Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    "Apósgép" story folytatódik, a mai események (röviden) :
    Barátnőmnek tegnap mondtam, hogy nem érek rá kimenni a gépet megnézni, pedig heves érdeklődés folytatta a napirendemet, hátha mégis. Ma reggel már az ő harmadik hívására ébredtem, melyben érdeklődött, hogy "akkor ugye ma jössz ki???" Mondtam, hogy elintézek egy-két dolgot és megyek. (egy hatalmas amatőr hibát elkövettem : reative jóllakva mentem ki, pedig volt rakott karfiol, amiből végül nem ettem :( , ezt hazafelé már bántam).

    Szóval, kimentem megnézni a híres gépet, de ha már ott voltam, megkértem a leányzót, hogy varrja meg néhány cuccomat.

    A legfontosabb dolog : "Após" sehol, még dolgozott.

    First look : Egyáltalán nem tűnt brand gépnek, rendes (Nbase) PC házban volt, teljesen átlagos PC volt ránézésre (bár az alaplap meglepő módon zöld nyákos volt, de ennyi év után eskü még felüdülés is volt egy ilyet látni).

    A gép bekapcsolás után kikapcsolt. Pontosabban ment pár másodpercig és utána kapcsolt ki. Ezt remekül és megbízhatóan tudta. Szóval az első körben jött egy lightos szétszerelés (táp leszedése mindenhonnan, majd visszarakása, + bios reset) ami csodát tett. A gép innentől indításra nemhogy nem kapcsolt ki : de ha a tápon billenőkapcsolót hátul bekapcsolom, már attól indul(t)! Ez nekem beteg, de végülis Windows-al rendesen leáll, ha a billenőkapcsolót nem nyomjuk ki a tápnál, akkor el sem indul mikor visszakapcsolnánk, mert ugye nem billentyük vissza a kapcsolót, így okafogyottá válik a dolog. A ház bekapcs gombjára meg pöccre indul. Örülés level egy(etlen).

    Ami kevésbé örülés, hogy a kép valóban kék. Nem, nem kék halál, hanem mintha egy kék üveglapon át néznénk. Nem szépítem, qrwa kék. Egyből láttam, itt kár lenne Windowsból / driverből a színekkel játszani...
    Annak idején volt nekem is egy ilyen problémám, akkor a 15"-os LiteON! monitorom kábelje volt megtörve, még 2002 végén / 2003 elején. A problémát csak monitor cserével tudtam megjavítani, itt másabb a helyzet a monitornak moduláris a kábele (vagyis kivehető belőle), így monitor csere szóba se jöhet (főleg h amikor "nincs jel" dolgot írja ki magától a monitor, akkor nem kék, hanem rendesen megvannak a színek), azonban csak Dsub (VGA) bemenetet támogat. De nem tippelnék erre a kábelre, hacsak mikor az előző gép megdöglött nem lett masszív fizikai erőszak alkalmazva, és annak során rokkant le a kábel.
    Igazából itt jönne az, hogy a DVI-I VGA átalakítót kellene kiszűrni, hogy hibás-e?
    A lehetőségek a követlezők :
    1. másik DVI-I VGA átalakító (lentebb majd látod, ezzel a gond ezzel)
    2. másik monitor kábel (szerintem fölösleges)
    3. Egy PCI-E VGA, ami DSUB (VGA) kimenettel rendelkezik.

    A hármas lehetőségnél jöttem rá, hogy nem emlékszem, hogy az alaplapon van-e 16× PCI-E, ha agyonvernek akkor sem ... Sebaj lap tipusa felírva, majd otthon megnézem. ( Itthon rákeresve a lapra elvileg még SLI-t is támogat :Y )
    Hm... van is HD6850-esem, bár figyelmeztettem barátnőmet, ha a tartalék karimat kell odaadjam, hogy a gép jó legyen, az nagyon zsebbenyúlós lesz, mert nekem akkor azonnal vennem kell egy tartalék GTX950/960 körüli kártyát. Szóval ezt a lehetőséget szerintem dobjuk hátra a sorban.
    Marad a DVI-I VGA átalakító, amiről barátnőm esküdözik, hogy én tettem el a blokkot. Én tudom, hogy nem, azóta itthon megnéztem, nincs meg. Buszjegyet, blokkot ilyesmit mind egy helyre, a "light" gyújtóshoz teszem. Átnéztem, sehol semmi, de egyébként sem érteném a logikát, miért legyen nálam a blokk, ha az átalakító cucc nála van, plusz emlékszem, hogy a pénztárcájába tette a blokkot. Ő nem emlékszik, a blokk egyenlőre nincs meg. Bevetés közben eltűnt... :( Mondjuk nem tudom h 1 hónap után visszacserélnék-e egyáltalán az átalakítót? (Sorry, most tudtuk csak kipróbálni és jöttünk rá, hogy szar...)
    "Húú' bazzeg akkor vegyünk egy másikat!" jöttem elő a kiváló ötlettel, mire le lett harapva a fejem, hogy akkor vegyek saját költségből (7-800ft). így hirtelen... hát na, bevallom, nem kaptam az alkalmon.

    "hozz egy kis pálinkát gondolkodnom kell" mondtam neki, elhaló, gondterhelt hangon. Mondta h az jó, mert a faterja hozott fel. 10 perc keresés után kiderült, hogy valóban van felhozva a pincéből több pálinkás üveg is, cserébe mind üres(!)... bocs... nem... az egyikbe VAN! Kemény 2 csepp volt. :Y
    "Após" miért nem hagyott fent? - jah hát ő nem is tudta, hogy ma jössz.

    Kiderült, hogy a pince meg zárva, ő nem tud hozni fel páleszt, ha mindenképp páleszt akarok, meg kell várjam "após"t, de ez több okból sem jó ötlet, egyrészt nagyjából 2-4 órát kellett volna rá várjak egy olyan nap amikor még rengeteg dolgom volt, másrészt "após" olyan, hogy neki minden fekete vagy fehér. Értsd : nincs olyan, hogy félig megcsináltam a gépet. Vagy 100% jó vagy nem. A 99% az NEM. A kék kép, pedig messze van a 99%-tól... Másszóval az ő szemében ez kb a "kijöttem pálinkát tarhálni" lett volna ha megvárom is. (megjegyzem sosem kértem tőle még pálinkát, mindig önszántából adott, egyszer próbáltam tőle pénzért venni, akkor mondta h pénzért el nem ad, de ha náluk kérek akkor kapok valamennyit). Megjegyzem siettem, mert elég sok mindent intézek most egyszerre, szóval nem nagyon volt elbhaszni való pár órám... talán lett volna, de piros betűs "ünnepek" idején, az amúgyis fogfájásban szenvedő nőstényeket nem tanácsos ... olyankor semmi sem tanácsos.

    Úgyhogy annyiban maradtunk, hogy akkor vigyek jövőhétre (SICC!) egy Dsub VGA-t és azzal megnézzük, és ha szuperál a gép akkor lehet örülni. Hozzátettem, hogy a VGA nem lesz ingyen, ha már mindenáron ezt az utat akarja erőltetni. Hazafelé gondolkodtam is, hogy a nagy francokat ... mégis mit mondjak ha szuperál a kártya a gépben? 50 ezer ft? Manapság annyiért is alig találni GTX960-ast... (és akkor még vadászd le, fizess postát stb).
    és mi történik, ha a VGAm elrántja a gyenge kis tápját? vagy a gépe kinyírja a VGA-mat??? Akkor ki fizet, és mennyit, és kinek???
    Szóval elhatároztam, hogy a tartalék VGA-m-on nincs Dsub kimenet, legalábbis mostantól így emlékszem rá, de olyan biztosan, hogy meg sem kell nézzem :P
    Tehát maradt a másik DVI-I Dsub átalakító, vagy egy nagyon egyszerű (valami bontóból) PCI-E VGA Dsub kimenettel.

    Na mindegy, minthogy rájöttem tovább lépni nem tudok, haladásnak mutogatni ezt fölösleges, rájöttem, ha legjobb lesz, ha lelépek, így így tettem. Végülis a cuccaim meg lettek varrva, szóval nem volt teljesen kidobott 1400ft (ennyibe került nekem ez a kis kör), és hogy lehet a jövőben azonosulnom kell a gondolkodás módjukkal : ami szögletes azt gurítani kell, ami gömbölyű azt meg cipelni ...

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák