Új hozzászólás Aktív témák

  • s4tch

    veterán

    Másik topikban szóba került a roon, ott írt borix kolléga egy posztot, amire inkább itt reagálnék, hátha az itteni arcoknak is van valami konstruktív véleménye. (Tudom, Gyuri a Pioneer N50A-t fogja javasolni, köszi előre is. ;] )

    Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a roon sok éves előfizetési árából lehet hálózati lejátszót is venni: egy adobe lightroom előfizetésre is rámegy egy objektív/váz/állvány/akármi ára az évek alatt. A szolgáltatásokat szerintem egyre kevésbé lehet (és kell) elválasztani a hardvertől. Nálam a szoftveres környezet ugyanúgy egy teljes értékű komponens, mint a vasak, ráadásul az interakciók jórészt a kezelőfelülettel történnek.

    Havi 10 dollár nálunk egy mozijegy + egy popcorn ára, nálunk szerencsésebb országokban meg aprópénz. Nem véletlenül sikeres a roon, szerintem tényleg van hozzáadott érték benne a többi hasonló megoldáshoz képest.

    De ha akár borix, akár más tud említeni olyat, ami több platformon elfut, olcsó (vagy ingyenes), van benne korrekt tidal integráció, rendes remote app van hozzá, akkor iszom bárki szavait, mert nekem mocskosul jól jönne egy jól kitalált rendszer roon nélkül is. A feladat egyszerű: tidal és minidlna/nas által tárolt zenék streamelése.

    Amit próbáltam:
    - bubbleupnp app: számomra élhető kompromisszum, főleg, hogy a saját lejátszóm (MCR611) nem tud tidalt. Viszont vannak hátrányai, pl. kapásból a legnagyobb, hogy muszáj az ezt futtató eszközön a teljes adattartalmat átküldeni, ami meríti rendesen az eszközt, és ilyenkor magáról a lejátszóról képtelenség a hangerőn kívül bármi mást vezérelni. Ezen kívül a tidal integráció elég fapados, ahogy a felület is inkább 2009-ből való, mint az elmúlt pár évből.
    - roon: nem olcsó; más hátrányát nem találtam. Komplett csomag, és a marantzból csak az airplay szolgáltatásra van szükség, így a lejátszó ostobasága nem befolyásol semmit.
    - volumio: tök jól szól, nem drága a virtuoso csomag, bármin elfut, jól konfigurálható, alapvetően klassz. Viszont a távirányító program közepes, a tidal integráció hiányos, az ajánlatok ("rádiók") nagyon hiányoznak a roonhoz, vagy akár a natív tidal appokhoz képest.
    - natív tidal alkalmazások (desktop, android): nem szól túl jól, illetve a tidal connect csak pár, kimondottan drága eszközre érhető el. Érthetetlen, miért nincs benne egy egyszerű upnp/dlna/airplay támogatás. Illetve nem érthetetlen, kenjék a hajukra az üzleti modelljüket.
    - audirvana: ezt is megvenném örömmel, ha jó lenne, de nem az. A távirányító app egyenesen egy kalap szar, akárhogy konfiguráltam a routert és az eszközöket, nem látta az irányítandó eszközt, a support segítségével sem. Állítólag iPhone/Mac rendszereken jobban működik, de ez nem mentség, a win10 app ugyanannyiba kerül, és hiányos rá a support. Egyébként ebben is elég tufa a tidal integráció.

    A tidalt natívan támogató hálózati eszközök közül láttam már közelebbről a sonos, az újabb marantz (+ denon, "heos"), a bluesound/bluos appokat, ezek nagyjából rendben vannak, de ezek nem olcsó eszközök, és senki nem garantálja, hogy 3-5-10 év múlva is együtt fognak működni az aktuálisan menő streaming szolgáltatásokkal, ezért jobban szeretnék egy olyan rendszert összerakni, ami szoftveresen rugalmas (pc, mac mini, rpi). Akárhogy csűröm-csavarom, mindig a roonnál lyukadok ki.

Új hozzászólás Aktív témák