Új hozzászólás Aktív témák

  • Thocy a ZAGY

    tag

    válasz ZCoyote #27983 üzenetére

    Dell Latitude 5430-as gépet nyúzok lassan három éve. Ubuntuval vettem (12.04), azóta is az van rajta, csak közben frissítettem 14.04-re, majd HDD->SSD csere miatt nem a recoveryből húztam fel a gyárit, hanem szűz 14.04 ment rá, amit aztán frissítettem 16.04-re, amikor kijött. Mindvégig hibátlan volt minden egy garanciás javítást kivéve, de az nem a Linux miatt volt.
    Tény, hogy az ujjlenyomat olvasó nem megy alapból (gyári Dell Ubuntuval sem), de mivel egyébként sem terveztem használni, nem próbáltam beállítani. Lehet, hogy van rá megoldás, lehet, hogy nincs.

    Ugyanígy Ubuntu fut itt a környezetemben két asztali gépen (az egyik egy G1820T procis Asrock H81-es deszka, a másik egy szintén Asrock alapú q1900), valamint két további laptopon (az egyik egy 10 éves kövület Fujitsu-Siemens Amilo Pro v3405 T5600-as procival, a másik egy elég alap Samsung NB30 netbook egymagos atom procival). Vegyesen 2-4-8 GB memóriával, mindegyiken 64 bites rendszer, most már kivétel nélkül SSD háttértárral. Jó, a Samsung NB30 nem sebességbajnok, de nem olyan rettenet azon sem a Unitiy. Emellett a Samsung esetében kicsit mókolni kell érte, hogy működjön funkciógombra a képernyő fényerő állítás (a hang megy, ez nem, dacára annak, hogy megjelenik a csúszka, de a fényerő nem változik).

    Még C64 mellett kezdtem a '90-es évek legelején, aztán jött az Amiga, majd a PC (DOS parancsok jórészt még mennek fejből) nem riaszt el semmi, ha bütykölni kell a rendszeren, de mára elkényelmesedtem, megelégszem már azzal, ha valami működik, mindenféle hekkelgetés nélkül. Nálam bevált az Ubuntu.

    Emellett nyilván vannak gépek, amiken valamiért az istennek sem megy, vagy nem úgy, ahogy kellene (nekem a régi VIA chipset és az integrált VIA (S3) videokártya volt eddig negatív tapasztalat egy ismerős régi laptopján, illetve egy asztali gépen egy szintén Asrock valamilyen alaplap és egy 5300-as AMD APU mellett nem bírt rendesen képet adni egyik változat sem, a Windows meg zökkenőmentesen ment; van ilyen).

    Mivel megszoktam az Ubuntut, ha veszek valamilyen új hardvert, azért meg szoktam nézni, hogy mit írnak a Linux kompatibilitásról, de nagyon nem kell válogatni, majdnem minden problémamentes.

    A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.

Új hozzászólás Aktív témák