Új hozzászólás Aktív témák

  • szzoo

    tag

    SONY Bravia Android TV és PS4 PRO beállítása 4K HDR képhez

    ÖSSZEKÖTÉS
    Kábel: a konzolhoz csomagolt kábel nyugodtan használható. Ha ez nincs meg, akkor szinte bármilyen másik is jó. Nincs külön 4K HDR kábel, csak a sávszélessége számít, ennek pedig a legtöbb, az elmúlt 5-7 évben vásárolt kábel megfelel. Új vásárlásakor ajánlott jobb minőségű, például "High Speed with Ethernet" jelölésű HDMI kábelt venni.

    HDMI bemenet a tévén: érdemes megnézni a TV specifikációjában, hogy mely portok használhatók 60Hz 4K HDR jel esetén. Keresendő kulcsszavak: HDMI 2.0a és HDCP 2.2. Sok Bravia modell esetén ennek a 2-es és 3-as HDMI bemenet felel meg!

    TÉVÉ BEÁLLÍTÁSA
    1. Legyen engedélyezve a konzolra kötött HDMI porton a Javított HDMI-jelformátum / HDMI Enhanced signal format.

    Android 6
    HOME > Beállítások > Külső bemenetek > HDMI 2 > Javított formátum

    Android 7
    A HDMI bemenet legyen aktív, majd állítsd be a következőt:
    HOME > Beállítások > Külső bemenetek > HDMI-jelformátum > Javított formátum

    2. Válaszd ki a TV-n a PS4 HDMI bemenetét (ha nem lenne). A beállítások bemenetenként tárolódnak, ezért a következő képbeállításokat itt kell elvégezni:

    Android 6
    - Picture gomb > Kép menü megnyitása
    - Kép üzemmód legyen: Játék / Game
    - A Speciális beállítások > Színtelítettség alatti Színtér legyen Automatikus vagy sRGB/BT.709. A kettő igazából megegyezik.

    Ezek az SDR (értsd: nem HDR) beállítások. A tévé HDR játék elindításakor "HDR videó" módba fog váltani. A HDR specifikus beállítások itt adhatók meg. Ez ideiglenesen a Kép üzemmód HDR videóra állításával, vagy egy HDR támogatott játék elindítása után tehető meg.

    A HDMI porthoz tartozó "HDR videó" képmód beállítása:
    Színteltség > Színtér: BT.2020 vagy Automatikus.
    Alapból a Kép üzemmód Játék legyen. A HDR-re való átváltás automatikusan megtörténik, ha a bemeneti jel szerint szükség van rá!

    Android 7
    - Picture gomb > Kép menü megnyitása
    - Kép üzemmód legyen: Játék / Game
    - Speciális beállítások > Videó beállítások alatt:
    HDR mode: Automatikus
    HDMI video mode: Automatikus
    Színtér: Automatikus

    További beállítások:
    A Fényerő, Kontraszt, Szín profil, stb. beállítások tetszőlegesek, de a képjavító opciókat (pl.: Motionflow) érdemes kikapcsolni az alacsonyabb input lag miatt.

    PS4 PRO BEÁLLÍTÁSA (Rendszerszoftver: 5.01)
    A konzol alapértelmezett konfigurációja legtöbb esetben megfelelő, vagyis kész is vagyunk. A következő beállításokat elég hibás működés esetén elvégezni, vagy ajánlott beállítás azoknak, akik nem szeretik az "Automatikus" értékeket:

    "Beállítások > Hang és képernyő > Videokimeneti beállítások" menüpont értékei:
    - Felbontás: 2160p – RGB
    A 2160p – YUV420 kicsivel rosszabb minőséget eredményez. Az RGB a teljes RGB színpalettát jelöli, a YUV420 egy tömörített adatfolyamot. Ezért választunk RGB-t.
    - RGB tartomány: Teljes
    - HDR: HDR10 vagy Automatikus
    - Deep Color (mély szín) kimenet: Automatikus

    ELLENŐRZÉS
    A PS4 Pro "Videokimeneti beállítások" alatt megnézhető a jelenlegi kimenő videojel (Beállítások > Hang és képernyő > Videokimeneti beállítások):
    SDR tartalom esetén: 3840x2160 – 60 Hz és RGB
    HDR játék esetén: 3840x2160 – 60 Hz és YUV422(HDR)
    Az normális, hogy HDR alatt tömörített adatfolyamot használ. Ez felel meg a BT.2020 vagy HDR10 színtérnek.

    A tévén az SDR és HDR üzenmód között a váltás szemmel látható, a bemeneti fejléc is felugrik: HDMI X, 3840x2160 60Hz...
    HDR üzenmódban a képernyő észrevehetően "túl van hajtva" (élénkebb színek, nagyobb fényerő, local dimming nélküli LED tv esetén a háttérvilágítás derengő fénye erősebb).

    HIBAELHÁRÍTÁS
    - A PS4 Pro-n "2160p – RGB" felbontás nem választható és "Nem támogatott" felirat jelenik meg mellette: a "TÉVÉ BEÁLLÍTÁSA" 1-es pontja nem lett elvégezve a leírtak szerint. Okozhatja még a kapcsolat sávszélesség elégtelensége (nem megfelelő HDMI port vagy kábelhiba).

    - SDR módban a kép színei természetellenesen élénkek: a tévé SDR jelet kap, de a színmód BT.2020 vagy HDR10. Ellenőrizd a "színtér" beállítást a tévén. Legyen: alapértelmezett vagy sRGB/BT.709.

    - HDR játéknál a kép színei fakók: a tv nem váltott HDR üzemmódban a bemeneti jellel összhangban, vagy a HDR üzemmód színtere nem megfelelő. Ha üzemmód váltási hibáról van szó, akkor vagy a tv-t, vagy a játékot újra kell indítani, hogy a jelformátum váltás újra megtörténjen. Nem jellemző ilyen hiba. Ha a hiba többször előfordul, akkor elsősorban a TV szoftveres hibája lehet (például: lassú szoftver miatt a tv nem vált).

    - A kép kockásodik főleg mozgó területeken, például az irányított karakter körül. Nincs köze a 4K HDR-hez. Kép beállításoknál a Motionflow-t ki kell kapcsolni. Android 6-os rendszer esetén "Játék" és "HDR videó" képmódnál is el kell végezni a használt HDMI bemenetnél.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák