Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Doki16 #133001 üzenetére

    Nem lehet, hogy a páraelszívó azért nem ér semmit, mert túl hermetikus az épület? Ha nincs levegő utánpótlás, akkor a páraelszívó motorja csak a saját maga által keltett beltéri nyomáscsökkenéssel küzd, és nem tudja hatékonyan kijuttatni a levegőt.

    Én egyébként egyszer elindultam az egyhelyiséges hőcserélők vonalán, de letértem róla. Sok helyen reklámozzák ugyanis, hogy friss levegőt biztosít a _páratartalom minimális csökkentése mellett_ . Ugyanis ezeknél a hűtést és a fűtést ugyanazon betét végzi. A kifújáskor belső levegőből lecsapódó párát beszíváskor a melegebb kerámiabetét visszaadja a bejövő levegőnek. Még ha nem is 100%-ban, akkor is visszatesz a párából.
    Ráadásul a páraelszívónál említett okból ezekből kettőt kell tenni, amik szinkronban mennek.

    Én végül egy nagy eBay-es leárazáson vettem egy Recutech alu hőcserélőt 28 ezerért (jelenleg ez a hőcserélő magyar forgalmazónál 100+), és építettem köré egy rendszert, ami igazából még mindig nincs kész, többet állt, mint ment, most épp a tetőtér beépítés miatt volt szétszedve a csövezése. Ebben a kiáramló és a bejövő levegő nem találkozik egymással, specifikáció szerint a kinti -5°C levegőt ~93% hatékonysággal fűti fel a bentről kiáramló 25°C-os levegő 210m3/h légcsere mellett. Ez azt jelenti, hogy ha kint 99%-os párás ködös idő van, a beáramló levegőm páratartalma valahol 15-20% lesz. A másik dolog ami szintén várat magára a ki-be áramlási pontokon hőmérés, páramérés és annak logolása.

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Új hozzászólás Aktív témák