Új hozzászólás Aktív témák

  • TurboK0

    csendes tag

    Ryzennél a fogyasztás legnagyobb részét a turbo órajel adja. Asszem ott úgy hívják hogy Precision Boost. Ez egy gyári automata, "intelligens" overclocking. Ha azt látja a proci hogy terhelés alatt van, akkor adott maximum hőmérséklet és áramfelvétel határokon belül csúcsra tolja az órajelet, és ezzel együtt a feszültséget is. Ezért van az hogy megmozdítasz egy ablakot és ~70 fokra felugrik a hőmérséklet és 30-40 wattal ugrik a fogyasztás, mert azonnal feltolja a proci feszültséget 1.45V-ra.
    Ez sajnos úgy van bekonfigurálva hogy a leggyengébb szilíciummal is működjön, ezért extrém módon túl van tolva a feszültség határ. Amikor Ryzen 3600 alatt teszteltem, a Precision Boost mindig ilyen ~1.45V-ra tolt mindent, de ha lekapcsoltam és fix 1.35V + 4.2GHz-re tettem, úgy ment stabilan összes magon (sajnos akkor nem volt automata downclock), a turbo nélküli 3.6GHz-ot meg bírta 1.1V-on is.
    Anno a Vegával GPU-val játszották el teljesen ugyanezt (a Vega 56-ból másfélszeres teljesítményt ki lehetett hozni), de úgy hallottam hogy az "undervolting" már Nvidia kártyákon is népszokás.

    A monolit APU pedig két nagyon fontos dologban különbözik. Egyik az hogy a chipletek összeköttetései rengeteg extra áramot fogyasztanak és a chipletek apróbb mérete miatt nehezebb is őket hűteni. A másik az hogy ezek a modellek mindig egy évvel jönnek ki, és modernebb bennük a memóriavezérlő, alacsonyabb feszültségen gyorsabb RAM-ot hajtanak meg. Ha összehasonlítasz egy 5600G-t egy 3600-al, a 3600-ban kétszer annyi áramot használ csak a memóriavezérlő (5600G - 4-5W, 3600 - 9-10W). Megjegyzem a 3600-as proci nálam 50-60C között ment üresjáratban, az 5600G meg 35-45C között. A chip fogyasztás pedig ilyen 8W körül van üresjáratban az 5600G-nél, 3600-nál 20W körül volt. Erre még rájön az alaplap (minél több komponens, VRM, stb van a lapon, annál többet eszik), egyéb bővítőkártyák, memóriák, ventik, és a táp AC/DC konvertálás hatékonysága.

    Több monitoros használatnál ajánlom úgy állítsátok be hogy mindkét monitor azonos felbontással + képfrissítéssel dolgozzon. Akkor nem fog felmenni a memória órajel a csúcsra. Ha más a felbontás vagy a frissítés, akkor szegény nem tudja kiszámolni a különböző pixel órajelek legkisebb közös többszörösét, és kénytelen csúcson hajtani magát. Nvidiánál ki tudja számolni, csak néha hibásan és bericeg egyik vagy másik monitor...

    ON: Megfordítottam a ventit a proci hűtőn (SI-55 + A12x25), hogy ne a bordát fújja, hanem a tőle 2-3 milliméterre lévő tápegységet, mivel a legnagyobb hőforrás a gépben a tápegység. Így talán kicsivel kevésbé forró a felül kifújt levegő, de lehet azért mert még csak 1 órája megy a gép. A CPU hőmérséklete érdekes módon változatlan.
    Következő lépés az lesz hogy fúrok egy lukat a táp kasznin és kihúzom rajta a venti csatlakozóját, ami szerencsére 3 pines, rákötöm az alaplapra, és beszabályozom hogy üresjáratban is forogjon. Legyen benne egy minimális légáramlás, úgy talán nem annyira langyos; hatalmas 140mm-es venti, biztos halk.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák