Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
Ez egy rétegtermék, aligha lesz (érdemben) olcsóbban "okos" alternatívája, ami rendesen működik is. (És ennek ellenére SE fog ez érni 150 eurót.) De amúgy tetszik nekem is, jó cucc, el lehet vele szórakozni. Csak ugye az ára...
Ha ebből is mindenki venne 2-3 darabot, akkor nyilván lehetne olcsóbban is adni, így viszont nem biztos, már ha keresni is akarsz rajta.
[ Szerkesztve ]
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
Postas99
senior tag
Ha meg nem akarsz bénázni és mégis valami finomat sütnél akkor ott a szűzérme, a kacsacomb, kacsamáj. Ezekhez nem kell hústű.
Nem mindenki rajong a [mioglobinért] -
Szemjuel
tag
Félreérthető voltam. A maghő relatíve hosszan magasan tartva eredményezi pl a zsírok megfelelő kiolvadását(ha ez cél). Attól még slow cook, és lassan éred el a cél maghőt, de mivel a cél is magasabb így hosszabb ideig van magasabb tartományban a husi is. Nem beszélve a pihentetéssel töltött időről.
köszi, pár órája ráütöttem a megrendelés gombra már csak a megfelelő fogáson gondolkodok, mert szégyenszemre idén még nem fűtöttem fel a kamadót… -
Postas99
senior tag
őőő... itthon én főzők jó rég óta és még mindig nézek recepteket, pedig majd mind a fejemben van.
Egyetlen egy ember van akinek a kajáit szinte mindig megcsinálom, eddig nem csalódtam, és szinte mindegy hogy mit készít. (jó azért válogatok én is)
[Szoky]
Neki van van vagy 7-8 sertésszűz receptje.
Szerencsére a sertésszűz hamar megsül és mivel nincs egy szem zsír benne vigyázni kell hogy ne száradjon ki.
Egyszer annó láttam a Borbás Marcsi egyik műsorát ahogy tárcsán sütögettek húst szabadban úgy hogy mindenfélét odaraktak sülni a sertésszűz 3 perc alatt kész volt.Sajnálom hogy ott nincs szárnyas... van amiről nem tudnék lemondani... kacsacomb párolt lilakáposztával vagy egy jó narancsos kacsacomb.., sertéshúst igazán keveset fogyasztunk, inkább szarvas.
-
Segal
veterán
A só az nem fűszer...
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
bteebi
veterán
"pro tip: nezz leertekelt meg epp nem lejaro marhat, ugy akciosan kapsz neha pont tokeletes allagut venni."
Én leginkább -30/-50%-os jóárasítás után szoktam burzsujabb húsokat venni. Gyakran még úgy is baromi drágák, de úgy már (nekem) többnyire tolerálhatóak. Így vettem egyszer gyakorlatilag véletlenül - már hogy nem kerestem, csak találtam - valamilyen pácolt Angus marhát (még csak nem is Wagyu). Nem szeretek nagy szavakat használni - tényleg nem -, meg nem vagyok az a nagy gourmand, de annyira ízlett, hogy majdnem sírtam tőle. Nagyon finom volt! Megkínáltam belőle a feleségemet is - na nagyon nem szívesen -, de ő letudta annyival, hogy "finom".
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
bteebi
veterán
Jó cikk, de ebben a formában nem teljesen igaz, amit írtál. Nem kell a 70°C, csak nagyon lerövidíti az időt, ami alatt a bacik elpusztulnak. Ha jól tudom - és valószínűleg jól tudom -, akkor a megadott z hőmérsékleti értékek (a cikkben 10,7 és 11,3°C) azt a hőmérsékletkülönbséget jelölik, aminél egy patogén túlélési aránya a tizedére csökken. Tehát pl. 60°C-on 10 perc alatt ugyanannyi bacit ölsz meg, mint 70,7/71,3°C-on 1 perc alatt (vagy 81,4/82,6°C-on 0,1 perc, vagyis 6 másodperc alatt).
A hőmérséklet brutál sokat számít, de a behatási idő is. Az már más kérdés persze, hogy "normál kisütés" mellett, a maghőmérséklet eléréséig mennyi idő telik el, mennyi patogént ölsz meg valójában. (Nem feltétlenül kell az összeset, hiszen elvben gyorsan megeszed a húst a kisütés után, "csak" elég sokat ahhoz, hogy ne lehessen belőle probléma.)
Lehet ezt úgyis nézni, hogy egy átlag ember mennyi ideig bírná 50-60-80°C-on. Mindegyik túlélhető egy darabig, de bármelyiknél meghalhatsz, ha kellően hosszú az expozíció.
A szalmonella meg tipikusan csirkehús probléma, sertésnél és marhánál elvben nem gond. (Halaknál nem tudom.) És igen, a rare meg a medium rare az tipikusan nem kisgyerekek meg terhes nők kajája.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
bteebi
veterán
Hja, meg még annyit akartam írni, hogy a cikk tejről szól, nem tudom, hogy ezek a baktériumok (kivéve pl. a szalmonella) mennyire meghatározóak húsoknál.
#83: Igen, egy az egyben. Épp a fentebb leírtak miatt is van, hogy míg egy pasztőrözött tejet pl. 72°C-on kb. 15 másodpercig, egy ESL-t pár másodpercig melegítenek (~110-120°C), addig egy UHT-t még rövidebb ideig, de azt NAGYON magas hőmérsékleten (135°C+). És az utóbbi a leghatásosabb.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
Szemjuel
tag
válasz proci985 #107 üzenetére
el is felejtettem ide megírni. szóval sikerült beszerzni 7 kg csontos ribeye-t egyben, de aztán a mennyiség miatt feleztem
mindenféle extra előkészület nélkül előző este rákerült egy alap rub. A tűt csonttól 3 centire szúrtam párhuzamosan a gerinccel, fekete jelzésig, így kb a vége a hús közepén volt. Kamadoban készült, 1 órán át melegítettem előtte a sütőt, hogy ne szívja ki belőle a hőt egyből ( de 52es kamado, azért ennél nagyobb dolog is került már bele ), és az induló 150 fok körüli hőt 120-130 közé vettem vissza kb 1 óra alatt. Összesen 3 órán keresztül sült, és kb 1 órán át pihent. Tökéletes médium husi lett belőle, 2 centis szeletekként "fejtettem le" a csontról, fűszervajjal és sültkrumplival tálalva
A pihentetésre kitérnék egy kicsit, mert én korábban teljesen máshogy csináltam:
A Meater szoftvere jelzi mikor vedd le a direkt hőt és rakd pihentetni a husit. Ez akár 10 fokkal is (porchettánál ennyi volt) alacsonyabb lehet mint a célhő. Pontosan prediktálja a pihentetés végét is, és elképesztő húsköltemények sikerülnek a segítségével.Azóta már készült húsvéti sonka, tépett hús kamadoban indítva és dutch oven-ben végezve etc., mindig hibátlanul tette a dolgát. Ami kicsit fáj, az a WIFI hiánya, mert homeoffice-ban dolgozok, és a sütő messszebb van. De végül kitaláltam, hogy a telefon ott hagyom a környéken, és az órára telepítve van az app, így felhőn keresztül látom
-
Szemjuel
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti Fából - iPhone, Samsung, Huawei tokok - ÁRENGEDMÉNY
- Samsung tab s7/s8-hoz tokkal ellátott-leválasztható billentyűzet LEÁRAZVA
- Logitech Combotouch 920-009625 Ipad - 7-8&9 TH Generációhoz.
- Ipad Pro 11 (2018-2022) Ipad Air 5/4 ESR Magnetic Keyboard Case
- Logitech Combo Touch iPad Pro 11" (1., 2. a 3. gen), szürke - UK
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs