Új hozzászólás Aktív témák

  • ht42

    senior tag

    válasz A_ScHuLcZ #11940 üzenetére

    A Snapraid + Mergerfs fényévekkel jobb a nassolóknak sztem. Akkor előnyös elsősorban, ha a file-ok nem nagyon változnak (filmek, képek, ritkábban változó adatbázisok, mint pl. a Kodi sql file-ja). Én használom vagy 4 éve, azóta volt egy vincseszterhalál (3-ból 1 elhalálozott), vinyócsere után a Snapraid simán helyrehozta az állományokat.
    Naponta éjszakánként megy nekem a snapi szinkronizálás. Ez az új file-okat felveszi a paritáslemezre.

    Előnyök.
    Naponta csak egyszer szívatja az összes lemezeket , nem minden írásnál.
    A vinyók bármikor kivehetők a rendszerből és másik gépbe tehetők. A lemezeken normál file-rendszer van ugyanis. (pl. ext4)
    A Snapraid, vagy a Mergerfs bármikor kikapcsolható, bekapcsolható, az adatlemezeken semmi változás nem történik.
    A Snapraidnek van undelete funkciója. (kipróbáltam, múködik)

    Hátrányok.
    Ha éjszakánként szinkronizál, akkor csak éjszaka lesznek "biztonságba helyezve" az ÚJ file-ok, nem azonnal, mint a szoftveres raid-nél.
    A Mergerfs megszivatja a gyengébb gépeket (atom, cerka) képes 30-40% processzorterhelést produkálni íráskor, mert nem kernel szintű.

    Kipróbálni mindenképpen ajánlott, hiszen bármikor kikapcsolható. Részemről a Mergerfst nem javaslom. Nem különösebb előny egy vinyónak látni 2-t, 3-at vagy akármennyit, ahhoz képest, hogy lelassítja a rendszert. Én már lendületből használom, de ha újra kezdeném, akkor inkább egyik lemezre a sorozatok (abból az asszony miatt sok van :) ), másikra a többi, oszt jóvan. A 3. meg a paritás.

Új hozzászólás Aktív témák