Új hozzászólás Aktív témák

  • H-Mano

    tag

    válasz 4D4M #52680 üzenetére

    OFF:
    Ha 90 éve is működött és még MA IS működik, akkor miből gondolja bárki is, hogy 20,30 vagy 50 év múlva már nem fog...
    (Közel 35 évet !! eljátszottunk már a gengszterváltás óta pl.)

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz H-Mano #52701 üzenetére

    Oktatás nélkül senki sem gondolhatja. Ez ügyben meg is tesznek minden tőlük telhetőt.

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • chungey9

    tag

    válasz User_2 #52694 üzenetére

    Van amelyikben közösítve van, van amelyikben menüben választható, a de túlnyomó részt nincs közösítve.

  • MrZed001

    tag

    válasz User_2 #52673 üzenetére

    Röviden Föld csak egy van ... így mindent erre kell kötni.

    Szigetüzemnél a nulla a problémás. Sok inverterben nincs PE - N összekötő relé.
    Így amit kiad föld független, lebegtetett nulla.

    Részletesen itt a szakmai fórumban az oktató poszt hozzá:
    https://www.facebook.com/groups/hibridnapelem/learning_content/?filter=394929036100334&post=679230656975829

  • MrZed001

    tag

    válasz User_2 #52679 üzenetére

    Nem csak hogy köthető, hanem kötelező összekötni.
    Máskülönben potenciál különbség lenne közöttük, ergo rázna.

    Igen, off-grid nullája a hálózat nullájával (PEN) összekötésre kerül.
    Ezzel semmi gond nincs.
    Sőt, az oszlopoknál lévő hálózati földelés segédföldként szolgál, kiegészítve a te saját földelésed.
    Egyenesen ajánlás fixen kötni hálózati N a sziget N-hez.
    Így ha pl inverterben PE-N relé meghibásodna sem lesz föld független a rendszer.

  • User_2

    tag

    válasz MrZed001 #52705 üzenetére

    nagyon köszönöm a részletes választ,

    jól értem: a nulla is és a föld is erre dedikált kötéseken keresztül közösítendő az ongrid rendszerrel?
    nem okoz ez veszélyt az MVM szerelő számára, ha az ongrid rendszeren áramszünet van?

    sejtek itt valami logikai igent gyakorlati nemet, mert lehet hogy mire kiérne a hálózatra egy esetleges offgrid hiba, a földeléseken eldisszipálódna, de ebben nem vagyok biztos.
    nálunk hálózatra csak nullán juthatna ki, 4 vezeték jön a mérőórától.

    nem én akarok offgrid rendszert, ismerős van nagyon beleindulva, de nem vagyok megyőzödve arról, hogy megfelelően zsendült a feladathoz. nem szeretném, ha a gyerekei apa nélkül maradnának.

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz User_2 #52706 üzenetére

    Szabványosított mérőhely esetén a föld és a nulla a mérőhelynél közösítve van. Bármilyen anomália a belső hálózaton, csak eddig a pontig tudna gondot okozni. PEN vezetőt meg talán nem akar senki fogdosni.

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • tha_answer

    őstag

    https://g7.hu/tech/20230911/a-szaldo-igazsagtalan-mas-napelemes-elszamolasi-rendszer-kell-helyette/
    "Tehát egy napelemekkel rendelkező villamosenergia-rendszerben – az időjárásfüggő, szabályozhatatlan forrásoldal miatt – többletberuházásokra (hálózat, tartalékteljesítmény) van szükség. Ezeket a rendszerhasználati díjban számolják el.
    A fentiek miatt nyilvánvaló, hogy a szaldórendszer igazságtalan.
    Igazságtalan, mert nem veszi figyelembe a rendszerhasználati díjat, vagyis a napelemes rendszer alkalmazásához tartozó többletköltségeket. Márpedig ezeket valakinek ki kell fizetni, és ez általában a napelemes rendszer nélküli fogyasztó. Ezen költségek ismerete azért is nagyon fontos, mert ezek figyelembe vétele nélkül a villamosenergia-rendszer fejlesztése sem a valós költségek figyelembe vételével történik. Ennek iskolapéldája Németország, ahol a megújuló fejlesztéseket erőltetve sikerült mintegy két és félszeresére növelni a villamosenergia korábbi árát, mely ma a dániaival együtt Európa legmagasabb árát jelenti."
    "Ez lehet bruttó vagy más elszámolási rendszer is jól meghatározható és aktualizálható összegekkel, de ez biztosan nem az éves szaldórendszer.
    Az energetikai szakemberek széles körének az a véleménye, hogy a nagyon összetett villamosenergia-rendszerbe történő bármilyen beavatkozást számításokkal alátámasztott műszaki-gazdasági-ökológiai hatásvizsgálatoknak kell megelőzniük."

    https://g7.hu/tech/20230913/potyautast-csinal-a-napelemesekbol-az-eves-szaldo-amely-nem-fenntarthato-sem-tarsadalmilag-sem-kornyezetileg/

    "Az esetek többségében egy nem tudatos napelemes felhasználó olcsó energiát ad át a rendszernek, és drága energiát vesz ki onnan, szaldóelszámolás esetén az árkülönbséget zsebre téve. A veszteség viszont realizálódik, méghozzá az egyetemes szolgáltató MVM-nél, a nap végén az adófizetőnél. Ábránkon egy, a két végletet képviselő téli és nyári nap fogyasztási és napelemtermelési profilja, valamint az egyes időszakok piaci árainak különbsége látható. A rátermelési és vételezési árak különbsége a teljes beépített 1350 megawatt lakossági napelemre becsülve majd 10 milliárd forint, ez 185 ezer háztartásnak egyenként átlag 50 ezer forint támogatást jelent."

    "Bár a szaldós felhasználónak a hálózat praktikusan egy végtelen nagy és éven belül bármikor igénybe vehető, ingyenes tárolóként funkcionál, a valóságban erről nincs szó. Extra kereslet idején azért drága a piaci áram, mert szükség van a drága fosszilis termelőkre, még a kevésbé hatékony, ezáltal többet szennyező erőművekre is, és nekik csak így éri meg beindulni. Amikor a napelemes felhasználó télen boldogan használja a (szerinte) nyáron megtermelt áramot kocsibeálló-olvasztásra vagy egyébre, akkor a valóságban a szennyező szenes és elavult gázos termelők elégítik ki a pillanatnyi igényét, ami minden, csak nem fenntartható."

    "Aki egy ilyen fenntarthatatlan rendszerbe fektetett abban reménykedve, hogy ez így is marad, az rossz döntést hozott.
    Inkább hitt a politikai ígéreteknek, mint a józan észnek. Persze mint a devizahitel esetén, itt sem feltétlenül várható el a vevő informáltsága, emiatt felmerül a szolgáltatók felelőssége, de véleményem szerint van egy nagy különbség. Napeleme a magyar háztartások körülbelül 5 százalékának van, akik jelentős összeget fektettek a kiépítésbe. Valószínűsíthető, hogy az 5 százalék túlnyomórészt a jómódúbb háztartásokból kerül ki. Ezt figyelembe véve nem látnám további társadalmi szolidaritás szükségességét akkor sem, ha bevezették volna az eddigi hasznokat mérséklő havi szaldót."

  • tothgabor73

    csendes újonc

    Sziasztok!
    Bocs, kicsit szaldón túli téma ;)
    Van valakinek ötlete arra, hogy egy nem egész egy éves rendszerben miért csökkent a munkaponti stringfeszültség 5-8%-al? Június elején még átlagban 210 / 330 V volt a két string, most inkább 192 / 305 a maximális áram 90% án. Először a melegre gondoltam, de most már nincs annyira meleg, és most sem megy fel a régi értékre. Március/áprilisban is megvolt a magasabb feszültség, ha a napállásra gondolnátok. Az üresjárási/kis terhelés mellett megvan a 7*30 és a 11*30 Volt, de napközben visszaesik. Longi LR5-54HIH-405M 405w napelem, Huawei inverter.

    Köszönöm előre is a válaszokat, ötleteket!

  • Andras6800

    senior tag

    válasz tha_answer #52708 üzenetére

    Nem világos, mi volt a célod a 2 cikk szemlézésével. Had válaszoljak a 2 kiemelt részre.

    "Márpedig ezeket valakinek ki kell fizetni, és ez általában a napelemes rendszer nélküli fogyasztó"

    Ha csak kicsit végigondolja bárki is, rájön, hogy ez minden tekintetben marhaság. Az MVM jelentős veszteséget realizál jelenleg minden évben a rezsicsökkentés miatt. Illetve nyílván valamennyit az éves szaldó okán is. Mondjatjuk úgy, hogy nyáron nem keres annyit a betermelésen, mint amennyibe télen kerül neki visszaadni az áramot. De ezt a kettőt csak a napelemesek számlájára írni, minimum hazugság. Továbbá ezt a veszteséget semilyen módon nem a napelemmel nem rendelkezők fizetik meg. Ezt a veszteséget az állam pótolja ki az adónkból. Ergó közteherviselés van. És bizony bizony a napelemesek elég sokat befizettek ebbe a kasszába az elmúlt 1-2 évben. Napelemes rendszer áfa + Napelem környezet védelmi adó + telepítési munkabérek utáni járulékok.. stb. Egyes számítások szerint egy átlag 5 kWp-es rendszer után simán bement 1 millió Ft a kasszába... Ezt nyugodtan oszd el az emlegetett 50 000 Ft-al.

    "Inkább hitt a politikai ígéreteknek, mint a józan észnek."

    Pontosan. Magyarországon ezután mindent így kell kezelni. Szóval semmibe sem szabad pénzt tenni ami befektetés. Pl állampapírba se. Elvégre jelenleg az is fenntarthatatlan. (Ahogy a nyugdíjrendszer is :DDD ). Sőt, rezsicsökkentés se fenntartható ám :Y Aztán majd ha 70 Ft lenne az 1 kWh ára, meg 31 Ft-ot fizetnének vissza /kWh, mint a jelenleg piacinak titulált árazáson.. máris megérné a napelem.

    De van 1 ajánlatom mindenkinek aki nem akar szaldót. Töröljük el az egész rezsicsökkentést. Legyen piaci alapokon az energia. Akkor aztán meglátnánk, kinek van józan esze és ki hitt politikai ígéreteknek.

    [ Szerkesztve ]

    A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

  • 4D4M

    aktív tag

    Mondott azért értelmes dolgokat is a Wattler Kft. ügyvezetője, csak az nem került ide bemásolásra:
    A napelem megtérülése nem emiatt problémás, hanem a még mindig nyomott rezsiár miatt. A lakossági áramár még mindig nem tükrözi annak tényleges költségét.

    Tulajdonképpen elég lett volna ezt beleírni a cikkbe.

    #52711 Andras6800:
    De van 1 ajánlatom mindenkinek aki nem akar szaldót. Töröljük el az egész rezsicsökkentést. Legyen piaci alapokon az energia. Akkor aztán meglátnánk, kinek van józan esze és ki hitt politikai ígéreteknek.

    Na attól az egytől tényleg összefosták a bokájukat a karmelitában, amikor azt megmérték, hogy mi lenne ha bedobnák a lovak közé a gyeplőt (:

    Egyébként a vicc az, hogy pont ebben a rendszerben – amikor a közös adóforintokból tömik ki az MVM 1000 mrd-os hiányát / év – fizetnek bele a legtöbbet a napelemesek is végsősoron -> 100.000 HUF, ha az újszülötteket is beleszámoljuk.

    [ Szerkesztve ]

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • tha_answer

    őstag

    válasz Andras6800 #52711 üzenetére

    "Töröljük el az egész rezsicsökkentést. Legyen piaci alapokon az energia."
    Hajra!
    de olyat nemjatszunk hogy nyaron lekapcsoltatjuk paksot meee zoooodnapelem, aztan telen mehet a szenes importaram.

  • tha_answer

    őstag

    válasz User_2 #52710 üzenetére

    "(A szerző okleveles hőerőgépész, gyémántkoszorús mérnök. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)"

  • Andras6800

    senior tag

    válasz tha_answer #52714 üzenetére

    A 2-nek semmi köze egymáshoz, de ne zavarjon.

    A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

  • Rolly

    veterán

    válasz tha_answer #52708 üzenetére

    jó lenne ha kerülnéd a fórumot az agymenésekkel...

    "Márpedig ezeket valakinek ki kell fizetni, és ez általában a napelemes rendszer nélküli fogyasztó."

    Soha nem a napelem nélküli fogyasztó fizeti ezt ki... hanem az egész társadalom mikor az MVMbe milliárdokat kell betolni... Valamint a vállalkozások akiknek magasabb emiatt az energia ára...

    De ne zavarjon, hogyha igaz az 50.000 Ft-od akkor ez 10 milliárd forint... Miközben a rezsicsökkentés cirka 100x ennyi az áramnál... Gondolom az nem zavar...

    "Inkább hitt a politikai ígéreteknek, mint a józan észnek."

    Feltehetően arányaiban a jobb módúaknak vannak napelemei de ez azonnal hülyeséggé válik ha a 100%-os 0%os kamatot nézed... Vagy olyan időseket (például a szomszédom) aki a nyugdíjba menetelkor kapott pénzét (jutalmát és kis megtakarítását tolta napelembe) 2,5m forintot, hogy nyugdíjas évei alatt kiszámíthatóbb legyen az élete...

    Igen nekem is van napelemem amikor először bővítettünk akkor 2,3m forint kb az éves megtakarításunk volt... azóta szerencsére sokkal jobban keresek ...

    #52714tha_answer ez is hülyeség :D ... (remélem troll vagy és nem ennyire okos) ... Szóval a paksi atomerőmű teljesítményét nyáron egyre gyakrabban vissza kell venni, mert felforralja a dunát... Mit gondolsz az új paks2 nagyobb teljesítménnyel még inkább prolémát fog okozni a Dunán... még jó hogy ilyenkor süt a nap és napelemmel ki lehet váltani a lentebb kapcsolt paksot..

    És van egy jó tanácsom neked: "SOSE TOLD FULLBA A KRETÉNT"

  • tha_answer

    őstag

    válasz Rolly #52719 üzenetére

    "(A szerző okleveles hőerőgépész, gyémántkoszorús mérnök. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)"

    "ez is hülyeség :D ... (remélem troll vagy és nem ennyire okos) ... Szóval a paksi atomerőmű teljesítményét nyáron egyre gyakrabban vissza kell venni, mert felforralja a dunát... Mit gondolsz az új paks2 nagyobb teljesítménnyel még inkább prolémát fog okozni a Dunán... még jó hogy ilyenkor süt a nap és napelemmel ki lehet váltani a lentebb kapcsolt paksot.."
    lehet epiteni hutotornyot is. egyebkent elavult szabalyozas miatt van ez, de ezek mernokileg megoldhato dolgok, nem ugy mint a nyaron megtermelt energia teli felhasznalasa.

    "A Dunkelflaute, vagyis sötétszélcsend események gyakoribbak Magyarországon, mint a szakirodalomban vizsgált országokban (Belgium, Németország). A legtöbb Dunkelflaute esemény csak néhány órán át tart, de éves szinten hosszabb, akár 19 órás eseményekre is lehet számítani. A megújulóenergia-termelés 2030-ban a mostani kapacitásokat jelentősen meghaladó 15 000 MW-os naperőművi és 3 000 MW-os szélerőművi kapacitások esetén is csak 42%-ot képvisel a hazai éves villamosenergia-igényen belül, így a hazai ellátáshoz jelentős további karbonsemleges kapacitásokra, elsősorban atomerőművekre van szükség. A közvetlen megújulóenergia-termelés Magyarországon még a nagyon magas 30 000 MW-os fotovoltaikus és 10 000 MW-os szélenergia-kapacitás mellett is csak az éves fogyasztás 60%-át lehet képes fedezni 2030-ban. Az új fotovoltaikus erőművek közvetlenül hasznosítható villamosenergia-termelése 5 000-6 000 MW beépített kapacitás felett jelentősen csökkenni kezd. Ennél a napenergia beépített kapacitásnál – ami már akár 1-2 éven belül elérhető Magyarországon – a kormányzatnak és a villamosenergia-rendszer gazdaságos és biztonságos működtetéséért felelős szakcégeknek nagyon megfontolt döntéseket érdemes hozniuk annak érdekében, hogy a létrejövő villamosenergia-rendszer fenntartható módon ki tudja szolgálni a fogyasztói igényeket."

    [ Szerkesztve ]

  • Tapsi

    veterán

    válasz tha_answer #52716 üzenetére

    Erre csak annyit, hogy ahol katonák kormányoznak, ott katonai megoldás fog születni. Ha egy hőerőgépész nyilatkozik, akkor ő is nyilván azt fogja mondani, hogy a hőerőgépek oldják meg az ország energiaproblémáit. Az egész világ a megújulók felé megy, itt nincs hátraarc. Magyarországon ezek közül a napenergia és a geotermikus az, ami rendelkezésre áll. Rengeteg a be nem épített napelemes kapacitás. Én társasházban élek, a tető ideális tájolású ahhoz, hogy az év nagy részében ellássa a környéket árammal. A gond az, hogy a régi világ emberei a régi világ technológia gondolkodásmódját viszik tovább: egyetlen eszközzel akarnak megoldani egy komplex helyezetet. Erre egy hőerőmű tökéletes, stabilan termel, van közte olyan, ami jól szabályozható, és kész. A megújuló nem ilyen, ott rendszerben kell gondolkodni.

    De ugyanígy van a fűtésnél is, hahó! Régen elég volt egy fáskazán, meg egy gravitációs rendszer. Még áram se kellett hozzá! Ma meg már egy hőszivattyúnak bonyolult vezérlése van, és 1-2 év, mire egyáltalán stabilizálódik, alkalmazkodik a házhoz.

    Amit forszírozol a finanszírozással kapcsolatban, az még a régi világ látásmódja. Perpill az áram árában nem fizeted meg a fosszilis energiahordozók által okozott kárt. Ha megfizetnéd, eszedbe sem jutna napelemek ellen ágállni. Amúgy meg nézz már körül! Megfő a világ. Ha ez ellen az a megoldás, hogy mindenki ingyen kapjon napelemet a tetőjére, még az se lenne túl nagy ár érte!

    [ Szerkesztve ]

  • tha_answer

    őstag

    válasz Tapsi #52721 üzenetére

    "A Dunkelflaute, vagyis sötétszélcsend események gyakoribbak Magyarországon, mint a szakirodalomban vizsgált országokban (Belgium, Németország). A legtöbb Dunkelflaute esemény csak néhány órán át tart, de éves szinten hosszabb, akár 19 órás eseményekre is lehet számítani. A megújulóenergia-termelés 2030-ban a mostani kapacitásokat jelentősen meghaladó 15 000 MW-os naperőművi és 3 000 MW-os szélerőművi kapacitások esetén is csak 42%-ot képvisel a hazai éves villamosenergia-igényen belül, így a hazai ellátáshoz jelentős további karbonsemleges kapacitásokra, elsősorban atomerőművekre van szükség. A közvetlen megújulóenergia-termelés Magyarországon még a nagyon magas 30 000 MW-os fotovoltaikus és 10 000 MW-os szélenergia-kapacitás mellett is csak az éves fogyasztás 60%-át lehet képes fedezni 2030-ban. Az új fotovoltaikus erőművek közvetlenül hasznosítható villamosenergia-termelése 5 000-6 000 MW beépített kapacitás felett jelentősen csökkenni kezd. Ennél a napenergia beépített kapacitásnál – ami már akár 1-2 éven belül elérhető Magyarországon – a kormányzatnak és a villamosenergia-rendszer gazdaságos és biztonságos működtetéséért felelős szakcégeknek nagyon megfontolt döntéseket érdemes hozniuk annak érdekében, hogy a létrejövő villamosenergia-rendszer fenntartható módon ki tudja szolgálni a fogyasztói igényeket."

    [ Szerkesztve ]

  • HunChris

    senior tag

    válasz tha_answer #52708 üzenetére

    Hozzá nem értő cikk, egy oldalról nézve.

    Ha a napelemes feleslegét a szomszéd elfogyasztja, akkor ő kifizeti az rdh-t.
    Ígyis úgyis fogyaszt a napelemes és a napelem nélküli is, független a rezsicsökkentett vagy anélküli ártól... Összemossa a piaci árakat, ami jóval magasabb, mint Paksi általi, stb.

    Többet veszt a napelem nélkülin, mint a napelemesen.

  • Fantomas80

    tag

    Sziasztok
    Homewizard kérdés

    Valaki kapott MVM területén frissítést a villany órára? Mivel írja is hogy a szolgáltatótól kell kérnem. Az órám Holley DTSD 545 rádugtam az app is elindult csak azt írja nem tud kapcsolódni a P1 portra :(

    Googlemaps frissíthetne már! A házunk helyén Avarkori sátrak és temető látható! :)

  • tha_answer

    őstag

    válasz edeleny #52733 üzenetére

    "A Dunkelflaute, vagyis sötétszélcsend események gyakoribbak Magyarországon, mint a szakirodalomban vizsgált országokban (Belgium, Németország). A legtöbb Dunkelflaute esemény csak néhány órán át tart, de éves szinten hosszabb, akár 19 órás eseményekre is lehet számítani. A megújulóenergia-termelés 2030-ban a mostani kapacitásokat jelentősen meghaladó 15 000 MW-os naperőművi és 3 000 MW-os szélerőművi kapacitások esetén is csak 42%-ot képvisel a hazai éves villamosenergia-igényen belül, így a hazai ellátáshoz jelentős további karbonsemleges kapacitásokra, elsősorban atomerőművekre van szükség. A közvetlen megújulóenergia-termelés Magyarországon még a nagyon magas 30 000 MW-os fotovoltaikus és 10 000 MW-os szélenergia-kapacitás mellett is csak az éves fogyasztás 60%-át lehet képes fedezni 2030-ban. Az új fotovoltaikus erőművek közvetlenül hasznosítható villamosenergia-termelése 5 000-6 000 MW beépített kapacitás felett jelentősen csökkenni kezd. Ennél a napenergia beépített kapacitásnál – ami már akár 1-2 éven belül elérhető Magyarországon – a kormányzatnak és a villamosenergia-rendszer gazdaságos és biztonságos működtetéséért felelős szakcégeknek nagyon megfontolt döntéseket érdemes hozniuk annak érdekében, hogy a létrejövő villamosenergia-rendszer fenntartható módon ki tudja szolgálni a fogyasztói igényeket."

  • Z_A_P

    addikt

    válasz molnartibor #52687 üzenetére

    A 7 év jónak hangzik.

    Ahha, csak ez a 100% tamogatasra szamolva 30% helyben hasznalattal egesz evben.
    Namost, piaci alapon inkabb 20+ ev a megterules abbol amit most tudunk (brutto 5ft), ergo SOHA. Plane hogy kulon merik fazisokat, igy mar SOHA SOHA.
    Namost, jol sejtem, akkor szept 7-tol uj telepites igeny akkor megszunt Magyarorszagon? :F

    [ Szerkesztve ]

    OK

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz Z_A_P #52746 üzenetére

    Marmint akkor ez fazisonkent kulon meri mindenkepp?

    Vélelmezem, hogy csak FW programozás kérdése, de mindenesetre jelenleg ez az országos alapbeállítás.

    Namost, jol sejtem, akkor szept 7-tol uj telepites igeny akkor megszunt Magyarorszagon?

    A valós műszaki megalapozottság nélküli betáplálási stop, a félreinformálások, zavarkeltés, tiktok videók... mind a lakossági telepítések politikai alapú beszántását és az itt tevékenykedő cégek kivéreztetését célozza és egyelőre eredményezi is, mivel más magyarázattal eddig senki sem állt elő. Januárig gondolkodnak a karmelitában, hogy hol lehessen betáplálni, miközben ez eddig is a hálózati engedélyesek hatásköre és kompetenciája volt...hagyjuk már.
    Vagy arról van szó, hogy piacot szerezzenek a lakossági szegmensben valamelyik nemzeti nagytőkésnek, (és/)vagy feltett szándékuk, hogy a saját lábon álló Családon keresztül tervezik teljesíteni az EU célkitűzéseket GW-os léptékben, évtizedekre garantált áron.

    #52748 cOxeR:
    Azt hiszem ez az egyetlen hagyomány, amit a legnagyobb arányban akkurátusan megőriztek a nagyszüleiktől és talán az életük árán is égetnék a vizes levelet...bámulatos egy ország (:

    [ Szerkesztve ]

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • edeleny

    őstag

    "Egy fogyasztó évente 1000 kWh áramot termel a hálózatnak és ennyit is fogyaszt a hálózatról. Neki az éves szaldóban nulla forintot kell fizetnie. A bruttó elszámolásban azonban 31 ezer forintot fizetnie kell, hiszen kWh-ként 5 forintért eladta a termelését, de 36 forintért megvette az elfogyasztott áram kWh-ját."

    Két dolog.
    Egy: a lakosságnak így soha meg nem térülő beruhazás. 2,5 milliós beruházással havi 5000 forintot spórolsz, vagy annyit sem
    Kettő: valyon miért akarnak vállalkozók sok sok giga, mega, tita Watt napelemet telepíteni? Ja mert tőlük az idén 54 Ft-ért veszi meg garantált áron az MVM az áramot. A törvény szerint ez január egytől az inflációval nőni fog!
    Három : Paks 13 forintért termel, te 5 forintért! Remélem az RHD-t is rateszik a kiadott mennyiségre.

    Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

Új hozzászólás Aktív témák