Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz Bogyó bá' #119003 üzenetére

    Hasonló az ízlésünk (analitika) :) Mondjuk OTL csövi mellett ez nem is kérdés, nincs kimenőtrafó, kegyetlen részletezők tudnak lenni (a "kegyetlen" szó legjobb értelmében). Nem ismerek ezeknél jobb technológiát jelenleg, kb. olyan érzés, mint amikor a szőnyegen sétálok a szobában, tök kellemes a lábamnak, és közben nagyítóval nézegetek a sörtéi közé ezzel egy időben. Akár objektív, akár inkább szubjektív élmény, akár valós, akár becsapós, mint hatás, jelen van és baszottul fel tudja dobni a zenehallgatói élményem. :K

    Kábelekről az a véleményem, hogy - egyszerűségüknél fogva (egy erősítőhöz képest) - rendkívül gyorsan eldönthető, jó-e vagy sem. Elektromosan ha rendben van, nem sávkorlátos, nem alulméretezett, nem szétvuduzott baromsághülyeség, hanem egy AP-vel is megmérve kiváló, akkor az "jó, oszt jóazúgy", kész, pont. Minden egyéb szubjektivitás.

    És igazat adok Neked abban (is), hogy én is jobban szerettem a kis csövimet denesdr "hígend" transzparens csatlakozós tápkábelével hallgatni, sokkal jobban néz ki, mint a PC-s snassz fekete tápkábel. De az optikán kívül semmi eltérés nincs köztük (jó esetben). :)

    ----------------------------

    Mivel az ember élménye egyaránt objektív és szubjektív faktorok összességén múlik, nem vezet feltétlen minden esetben nirvanába az, ha szigorúan mérésekre hagyatkozunk, ha az adott eszköz csilivili mérve, de amúgy esztétikailag vagy egyéb - szubjektív értéket képviselő szempontból - tök értékelhetetlen. Például ha valakinek szubjektíven számít egy márka, lásd Audio Note, hiába kompromisszumos a kütyü hangja méréseken, nála ez lesz az etalon az össz élményét tekintve , hiszen most mondom, ez két komponensű. Objektív + szubjektív érték.

    Itt van az a pont, ahol bejönnek a mindenféle tápkábelek, és hacsak el nem cseszik őket direkt vagy nemdirekt, ha mind hozza a tőle elektromosan elvárt követelményeket (szigetelés, vezető vastagság, masszívság, stb). akkor ezen a szinten nincs különbség köztük, és ami dönteni fog egyik vagy másik javára, az a szubjektív oldal, hogy egyik piros, a másik zöld, a harmadik fekete, a negyedik átlátszó, az ötödiken van gravírozott kis fa bizbasz, és még sorolhatnám a vudu sűrű erdejét. Legyünk polkorrektek, nevezzük ezt "termék design"-nak.

    És amikor két, magát audiofilnek valló tábor tagjai egymással ölre mennek, hogy kinek van igaza, valójában "csak" annyi történik, hogy egyik tábor a szubjektivitást zárja ki az alapvetően élményt befolyásoló egyenletből, másik tábor pedig az objektivitástól zárkózik el ugyanígy.

    Holott az igazság valahol ott van, hogy mindkét értékrendszer "méréseit", értékeit, figyelembe kellene vennie minden hifistának és ennek mentén eldönthető, hogy "nekem ez jó" , nekem pedig "ez jött be". Nem kellene hittéríteni, nem kellene lepocskondiázni, kinevetni, semmit nem kellene, hanem csak eléülni az adott szettnek adott körülmények között és "hallod, amit én ?" aztán vagy igen, vagy nem. És az úgy jó, mert belül mindenkinek másra van igénye a szubjektív oldalt illetően, ami az össz. élményfaktort legtöbbünknél nagyon is befolyásolja.

    Vannak, akik a szubjektív oldalt nagyon elnyomják (ez nem helyes szerintem), vagy abszolút nem fogékony rájuk az agyuk (ez meg totál elfogadható) és csak mérések mentén működnek. Tök rendben van szerintem, mert a másik tábor is tud hasonlót produkálni, amikor mindegy, mit mutat egy műszer, vagy technikai leírás, ha jól szól neki, akkor ő ott elvan azzal. Az élménye jó.

    Hát nem az élményért csinálja mindenki ? ;) (Aki nem, ne nevezze magát hifistának, bocs).

    ------------------------------------------

    Na, én ezért csövizek, annak tökéletlensége ellenére is, mert ad egy szubjektív nagy plusszt.. bár szerintem egy kimenőtrafómentes szobai nagy OTL-től (25W8R) 0.14% THD@2W nem rossz, feedback nélkül, 26dB feedback-el pedig 0.007%. :U Szép a sárga, szép a súlya, szép, hogy én csináltam az utolsó csavarig, szép mindene, benne a szív, a lélek, és még emlékek is, hogy az építés folyamatában mikor melyik fázisban épp hol laktam vagy ki volt a párom :))

    Zárszóként: ez objektivitáson alapuló topic, vagy legalábbis annak mondja magát. "Műszaki szemmel". Nem véletlen - és jogosan - ekézünk és mondunk véleményt műszakilag kifogásolható megoldásokról.

    Annyit azért hozzátennék részemről, hogy szerintem ez közel sem végítélet egy adott dolog milyenségéről és a félreértések azért adódtak a múltban, mert annak értelmezték azok, akik már nincsenek itt, vagy csendben-passzívan kummantva figyelnek.

    Mindenki Rómába igyekszik. :)

    [ Szerkesztve ]

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák