Új hozzászólás Aktív témák
-
zelin
csendes tag
Szia,
köszi a segítséget, közben a King -et a youtube Juan's Kitchen csatornán
található, "Sharpening a $1 knife" videó commentjében is ajánlották,
úgy hogy rendeltem egyet, pont olyat, amit mondtál.
Ugyanott ahol a követ találtam, láttam "Diamond Flattening Stone" -t is,
ezért az is jött,
a polírozó pasztát hol lehet találni?üdv, és kösz mégegyszer
-
titán
Én azokat használom, amit gyapo11 linkelt.
Ilyen ITARO [link] meg kínai [link] fenőblokkokkal. Az ITARO kicsit jobb, de a kínai is nagyon faszán használható.
Emellett csináltam magamnak is saját fenőblokkokat keményfából, és különböző bőrökből. Ezek a legjobbak, de a legdrágábbak is egyben. Van nagyon kemény vízibölény, paszta nélkül használható lófar, és olcsóbb, puha marhabőr is.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
ZolkoW
őstag
Bő egy hónappal az érkezése után végre oda jutottam,hogy kipróbáltam azt a rózsaszín 3000-es követ,amit ajánlottatok itt (Aliexpress, Ruixin élezővel kompatibilis).
Hát ez menő! ezzel hülyebiztosan tudok borotválósat élezni, csak végig kell csinálni a lépcsőket, és kész. nyilván lehetne még finomabbra, és/vagy bőr, de ez már nekem tényleg megteszi, sőt, minden késnél el sem fogok jutni idáig.
Ismét köszi a tippet!Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786
-
Siriusb
veterán
válasz balazs1956 #3606 üzenetére
Szerintem erre gondol: (#3577)
-
balage25
senior tag
-
ZolkoW
őstag
válasz Siriusb #3607 üzenetére
Köszönöm, valóban ez volt, ha asztali gépen lettem volna, elvégzem a házi feladatot .
Ennyi idő elteltével már az alis rendelési listámban sem egyszerű megtalálni valamit.Nekem is volt, ami 2 hónapot utazott, ráadásul tracking nélkül, végül ideért. szóval bízni lehet
Eddig az élezőhöz adott 1500-as volt a legfinomabb kövem, de őszintén szólva olyan nagy megfejtést nem láttam benne, azon kívül, hogy fényesebb lett az élszalag, mint ha abbahagyom 800-nál. De gondolom ahogy finomítok, a sorjaképződés is egyre kevesebb, ez is segít.
Bevallom, nem szeretek sokat tökölni a fenéssel, és általában összevárok több kést, az meg úgy mégtöbb idő lenne. Ezzel a két késsel darabonként olyan negyed órát szüttyögtem, ami nálam sok, másnál lehet hogy kevés, most rááldoztam, mert kíváncsi voltam. De egy marék 600 forintos Tramontina steak késre (nem recés, nyugi! ) már sajnálni fogom a darabonként negyed órátBasszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786
-
gyapo11
Topikgazda
A recés késről jut eszembe, hogy találtam egy virágágyásban egy fölbe szúrt recés kést. Egyszerűen a kaszakövön úgy fentem mintha sima éle lenne, és lehet vele vágni. Mivel csak kenyér szeletelésre használok recés kést, nem tudom mivel összehasonlítani, az biztos, hogy roncsolósan vág, tépi szét az anyagot ha puha. Szerintem leköszörülöm a hegyét kerekre, és vajat fogok vele kenni, szép csíkokat hagy, gyorsabb a kenés vele.
Tegnap meg kaptam egy késkészletet. Tudják rólam, hogy kés
buőrmegkedvelő vagyok, nekik nem kell, Dunára vizet. Ez valami olcsó német készlet lehet, de van benne egy usuba, nakiri, kínai bárd szerű készség, ilyenem még nincs, kíváncsi vagyok mire tudom használni.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
erik365
aktív tag
Sziasztok!
Ruixin élezőre tud valaki megbízható eladót?Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
1.4 T-jet M32
-
MittuDomain_
őstag
válasz erik365 #3611 üzenetére
Én a GB-ről vettem, de egy jelentős akcióban 15 dollárért, most majdnem a kétszerese.
Eredeti, jó, de ez régebbi modell, a lecsavarozós fajta. Az újabbak szorítósak. Nem annyira stabil mint ez, de nem sérül az asztallap.
Ezt érdemes lecsavarozni valami masszív (~2") keményfa deszkához, és úgy az asztalra lehet tenni.Si tacuisses, philosophus mansisses.
-
félisten
Sziasztok!
Szeretnék jó minőségű, tartós konyhai késeket vásárolni. A fiskarsra gondoltam. Ezekből is van többféle. Essential, Functional Form,Functional Form +, edge, titanium. Ezekből a titánium szerintem nagyon drága. A többiből melyik képviselheti a legjobb, legtartósabb minőséget?
Például az essentialnál és az edge-nél jelöli a penge keménységét, HRC53. A functional form-nál nem írja a keménységet.
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
A Fiskarst szerintem és többek szerint is már csak a név viszi. Az 53 HRC nagyon gyengus, nézz helyette másokat. Ebay-ről alap, de elég jó japán (Masamune), vagy Aliról a Qing. Itthonról CS, Icel, Victorinox, jobb Tramontinák, Dick, stb. Egy kés kellene, vagy több?
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
peestike
senior tag
A tescoban vannak Richardson Sheffield V Sabatier kések, ezek X50CrMoV15 acélból vannak, akciós áron teljesen jók. Vagy az ikeás kések ugyanebből az anyagból.
Kínából meg a 67-73 rétegű qing és társai is többeknek beváltak itt, bár nem lesz a legolcsóbb egy készlet.42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
gyapo11
Topikgazda
Fiskars Functional Form késeim vannak. Azt olvastam én is róla, hogy puha, valóban könnyű élezni. A recés kenyérvágót még sose éleztem, és évek óta heti két kenyeret szeletelek vele, úgyhogy ez OK. A hámozó szintén kevés élezést igényel szinte naponta használom. A szeletelő béna alakú, nem használom. Az evőkés túl hegyes, evésre van jobb, azt se használom. Van egy 16 cm-es séfkés, az rendben, előnye, hogy a rövidebb hossz miatt nagyobb erőt lehet a hegyével is a vágásra vinni. Nem tudom, hogy a markolatban mekkora tüskék vannak, kicsit aggódok mindig amikor jobban rányomok, hogy nem reped-e ki, eddig bírja.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
M3oH
addikt
sziasztok!
Vmi olcsó, de használható bicskát keresnék, zsebbe hordos, mindenesnek.
Kínai is játszik nem olyan sürgős, csak ne biliacélból legyen.
Köszi -
ZolkoW
őstag
Kínaiból a Sanrenmu a kedvenc gyártóm, a 3 ezres kategóriában még túl komoly acélt nem adnak, de a kidolgozás hibátlan, egy ~6e körüli fix pengésem is van, ott kicsit jobb már talán az acél. (nálam ajánlott gyártó, a Ganzók formára kevésbé jönnek be, másként már vettem volna azt is)
Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786
-
félisten
válasz MittuDomain_ #3617 üzenetére
MittuDomain_, Digitalpimp, peestike, gyapo11
Köszönöm szépen az ötleteket, tanácsokat!
Igaziból 2-3 db késre lenne szükségem. Egy kisebb, 12-13 cm-es, egy 16-18 cm-es és egy 20 cm körüli. Persze ezek csak körülbelüli számok, minap megmértem a késeket amivel a konyhában dolgozni szoktam és azok kb ekkorák. Néztem dick-ben van is hasonló készlet 14 ezer ft körül. Megnézem e tescos kést is. Köszi mégegyszer!
[ Szerkesztve ]
-
MittuDomain_
őstag
Nekem Kínából a Kizer a kedvenc gyártóm, sajnos eddig csak egyszer volt az ali-n kutyavásár.
A viccet félretéve, nekem van Sanremu és Ganzo is, és valahogy mindkettőt szeretem. A harmadik budget kés a "legalja" Higonokami, de az ugye kicsit más.
Szerintem a Ganzo minőségre kicsit jobb, jobbak a markolatok, van hozzá doboz meg tok, a penge éltartósságában nem látok nagy különbséget.Si tacuisses, philosophus mansisses.
-
peestike
senior tag
válasz MittuDomain_ #3627 üzenetére
eddig kb 15 féle ganzo, 10 féle sanrenmu ment át a kezeimen, pont fordítva látom a minőséget.
jó-jó mindkettő, de több ganzonal nem zárt középre a penge, sorjás volt a markolat, keresztbe állt a zár. sanrenmu jó volt mind. igaz, hogy még a ganzo-firebird vonal előttiek voltak. 1 firebird van most is, az jó.
persze árban még mindig jók.szeptember végén szerintem azért csak fogjuk figyelni a kizert alin, hátha....
42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
zelin
csendes tag
Sziasztok,
nemrég a késélezésben, fenésben sokat segítettetek, amit utólag is köszönök
Most a késvásárlásban kérnék egy kis segítséget. Kifejezetten vékony pengéjű
kést szeretnék venni, de jó minőségben, hagymát pucolni, pl azzal jó. Eddig kb
ilyen hulladék minőségű késeket használtam ilyen vékony ( 1 - 1,5mm ) pengével,
tipikusan tramontina fanyelű 10-12 centis kés, vagy még minőségben ez alatt,
ezen kellene változtatni.Japán késeket néztem, azoknak elég jó erre a célra a vastagsága de azok ilyen
hosszúsággal (10-15 cm ) nem léteznek, szakács kés pedig már van. Fa nyél
sem kellene, mert az a sok mosogatástól szétrohad, műanyag - vagy más olyan
anyag ami nem szívja be a vizet - jöhetne szóba.erre van valakinek ötlete?
köszi előre is
-
titán
Fa nyél sem kellene, mert az a sok mosogatástól szétrohad, műanyag - vagy más olyan anyag ami nem szívja be a vizet - jöhetne szóba.
Valahogy nem jól kezeled a késeket. Nem a fával van gond, hanem a használattal.
1. rendes kést nem teszünk mosogatógépbe
2. kést nem hagyunk vízben állni
3. kést nem tesszük ki forró víznek
4. késeket rögtön szárazra töröljük (mondjuk papírral)Ebből következik, hogy a késeket kézzel, nem áztatva, használat után hamar meleg, de nem forró vízzel és mosogatószerrel elmossuk, rögtön szárazra töröljük, majd száraz helyen tároljuk. Így megóvod a késpengét, és hozományként a nyelet is.
ajánlás: [link] [link] Nakiri (japán zöldségkés)
2,7mm-es gerince van (nem 1,5mm). Damaszk mintás shirogami magos kés, nagyon lapos a leélezése, 1,5mm 2,5 cm körül, azaz ~3,5°. Vág, mint a borotva. A nyele teljesen vízálló rózsa pakkafa. Rövid infó a pakkafáról: [link][ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Lacerta
aktív tag
Sztem a Ganzókkal nem tudsz félrenyúlni.
A design gyakran valamelyik neves késgyártó koppintása, de mostanában ráálltak a saját tervezésre is, és azok a modellek is formásak. Az acél 440C vagy D2, és nem kamuznak.
Vedd meg, ami tetszik, nem jársz rosszul.Alacsonyabb árkategóriában ott az Enlan, kicsit egyszerûbb, de még mindig nem rossz és nem kamu acél, barátibb ár.
Kizert viszont 10e alatt nemigen kapsz, de az már egy valódi minôségi ugrás.
-
zelin
csendes tag
Szia, köszi az oktatást és az ajánlást is,
nem használok mosogatógépet, sajnos nincs hely a konyhában, nem férne el
nem áztatom a kést, mert a fém mosogatóban kimenne az éle,
a forró vizet az én kezem sem bírja, így azt sem kap,
szárazra törlöm a késeket mert fa késtartóm van és nem rakom bele vizesen a kést,a fa nyéltől azért tartok, mert hamarabb tönkremehet mint ha olyan anyag lenne,
ami nem szívja magába a vizet. Engem zavar, ha tudom, hogy minden egyes mosogatással
a nyele egy-egy apró százalékkal közelebb van a halálhoz, ezért egészen biztosan nem
veszek fa nyelű kést, hiába esztétikus és kényelmes.A Nakiri az jó lenne, tényleg, de ennyit azért nem áldoznék rá, az asszony lecsapná a fejem azzal a késsel,
amit ennyiért veszek Egy 4-10 ezer forintos, 1mm vastag pengéjű steak kést keresek kb, 1,5mm is lehet,
ha el van vékonyítvaköszönöm azért a fáradozást, ha más nem a fogalmazással eltöltött időt
-
G@ben
addikt
Van Tramontina fanyelű késem. Én is vigyázok rá, de rendszeresen bent fekszik a mosogatóban hosszabb ideig, ahol azért éri egy kis víz, illetve sokszor előfordult, hogy feküdt a vízben elég sokáig, mégsem lett baja, pedig minimum 18 éve használom. Persze láttam már boltban olyan Tramontina kést is, amin látszott, hogy nem kéne áztatni, de talán van valami olyan anyag, amivel ha átitatod a nyelét, akkor úgymond vízálló lesz.
Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
Digitalpimp
senior tag
Tessék, egy olcsóbb alternatíva, polipropilén nyéllel: [link] Vékony penge, az acél elég jó, vettünk már többen többfélét, eddig senki sem panaszkodott. És még bőven ÁFA határ alatt van. Nekem is van ilyenből egy santokum.
Itt egy Kai is: [link][ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
zelin
csendes tag
válasz Digitalpimp #3637 üzenetére
köszi köszi,
a nakiri szerintem jön -
discrate
aktív tag
Ikeas 20 cm-es szakacskeseket nezegettem. Van valakinek tasztalata a Vörda-val es a 365-tel is? Meger az arkulonbseg? Az utobbi joval dragabb de ugy olvastam kommentben, h az acel anyaga ugyanaz, csak a nyele minosegibb.
-
-
Rikseven
csendes tag
Sziasztok!
Késkészítéshez van eladó négy gaboni ében markolat tömböm. Méret: 12,1x4x2,5 cm. Akit érdekel, üzenetben elér! -
rob2174
tag
válasz Digitalpimp #3637 üzenetére
Szia!
Ez jó választás lehet az 5ezres kategóriában?
https://www.ebay.com/itm/Kai-Magoroku-Seki-Wakatake-Nakiribocho-165mm-AB-5424/143264101183
esetleg jobb ajánlat ennél? -
discrate
aktív tag
válasz MittuDomain_ #3641 üzenetére
Ok. Nem nekem lesz, majd tovabbitom. Koszi
-
Digitalpimp
senior tag
válasz rob2174 #3643 üzenetére
Szia! Ez ugyanaz mint amit fentebb én is linkeltem. Kai belépő szint, szerintem jobbak, mint amiket itthon ennyiért kapni lehet.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
rob2174
tag
válasz Digitalpimp #3645 üzenetére
Ok köszönöm szépen!Megrendeltem és várom nagyon
-
zelin
csendes tag
Sziasztok,
nem volt türelmem kivárni az ebay -ről érkező fenőpasztát,
ismerősömnek meg volt otthon ilyen polírozó pasztája:https://pumatools.hu/-autoipari-celszerszamok/karosszeria-javitas/polirozas-technika/polirozo-paszta-polirozo-massza-kicsi-barna-vas-nacel-340590-10-00-mb.html
Felvittem a bőrre majd húztam rajta a kést, nem éllel szembe toltam, ahogyan ez sokat mások is tanítják.
akármit csináltam, lassan húztam, gyorsan, finoman, óvatosan, kisebb, nagyobb szögbe, akármilyen technikával, a kés csak életlenebb lett... tény, hogy sorja már nem volt rajta utána, de a jelenséget nem értem
a kérdés: mit rontok el? nem pont ez a paszta kellett volna? ha igen, miért?
[ Szerkesztve ]
-
balazs1956
senior tag
-
lugosi
MODERÁTOR
A barna paszta szerintem nem erre való, valahol volt egy táblázatom, hogy ezeknek a színe alapján melyiket ajánlják kések fenéséhez, az egyértelmű a zöld volt, de azt hiszem még talán a fekete jó (más szemcseméret, keménység stb).
"majd húztam rajta a kést, nem éllel szembe toltam, ahogyan ez sokat mások is tanítják"
Van olyan, aki bőrön fenést éllel előre tolva tanít? Ez szerintem teljesen téves, azonnal annyi is a bőrnek.
(#3648) balazs1956
Az a paszta nekem nem vált be.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs