Új hozzászólás Aktív témák

  • T 1000

    aktív tag

    válasz ittakary #27888 üzenetére

    Én pont azt mutogattam a haveroknak, hogy milyen gyors a tv. Fel tudnád tenni egy youtube videóban, pontosan mire gondolsz?

    Most próbáltam ki, youtube-ról visszaváltva tv-re 4 mp, usb lejátszásból szintén 4 mp, Netflixről 4,5-5 mp alatt visszavált tv-re. (65pus8505)

    [ Szerkesztve ]

  • ittakary

    nagyúr

    válasz T 1000 #27901 üzenetére

    ez már lehet az én agybajom :)

    Apple rendszerekhez vagyok szokva, ott pörög minden várakozás nélkül :D itt meg már ez a pár másodperc is örökkévalóságnak hat

  • dino_m

    senior tag

    válasz Alien! #27900 üzenetére

    Mondjuk, akik azokat a kese/fakó/életlen/24 képkockás filmeket csinálják, azok pont úgy álmodták meg, hogy úgy nézzenek ki, ahogy moziban megjelenik. Ha most én ezen változtatok és csinálok belőle egy "szappanopera" kénézetet, az kb. olyan mintha átírnám a IX. szimfóniát, mert nekem úgy jobban tetszik. :K

    [ Szerkesztve ]

    Egy férfi sosem nő fel, csak drágábbak a játékai.

  • Alien!

    senior tag

    válasz dino_m #27903 üzenetére

    frappáns de egyáltalán nem jó hasonlat szvsz. ha játszol az EQ-val, akkor átírod?

    [ Szerkesztve ]

  • Wade0303

    aktív tag

    válasz Alien! #27900 üzenetére

    A legolcsóbb "okos" TV-ben is benne vannak ugyanezek a funkciók, egy drágább TV nem attól drágább mert ezek benne vannak, vagy esetleg fejlettebbek lennének.
    Ahogy dino_m is írta, ha egy modern moziban valamit fakónak találsz akkor az szándékosan olyan, úgy akarta a rendező. Attól hogy valamit túlszaturál, vagy éppen agyon zajszűr/éljavít egy gagyi "képjavító" algoritmus, még nem lesz jobb a képminőség ellenben az biztos, hogy már nem a rendező által megálmodott képvilágot fogod nézni.
    A mozikban láthatónál jobb képet legfeljebb a legjobb OLED kijelzőkön, professzionális kalibrálással lehet elérni, természetesen eredeti UHD BluRay forrásból, véletlenül sem a széjjeltömörített Netflixes, HBO Go-s vagy youtube-os streameken.
    A lényeg, hogy a képjavító funkciók BluRay forrásnál ugyanúgy kerülendők a drága TV-n, mint az olcsóbbakon.

    [ Szerkesztve ]

  • anrab

    addikt

    válasz dino_m #27903 üzenetére

    Azért van a sok bizbasz hogy mindenki átírja a symphóniát olyanra ami neki tetszik.
    Már ha ért hozzá! :D

  • alaves

    addikt

    válasz anrab #27907 üzenetére

    Egyszerű: közepesen megvilágított szobában nézzünk körül (~100nit). A TV-t próbáljuk úgy beállítani, hogy ugyanazt lássuk (OLED-nél ez már nem olyan nehéz :) ). Ennyi (vagy kalibráció). Akinek zavaró a 24fps, az pedig húzza addig az interpolálást, amíg elfogadható lesz számára (Philips-nél Film v. Pure Cinema egy kíváló kompromisszum).

    Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]

  • Alien!

    senior tag

    válasz Wade0303 #27906 üzenetére

    de egy drágább tévé attól (is) drágább, hogy komolyabb elektronika van benne. Persze ehhez még hozzájön a panel minősége, a dizájn illetve egyéb ficsör pl a Philipsnél az ambi. De azt a képet ami a nagy átlag itthoni moziban van, azt a mai belépő tévék csípőből tudják. Az meg, hogy a rendező hogy álmodta meg az egy dolog, nekem ugyanaz lesz a film/történet mint annak aki moziba nézi, pedig én általában levágok 25%ot a fekete sávokból, előfordulhat, hogy szinkronnal nézem és interpolálva... és igen, azon a véleményen vagyok, hogy aki minden javítót kikapcsol, azzal kvázi feleslegesen vetetik meg.

    [ Szerkesztve ]

  • dino_m

    senior tag

    válasz anrab #27907 üzenetére

    Nem. A sok bizbasz, azért van, hogy a sok szirszart el tudják adni. :D

    Egy férfi sosem nő fel, csak drágábbak a játékai.

  • Wade0303

    aktív tag

    válasz Alien! #27909 üzenetére

    Sztem ezt a részét értetted félre az előző kommentemnek: "vagy esetleg fejlettebbek lennének." - Ezt úgy értettem, hogy a képjavító feture-ök nem fejlettebbek a drágább Tv-ben sem.
    Amiben hatalmas különségek vannak az a panel, egy natív 10bites Oled, megfelelő kalibrálással annyival jobb képet ad egy belépő árkategóriájú TV-hez képest mintha más évszázadban készültek volna. A jobb elektronika, erősebb processzor csak arra kell, hogy a jobb szoftvert, és annak segítségével a magasabb bitrátájú videokat is képes legyen kiszolgálni.

    "és igen, azon a véleményen vagyok, hogy aki minden javítót kikapcsol, azzal kvázi feleslegesen vetetik meg."
    Mégis mit javítanál egy natív 4K felbontású átlag 100mbps bitrátájú UHD BluRay képminőségén, egy 4K felbontású kijelzőn? Attól, hogy felnyomod rajta a sharpeninget nem lesz részletgazdagabb a kép, ez a két fogalom (részletgazdagság és élesség) csak a magyar nyelvben mosódott össze, de semmi közük egymáshoz.
    Agyontömörített videóknál lehet játszogatni ezekkel a beállításoknál és legjobb esetben elérhetsz valami egészen minimális javulást, de plusz részletet nem fog neked egyik sem varázsolni oda ahol alapból nincs.
    A UHD BluRay lemezre kerülő transzfer elkészítéséhez a forgalmazó már minden képjavító, szűrő, színkalibráló beállítást alkalmazott, akinek van egy kis esze az arra törekszik, hogy ezt a legkevesebb torzítással tudja megjeleníteni. Ezt sharpeningel, zajszűréssel és motion smoothing-al teljesen tönkreteszed, pontosan ilyen igénytelenségre elég a legolcsóbb TV is.
    Szinkronról inkább ne is beszéljünk, igénytelenség csúcsa 4K filmet filléres stereo szinkronnal nézni. Gondolom szted az is elérheti az eredeti hangsáv minőségét ha ráküldesz valami kamu térhangzás javító effektet...

    [ Szerkesztve ]

  • dino_m

    senior tag

    válasz Alien! #27909 üzenetére

    Mondjuk a filmek 99%-át nem a hazai nagy átlag mozikra tervezik. Pont úgy, ahogy a magyar piac általában sehol a világon nem számít meghatározónak. És pont úgy, ahogy a te filmnézési szokásaid se szignifikánsak, mikor egy rendező megtervezi a látvány és a hangzás világát egy filmnek. Már megbocsáss. :B

    Egy férfi sosem nő fel, csak drágábbak a játékai.

  • TIT

    veterán

    válasz Wade0303 #27911 üzenetére

    De a komolyabbakba jobb képjavítóproci van,több ram.
    Ezek szerint az olcsóbb tv-k nem képesek a magasabb bitrátájú videokat megjeleníteni?
    Mert az érdekes lenne.

  • Alien!

    senior tag

    válasz Wade0303 #27911 üzenetére

    hát pedig tévhitben élsz, minden gyártónak van tőbb féle képprocesszora, amit árkategóriánként épít be (lásd Philips P5 1-5 gen.) Ezek között látható különbségek vannak, nem beszélve a 60 / 120 hz-es panel jelentőségéről.
    Az egész vita kb teljesen felesleges, mert teljesen mások a prioritásaink. Gondolom akkor azokat az UHD BD filmeket sem nézed meg amik utólag kaptak HDR-t. Merthát ugye, a rendező messze nem így képzelte el...De messzebb megyek, az Oled képivilága sem a rendező eredeti elképzelése, mert nem ezekhez az eszközökhöz forgatta (régebbi filmek pl). A dolgot lehet csűrni-csavarni de teljesen felesleges.
    Ami a hangot illeti, amíg nem ismerjük egymást ne legyen személyeskedés a dologból, házimozizok cirka 25 éve, hidd el, hogy nem a sztereó szinkron a cél, csak kábelezésre költöttem annyit amiből más egy jobbfajta soundbart vesz. peace

    dino-m: utóbbi időben csak Imax-be jártam, és kifejezetten az IMAX 3D miatt, mióta az nincs, nem sok olyan dolgot látok/hallok, amit ne kapnék meg itthon, szóval pont teljesen érdektelen vagyok a témában.

  • ANDROID???

    addikt

    T~nyleg meg vagyok lőve a beállításokat tekintve, mert valamit mindig sikerül a roasz arány felé tolni.
    Ez sem [link] a tuti beállítások egyike.
    Delikvens egy 43pus7805, és egy 6504. :U

  • RumanT

    újonc

    Sziasztok!

    Vásároltam egy Philips PUS7855 televíziót és lenne pár kérdésem, hátha alaki tud segíteni.

    1.HBO GO alkalmazás letölthető rá? Nem találtam. Böngészőjéből élvezetes használni?
    2.Screen mirror : iphone nem találja meg, laptop csatlakozik rá de ledobja mindig.
    3.HDMI kábelről nézve a HBO GO akad.

    Eddig érdekesebb élmény mint jó :)

  • kchris78

    veterán

    válasz kircsi21 #27895 üzenetére

    Nekem 65"-os QLED philipsem van és azon azért közel sem ennyire feltuno a bevilagitas... (ne az abszolut erteket figyeljetek hanem a hatter - felirat aranyat az telefon független)

    mozi vs otthon: moziban megjelenített képeknek azért a színtere szerintem azért elég nagy kell legyen.. míg egy otthoni TV esetében azért nem triviális hogy a DCI-P3 lefedettség meglegyen akár csak közelítő mértékben...(kivéve OLED talán)

    [ Szerkesztve ]

  • kchris78

    veterán

    régen a nagy tvk is meg jó képet adó tvk is drágák voltak... ma már a nagy tvk olcsóbbak. de attól még mert egy TV nagy nem lesz feltétlen jó a képe (sokan ezt gondolják szerintem). Kérdés ki mit akar. lehet egy kicsit jobb minőseget venni ha a méretből visszaveszünk.

  • dino_m

    senior tag

    válasz RumanT #27916 üzenetére

    1. Nem lehet, mert Saphi oprendszer van rajta.

    [ Szerkesztve ]

    Egy férfi sosem nő fel, csak drágábbak a játékai.

  • Wade0303

    aktív tag

    válasz Alien! #27914 üzenetére

    "minden gyártónak van tőbb féle képprocesszora, amit árkategóriánként épít be (lásd Philips P5 1-5 gen.) Ezek között látható különbségek vannak"
    És összehasonlítottad ugyanazt a tartalmat ugyanolyan panelon a különféle processzorokkal? Nem, de készpénznek veszed, hogy hatalmas különbség van hiszen a gyártó odaírta az oldalán, hogy az egyik az P5 gen4 a másik pedig P5 gen5 és hogy "sokkal erősebb". Semmit nem tudni a procik közti tényleges különbségről, egyedüli forrás a gyártó reklámszövege. Én lefogadom középkategória (250-300ezer) felett semmi érdemi különbség nincs a procik között.
    "nem beszélve a 60 / 120 hz-es panel jelentőségéről" - És a 60Hz-120Hz mégis min változtat egy 24fps videónál? Az egyetlen Gemini Man 59.94fps tehát még ennek is pont elég a 60Hz. 60Hz fölötti képfrissítésnek csakis játéknál van jelentősége, persze ott is csak PC esetén mert a legújabb (jelenleg beszerezhetetlen) csoda konzolok jó ha alulról súrolják a 60fps-t újabb játékoknál, a régebbiek meg hoznak kb 20-30fps-t.
    "Gondolom akkor azokat az UHD BD filmeket sem nézed meg amik utólag kaptak HDR-t. Merthát ugye, a rendező messze nem így képzelte el..." - Újabb tévedés, ugyanis a régebbi filmek UHD BluRay kiadásainak elkészítését túlnyomó többségben az eredeti rendező felügyeli/irányítja, ő hagyja jóvá a HDR regrade-t, ha meg esetleg a rendező már halott akkor egy másik, az eredeti alkotó munkásságát ismerő és tisztelő rendezőt kérnek fel a feladatra pl. 2001 A Space Odyssey-t Nolan remasterelte.
    "az Oled képivilága sem a rendező eredeti elképzelése, mert nem ezekhez az eszközökhöz forgatta" - Pontosan ezért mondtam, hogy az eredeti képi világra kell törekedni, azt a lehető legkevésbé torzítani, ezt pedig megfelelő színkalibrációval és a kamu képjavító beállítások kikapcsolásával lehet elérni.
    Mégegyszer utoljára elmondom: egy natív 4K felbontású UHD BluRay video-n a forgalmazó már minden képjavító eljárást alkalmazott, méghozzá olyanokat amik tényleg érnek is valamit ellenben a TV-k "on the fly" felskálázgatásával, és ehhez a TV-kben lévőknél sokszázszor erősebb hardvert használtak. Mérhetetlen naivitás azt gondolni, hogy egy ilyen videó képminőségén javítani fog egy párszázezres TV, de továbbra is várom tőled ezügyben a részletes cáfolatot, hogy mégis milyen beállításokat használsz amelyek véleményed szerint javítanak egy UHD BluRay forrás minőségén. Egyelőre egyetlen árva konkrétumot nem sikerült írnod, úgy tűnik te kb. abban bízol, hogy ha ráköltöttél egy eszközre "eleget" akkor azon elég bepipálni 1-2 random fantázianévvel megjelölt "AI képjavító" opciót és onnantól már csak hinni kell a csodában mint a mikulásban. Ez kb az a szint mint amikor a telefon fényképezőjén benyomod az "automatikus optimalizálás" opciót és nem tudod mit csinál, de hát fél milla volt úgyhogy tuti sokkal jobb mint az olcsóbb...

    @TIT
    "Ezek szerint az olcsóbb tv-k nem képesek a magasabb bitrátájú videokat megjeleníteni?"
    Bizony nem képesek, illetve ha még úgy-ahogy le is játszák tele lesz a videó glitch-ekkel és az olcsóbb panel miatt köze nem lesz az eredeti színekhez. Egy UHD BluRay-n csak a videósáv átlag 100mbps, de elérheti a 150-180mbps-t is, míg az alóskategóriás TV-ket a streaming szolgáltatók tartalmaira tervezik azokon meg a Netflix legjobb tartalmai tudnak 10-15mbps-t, az HBO Go pedig 7-8mbps-t. És ez csak a videósáv volt, a hangsávban kb ugyanekkora a különbség.

    [ Szerkesztve ]

  • Lall

    veterán

    válasz RumanT #27916 üzenetére

    Ilyenem van.

    1. Nem lehet, mert a Philips saját rendszere (Saphi) van ezen a típuson.
    2. iPhonet nem fogja látni, ahhoz AirPlay kell azt hiszem csak az LG-k tudják
    3. Nem tudom, még nem próbáltam. Mivel Saphi rendszerű és a Netflixen kívül kb. semmi nincs, így én raktam bele egy Amazon Fire TV 4K sticket. Ezen minden van, még Apple TV+ is és lehet a TV távirányítójával kezelni.

    [ Szerkesztve ]

    Ide figyelj bájgúnár! Felőlem bájologhatsz akár a fákkal is, de mégis minek nézel te engem légypapírnak, hogy így tapadsz rám?

  • MEXX_85

    tag

    válasz Wade0303 #27897 üzenetére

    Értem, igazad van, bár azbelesites nem maxon de 4-5-ön azért kell neki... Szerintem... Arcokon felületeken az rancot, hajszálak.. Jobban
    kirajzolodnak. A szín kalibraciora tudsz beállítási értékeket írni? Éppen a szín kezelés az ami nem tetszik... Mert a 55pus7304 nél felvettem a színjavítást... Es csodás képe volt... Ahoz képest a mostani hol piros hol zöldes azbemberek feje... Szinjavitas kiksocsolva így valamennyire merséklodot a dolog... De amúgy meg szeretem a szines tulszaturalt képet, de ennek nem oylan teltek a színei.. Azaz a 55pus7304 hoz képest ég és föld.

  • Alien!

    senior tag

    válasz Wade0303 #27920 üzenetére

    az mókás, hogy velem kapcsolatban konkrétan mindenbe belehibázol. Igen, megadatott, hogy felváltva nézzek két Philips tévét, 2 különböző panellal/60hz vs 120hz-el és p5 processzorral. Napi szinten tapasztaltam a különbségeket. Elárulom: tetemes volt sajnos. Sőt mióta 144hz-en játszom pláne ver a víz a 24 fps-től. Leírni semmit nem írok le a beállításaimból mert hát ugye Te ezekből állítólag semmit sem használsz így valószínüleg nem is ismered a kifejezéseket. :DD egyébként meddő vita, te kalibrálgassál nyugodtan és keregsd a tökéletest és meg abban a kevéske szabadidőmben úgy nézem a filmeket ahogy nekem tetszik. Kb pont annyi értelme van a vitának, mintha egy audiofilt próbálnék meggyőzni, hogy ne vegyen 200ezerért táp vagy HDMI kábelt (ami amúgy eszembe sem jutna). Te úgy szereted nézni, én így. részemről a vita lezárva. Ja és DSLR-el fotózok, Lightroom utómunkával:D .

  • alaves

    addikt

    válasz Alien! #27914 üzenetére

    Az 50-es 60-as években készült egy csomó 70mm-es szalagra felvett csúcsmozi, amelyek több, mint 6k képrészletességgel bírnak. Ebből digitalizált 1080p v. 2160p anyag, SDR referencia közeli beállítású (vagy kalibrált) OLED-en hihetetlenül gyönyörű képet adnak különösen az élő színek, referencia fekete és képrészletesség tekintetében. Sok mai HDR film is elbújhat azoktól, pláne amelyek még csak nem is 4k képes kamerával készültek és felskálázták (pl. Aquaman).

    Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]

  • kchris78

    veterán

    Az egyetlen Gemini Man 59.94fps tehát még ennek is pont elég a 60Hz. 60Hz fölötti képfrissítésnek csakis játéknál van jelentősége, persze ott is csak PC esetén mert a legújabb (jelenleg beszerezhetetlen) csoda konzolok jó ha alulról súrolják a 60fps-t újabb játékoknál, a régebbiek meg hoznak kb 20-30fps-t.

    Más okok miatt vannak nagyobb frissítésű panelek.. Talán inkább okkal mint ok nélkül. [link]

  • kchris78

    veterán

    válasz alaves #27924 üzenetére

    szerintem a szalagra felvett videók egytől egyik hozzák a HDR kontrasztarányt is...

  • RumanT

    újonc

    válasz RumanT #27916 üzenetére

    a jobb osszekottetesert erdemesebb lenne vasarolni chromecast 3 at vagy inkabb android tv sticket?

  • Wade0303

    aktív tag

    válasz Alien! #27923 üzenetére

    Én is 144Hz-en játszom Gsync-el RTX 3080-al, tehát tudom milyen a 144fps, de egy 24fps film 24fps marad akármilyen panelen is jeleníted meg akármilyen GPU-val. Attól, hogy rányomsz valami gimmick mozgás interpolációt nem lesz belőle tényleg dupla/tripla fps. Igazi fps duplázást a P5 gen5-nél sokszázszor erősebb processzorral, professzionális studio szoftverekkel sem lehet csinálni, és főleg nem a videó lejátszása közben "on the fly". Ha ez lehetséges lenne akkor az összes filmet 60fps-el adnák ki BluRay-n a forgalmazók. Erre tényleg nem lehet mit mondani, megdöbbentő naivitás...

    " Igen, megadatott, hogy felváltva nézzek két Philips tévét, 2 különböző panellal/60hz vs 120hz-el és p5 processzorral" - Tehát a panel különböző, innentől kezdve nem lehet objektíven megállapítani, hogy a két processzor között van-e különbség márpedig te arra hivatkoztál, hogy látod a különbséget a két processzor megjelenítési képességei között.

    Abból az alap állításomból indultunk ki, hogy az (UHD) BluRay részletgazdagságot nem fogja javítani semmilyen TV, semmilyen képjavítónak nevezett feature-je, ebbe te belekötöttél, hogy de bizony igen, majd miután egy rakás kommentben sem sikerült egyetlen konkrétumot sem írnod hogy mivel növeled a részletgazdagságot, most már ott tartasz hogy csak és kizárólag mozgásfolyamatosságról beszélsz. Azt persze ezesetben sem fogod fel, hogy egy másodpercenként 24 frame-t tartalmazó film, nem lesz folyamatosabb egy másodpercenként 144 frame-t megjeleníteni képes kijelzőn.

    "Leírni semmit nem írok le a beállításaimból mert hát ugye Te ezekből állítólag semmit sem használsz így valószínüleg nem is ismered a kifejezéseket." - Ekkora szánalmas blöfföt Édes Jóistenem :D Tehát így kb 4db terjedelmes komment után pont csak arra nincs már időd hogy konkrétumokat is írj, de azt garantáltan lesz időd leírni még akárhányszor, hogy én tévedek és nem értek hozzá. Arról, hogy nem érteném annyit, hogy az összes gyártónál kb ugyanazok a beállítások vannak kisebb eltérésekkel (általában ugyanannak ad két gyártó kétféle fantázianevet), és nem én vagyok az aki az élesség és a részletgazdagság fogalmát összekeveri/azonosnak hiszi.

    Valóban nincs ennek már értelme egyébként, ebben az egyben igazad van. Szöveget értelmezni sem tudsz, tételesen megcáfolom az összes mondatodat egyenként mire te egy állítást kiragadsz, azt teljes mértékben félre értelmezed és az általad így kreált újabb légből kapott agymenésre próbálasz felépíteni egy újabb nagy megmondást.

    [ Szerkesztve ]

  • Wade0303

    aktív tag

    válasz kchris78 #27925 üzenetére

    A linkelt cikkben a szerző pont azt fejti ki, hogy a különféle frame interpolációs eljárások mind borzalmasak és számára elviselhetetlenek és még az egyetlen viszonylag tűrhetőt is kikapcsolta pár hónap után :D Ugyanazt mondja mint én: ha a kamerával eredetileg nem vettek fel több frame-t, akkor jelenleg akármelyik interpolációs beállítást ráküldheted akármelyik csúcskategóriás 120Hz-es kijelzőn is, az eredmény csak rosszabb lesz.

    #27924 alaves
    Tökéletesen igazad van!
    De hát a kolléga majd megszakérti, hogy azok a régi analógra vett filmek gagyi 24fps-ben készültek és arra rá kell küldeni egy hiper szuper "AI frame triple super interpolation" opciót mert akkor sokkal jobb lesz. Emellett még egy jó adag noise reduction, ultra scaling, super dynamic AI contrast és persze sharpening is ajánlott :D

    [ Szerkesztve ]

  • TIT

    veterán

    válasz Wade0303 #27920 üzenetére

    Akkor megjeleníti,szép lenne ha a 4K film nem menne a tv-n,átverés lenne.
    A színnek semmi köze a bitrátához,tudom,hogy a belépőszint színei nem olyanok mint a komolyabbaké,ez így volt 20 éve is.

  • Wade0303

    aktív tag

    válasz TIT #27930 üzenetére

    Szép vagy nem szép nem megy rajta, mert nem ez a rendeltetése. Ebben semmi átverés nincs, a gyártó egy szóval sem vállal olyat még a drágább TV-knél sem hogy újracsomagolt (1db file-ba muxolt) UHD BluRay filmmel a TV saját szoftvere (tehát külső lejátszó nélkül) meg tudna bírkózni.
    Az, hogy "4K film" nem egy precíz fogalom, a 4K csak egy felbontás, most fejtettem ki hogy egy UHD BluRay bitrátája 10-15x magasabb egy Netflix streamhez képest, pedig papíron mindkettő "4K film". A TV gyártók a streamingre vállalnak garanciát, UHD BluRay-re nem.
    "A színnek semmi köze a bitrátához" - Én nem is mondtam ennek ellenkezőjét. Egyébként csak általánosságban helyes megállapítás, de azért ez így 100%-ban nem igaz, mert a tömörítési hibák ronthatnak akár a színeken is, elsősorban persze sötét jeleneteknél, illetve a HDR/DolbyVision filmeknek mindig nagyobb a bitrátájuk is.

    [ Szerkesztve ]

  • kchris78

    veterán

    válasz Wade0303 #27931 üzenetére

    Ebben igazad van.. Egy nagyobb bitrátájú HD film kb olyan mint egy youtube-os 4k film annyira kijön a torzítás ami az alacsony bitrátából következik.

    Viszont:
    "A linkelt cikkben a szerző pont azt fejti ki, hogy a különféle frame interpolációs eljárások mind borzalmasak és számára elviselhetetlenek és még az egyetlen viszonylag tűrhetőt is kikapcsolta pár hónap után :D"
    Én nem is az interpolációra gondoltam hanem a BFI-re. VALAMI kell ha rendes éles nem elmosódott képeket akar látni az ember akkor ha mozog valami.. akkor is ha az alapanyag 24fps.. Ráadásul még akkor is lehet előnyét élvezni ha gyorsabb a panel ha csak simán 24hz-el hajtjuk meg.. mert sokkal kisebb a reagálási ideje a pixeleknek, a színek frame-ről frame-re ugyanazt a pixelt tekintve sokkal gyorsabban átállnak, ezért kisebb az elmosódottság érzet..
    Nyilván kevésbé észrevehető mint annak idején a legelső generációs színes notebookoknál ahol az egérmozgatás csíkot húzott maga után de az effekt ugyanaz.

  • Wade0303

    aktív tag

    válasz kchris78 #27932 üzenetére

    Amirol te beszélsz az már a válaszidőn múlik, eddig meg csak a refresh rate-ről volt szó. Az alacsony valaszidő természetesen nagyon fontos, és ha ez megvan akkor egy 24fps video (ránézésre) pontosan ugyanannyira lesz smooth egy 60Hz-es kijelzon mint egy 120Hz-esen.

  • Alien!

    senior tag

    válasz Wade0303 #27928 üzenetére

    kb pont annyit érvelek, amennyire érdemlegesnek tartom ezt a vitát (kb semennyire). Annyival viszont előrébb vagyok, hogy a topik címéhez mérten Philips tévéket hajtok több generáció óta, tehát VAN tapasztalatom, míg téged pár órája fújt ide a szél, de építő jellegű hozzászólásod itt még nem volt, csak nagy általánosságban oktatsz. Engem nem győzöl meg, én meg végképp nem akarlak téged. Ez "az erősebb proci ahhoz kell hogy megbírkózzon a nagyobb bitrátával" kijelentés pedig azt sugallja, hogy te sem vagy teljesen tisztában dolgokkal.

  • Wade0303

    aktív tag

    válasz Alien! #27934 üzenetére

    "Ez "az erősebb proci ahhoz kell hogy megbírkózzon a nagyobb bitrátával" kijelentés pedig azt sugallja, hogy te sem vagy teljesen tisztában dolgokkal. "
    Egyrészt nem mondtam hogy csak és kizárólag ahhoz kell, másrészt általánosságban ez kb eddig a valósághoz legközelebb álló szöveged, kár hogy ezt pont idézőjelesen, gúnyolódás gyanánt írtad. Természetesen nagyságrendekkel magasabb bitrátához erősebb proci kell. A helyzet az, hogy középkategóriában és attól felfelé minimális különbségek vannak csak a TV-k procijainak számítási teljesítményében és a streamek-hez arra sincsen semmi szükség. A noise reduction, super scaling, dynamic contrast, motion smoothing stb. eljárásokhoz valóban kell plusz proci teljesítmény, ebben igazad van, ettől függetlenül (vagy ennek ellenére) ezek a funkciók semmit sem javítanak a magasabb bitrátájú filmek részletgazdagságán. Ez volt az eredeti kijelentésem amibe belekötöttél, és erről próbálod azóta mostmár 20. új témára terelni a vitát mivel továbbra sem tudtál (meg sem kíséreltél) érdemben, konkrétumokkal reagálni rá.
    Tökmindegy hány éve vagy itt és milyen eszközeid vannak vagy mennyit költöttél azokra, elég gáz hogy egy képminőségről szóló vitában ez az össz tárgyilagos info amit eddig leírtál. Egy fórumtárs tévesen értelmezte az élesség opció jelentését én pedig elmagyaráztam neki, hogy ez mit csinál és nyugodtan kikapcsolhatja. Én tehát az eredeti (első) kommentemmel segítettem valakinek, te pedig erre kontrázva elkezdtél laikus, naiv és agresszív módon kötekedni, mostanra pedig már ott tartasz hogy azért van neked igazad mert régebb óta itt vagy.

    [ Szerkesztve ]

  • TIT

    veterán

    válasz Wade0303 #27931 üzenetére

    Akkor mégis átverés és sehol ne mírja egy gyártó se,hogy csak netflix meg hbo mehet rajta uhd nem,mert úgy reklámozzák,hogy 4K UHD.
    Az meg,hogy lejátsza a filét az szoftver függő nem tv,ha meg belépőszint a képe úgyse lesz olyan mint a komolyabbaknak,bitrátától független,de úgy lehetett érteni,hogy bitráta miatt gyengébb a szín is de nem.
    A dv miatt nem játszik le mindent de egy mediaplayer se viszi az összes profilt,ez a dolby baromsága.

  • Wade0303

    aktív tag

    válasz TIT #27936 üzenetére

    4K és UHD mindkettő csak felbontás, az UHD BluRay pedig egy szigorú szabványok szerint meghatározott formátum. Ha UHD BluRay támogatásról lenne szó akkor azt külön kimelenék, ott lenne a logója, de mivel a formátum csak fizikai adathordozón létezik hivatalosan így nyilván nem fogják a TV gyártók odaírni, hogy "remux/backup formában UHD BluRay is támogatott". Nincs ott semmilyen formában erre utalás, innentől ha nem játsza le egy TV akkor nem is lehet reklamálni emiatt. Egyébként bizonyos TV-k specifikációi között kifejezetten meghatározzák a max támogatott bitrátát. Atmos támogatást is odaírnak a TV gyártók, aztán a sok okos meg reklamál a torrent oldalakon, hogy "szar a file mert nem megy az Atmos pedig a TV-m támogatja". A specifikációkból egyértelműen kiderült, hogy csak DD+ Atmos-ról van szó, nem pedig lossless TrueHD Atmos-ról ami a BluRay lemezeken van.
    Nem DV-re gondoltam természetesen. DV-ből UHD BluRay-n minden esetben csak profile 7-et használnak, azt pedig minden asztali UHD BluRay lejátszó támogatja. A streaming szolgáltatók használnak profile 5-t, nincs ebben semmi "baromság", nyilván nem fogsz streamen olyan minőséget kapni sem képben, sem hangban mint egy BluRay lemezen (nem csupán sávszél, de forgalmazói korlátok miatt sem), ezért le kellett butítaniuk a DV-t is.

    [ Szerkesztve ]

  • TIT

    veterán

    válasz Wade0303 #27937 üzenetére

    Sehol nem láttam,hogy feltüntetnék a bitratet de az emberek 99%-a se tud erről.
    A !K Uhd-t tudnia is kéne a tvk-nek és logikus,hogy UHD Bd-t köt rá az ember alapból,nem a yt-ról nézi a demokat+netflix,hbo.
    Az logikus,hogy gyengébb a bitráta online+a hang is túlságosan is,a dd+meg nagy marhaság,semmivel nem kompatibilis,azt hiszik mindenkinek új tv-je+erősítője van?
    Mondjuk ez a netflix agymenése.

  • brummel jani

    újonc

    Sziaaztok
    Lenne egy kérdésem.mégpedig adott egy 55pus7363/12 es tévém s foltosodott.Elvitte a ..... szerviz mivel foltosodott s 1 hét elteltével közölték hogy kijelző panel cserés és a biztositó majd rendezi mivel silver garis.
    Ezt nem értem mert ha igaz drágább a panel beszereléssel mint egy új készülék.
    Nem lenne gazdaságosabb egy csere?

  • Alien!

    senior tag

    válasz Wade0303 #27935 üzenetére

    aham, akkor idézlek jó?

    "A jobb elektronika, erősebb processzor csak arra kell, hogy a jobb szoftvert, és annak segítségével a magasabb bitrátájú videokat is képes legyen kiszolgálni."

    akkor zanzásítva:

    szeretem a processzált képet? igen
    szeretem az interpolációt? igen
    miért? mert eliminálja a motion blur-t
    miért jó ez? emiatt sokkal élesebbnek, és tisztábbnak látom a képet
    van hátránya? van, gyorsabb mozgásnál illetve bonyolult képi világ esetén hibázhat
    zavar? megszoktam, kompromisszum
    van különbség 60hz és 120 hz között? van, sokkal nyugodtabb és tisztább a mozgás illetve a kapott kép
    használok képmódosítókat? használok
    számomra javul a kép miattuk? javul
    számomra részletesebbnek hat a kép velük? igen
    miért a Philips? mert régóta az egyik legjobb ebben
    van különbség a gyártók megoldásai között? szemmel láthatóan. (tapasztalat)
    fontos a bitráta? igen, egy szintig, amig észreveszek bármi különbséget.
    próbálok mindenkit meggyőzni az igazamról? nem, egyéni preferencia

  • dino_m

    senior tag

    válasz TIT #27938 üzenetére

    Ha nem tud az erősítőd DD+-ot akkor sima DD-ként kezeli. Ha meg optikán megy át a hang, akkor is. Ez nem kellene, hogy probléma legyen.

    [ Szerkesztve ]

    Egy férfi sosem nő fel, csak drágábbak a játékai.

  • dino_m

    senior tag

    válasz dino_m #27941 üzenetére

    Amúgy a Netflix egy totál okos rendszer. Ha a sim FHD TV-men nézem, APP-on keresztül, fel se kínálja a 4K, DD+, Vision vagy Atmos formátumokat. Minden max FHD-ban és max DD 5.1-ben érhető el rajta. Tehát kompabilitási probléma fel sem merül.

    [ Szerkesztve ]

    Egy férfi sosem nő fel, csak drágábbak a játékai.

  • Wade0303

    aktív tag

    válasz Alien! #27940 üzenetére

    Kiindulópont, fórumtárs félreértése: "De ha mindent kikapcsolok akkor basszus.. Részlet 0... Akkor nem kapok hd minőséget sem.... Nem? "
    Válaszom: “A HD minőség soha sem a TV beállításaitól lesz HD, hanem a forráson múlik. … Tehát zajszűrés (ez pl. kifejezetten részleteket vesz el a képről!), élesítés, mozgásjavítás, blur stb. ilyen jellegű beállításokat mindet érdemes kikapcsolni.
    Erre érkezett a te színtiszta kötekedésed: “ha mindenki a moziban látott kese/fakó/életlen/24 képkockás képet tartja etalonnak, akkor miért nem vesz egy belépő TV-t ezek nélkül a "felesleges" képjavítók nélkül, azok pont képesek erre
    Tehát az eredeti állításod, hogy a mozikban látható minőséget a belépő szintű TV-k is hozzák, és a drágább TV-k rendeltetése/funkciója pedig az, hogy képmódosító feature-ökkel feljavítsák a “kese” mozis minőséget.
    Na erre a blődségre vetettem fel a hozzád intézett eredeti kérdésemet, amire semmi érdemit nem válaszoltál eddig. Átfogalmazva, összefoglalva utoljára megkérdezem: szerinted tehát az UHD BluRay-k képminősége is “kese” és a drágább TV-k képmódosító opcióinak aktiválása nélkül mind gagyi, valamint azok aktiválása nélkül ugyanúgy néznek ki a belépő szintű TV-n mint a drágábbon?
    Ezzel kapcsolatban írtam még, hogy a drágább TV-n egy komoly HD tartalom elsősorban a minőségibb panel miatt fog jobban kinézni, és nyilvánvalóan a minőségibb panel kiszolgálására kicsivel erősebb processzor is kell, de ezentúl a processzor plusz tudásának “csak” annyi gyakorlati haszna van, hogy sokkal komolyabb (magasabb bitrátájú, HDR10+/DolbyVision metadata-t, illetve lossless hangot is tartalmazó) videóval is megbírkózzon. Az általad szándékosan félreértett “csak arra kell” kifejezést itt abban az értelemben használtam, hogy ez a tényleges, gyakorlati haszna. Természetesen lehet használni a plusz procierőt arra is, hogy agyontömörített HBO Go vagy youtube streameket nézel és az összes létező képmódosító bohócságot rájuk küldöd majd meggyőzöd magadat arról, hogy “mennyivel jobban néz így ki, a TV-m szarból is várat épít”. Ez kb. az a színvonal, hogy barátok köztöt nézel a félmilliós 4K TV-n forced HDR módban interpolációval és azt hiszed, hogy emiatt igazi 4K HDR 120fps minőség lett a barátok köztből.
    A kiindulópont tehát a részletgazdagság kérdése volt, ki is emeltem vastaggal a legelső kommentekből, valamint az összes képmódosítóra írtam általánoságban, hogy érdemes őket kikapcsolni.
    Ebből te a leglényegesebb részletgazdagságra több oldal szöveg alatt sem reagáltál, az összes képmódosítóból pedig kiragadtad az 1db mozgás interpolációt és ezen rugózol mostmár kitudja hány komment óta.
    Újabb és újabb ellentmondásokba kerülsz, azt is bizonygattad még nemrég, hogy a processzorok képfeldolgozása között te látod a hatalmas különbséget, majd ebből is kilyukadtál oda, hogy a 120Hz-es kijelzőn minden szebb mint a 60Hz-en ugyanazzal a processzorral:
    minden gyártónak van tőbb féle képprocesszora, amit árkategóriánként épít be (lásd Philips P5 1-5 gen.) Ezek között látható különbségek vannak” – “Igen, megadatott, hogy felváltva nézzek két Philips tévét, 2 különböző panellal/60hz vs 120hz-el és p5 processzorral. Napi szinten tapasztaltam a különbségeket” - Tehát akkor összehasonlítod és észleled a képprocesszorok közti különbséget, két különböző panellal szerelt TV-n, melyekben ugyanaz a processzor van :D "Aham"… Itt akkora logikai bukfenc van, hogy még egy óvodás is észlelné.

  • kchris78

    veterán

    válasz Wade0303 #27933 üzenetére

    bocs de én úgy vettem a dolgot hogy ha a kontent mondjuk 60fps akkor elég 60hz panel ugyanaz lesz mint egy 120hz-es panelen. ez az ami nincs így szerintem. hiszen mi az ami fizikailag egy panelt 120Hzessé tesz? hát a válaszidő... ha a pixelek baromi gyorsan be tudnak állni a vezérlésnek megfelelően az új frame színére akkor lehet magasabb frekivel meghajtani tehát nagyobb frekis lesz a panel... (nyilván a válaszidő a vezérlés és a fizikai folyamatok összege kb)
    A másik meg hogy egy 24fps videó 60Hz - 120Hz kijelzőn ugyanúgy néz ki. Ha elfogadjuk azt hogy a BFI szükséges ahhoz hogy ne legyen mozgáselmosódás (emiatt: [link] ) akkor igenis egy 24fps anyag is megjelenítve egy jó rolling BFI-vel simán túlléphet a 60Hz-en. Nekem ilyen TVm van, amikor régebben olvasgattam ezekről (hogy miért is kell ez mert amúgy nem szeretem a PWM-et leginkább) akkor mértem telefon 10x lassítással és a 60fps-en túl van a megjelenített frame rate amiatt hogy bevonul egy fekete függőleges csík majd kimegy frame-enként.
    Gondolom jóval drágább egy ilyen gyors panel mert annakidején is ritkább volt most meg méginkább, szinte alig van 120Hz-es LCD modell a philipsnél.

  • kchris78

    veterán

    válasz kchris78 #27944 üzenetére

    nyilvan nem 24fps miatt tesznek 120Hzes megjelenitest bele, hanem hogy a 60-as forrasanyag eseten is legyen BFI-re lehetoseg. Szerintem forraskent nem is tud fogadni 60-nal nagyobb fpst.

  • Kroni1

    veterán

    válasz Wade0303 #27928 üzenetére

    "de egy 24fps film 24fps marad akármilyen panelen is jeleníted meg akármilyen GPU-val. Attól, hogy rányomsz valami gimmick mozgás interpolációt nem lesz belőle tényleg dupla/tripla fps"

    Hát ezzel azért én vitatkoznék.. Értem hogy nem valódi kép lesz beszúrva, de hogy élvezhetővé változtatja az interpoláció számomra az élvezhetetlent az már biztos, ezért is vannak csak 100/120Hz-es tévéim már vagy 10 éve, ugyanis nekem azonnal feltűnik a képjavítás hiánya. Lehet hogy a 24fps az mindig annyi marad és a mérnökök tényleg csak tök feleslegesen fejlesztettek annyit a javításán. Merthogy a 24 fps ugye költséghatékonysági okokból lett bevezetve ~100 évvel ezelőtt mint már elfogadató kompromisszum, és nem azért merthogy az olyan nagyon jó lenne. Mostanra az agyunk megszokta a rosszat, nagy az ellenállás a nézők nagyrészében a komolyabb framerate-el szemben, a hobbit 48fps vetítésén is sokan rosszul lettek, mert hirtelen nem bírták feldolgozni a szokatlanul sok részletet. Vszleg ezért sem jönnek tonnaszámra a 60fps-es blu-ray akciófilmek és nem azért mert nem lenne jobb. De egy két bátor rendezőtől eltekintve nem sok stúdió és alkotó mer és akar (az amúgy jóval drágább) technológia felé nyitni. Nekem leesett az állam a Billy Lynn vagy a Gemini Man képétől. A 24p-s filmeket is csak 120Hz-es tévén tudom már elviselni, a 24p-től fáj a szemem. Ugyanakkor elfogadom, hogy sokaknak megfelel, de nekem az már diavetítés. Amúgy még a filmek végi stáblistán is fel lehet fedezni, hogy mennyivel olvashatóbb és folyamatosabb a kép egy egy 24ps film esetén egy 120Hz-el interpolált képen.

  • Wade0303

    aktív tag

    válasz Kroni1 #27946 üzenetére

    Ez szinte teljesen szubjektív, személyes ízlés és megszokás kérdése. Ahogy mondod ha egy bizonyos beállítást nézel sokáig akkor ahhoz egy idő után hozzászokik az agyad és onnantól minden más természetellenesnek fog hatni. Én pl. kb 2.5 évig használtam ívelt monitort majd utána mikor visszaváltottam "síkra", akkor hetekig domborúnak láttam a sík kijelzőt is, de persze nem úgy mint a tényleg íveltet hanem zavaró, természetellenes módon.

    Egy percig nem vitatom, hogy a már eredetileg 60fps-re rögzített Gemini Man piszkosul jól néz ki, mint mondtam 144Hz-es monitoron játszom Gsync-el olyan konfigon ami ki is hajtja a 140fps-t.
    Viszont a 24fps-re forgatott filmből soha sem lesz a 60fps Gemini Man-hez hasonló élmény, a legfejlettebb interpolációval és 120Hz-es kijelzővel meghajtva sem.
    A kchris78 által linkelt igen szakszerű és részletes cikk szerzője is arra a következtetésre jutott több hónapnyi profi eszközökkel való tesztelés után, hogy végül kikapcsolta az interpolációt mert úgy érezte, hogy összességében nem javított.
    De mégegyszer mondom, ez az eredeti felvetésemnek (amely a vitát kirobbantotta) 1db, ráadásul nem is a fő, hanem csak egy mellékes aspektusa. Alien! pár komment alatt arra jutott, hogy a drágább TV-k szinte kizárólagos rendeltetése, amiben pluszt adnak az a mozgás interpoláció és ha ezt nem használod akkor semmi értelme drágább TV-t vásárolni. Én ezzel vitázom.

    @kchris78
    "hiszen mi az ami fizikailag egy panelt 120Hzessé tesz? hát a válaszidő..."
    Nem, a válaszidő és a refresh rate két egymástól merőben eltérő dolog, egymást kiegészítik de egyik nem sokat ér a másik nélkül. Ez egy elég jó kis összefoglaló: [link]

    Továbbra is tartom, hogy a magas refresh rate-nek legnagyobb haszna játékoknál van és ez a fő rendeltetésük. Igen, ha fejlettebb interpolációs megoldásokkal néz valaki 24fps forrásanyagot akkor is van bizonyos hasznuk, de hogy ez tényleg javít-e a 24fps-en az egy örök vitatéma és a végső következtetés mindig az, hogy leginkább személyes ízlésen múlik a megítélése. Az viszont, hogy játékoknál hasznos, az egy objektív tény.

    [ Szerkesztve ]

  • kchris78

    veterán

    "@kchris78
    "hiszen mi az ami fizikailag egy panelt 120Hzessé tesz? hát a válaszidő..."
    Nem, a válaszidő és a refresh rate két egymástól merőben eltérő dolog, egymást kiegészítik de egyik nem sokat ér a másik nélkül. Ez egy elég jó kis összefoglaló: [link]"
    Igen kevertem egy kicsit. De azt tartom hogy ha a válaszidő olyan lassú mert lassúak a fizikai folyamatok a panelben akkor fölösleges megtolni gyors refresh rate-el.

    Azzal meg abszolút egyetértek hogy drága TVt nem a képfeldololgozás miatt kell venni hanem mert eleve jobb képet ad: színtér lefedettség, kontrasztarány fényerő és minden ami ELEVE jobb képet ad..
    Vannak olyan mozgások amiket jól ki lehet egészíteni interpolációval vannak amiket nemigen lehet és soap effektet ad.. Hitvita, kinek hogy van az ízlése.

  • Alien!

    senior tag

    válasz Wade0303 #27947 üzenetére

    "Alien! pár komment alatt arra jutott, hogy a drágább TV-k szinte kizárólagos rendeltetése, amiben pluszt adnak az a mozgás interpoláció és ha ezt nem használod akkor semmi értelme drágább TV-t vásárolni. Én ezzel vitázom."
    Ezt kicsit félreértetted, lásd ezt a postom . Az elektronika alatt messze nem csak ezt értettem, hanem felskálázást, microdimminget, kontraszt/színjavítást, stb. De mivel te alapból abból indulsz ki, hogy minden ilyen ördögtől való ezért ezekre már ki sem tértem.
    Viszont azt most is tartom, hogy az átlag, itthoni mozis képet, egy sima tévé is képes hozni sajnos. Az ember hamar hozzászokik a tutihoz: amoledes telefonok, brutális minőségű tévék és monitorok után egy vetített kép a nagy átlag moziban számomra siralmas. Én még az Imaxben is attól szenvedtem, hogy a svenkelő jeleneteknél rendszerint szétmosódott a kép a 24fps-től, minden részletet tönkrevágott. Ráadásul 3D-ben ez még kényelmetlen is volt. Ideje lenne már egy reformnak szvsz. Mindeazonáltal azt is elfogadom, hogy valakinek a vetített kép az etalon, mivel nem vagyunk egyformák.

    Ami a 144hz-et illeti, nekem ott is az tetszik igazán, hogy a gyors mozgásnál tökéletesen tiszta marad a kép. Ráadásul mivel kompetitívet játszom, ezért a rendkívül kis input lag (3ms) brutálisat lökött a teljesítményemen.

    [ Szerkesztve ]

  • dino_m

    senior tag

    válasz Alien! #27949 üzenetére

    Nem. Nem adja vissza egy alap TV.
    Gemini Man (2019)Technical Specifications
    Pontosan melyik alap modell rendelkezik ezekkel a mutatókkal, ami képes ezt visszaadni? :F
    Nem akarom magam ismételni, de még mindig nem a magyar átlag vetítőtermek az etalon. :( :N

    [ Szerkesztve ]

    Egy férfi sosem nő fel, csak drágábbak a játékai.

Új hozzászólás Aktív témák