Új hozzászólás Aktív témák

  • HSM

    félisten

    válasz ricsip #119987 üzenetére

    "Kicsit ködös nekem ez a thunderbolt-USB-C világ"
    Teljes mértékben így van, és a gyártók sem nagyon erőltetik meg magukat, hogy legalább világos specifikációkkal segítség a felhasználót eligazodni... Gondolom, ezért sem volt sorbanállás a kérdésedre válaszolni... :DDD

    Alapvetően az USB-C egy fizikai csatlakozó, ha abba egy "hagyományos" USB-C dokkolót dugsz, akkor úgynevezett USB-C Alt-mode keretében 2 vagy 4 sávnyi DP (T490 esetén ez 1.2-es DP-ot jelent) és 2 vagy 0 sáv USB3 fog kimenni rajta. Ahogy említettem, a legtöbb dokk 2 sáv DP + 2 sáv USB3 módon működik.
    A TB3 egy egészen más dolog, az a saját szabványa szerint működik, csak fizikai szinten használja az USB-C csatlakozót. Így nagyobb adatátviteli sebességet is ér el, ezért lehetséges azon magasabb felbontású kijelzőket is meghajtani, dacára a régebbi gépek "buta" DP verziójának.

    Tehát, a kérdéseidre a válasz.
    "Ha ide USB-C dokkolót kötök ... akkor ezen keresztül lesz a max 2xFHD@60hz külső monitor, ahogy írtad?" Igen.
    "Ez a beépített display-en felül értendő" Igen.
    "a t490-ben a 8.gen core i még csak TB3" Itt azt írja, kompatibilisek [link] .
    "az áraik újonnan abnormálisan magasak" Ez évtizedek óta így van, én úgy oldom meg, hogy apróról veszek mindig dokkolót olcsón. :D
    "Van egy régebbi USB C dell dokkolóm, hozzá teszt idejére egy T14g1" Valószínűleg éppen ugyanennyit tudna a T490-ről is bármilyen hagyományos, 2+2 sávos osztásban működő USB-C dokkoló, mivel a T490 1.2-es DP szabványa a szűk keresztmetszet.

    "Na ennél a monitor felállásnál lenne jó a 1080p-s monitort is felhozni natív nem-interlaced 60Hz-re a t490-el is." Ami megoldás lehet: TB képes dokkoló. Vagy vannak még a "mechanikus" dokkok, amikből van olyan, ami egyszerre mindkét USB-C-t felhasználva tud magasabb felbontásokat is, de ezek már az új generációkkal nem kompatibilisek. Esetleg 4+0 sávos USB-C dokkoló, de mint említettem, itthon igencsak ritka, és USB2 olyankor vele a plafon, tehát erősen nem kompromisszummentes. Én egyébként utóbbiakat használok, mert mikor még a T480s-emhez vettem, már tervben volt a későbbi Ryzen fejlesztés, így a TB dokkok nem jöttek számításba, ezzel viszont a Ryzennel is szépen megy 120Hz-en a 1440P monitorom. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák