Új hozzászólás Aktív témák

  • Wlac

    Ármester

    A legtöbb játékadaptációval az a probléma, hogy nehéz megfogni az alapanyag esszenciáját. A könyvekből lehet jó filmeket csinálni, mivel a terjedelmük általában emberi fogyasztásra alkalmas, ugyanúgy vezetik a sztorit, és a történeten áll, vagy bukik az egész. A játékok esetében is vannak olyanok, amelyek jelenlegi formájukban (az önismétlő játékmenet megvágásával) megállnák a mozivásznon a helyüket, sok azonban olyan lenne, hogy nem tudná a mozi visszaadni azt, hogy miért is szeretjük az alapművet. Előbbire jó példa a The Last of Us (amiből van "film" is), utóbbira pedig az összes RPG ever made. Kétszáz órákat ölünk a Skyrimba, de a felfedezés és fejlődés örömét nem tudná visszaadni a vászon, a sztori pedig elég gyenge önmagában.

    A The Witcher sorozattal az a helyzet, hogy egy tökéletes könyvadaptáció. A könyvek erőssége a sztori mellett a szláv folklór használata, és a játékok ezeket a dolgok fűzik mesterien tovább, megspékelve olyan dolgokkal, mint az előbb említett felfedezés és fejlődés öröme. Ezek mellett szükség van egyáltalán filmre? A mostani gárdával én is csak a CGI megoldást tudnám elviselni, mivel Geraltot más arccal/hanggal nézni rossz lenne. Van már egy hivatalos arcunk, és nehéz lenne lenyomni a rajongók torkán. Nem beszélve arról, hogy a játékok túl epikusak a filmhez, esetleg egy Game of Thrones szerű sorozat tudná visszaadni a sztorit, de erre nagyon kicsi az esély. A Game of Thrones más sorozatokhoz képest eszméletlen mennyiségű pénzt visz el, egy átlag sorozat büdzséjével pedig nem tudnának olyan sokat kihozni a sorozatból.

    A könyveket esetleg feldolgozhatnák, de ha filmeken belül gondolkodunk (már pedig nagyobb az esély arra, mint a sorozatra), akkor milyen formában? A novellák önmagukban rövidek, másfél órába széthúzva unalmasak, de annyira meg nem kompatibilisek egymással, hogy egy filmen belül össze lehessen őket passzolni. Az ideális formátum az lenne, ha lenne egy sorozatévad (Az utolsó kívánság és a Végzet kardja alapján), amit követne egy-két-három film a maradék könyvek alapján, de ilyen univerzumépítésre aligha számíthatunk. Az utolsó két könyv még nekem is hátravan, szóval nem tudom, hogy hogyan végződik a sztori, mennyire kívánkozott a The Witcher játék, de ha nagyon, akkor jöhetne a játékok adaptációja is, ami viszont brutális és rizikós munka lenne.

    És most tegye fel a kezét az, aki el tudná képzelni azt, hogy a Witcher filmnek semmi köze nincs Geralthoz, Cirihez, meg az egész bandához? Én simán. A főszereplő lehetne a fiatal Vesemir, vagy mehetnénk korábbra, és szólhatna a Szférák együttállásáról, vagy bármiről. Lenne szörnyvadászat, esetleges cameo karakterek, a könyveket/játékokat nem ismerők is tudnák élvezni, és a rajongók sem húznák a szájukat, mert XY nem úgy néz ki/viselkedik/satöbbi, mint a könyvben. A mostani sztorikat nehéz és felesleges lenne filmre vinni, de egy új Witcher történetre mindenki vevő lenne. De szóba jöhetne a Warcraft film is, ami szintén bővíti az univerzumot, nem pedig lemásolja egy kis részét, az Assassin's Creed, vagy az animációs Resident Evil filmek. De jó példa még a Silent Hill, sőt, számomra a Blood Diamonds (DiCaprio) a nem hivatalos Far Cry 2 film. És pont ezek miatt hiszem, hogy förtelmes lesz a The Last of Us film, ami a játékot másolja, csak éppen kicserélt karakterekkel.

    Szóval igen, a Witcher világában ott lenne a filmes potenciál, de a meglévő sztorikhoz én nem nyúlnék. Nagyon nehéz lenne épkézláb módon filmre vinni őket úgy, hogy a rajongók se szidják a készítők felmenőit, de azoknak is tetsszen, akik nem ismerik az eddigieket. Aki nem hiszi, az keressen rá a már elkészült sorozatra. Messze nem az alacsony költségvetés a probléma.

    “A száz év az emberi hülyeség monumentumainak eróziója szempontjából csak egy röpke pillanat.” - mazur

Új hozzászólás Aktív témák