Új hozzászólás Aktív témák

  • Churpik

    tag

    Ezt most olvastam, nekem új volt, lehet, hogy már járt itt/valamelyik fórumon.

    "A legtöbben este, mikor leveszik az órát a kezükről és az kézihúzós modell, akkor lefekvés előtt felhúzzák és leggyakrabban számlappal felfelé rakják le. Itt jön egy kis fizika. A levett óra korábban átvette a testhőmérsékletet, majd teljesen felhúzzák a főrugót mikor lekerül a kézről. Így a teljesen megfeszített rugó visszahűl szobahőmérsékletre, ami 10-15 Celsius fokos hőmérséklet csökkenést jelent. Mivel az óra alkatrészei is reagálnak a hőmérséklet csökkenésre, így a már megfeszített rugó tovább feszül, hiszen, ha minimális mértékben is, de összehúzódik. Ezért célszerű inkább reggel felhúzni a kézihúzósokat, különösen a vintage modelleket (a mai modern rugók többet viselnek el), így elkerülhető a rugó plusz terhelése és az emiatt esetlegesen bekövetkező rugószakadás.

    A másik dolog, ami már szóba került, hogy rendszerint számlappal felfelé teszik le a nap végén a legtöbb órát. Ez egyéni életviteltől számított 8-10-12 óra a 24-ből. Ráadásul, ha pl. valaki ülő munkát végez, akkor napközben is jórészt számlappal felfelé jár a jószág. Ez azt jelenti, hogy az óra az élete alatt legalább a felét, de inkább jóval többet ebben a helyzetben működik. Így a billegő tengely függőleges helyzetben járja a táncát szinte kizárólag a billegő csapágyhíd oldali lyukaskövét és az ehhez tartozó fedőkövet terhelve. Ezért van az a jelenség, hogy az öregebb mechanikus óráknál a leggondosabb szerviz után is a legjobb amplitúdót számlappal lefelé adja a szerkezet. Ugyanis az alaplemez oldali lyukaskő és fedőkő, valamint a billegőtengely ezen oldali trombita-csapja alig kopott a másik oldalhoz képest.

    Tehát a napi használatú mechanikusoknál este ne mindig számlappal felfelé rakjuk le a jószágot és a kézihúzósokat inkább reggelente húzzuk fel."

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák