Új hozzászólás Aktív témák

  • D.Csaba

    tag

    Sziasztok,
    A promblémámmal már elég régóta ölöm néhány okos fórumozó idegeit, de a sok válasz, amit tőletek kaptam segített abban, hogy egyáltalán normálisnak tűnő kérdéseket tegyek fel.
    Az alapprobléma: a gépem „hideg indítás”(ami előtt a gép legalább 2 ótát ki volt kapcsolva), a következő dolog történik: a gép megpróbál elindulni, de még az alaplap bejelentkező oldaláig nem jut el, egyszer-kétszer megpróbálja, majd mindent autora állít és így megy. Az aláírásban leírt konfigom van.
    Nagyon óvatos tuningot szerettem volna, ezért a proci FSB-t 400-ra (3.2GHz) vettem, a ramot pedig a gyári tudásának megfelelően (800/4-4-4-12) húzás nélkül szerettem volna használni.
    A probléma megoldására az alábbi kísérletet tettem. A gyártótól beszereztem a legfrissebb F5ös BIOSt, ami még a support oldalon sincs fenn, több száz hozzászólást elolvastam.
    A ramjaim 4-4-4-12es időzítésekkel kellene, hogy menjenek. Véleményem szerint itt lehet valami probléma, mivel, ezeket az időzítéseket a BIOSban manuálisan kell beállítanom, auto beállítás esetén 5-5-5-18-on akarja futtatni.
    Sok próbálkozás után azt tapasztaltam, hogy a fentebb leírt probléma nem jelentkezik, ha a ram az auto beállítás szerint megy, viszont így nem éri el a gyári specifikációt késleltetések tekintetében.
    Memtestet futtattam, mindkét késleltetéssel, minden alkalommal hibátlan volt, sőt, ha kb 15 perc gépnyúzás után 400as fsb és 800/4-4-4-12 mellett ráeresztettem az Orthost, akkor sem jelzett hibát 3 óra nyúzás után sem. Az everest érzékelő alapján minden hőmérséklet rendben van.

    Akkor sincs ez másképp ha a procit alapfeszen futtatom. Ami még érdekes dolog, hogy a ram több test program szerint (everest, speed fan) még +0,5V adása esetén is csak 2.05V-ot mutat. A Ramra rá van írva, illetve az üzletben is felhívták rá a figyelmet, hogy a kért specifikációkat akkor tudja teljesíteni, ha a kért feszt megkapja. A ramon az szerepel, hogy 2.1V kell neki, szóval a progi szerint megkapja (egyáltalán azt nem tudom -mert nem értek hozzá – hogy a laptól ezt a feszültséget és adja le vagy a ram ennyit vesz fel, egyáltalán ez érdekes-e...). Mivel a feszültségek körül is elég érdekes dolgok vannak, nemcsak a ramra, hanem a tápra is gyanakszom (úgy gondolom, hogy a többi hardverel nem lehet gond -semmi nem utal arra.
    A kérdésem, hogyan zárhatom ki azt, hogy a táppal vagy a rammal van gond? (az ismerőseinek gyengébb gépe van, egyiket sem tudnak kölcsönadni teszt erejéig. Létezik-e valamilyen diagnosztikai program, ami választ adhat a gondokra?
    Lehet-e más gond, amire én – laikus révén – nem gondoltam?

    A BIOS beállítások:
    Robust Graphics Booster----------auto
    CPU Clock Ratio------------------8X
    CPU Host Clock Control-----------enabled
    CPU Host Frequency--------------400
    PCIe Frequency------------------100
    CIA 2----------------------------disabled
    System Memory Multiplier---------2.0
    High Speed Dram DLL Settings-----option 1
    Performance Enhance------------- standard
    Dram Timing Selectable-----------manual
    SPD
    Cas Latency Time----------------[5] 4
    Dram Ras to Cas------------------[5] 4
    Ras Precharge--------------------[5] 4
    Precharge Delay------------------[18]12
    Act to Act Delay------------------auto
    Rank Write to Read Delay----------auto
    Write to Precharge Delay----------auto
    Refresh to Act Delay---------------auto
    Read to Precharge-----------------auto
    trd-------------------------------auto
    trd Phase Adjustment-------------auto
    System Voltage Control------------manual
    DDR2 Overvoltage Control----------+0,5
    PCIe Overvoltage Control-----------normal
    FSB Overvoltage Control------------+0.1V
    GMCH Overvoltage Control----------+0.1V
    V Core----------------------------- 1.40000V

    Köszi előre is!

    http://www.green6.hu

Új hozzászólás Aktív témák