Új hozzászólás Aktív témák

  • sb

    veterán

    válasz Pista0001 #62001 üzenetére

    Szvsz jóval nagyobb a különbség a gyakorlatban.
    Több tényezőtől is függ:
    1. Az APU-k a monolit felépítés miatt kevesebbet fogyasztanak, terheléstől függően 5-15W lehet kb.
    2. Az Idle különbség nem sok, de ez a gyári defaultra vonatkozik, Ryzennél ugye szinte alap az IF/ram(/SoC) tuning, szinte senki nem alapon használja, hanem feltolja amennyire optimális, az idle és light load terheléseknél is eléggé meglöki a fogyasztást, inkább a 10-15W tartományba ugrik komoly terhelés nélkül is. És itt is a chipletes felépítésnél ugrik jóval nagyobbat.
    3. A dvga-k között is nagyobb lehet a különbség, nagyon modellfüggő, hogy 5-15W között mennyit kér pl. idle. Ugyanaz a típus, de más modell és rögtön ugrik a dolog.
    4. Ha van extra, pl. a több kijelző ilyen, az is számít. több kijelzőnél AMD-nél 10+ éves hagyomány, hogy maxra ugrik a vram freki. Az dvga-n szintén alapból +15-25W.

    Nekem a 2700+RX470 simán 60W körül ment idle-ben. Light load, ami tényleg csak 0.5-1%, pl. annyi elég, hogy nyitva vannak az ablakok, pl. Firefox, háttérben, még csak nem is előtérben és ez felugrott 70-80W közé. Ha valamit kattintgatsz, csinálsz kb. ugyanez. Persze ez a fentiekkel együtt, if/ram tuning, valami agresszívabb (nem power saver) energiaséma... tehát egy átlagos konfig.
    Alap if/ram freki 5-10W-ot levesz, power saver még pár Watt, 45W körül idle simán megvolt a tesztekben is kb. látható/elérhető érték de a gyakorlatban kevesen használják így. Inkább a fenti beállításokkal fut. És még erre jöhet rá egy többmonitoros extra.

    Ezzel szemben az 5600G (jóval nagyobb) if/ram tuning mellett is 40W körül van ugyanebben a felállásban idle-ben. Power saver séma meg 30-35W közöttre leviszi. Light terhelésen is elvan 50W alatt. Tuning nélkül erre nem emlékszem mennyit mértem, olyan sokat nem jelent, de ott már 30W alatt lehet szvsz idle-ben. (A paneltápos 4650G-m már inkább a 20W-hoz van közel emlékeim szerint.)

Új hozzászólás Aktív témák