Új hozzászólás Aktív témák

  • flintnovik

    csendes tag

    válasz kenwood #73909 üzenetére

    Én is szeretnék egyszerű ember lenni: a munkahelyi gép i7-9850H, 32 GB DDR4-2666, 512 NVME (nem én vettem, még a 20 ezres thinkpad x230-amhoz képest is horribilis a billentyűje, 15 colra sikerült a numpadot ráerőltetni.. nem hogy a gép árához képest). Jira a böngészőben laggol, 100 megás neten fél percig tölti be, természetesen a hasznos, lényeges részt hagyva legutoljára. Salesforce: laggol, szaggat, szétesik, belezoomolni a szövegbe 3-5 másodperces töltést eredményez Firefox és Chrome alatt is. Semmi nincs nyitva a Windowson, 8 GB ramot eszik. Gmail határeset, Google Docs nagyobb dokumentumoknál használhatatlan lassú.

    Ezen a ponton csak arra a következtetésre vagyok kénytelen jutni, hogy ha felelőtlen használattal egy ilyen gépet is meg lehet akasztani, akkor a magánéletben meg sem próbálom utolérni a bloatot hardverrel. Inkább használok olyan alternatívákat, ami nem pazarol, pl. a Win10 AME, boot után ~0,9 GB rammal elél, vagy valami lightos linux distro (AntiX linux = 256 mega ram alatt játssza grafikus felületen a youtuberól 480p-ben letöltött videót Ivy Bridgen, de firefoxból sem megy 1 giga fölé).

    Ez életmentő volt ismerős gépénél, ahol 4GB ram + a Dell hányásai + kend ikrás szaga + xbox live + telemetria + mindenség teljes lepucolása majd reinstall után internet bekapcsolása (windows update self healing kiütése) előtti újbóli kipucolása után az ismerős meglepődött, hogy az alt tabnak nem feltétlen kell fél percig tartania -- persze hogy swapből dolgozott szinte minden, amit csinált.
    Gondolj bele, hányan élnek ilyen digitális nyomorban pusztán felelőtlenségből, úgy, hogy közben egy közepesen jól használható gépet vettek újonnan egy havi fizuért (mondjuk ez az új gép mánia is hülyeség, ha nincs 4-6-8-10 lepedőd egy rendes business kategóriásra).

Új hozzászólás Aktív témák