Új hozzászólás Aktív témák

  • Mindless

    tag

    Sziasztok!

    A következő Exceles problémával találtam magam szembe:)

    Van egy táblázat, amibe fel vannak töltve kereskedelmi adatok. Az oszlopok nevei sorban: vevő neve, beszállító neve, vevő kategória (új, régi), árukategória (1., 2.), beszerzési ár, eladási ár.

    Ezekből az adatokból kellene egy olyan munkalapot csinálnom ahol a következő kategóriák szerint vannak kategorizálva az adatok havi illetve éves lebontásban:

    Régi vevő Z1 = 8%
    X forgalomig Y2 = 20%
    2X forgalomig Y1 = 15%

    Új vevő - 1. kategória Z2 = 5%
    X forgalomig Y3 = 23%
    2X forgalomig Y4 = 26%
    3X forgalomig Y5 = 27%
    4X forgalomtól Y6 = 30%

    Új vevő - 2. kategória Z3 = 25%
    X forgalomig Y3 = 23%
    2X forgalomig Y4 = 26%
    3X forgalomig Y5 = 27%
    4X forgalomtól Y6 = 30%

    És ezek az értékek egyesével kerülnek összeadásra éves lebontásban a fenti három kategória szerint a következő számítással:
    Magyarul nem (10x * 30%) lesz az összeg hanem (X - beszerzési ár * (1 + Z) * Y3) + ((2X - beszerzési ár) * (1 + Z) * Y4) + ((3X - beszerzési ár) * (1 + Z) * Y5) + ((4X - beszerzési ár) * (1 + Z) * Y6)

    A következő oszlopokra van szükségem havi lebontásban vevőkategóriánként, a beszerzési árak, eladási árak, haszonkulcs valamint a fenti kalkuláció eredménye.

    2 nap alatt SZUMHATÖBB függvénnyel addig jutottam, hogy egy fix Y értékkel ki tudom számolni a szükséges adatokat azonban a forgalom függvényében változó Y értékkel nem tudok mit kezdeni. Sajnos ez már meghaladja a képességeimet:)

    Szerintetek, hogyan tudnám megoldani ezt a problémát?

    A segítségeteket előre is köszönöm!

    Minden jót! :)

Új hozzászólás Aktív témák