- EAFC 24
- Assetto Corsa Competizione
- Test Drive Unlimited [FAQ, Ph! Játékosok listája és térkép az első hszben]
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- Megjelenési dátumot kapott a Tomb Raider animációs sorozat
- EA Sports WRC '23
- Csak 2025-ben érkezik a Little Nightmares III
- PlayStation 5
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- eFootball
-
GAMEPOD.hu
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
válasz Dr.Zoo #13050 üzenetére
Hát én tökre benne lennék :-)
Ha jól látom, megy Újpestről busz felétek. Vinnék pár palack Primátort :-)
Van három rekesz üvegem; ebből kettőt elvinnék, ha gondolod és akkor belőhetnénk 20 literre a cumót. Jó lenne azért szakértő is, én évekkel ezelőtt elolvastam a Vogel-féle könyvet, de ideje lenne felfrissítenem a tudásom. A srác, aki ezt a blogot viszi, régebben (lehet, most is, csak én már nem olvasom :-) sokat írt az Indexes Sörfőzős topicba; az ő blogja is jó iránymutatást adhat. Szerintem elsőre (ez olyan előremutatóan hangzik :-)) valami egyszerű recept kellene, amit mindannyian szívesen innánk. Egy jó ipa 6-8 közötti alkohollal szerintem jó lenne, kétféle maláta és kétféle komló, egy amerikai felsőélesztővel. Persze a technológia lenne a lényeg, a recept mindig hamarább megvan :-)) Volt a '90-es évek elején egy punk/hc bandánk (ill. több is, de akkor szinte hetente alakultak (át) zenekarok) és az énekesünk tök jól rajzolt, már vagy 5 lemeznyi külső-belső borító megvolt, amikor még csak elkezdtük megismerni a hangszereket :-)))
Na de majd az is jön magától, csak egy kicsit ki kell kupálni magunkat. Mondjuk én egy brutkó dipában vagy risben is benne volnék, hadd szóljon, mondjuk ez utóbbinak kellene akár egy év is, mire kikerekedne rendesen.[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz somasz #13052 üzenetére
A ris oké, jóval komplexebb, de a dipa? Dupla maláta, tripla komló. Azért sörtervezővel összehozni nem tűnik túl bonyolultnak; az Olasz-féle kitben - ami egyébként remek, olvasatok alapján elégedettek vele a kezdők - lévő recepthez kapott főzési leírást azért elég szabadon lehet variálni, hogy kihozzunk belőle valami jót. Főzni nem bonyolult, jót főzni annál inkább, ez igaz. De szerintem legyünk most sörpunkok és csapjunk bele egy dipába :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz looser #13055 üzenetére
Eddig csak sűrítményt csináltam; annál fertőtlenítem a vödröt egy jódos cuccal, amit leeresztek belőle, az megy az üvegekbe (20 palack - 10 liter), az a főerjedés idejére benne marad. Szirup beleönt, felengedni javasolt mennyiségű szobahőmérsékletű vízzel plusz a kért mennyiségű cukorral. Előtte egy órával az élesztőt egy kis pohárban langyos vízbe teszem, hozzá a sörszirupból és egy kis cukrot. Ez megy bele az előbbibe. Jól el kell keverni. Vödörre fedőt rátesz, kotyogóba kis víz, bele a fedő közepébe. Pár óra múlva - jó esetben - már alakul át a cukor szén-dioxiddá és etanollá :-)
Ez kb. egy hét, utána palackokat alaposan kimosni, palackozó szifon rátenni a vödör csapjára és mehet. Feltöltés után kb. 3g cukor az üvegbe (0,5 l), lezárni (kupakolni :-) és összerázni. Utólag címkézni is szoktam, de csak valamik egyszerűt, hogy tudjam, mi van az üvegben. Kb. egy hónap után már jellemzően fogyathatóak a sörök. Időnként a főerjedésnél érdemes (pl. az elején és ha már nem kotyog), megmérni a fajsúlyt a fokolóval. Így pongyolán ennyi, a főzéstől eltekintve nincs különbség. Ez lustáknak való és szerintem már a sűrítményes sörök is köröket vernek szinte bármely nagyipari sörre. MO-on biztosan :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Amager / Cigar City Game of Arms Imperial Porter
Sötét mahagóni szín, barnás kevés habbal. Illatra pörkölt maláta és lakrisz, ízre lakrisz, pörkölt maláta, csokoládé, kávé.
Imperial porter mércével könnyedebb sör, viszont amit veszt testben azt behozza komplexitásban, bár picit lehetne lekerekítettebb. Kilóg belőle picit a maláta. Elvileg ugyanaz a főzet, ami Cigar City / Amager Top Roll néven fut (csak a Game of Armsot dánoknál főzik). Lehet állni kellett volna még hagyni, de így is fél éve tartogattam.
Ajánlott. Szokásos Amager minőség. Cigar Citytől ez volt az első söröm, ez alapján elég meggyőzőek.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Oskar Blues Hotbox Coffee Porter Porter
Fekete test, barnás habbal. Vanília illat. Vanília, kávé, roston sült maláta. Vaníliás utóíz ami átcsap kávéba. Stíluson belül szélesebb test.
Kiegyensúlyozatlan. Kb mintha az ember egy fél napja az asztalon álló, kihűlt kávét beleöntött volna egy stoutba és megszórta volna vaníliával.
Érdekes, de nekem nagyon nem működött a koncepciója.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Amager / Fonta Flora The Lady of Cofitachequi IPA
Sárgászöldes féligáttetsző test, bő fehér habbal. Maláta, citrus, ananász, enyhe virág. Közepesen édes és savanyú. Közepes test.
Jó cucc, egy relatíve könnyedebb, de részletgazdag IPA.
Ajánlott.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
jsk
Topikgazda
Pénteken megkóstoltam a Pöhjala Must Kuld porterét. Nagyon ízlett. Ez az a porter, amit eddig kerestem. Üvegesben aztán vettem egy Colombia editiont ebből a sörből, illetve egy Põhjala Pime Öö imperial stoutot.
-
Dorian
félisten
Szombaton ittam Legenda Kelet India Társaság-ot. Igazából semmi különös: klasszikus-jellegű IPA a keserűbb fajtából, legjobban nyári rekkenő hőségbe tudom a helyét megtalálni.
Legenda Tripla Meggy: Belga típusú gyümölcsös ale, ez sokkal jobban ízlett, mint a tripla szilva múltkor. Talán az én ízlésemnek már túlságosan sok is a gyümölcsös jelleg a sör-jelleggel szemben, szinte gyümölcslé, viszont igazából tök jó, 8,2%-os tipikus csajbe@szatós pia
Belga gyümölcsösök közül nekem még mindig a Gauloise és a Delirium Red a nyerő.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
looser
addikt
válasz Dorian #13061 üzenetére
A Király utcába be szoktam ülni, úgy havonta egyszer s mindig kettesével kérek ki söröket, 1-1 pohárral. A pohár végén (igyekszem párhuzamosan inni), időnként összeöntöm és egész jó szokott lenni az eredmény. Na, múltkor ittam a grépfrútos BD ipát (K42-ben), az állati volt és csak eszembe jutott, ha a tripla meggyet a KIT-tel összeöntöd (mondjuk 4 rész ipa, 1 rész gyümi), az lehet, hogy még különlegesebbé tette volna. Bár a tripla meggy talán jobban illene a Brutal Bitterhez :-)
Szerintem baromi jók a Legenda sörök, nekem jelenleg ők a kedvenc kisüzemiek.[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Dorian
félisten
válasz looser #13062 üzenetére
Én nem sorolnám őket az "elsővonalbeli" kisüzemiek közé, persze azért jók. De most kezdtünk kutyaiskolába járni és pár utcányira ott a Legenda sörfőzde, így adja magát, h minden hétvégén kipróbálok pár sörüket
Pony, Irish sout pl nagyon ízlik, és ez a meggyes is finom.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
jsk
Topikgazda
Ma volt egy óra szabadidőm, így bementem a Csakajóba. Az alábbiakat fogyasztottam:
TuffBuzz Joanna Gone Mad - Kellemes kis sör. Mentes a szélsőségektől.Dugges Christmas Idjit - Enyhén kávés stout. Jól elrejtett alkohollal. Viszont nem éreztem a karácsonyi különízt.
Vettem pár üveget is:
Magic Rock High Wire
To Øl First Frontier IPA
Mikkeller Beer Geek Dessert -
Omnipollo Selassie Imperial stout
Fekete test, bezs hab. Kave, vanilia, nemi etcsokolade. Kiegyensulyozott test, elfedi az alkoholt.
Egy jo kaves stoutnak kb ilyennek kell lennie. A kavera fokuszal, vannak ennel reszletesebb imperial stoutok, de amit elveszt reszletessegen behozza a nagyon szepen mukodo osszkepen.
Nagyon ajanlott.
Buxton Anglo-Belgique Belgian ale
Sargaszoldes zavaros test, feher, nagyon dus habbal. Komlo, citrus, pici eleszto, malata, viragos ret nyomokban istalloval, fureszpor. Hosszu fureszpor utoiz.
Elvileg 9 honapos es fenytol vedve taroltam, ehhez kepest ugy nez ki 3 honappal a lejarati datum elott valami nagyon nem stimmel vele, vagy siman megkomloztak egy kozepesen rosszul sikerult belga farmi alet. Elvileg ratebeer top50 stiluson belul, szoval elek a gyanuval, hogy siman kifogtam egy rossz uveget.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
jookomak
őstag
Tegnap ittam egy 5 am saintet. Vagy nagyon elszoktam a jó söröktől, és már ez is megváltás, vagy csak szimplán javult. Kimondottan ízlett, pedig nem vagyok nagy rajongója.
-
Dorian
félisten
HopTop - Midnight Express extra stout
Sokáig vártam vele vásárlás után a típusának megfelelő időre, alkalomra, lelkiállapotra, de megérte: Ez egy nagyon jó sör. Fekete stout, barna habbal. Testes, tartalmas, de semmiből nincs túlzás. Enyhe kávé, enyhe étcsoki, pörköltes, malátás, mindez teljesen kiegyensúlyozottan.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
-
leslieke
Jómunkásember
Urak!
Tudtok olyan hazai boltot (offline és web is jó), ahol ír söröket, főleg a Guinness termékeket lehet kapni?
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
jsk
Topikgazda
-
jsk
Topikgazda
Innen már rendelt valaki?
-
looser
addikt
Még sehol sem találok képet róla, de lokál cba egységebn vettem két palack Soproni IPA-t. Nincs benne kukorica, 4,8% alkohol. "Óvatos Duhaj", hirdeti a visszafogott, fehér-fekete címke. Hűl, rohadt kíváncsi leszek rá...
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Nynäshamns Valsviken Vinterporter Imperial Porter
Fekete szín, közepesen dús hab. Maláta, lakrisz, háttérben csokoládé, kávé és sötét gyümölcs. Komplex és mégis nagyon csúszós. Alkoholt elfedi.
Jóféle.
Ajánlott.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Dilikutya
félisten
válasz looser #13082 üzenetére
Se kép, se cikk, se semmilyen találat. Kíváncsi vagyok rá, milyen. Facebook-on reklámozták, hogy lesz majd valami újdonságuk.
Mod.: pár órája került ki pont a Facebook oldalukra.
[ Szerkesztve ]
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
jsk
Topikgazda
válasz leslieke #13084 üzenetére
Annyit azért érdemes lenne kideríteni a budapestieknek, hogy a Hops Beer Bar-ban mennyiért adják ezeket a söröket. Mert kb. ez a kínálat kapható üvegesben ott. Egy hete vettem Pöhjala Must Kuld Colombiát 1390 Ft-ért a bárban, itt meg 1350 Ft. Ha a többinél is ekkora arányú a különbözet, akkor megéri megspórolni a szállítási díjat, és elmenni a Hops-ba.
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz Dilikutya #13085 üzenetére
Piszkossárga, amolyan Sió ivóleves szín, erőteljes komlóillat és íz, bár keserűségben visszafogott. Intenzív szénsav, kis habpárna, bár lehet, hogy a túlhűtés és a lassú kitöltés miatt (0,5-ös FF pohár). Kispénzű sörrajongóknak ajánlott; ebbe beleértem magam (200 Ft + üveg), de nem a "sósborszesz + Sárkány" duett (napindító, kezdőrúgás) leváltására született :-)
Aki sokallja a Dreher Hidegkomlósokban a kukoricát, vagy túlontúl emlékezteti az alaplágerre, nem fog csalódni ebben. Egyébként felsőélesztővel készül, szóval tényleg IPA :-)
Nagyon várom KK elemzését.Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Dr.Zoo
senior tag
Most vettem a Lidliben barna (akkor miért van a dobozán Black Beer???) Perlenbacher-t, szvsz 200-ért bestbuy.
Többet nem ér, annyit viszont igen!Looser: agyaltam a sörfőzés dolgon, lehet elsőre valami szög egyszerűt kellene főzni, a legkevesebb összetevőből.
Persze jó lenne egy 13'-os kandiscukros, fűszeres, Belga típusú barnával nyitni, de az így elsőre kb. esélytelen..."decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."
-
looser
addikt
válasz Dr.Zoo #13089 üzenetére
Mindent beleszórunk egyszerre és csak kavargatni kell :-))
Ha jobb idő lesz, esetleg visszatérhetünk rá? Kocsim nincs, szóval a ládás-üveges ajánlat úgy élne, ha valaki lefuvarozná hozzád, de egyébként mindent megvennék Olasznál. Akár egy BD Punk klónt is megfőzhetnénk, az összes receptjüket elérhetővé tették a skót kutyák :-))Szakértőket kérdeznék, mert valami sok olvasásra sem tiszta, a kihozatalt hogyan számolják?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
ROBERTOH
őstag
Tegnapi napon volt szerencsém egy Alakor Vörös Biosörhöz.
Nem tudok olyan szépen fogalmazni, mint egyesek, röviden: hab szinte semmi, színe picit vöröses sárga. Csak egy kicsit érezni rajta a vörösséget. Ugyanolyan jó, mint a sima alakor. Ennyi pénzért mindenképpen érdemes megkóstolni. (spar-ban fogtam ki az utolsó darabot)ez a kedvenc aláírásom
-
Dr.Zoo
senior tag
válasz looser #13090 üzenetére
Nekem van egy kombi passat, jövőhéten veszek egy MK2-es Puntot. Egyenlőre marad a 2 kocsi, úgyhogy van mivel fuvarozni. Olasz viszonylag közel van hozzám, én helyileg Göd city-n élek.
Szerk: persze hogy visszatérhetünk rá, padlástér üres, egy Xboxon, meg úgy 200 sörösdobozon kívűl.
Nyáron viszont meleg van fönt. Nagyon.[ Szerkesztve ]
"decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."
-
looser
addikt
válasz Dr.Zoo #13093 üzenetére
Metál!!! :-))
Ehhez a recepthez mit szólsz, szóltok?Meleghez: panelban lakom, utolsó a sorban, nyáron reggeltől délig süti a nap, éjszaka ingyen szauna az alvás mellé :-)
(#13095) ROBERTOH: kíváncsi vagyok rá, Alakort eddig csak Sparban láttam. Szerintem nincs miért szégyenkeznie :-)
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
ROBERTOH
őstag
válasz looser #13092 üzenetére
Akkor ez is tetszeni fog. Ahogy korábban többen is fogalmaztak: komplex sör. Persze nem a több ezer Ft-os kategória szintjén
[link]
6 kiló maláta és 70 gramm komló? Meg látszik, hogy nem értek a készítéshez, sose gondoltam volna, hogy ekkora mennyiségbeli különbség van[ Szerkesztve ]
ez a kedvenc aláírásom
-
somasz
addikt
válasz looser #13094 üzenetére
És miben akarsz ennyit forralni?
25+ literes edény + az alá megfelelő láng is kell.
Vizre, PH-ra figyelni.
Nem kell egyből vörös ipát főzni, legyen egyszerű a recept, ~5% CaraCrystallal.
Egy már kipróbált recepttel fuss neki, először ne te találd ki!
Én kb. 18l sört kapok 4-4,5 kg malátából BIAB módszerrel. Ebből erjesztés után kb. 15l-t tudok a kegbe tölteni.
Én jóval több aromakomlót tennék bele, ~10 percnél, lekapcsnál és utólag hidegkomlózva. Meg tán kevesebb keserűkomlót.
A hűtést is meg kell oldani.
Aztán én S05-öt tennék bele kezdésnek.
Erjesztési hőmérséklet is legyen kb. stabil 19°C.Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
looser
addikt
(#13095) ROBERTOH: a Magnum egy elég magas alfasav tartalmú keserűkomló; játszadoztam kitöltéskor a forralási idővel, de 60 perc után nem nagyon változik. Őszintén szólva, amikor olvasgatom a receptekben, hogy a cefrézés végéhez képest 60-30-10-5-1 perccel raknak bele komlókat, hogy az mégis mennyiben érződik az ízben, ezért írtam így egyszerűen 40g 60 perc, az Amarillonak pedig 1 perc, mivel azt nem is forralnám bele, csak a főerjedés végén kapná meg szárazkomlózásként. A tervező által ajánlott sztenderden belül akartam maradni.
(#13096) somasz: na ez az! Szakmai hozzászólásoknak nagyon örülnék, szerintem elfér a topic keretei között. Szóval ez a 20 liter a hasraütés nevű tudományos módszerrel lett megalapozva 15 liter szerinted optimálisabb lenne? Mondjuk edényem sincs, plusz a hűtést és a szűrést is meg kell oldanunk, ezen felül mérni a hőmérsékletet, időt a pihenőkhöz. Tényleg újra kellene olvasnom mindent...
Tavaly volt LIDL-ben (13097-re reagálva :-) egy befőzőedény elég baráti áron (18e Ft), az 27 literes, időzítő + hőmérsékletkapcsoló. Akkor azzal magam is 15 literrel számoltam mint végső cefremennyiséget, annyit feltehetőleg forrásban tudna tartani simán. Az ára pedig a legolcsóbb sörfőzőedényhez képest - ami ugyanennyit tud, plusz kiemelhető szűrő - jóval alacsonyabb. best buy lett volna, csak sokat vacilláltam és kivonták a forgalomból. Remélem idén lesz újra.
Hűtésre egyébként olvastam a "kannázást": a forró cefrét egy hőálló élelmiszeripari műanyag kannába töltjük és lezárjuk, itt eláll és szépen le is hűl egy fél nap alatt. Elrakható és bármikor beélesztőzhető a későbbiekben. Erről mit gondolsz?Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
somasz
addikt
válasz looser #13099 üzenetére
Az eszközökhöz kell igazítanod a receptet. Hiába veszel nagy edényt, ha nem tudod forrásba hozni a nagy térfogatot.
A no chill működik, én ugyan nem próbáltam, de nem hiszem, hogy faszán kontrollalható lenne, ráadásul a forralás utáni közvetlen komlóhozzáadásokat nehezen lehetne kivitelezni.
A csak száraz/hidegkomlózás nem elég az erjesztés után, végtelenül egysíkú, csak komlóillatú, de semleges ízű ser lenne belőle. A megfelelő íz és illat eléréséhez az utolsó 5-10 percben tennék bele arányaiban egy részt, flameout után még egy-másfél részt ~70-80 °C-on (30-60 percig tartva a hőt, keverve), majd kettő részt az erjedés után hidegkomlózva.De ne egy ipával kezd, nekem pl. nagyon jól sikerült a második söröm, a byo.com-ról a classic apa recept. Az első az az olasz féle ipa volt, valszeg valamit elkúrtam, nem volt jó.
Furcsa azért tanácsot adni, még csak 18 sört főztem, remélem azért nem mondok nagy baromságokat.
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen