Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz PROTRON #71993 üzenetére

    Egyébként télen meg kellett szokniuk, hogy meggondolják mennyi ideig világítanak, de miután optimalizálták a háztartás körüli folyamatokat, megoldható.

    Azért valamit nagyon rosszul csinálnak, ha a világításon kell spórolni miközben klímával fűtenek. Nekem a 2.5-es klíma kb. 400-800W körül fogyaszt (nagyon hidegben amikor persze nem használom akkor kW felé is tud menni) ehhez képest a mai hatékony LED-es világítótestek (aminek ilyen helyzetben a használata elvárható) kb. 100 lumen/W-ott tudnak, azaz kb. 30W-al (kb. 3000 lumen) egy normál helyiség jól bevilágítható (ha az átlagos fényigény mondjuk 250lux akkor 3000 lumen/250lux az 12m2-re elég).

    Már 1 klíma egy átlagos (100nm nagyságrend) lakás teljes világításával összemérhető fogyasztást tud produkálni és aligha elég belőle 1, addig a teljes lakást aligha kell folyamatosan kivilágítani.

    Azaz ha a világítás több mint 5-10%-át viszi el a fűtésnek akkor piszok jó szigetelésük lehet (pl. 25cm grafitos homlokzati vagy több) vagy pazarló a világításuk.
    Az a mondás, hogy átlagos lakásnál 1 fokkal lejjebb véve a fűtést kb. 5% fűtési energiát lehet megtakarítani, ami a teljes világításra elég kell legyen. Persze, ha már nem lehet hova lejjebb állítani...

Új hozzászólás Aktív témák