Yakuza 0 teszt (PS4)

A legújabb Yakuza az a játék, ahol találkozik a japán alvilág, a mesteri történetszövés, a kellemesen elborult humor és a PS3-at idéző technikai megoldások. – írta: Grath, 3 éve

Dráma a Tojo-klánban

Hirdetés

Az első Yakuza drámai felütéssel indult: hősünk, Kazuma Kiryu tíz hosszú év után börtönből szabadult ki, egy olyan bűn miatt szenvedve, amit nem ő követett el. A bő tíz éve debütált sorozat számozott részei azóta is Kiryu és változatos ismerőseinek további sorsát mutatták be, de hősünk fiatalkorát csak párbeszédekből, flashback-jelenetekből ismerhettük meg. Egészen mostanáig, hisz a Yakuza 0 nevéből következően előzménysztori lett.


[+]

Ez főleg azért kellemes, mert mindenkinek bátran ajánlható, még a sorozat bárminemű ismerete nélkül is. Nyilván egyes jeleneteknek nagyobb hatása van, ha tudjuk, hogy évekkel, évtizedekkel később milyen következményekkel járnak, illetve sokat tudóan mosolyoghatunk egyik-másik figura bemutatkozásakor, ha tudjuk, mi is történik velük a későbbiekben, de ezek csak apró bónuszok a széria kedvelőinek. Sok rajongó sajnos nem nagyon lehet itthon, hisz a Yakuza a PS2-es, PS3-as korszak egyik legmostohábban kezelt szériája volt: minden részt cenzúráztak, sok epizód éveket csúszott, vagy csak digitálisan jelent meg, és a mellékszálak (és újrakiadások) közül is csak egy, az igen gyenge Dead Souls lett lefordítva.


[+]

Azonban most új korszak nyílt, a csak digitálisan kiadott, afféle kísérletként kezelt Yakuza 5 sikerét követően Sega ismét megpróbálja bevezetni a sorozatot nyugaton is. Ez pedig remek dolog, hisz ez a széria mindig is valami különlegeset nyújtott; legközelebbi rokona a Shenmue-ben található meg, vagyis egy sztorialapú akciójátékot kapunk, erős kalandjáték- és RPG-elemekkel. Noha elvileg nyitott világról beszélhetünk, nem szabad hatalmas metropoliszokra, autózásra és lövöldözésre, no meg egyéb GTA-szerű elemekre gondolni. Nem, a Yakuza-játékok mindig egy viszonylag kicsi városnegyedet biztosítottak; illetve többet is, hisz általában minden főszereplő megkapta a maga környékét. Kiryu ezúttal is a szokásos tokiói vöröslámpás negyedet, Kamurochót kapja meg játszótérnek, míg másik főhősünk, a félszemű Goro Majima Oszakában tevékenykedik.


[+]

Ezek a helyszínek nem lesznek teljesen újak a Yakuza-szériát kedvelőknek, főleg Kamurocho utcáit fogják ismerősnek találni a veteránok, azonban az, hogy az új játék 1988-ban játszódik, mégis friss környezetet biztosít. Legyen szó a szögletes kocsikról, a klottgatyás srácokról, az agresszívan neonszín miniruhás csajokról, vagy éppen a kígyóbőr-cipős, lila öltönyos yakuza-vezérekről, mindenről süt a bájosan archaikus nyolcvanas évek. A játékteremben az Outrun és a Space Harrier köré gyűlik a nép (a plakátok pedig a Galaxy Force eljövetelét hirdetik), Kiryu egy pageren, személyhívón keresztül kapja az utasításokat és telefonfülkében menti el az állást, ősi PC-k és nagyflopik várnak a rendes gépek helyén, mindenki cigizik, nincs internet, és egyik hősünk a pizza-házhozszállítás őrjítően modern koncepciójával is a játék során ismerkedik meg.


[+]

A Yakuza 0 lelke a történet, a csavaros, fordulatos krimi, amibe Kiryu és Majima javarészt akaratukon kívül csöppennek bele. Kiryu egy olyan ember halála után kerül csávába, akit korábban ő tett helyre pénzbehajtóként, Majima pedig egy bérgyilkosságot vállal el, ami kapitálisan rosszul sül el – és ezt követően haverok és ellenfelek, manipulátorok és kiismerhetetlen indíttatású figurák hálójába zuhanunk két városban is. Noha kell a történet élvezetéhez némi türelem – egyik-másik átvezető videó simán van tízperces is –, annyira remekül van összerakva a sztori, és olyan élvezetesen megírtak a karakterek, hogy igazi élmény végigkövetni ennek a résznek a történetét is. Még annak ellenére is, hogy a mindkét karaktert elérő nagy közös sztori egyszerűen egy igen drága telek megvásárlása körül alakul, ami azért elég messze van az első hallásra izgalmasnak tűnő kiindulási ponttól…

Hirdetés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Minden

 • Segítünk kiválasztani az új laptopodat

  Új laptop vásárlásakor többször is meggondolod, melyik készüléket válaszd? Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy mire érdemes figyelni, hogyan találhatod meg könnyen és gyorsan új laptopodat.

  PR

Azóta történt

 • Judgment teszt (PS4)

  Tokió, jakuzák, rengeteg bunyó és csodálatosan megrajzolt ételek – a Yakuza fejlesztőinek új játéka nem merészkedett messze az alapoktól.

 • Yakuza Kiwami 2 teszt (PS4)

  Az utóbbi két év Yakuza-áradata most egy újabb kiváló felújítással gazdagodott: a már 12 éves Yakuza 2 tip-top formában költözik PS4-re.

 • Yakuza 6: The Song of Life teszt

  Egy kisgyereket pátyolgatva még nehezebb az egyszeri jakuza-szökevény élete – a Yakuza továbbra is különleges élményt jelent.