Új hozzászólás Aktív témák

  • Speederer

    senior tag

    Sziasztok,
    Teljeskörű felújítást csinálunk a házunkon és lenne pár villanyos dolgot érintő kérdésem.
    Mondhatjuk, hogy csillagpontosan van (lesz) szinte minden bekötve. Ezt úgy kell érteni, hogy mindenhez külön kábel megy a kapcsolószekrénytől, annyi könnyítéssel, hogy az "egy csokorban" (közvetlen egymás mellett [sorolt]) lévő konnektorok ugyanazt a kábelt fogják használni. A világítás és a redőnyök viszont mind különálló körön lesznek.
    Tehát jó sok kábel lesz (nagyrészt 3*1,5mm2) és ezekhez próbálnám most a megfelelő kismegszakítókat, fi reléket és túlfeszültség védőket beszerezni.
    Kb 80 "kör" megy a konnektorokhoz és a lámpákhoz + van 10 redőny és ebbe a kinti/udvari dolgok még benne sincsenek. Ha minden kört le akarok választani egy kismegszakítóval, akkor úgy tűnik, hogy egy termetes doboz illetve szekrény fog kelleni.
    A kérdéseim:
    1.: kell-e/érdemes-e mindegyik kábel végére kismegszakítót rakni?
    2.: a fi reléből is érdemes többet használni? gondolom igen, hogy egy esetleges zárlat ne vigyen magával mindent. De hogy érdemes szeparálni a köröket?
    3.: tudtok ajánlani ennyi kütyünek valami dobozt? a falra szerelhető szokványos dobozoknál valami nagyobb kellene, de ezekkel nem vagyok képben.
    4.: kismegszakítót mi alapján érdemes választani? A vezetékre kell méretezni vagy a fogyasztóra? 3*20A a bejövő áram, a kedves szolgáltató pedig B20-as biztiket rakott be. A villanyos emberkém a C-seket rakná be a legtöbb helyre, de a most ideiglenesen fent lévő C25-ös kismegszakítókkal is az a bajom, hogy általában a kinti villanyszekrényben lévő fő kismegszakító előbb limitál le, ami nem túl praktikus. Vagy pl C13-asokat használva már inkább a C13-as kapcsolna majd le és nem a kinti B20-as?
    5.: szeretnék túlfeszültség védőt és tudom, hogy kell belőle T1, T2 és T3 is, hogy érjen is valamit. Földkábelen jön be a fővezeték, ez kint van a ház előtt az előkertben. A kapcsolószekrény ettől kb 30m-nyire lesz, ez miatt az első helyiségek 20m feletti kábellel érhetőek csak el, a hátrébblévők már azért közelebb vannak. Ilyen adottságoknál hogy érdemes a túlfesz védelmet kialakítani? A T1+T2 (egyben) legyen a benti kapcsolószekrénynél? Vagy inkább már a kintiben? T3-ból a 10m feletti távoknál a konnektorba építhetőt gondoltam, lehetőleg ami hangot is ad, hogy feltűnjön, ha cserélni kell. Ami közelebb van 10m-nél ott meg talán lehetne a sínre szerelhető is. Jól mondom?
    6.: a konyhába a főzőlaphoz érdemes lehet 5 eres kábelt behúzni? Még mielőtt megrendeltem a kábeleket, a villanyosom azt mondta, hogy elég a 4*2,5-ös a főzőlaphoz és 3*2,5-ös a sütőhöz. A főzőlapot ugyan már megrendeltem, ahogy látom elég neki a 4 vezeték, de gondolva egy későbbi cserére, felmerült bennem, hogy talán inkább 5 ereset kellene behúzni, azzal biztos nem lesz baj később sem.

    A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!

Új hozzászólás Aktív témák