forza plecsnit, vagyis azon kívül, hogy ebben is vannak autók, semmi közös nincs a Street és a francise többi része között. Alapvetően egyébként nem rossz ötlet egy érintőképernyőre tervezett, könnyen játszható mobilos Forza, a probléma csak az, hogy a Streetben nincs semmi, amit ne láthatnánk bárhol máshol.

A játékban egy utcai versenyeket feldolgozó „történetet” játszhatunk végig, ahol különböző ellenfeleket legyőzve juthatunk előre. Az éjszakai, csak papíron legális versenyek mögött sötét alakok húzódnak, természetesen őket is fej-fej melletti csatákban kell leküzdeni. Négy autóosztály (sport, izomautók, utcai és szuperautók) áll rendelkezésre, ezek között is vannak modern, retró és klasszikus modellek. A kínálat nem rossz, és tulajdonképpen az előrehaladásunk is az autók fejlesztésétől függ. Csak akkor van esélyünk a versenyeken, ha az éppen használt autó teljesítményindexe megfelelően magas.

Vezetni rém egyszerű: két gombot kell mindössze használni, a gázt és a nitrót (PC-n ezt az egér két gombjával a legegyszerűbb). A versenyzés annyiból áll, hogy indulásnál el kell találni a megfelelő fordulatszámot, a kanyarok előtt pedig jó időben kell elengedni a gázt, kigyorsításnál pedig jól időzítve kell beletaposni. Idővel feltöltődik a nitró, ezt bármikor elsüthetjük, persze egyenesben érdemes. Kormányozni vagy bármi másra figyelni nem kell. A fejlesztők ezt „egygombos vezetésnek” hívják, ami valójában kettő, de így is jól példázza, mennyire egyszerű játékkal van dolgunk.

Forza Street Windows 10

Az egyes fejezetek pókhálószerűen elágazó útvonalakból állnak, ezeken kell végigkattintgatni magunkat, és az elhelyezett bónuszokat felvenni, illetve az ellenfeleket legyőzni. Ezek az útvonal-képernyők önmagukban is összetettebbek, mint a versenyek, amik 45-50 másodperces futamok, és mindössze 3 kanyarból állnak. Az igazán nagy csalódás, hogy mindössze egyetlen helyszín van, ugyanabban az éjszakai városban száguldozunk végig, nincsenek eltérő környezetek, napszakok, időjárási viszonyok, semmi. Éppen emiatt iszonyúan önismétlővé válik a játék.

További probléma, hogy az egész Forza Street egy mikrotranzakciós rémálom. Az alapjáték ingyenes, de ahhoz, hogy játsszunk, energiára van szükség, az autók fejlesztéséhez pedig kismillió tuning készletre. Ráadásul nem is fejleszthetjük őket szabadon, csak ha megfelelő ritkasági fokot érnek el, amihez duplikálni kell az autós kártyákat. Ezerféle kártya, zseton és más cucc szerezhető, persze a pénzt is önthetjük bele féktelenül, és erre lépten-nyomon biztat is a játék. Mobilon ez nyilván nem újdonság, de ettől nem lesz barátságosabb a rendszer. Rengeteg időt el lehet tölteni a Forza Streettel, de annál inkább nyilvánvalóvá válik, hogy mesterséges akadályokat gördít elénk, amiket vagy pénzzel, vagy csak nevetséges mennyiségű „tápolással” lehet leküzdeni.

Forza Street Windows 10

Technikailag egyébként nincs gond a Forza Streettel, látványos játék igényes prezentációval és jó zenékkel. Miután nem közvetlenül vezetjük az autókat, csak a gázt nyomjuk, a versenyeket külső, filmszerű kamerákból láthatjuk. Jópofa, élethű, remekül mutatnak az autók, bár egy Asphalt sorozat után már nincs benne semmi eget rengető. Egy a sok közül.

Arról lehet vitatkozni, hogy a Forza sorozatnak jó-e egy ilyen játék (az átnevezés is nyilván azért történt, mert így a mikrotranzakciókból befolyt bevételeket ez alá tudják elkönyvelni), vagy éppen árt neki. Az biztos, hogy mobilos viszonylatban, összességében egy korrekt játék, faék egyszerűségű, de az is tény, hogy nem több, mint egy feneketlen idő- és pénztemető. Néhány potya Xbox Live achievementen kívül sokkal többet nem ad (nem része például a Forza Rewards programnak sem) – el lehet vele pötyögni, akár sokat is, de sok pénzt nem érdemes belefeccölni.

Pro:

  • szép látvány, hatásos prezentáció;
  • érintőképernyőkre megfelelő játékmenet;
  • egész jó zenék.

Kontra:

  • végtelen grind és pénznyelő;
  • szándékos korlátozások mindenütt;
  • nem ér fel a Forza sorozat minőségéhez.

50

A Forza Street jelenleg Windows 10-re érhető el a Microsoft Store-ban. Hamarosan érkeznek az Android és iOS változatok is.

dreampage

Hirdetés