Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz lajos0001 #55781 üzenetére

    Nincs biztonsági kockázata, ha windowsos partícióra telepítesz programokat. Vagyis elméletileg van, mert a FAT32 és Linux alatt az NTFS nem kezeli a jogosultságokat, de nem hinném, hogy bajod lenne belőle gyakorlatilag. Viszont nem érdemes. A Linuxnak külön előnye, hogy nagyon fejlett fájlrendszerei vannak, sokkal gördülékenyebbé teszik a lemezműveleteket, nem töredeznek. Ha nem használod ki ezt, akkor elesel a Linux egyik legfőbb előnyétől.

    A partíciókat nem kell túlszaporítani, egy FAT32 az EFI bootnak, egy NTFS (ne FAT32 legyen, lassú, túlzottan töredezik, nem kezeli a jogosultságokat, túl sok memóriát emésztenek fel a FAT-táblák, maximális fájlméret max. 4 giga, ami ma már kevés) a Windows rendszernek, esetleg még egy NTFS a windowsos adatoknak, egy Ext4 a linuxos rendszernek, egy Ext4 a linuxos adatoknak és kész. Swap partíció nem kell (már csak azért sem, mert 16 giga RAM-ot írtál, és mivel nekem is annyi van, így tudom, hogy Linux alatt az bőven rengeteg, soha nem fogja használni a rendszer a swapot). Ha mégis kell swapfile, azt létrehozol valamelyik Ext4-es partíción, és felcsatolod /etc/fstab-ban, ennek külön előnye, ha kiderül, hogy kicsi a swapfájl, akkor bármikor létre tudsz hozni nagyobbat, partíciónál sokkal kínosabb a méretét tologatni.

    A linuxos programokban lehet bízni, főleg, amelyek a tárolóban vannak. Nem fognak rosszindulatú forgalmat generálni kifelé. Ez nem Windows, ahová mindenféle Hekker Pisti ad ki trójaikat meg malware-eket. Mivel a tárolóban ingyenes és opensource programok vannak, azoknak nem érdekük a spílerkedés a háttérben, nem nyernének vele semmit, csak elveszítenék a velük szemben támasztott bizalmat. Eleve a nyílt forráskód miatt belebukna a szerző, mivel a forráskódba bárki belenézhet, és ha csak egy unatkozó ember is kiszúr benne valamit, abból botrány lesz, így nem éri meg backdoort és hasonlót belerejteni, alapból nem ilyen műfajban indulnak az opensource szoftverek.

Új hozzászólás Aktív témák