Új hozzászólás Aktív témák

  • rokefeller

    senior tag

    válasz 426os #12957 üzenetére

    Szia, az Ati kártya lehet szívás, ha gyári driver-t akarsz használni, viszont amit leírtál, az simán megy az open source-szal.
    Fedora esetén:
    Nekem egy HP PSC 1510-em van, bedugtam, automatikusan feltelepült a driver, és mindent csinál. Egyedül a tinta mennyiséget nem tudja mutatni, de azt windowson sem. Nem sokkal körülményesebb, sőt, ha a driver telepítést beleveszed, akkor sokkal jobb linuxon.
    WebCam drivereket 2-3 éve eléggé rendbekapták, nekem a lenovo és acer laptopom beépített kameráját simán használta, sanszos hogy megy simán.
    A java futtatás nem gond, dolgoznak java fejlesztők sokan linuxon, az openjdk és a pluginje fedorán fenn van alapból, visz mindent, de az oracle-ös jre/jdk felrakása sem nagy só.
    Msn-re van az empathy, pifgin, emesene triumvirátus, az empathy előnye az integráció, a pidgin talán a legnagyobb tudású, az emesene meg leginkább az msn klón. Van az aMsn is, de az ronda :-)
    Openoffice, ja, lassú volt, sokat gyorsult azóta. Linuxon nagyot gyorsul az indulás, ha a quickstarter engedélyezve van, persze az lefog némi memóriát.
    NTFS, FAT, ha nincs hardverhiba, akkor nem lehet baj.

    Amiket írsz, azok mind léteztek, de már évek óta kinőtte a linux. Én fedora 5-tel kezdtem, és akkor került be kb az ntfs támogatás a stabilba.

    A CentOS-ről meg azért nem hallottál, mert nem desktop OS, és nagyvállalatok sem feltétlen használják, ők kifizetik a RedHat-et (a supportot). A CentOS elvileg a RedHat srpm-jei-ből gyárt disztrót, tehát az azonos csomagok a brandingen kívül elvileg bitre azonosak.

    Amit viszont nem említettél, de én felhozom, az anyukád felhasználói szokásai. Jelenleg az Ubuntu és a Fedora a Unity és a Gnome-shell felhasználói felületeket használja. Egyik sem szokványos, nem hasonlítanak egyáltalán az XP-re alap felhasználásukat tekintve. Szóval első körben innen indulnék, hogy meg tudja szokni, vagy sem. Ezeket szerintem próbáld ki liveusb-n vagy livecd-n. Ezzel a hardvereket is ki tudod próbálni.

    Az a tippem egyébként, hogy vagy egy debian alapú, vagy a fedora jön ki ebből XFCE-vel, vagy esetleg egy SuSe KDE-vel (isten ments :-)).

    A télapó nem a régi már...

Új hozzászólás Aktív témák