Új hozzászólás Aktív témák

  • 313313

    addikt

    válasz PROTRON #7700 üzenetére

    Én is egy fázisra számoltam, hiába 3 fázis, ha nem szimmetrikus a terhelés 1 fázissal szokás számolni...

    HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

  • Vartanus

    őstag

    Ma megnéztem a ház elosztószekrényét és ez a kép fogadott:

    A házról tudni érdemes, hogy 1995-ben építettük és 1996-óta lakunk benne. Az idő látszik is a jó öreg Bakonyi kismegszakítókon.


    Ami számomra érdekes, hogy a 10 kismegszakítóból kiinduló fázi vezetékek mellett csak 2-2 PE és nulla vezeték jön le a PE és a nulla sínekről. A kb. 10mm2 alu PE kábel pedig az alant látható Nulla csatlakozó elem felől jön, illetve a föld és a nulla sín egy érdekes kis réz dróttal szakmányosan került összekötésre.

    A képen egy 380/690V 63A hitelesitett csatlakozó, amely az oszlopról lejövő 16mm2-es sodrott alu kábelra csatlakozik. Ebből felelé a 10mm2-es PE kábel ami a fenti nulla sínre csatlakozik direkten, és alul egy 2,5mm2-es (remélem nem 1,5mm2-es) nulla vezeték. A 6mm2-es PE és nulla az a műhely felé ágazik ki, ahol az inverter is lakozik.

    A fentiekből látszik és követekezik számomra, hogy a teljes ház érintésvédelme a hálózati nullára támaszkodik. Az mondjuk igaz, hogy a a földelt oszlop a 2. ahhoz képest amire a mi hátunk csatlakozik. Semmiféle földelő szonda, vagy anker, éüetvédelmi relé meg végképp ohne, még a mosogépnek dedikált kábelhez sem.
    Ezeknek az oka gondolom, hogy ez a '90-es évek közepén bevett gyakorlat volt spórolás szempomtból(gondolom nem volt még előírás a bekötési pontokon létrehozott dedikált érintésvédelmi földelés).

    A napelem termelés miatt szeretnénk elektromos bojler és/vagy kazánra válatni. Gondolom erősen ajánlott lesz a földelési potenciál fejlesztése és egy normális érintésvédelem kiépítése min. egy szonda+Fi relé képében. Ezen kívül az kismegszakítók felé menő :F 25mm2-es kábelek is cserélendők? Vagy sz egész mindeséget kéne már korszerűsiteni? A házbab amúgy is össze-vissza van minden kötve. Pl. az elktromos sütőt nem bírta a konya dugalj rendszer ezérr a szaki az emelet világításra varázsolta egy B16-os kismegszakítóval és ilyesmik.

    Bármi észrevételt, javaslatot, épitő kirtikát meghallgatok.

    Előző témához pedig még annyit hogy a fő fogyasztó egy 11kW 22A 3P motor lenne. A Partner cable kalkulátor szerint elég a mostani 6mm2 kábel 22A-hoz. Csak a gond hogy kismegszakitó 25A kéne akkor, viszont 23A,ra már 10mm2 kábelt ír a tervező. Gondolom akkor kell majd nagyobb kábel. És itt jött az ötlet. a 19,8mm belsőjű KPE védőcső adott. Ebbe nem megy el az 5x10mm2 max a 4x10mm2, de 4x16mm2 alu légkábel:

    ami leirás szerint mehet földben is elfér és ez csak br. 960Ft/m a 4x10mm2 földkábel meg 2530Ft/m. Így ugyan a PE ér kimarad, de ha mindkét épületnél lesz külön földelő szonda gondolom nem is kell az 5 ér elég a 4 ami 3P+1N felállásban működne. VAGY megalkuszunk a max 20A-ben amit biztonsággal elbír ez a 40~42m 5x6 is.

    Elnézést a sok hülyeségemért :B

    < AMD RYZEN™ POWERS. YOU DOMINATE. >

  • Peter668

    csendes tag

    válasz Vartanus #7702 üzenetére

    Hali!

    Csere, más nem jut eszembe ezekről a képekről, komplett elosztó csere, FI relé beépítése, földelőszonda létesítés, PEN szétválasztás stb....lehet szakembert kellene keresned.

    A második részhez csak annyit hogy el kéne engedni a KPE csövet, jó lesz az másra is, és legyen korrektül 5 eres földkábel.

    Ha már szét lett választva a PEN vezető akkor esetedben már csak 5 vezetős rendszer lehet, nem mehet hátra PEN vezető.

    [ Szerkesztve ]

  • Vartanus

    őstag

    válasz Peter668 #7703 üzenetére

    Sejtettem én is, hogy itt már nagyon öreg rendszerről van szó, érett a csere.

    PEN szétválasztás után hátra 4 vezető esetén csak a 3P+N menne. Mivel a műhelynek van saját szondája és hozzá a saját elosztója, amin megvan a szabvány PE és N szétválasztás + Fi relé és a háznak is lesz, ezért a két épületet összekötő 40-41m kábel esetén fölöslegesnek gondolom/tam az 5. PE eret.
    Úgy gondolnám az 5. PE érnek abban az esetben lenne igazi létjogosúltsága, ha a garázshoz hátul nem tartozna külön szonda, helyette a ház földelő szondája látná el ott is a földelő feladatot, vagy szükség van ultra védelem gyanánt? Sok más helyen is csak azért megy ki a melléképülethez a PE ér, mert nincs kiépitve külön szonda.

    Egyébként földkábelt (védőcsővel együtt)milyen mélyre kell fektetni, ha fölötte kocsival is járnak?

    < AMD RYZEN™ POWERS. YOU DOMINATE. >

  • demars

    addikt

    válasz Vartanus #7704 üzenetére

    Földkábel fektetés: szabályzott terepen 0,6-0,8m mélyen.Szabályozatlan terepen 1m.
    Ha nem megoldható akkor kell védőcső.
    Egyébként 25-30 m felett üss le egy plusz szondát.

    Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

  • lappy

    őstag

    válasz Vartanus #7704 üzenetére

    PEN szétválasztás után hátra 4 vezető esetén csak a 3P+N menne.
    Igy nem lesz jó! Ha a PEN szét van választva akkor 3/5 vezető kell.menjen ha nincs szétválasztás akkor elég 2/4 vezető.
    A műhelynèl lévő földelés maradhat erre csatlakozol majd rá
    Kábel fektetèse ahogy írták az a szabványban de magánterületen ugy csinálod ahogy tetszik, de figyelembe kell venni hogy ott például nem ásol (veteményes) nincs kiteve semminek akkor nem feltétlenül kell a 0.7 méter,
    De akárhogy is csinálod egy fotó legyen rola merre ment hogy vitted hogy később nehogy vmi elfurja. Ja és fák közelében viszont kell védőcső a gyökérzet miatt

    [ Szerkesztve ]

    Bámulatos hol tart már a tudomány!

  • lappy

    őstag

    Korábban linkeltem egy képet egy elosztóról. A vezérelt fogy. mérő mellett lévő kismegszakító mellé szeretnék egy AVK a bojler védelme miatt. De ahogy látom ezt itt nem tudom megbontani. Hivjak egy reg.szerelőt aki felrakja nekem az AVK-t (amugy Opusz-Titasz terület)

    [ Szerkesztve ]

    Bámulatos hol tart már a tudomány!

  • Peter668

    csendes tag

    válasz Vartanus #7704 üzenetére

    Én csak meg erősíteni tudom azt amit itt többen is írtak neked, a műhelynek 5 eres kábel, ez nem attól függ hogy van-e ott leütve szonda, hanem attól hogy mérés után vagy, ahol már TN-S rendszer van, tehát nincs PEN vezető henem PE és N vezető van.

    Úgy kellen kivitelezned a rendszert hogy megfeleljen a mostani szabványoknak, tehát a mérőhelynél kell megejteni a PEN szétválasztást, ettől ne térj el! Utána lesz L1, L2,L3, N és PE, az N és PE nem közösíthető.

  • lappy

    őstag

    válasz Peter668 #7708 üzenetére

    Úgy kellen kivitelezned a rendszert hogy megfeleljen a mostani szabványoknak, tehát a mérőhelynél kell megejteni a PEN szétválasztás -melyik szabvány írja ezt le, elolvasnám

    Bámulatos hol tart már a tudomány!

  • PROTRON

    addikt

    válasz Peter668 #7708 üzenetére

    " N és PE nem közösíthető"
    (nem csak te írod ezt aszöveget, nem ellened szólalok, mindenki másnak is szól, gondolat ébresztőnek)

    Nem először olvasom itt ezt, de a fentiek ennyire nem egyszerűsíthetőek le. Értem hogy jót akarsz, de ebből az egyszerűsítésből csak baj lesz.
    SENKI nem akarja közösíteni az elinduló PE földelő és N nulla szálakat.
    Amit írsz, adott épületen belüli esetre természetesen tökéletesen igaz.
    NEM EZZEL A RÉSSZEL VITATKOZOM.

    Azok akik PEN vezetőt akarnak tovább vinni SENKI nem akarja mégegyszer összekötni az adott szeparált Nulla valamint PE sínekről induló vezetékeket még1x összekötni.
    NE ezt írd, mert ezzel csak aláásod az álláspontodat mert nem adod hozzá a több tucat oldalnyi szakmai anyagot.
    Ellenben a helyszínen a szaki majd jól megmondja a megrendelőnek hogy micsoda dolgokkal van tele az internet és hogy ne a wikipediáról tájékozódjon.

    Itt különálló épületekről van szó. Mi is történik ha nulla szakadás van az 5 eres betápkábeleden úgy hogy nincs potenciálrögzítő földelésed a végén a másik épületnél? Gondolj csak bele, vagy ha nincs meg akkor elő kell venni a szakirodalmat.
    Persze a földelés létesítésnek is megvan a maga rendszere(!!!!), nem lehet azt hogy 20-as másfélméteres rúdföldelőt félig lenyomsz azt jóvanazúgy, mert "a mérőhelynél úgy is meg kellett csinálnia a mérőhelyi szakinak"...kifogás.
    Ez nem társasház 5. emelete.

    Soha életetekben nem láttatok még olyat hogy a telekhatárra lekerül egy családi ház mérőhelye, ahonnan a családi ház mondjuk 50 méterre van?
    Onnan csak 4 vezetős kábeleket visznek tovább, mert a mérőhelynél úgy se fognak 20 szondát leütni.
    NAGYON EGYSZERŰ az oka:
    mert kábel elvágás esetén úgy is csak a családi ház belépési pontnál kialakított rendszer fog valódi védelmet nyújtani.
    Épületbe belépő erősáramú kábelre vonatkozó létesítési követelmények?...

    Az érintésvédelem egy szerteágazó részlege a szakmának, több féle scenárió van, ne keverjük össze őket, attól még mert van az egyik TN-S rendszer, attól még vannak más rendszerek is, mindegyiket a saját keretrendszere alapján kell letelepíteni és ha arra tudnak figyelni, akkor simán valódi védelmet tud nyújtani.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • Peter668

    csendes tag

    válasz PROTRON #7710 üzenetére

    Értem amit írzs de a konkrét esetben ezt írta a kolléga "PEN szétválasztás után hátra 4 vezető esetén csak a 3P+N menne."

    Nem gondolom hogy ezt erősíteni kell, mert egyszerűen nem felel meg az előírásoknak, ez nem ipari környezet.
    Különálló épületek amik egy mérőhelyre csatlakoznak.
    Persze a különálló épületnél lehet földelő szonda, de ilyen kis távolságon nem jellemző.

  • Doki16

    addikt

    Van egy ilyen eléggé ősrégi villanyórám és a hozzá tartozó már beazonosíthatatlanul régi biztosítékok. [kép] 2003-as óra a matrica szerint, és a hitelesítés már 2018-ban lejárt. Nem lehetne valahogy rávenni az Eon-t, hogy cserélje ki nekem ingyen a villanyórát és a 3 főbiztosítékot? Csináltam magamnak egy töltőállomást, hogy tudjak 16 A-el tölteni. Semmi más nem melegszik a rendszerben csak a régi biztosíték a szekrényben. Nem szeretném megvárni míg kigyullad.

    Más: Elvileg 3x16 van most. Szerintetek fel lehet ebben a szekrényben bővíteni 3x32-re? Vagy már mindenképpen szabványosítani kellene?

    A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.

  • PROTRON

    addikt

    válasz Doki16 #7712 üzenetére

    Szerintem lelkileg készülj fel a szabványosításra, de legalább akkor egyúttal a betápláláson az összes kötést is átnézik, ha ennyire öreg a rendszer lehet nem csak a kismegszakítónál melegszik, csak a többiről nem tudsz, simán lehet mögötte kötés.
    Meg ha most légvezeték van, pl átkérheted magad jó pénzért földkábelre hogy szebb legyen. Meg ha felesleges a "B" tarifa mert nem fürösztök el havonta 300kWh-t a "B"-n, de van mondjuk klíma, akkor "H" tarifára átállás (feltételezve hogy eddig nem történt meg).

    Én inkább biztonság párti vagyok.

    Amúgy pesti panelházban tavaly bővítettek ismerősnél 1 fázis 16-ról 32-re, az órán ott világított a sárga matrica hogy 1999-ben lejárt a hitelesítés.
    Mérőhelyi alvállalkozó helyszíni válasza:
    -Most kaptunk utasítást, hogy nem hogy lecserélni, hanem hiába van ott a matrica, még 10 évvel meghosszabbították a "túlélést" mert hogy még mindig nem tévednek az órák annyit, amennyivel többe kerülne egységesen mindenkinél lecserélni, a veszteséget meg országosan mindenki fizeti...

    A kismegszakító cserét ellenben 1 kiszállási díj ellenében szerintem lehet kérni, talán ha azt kamuzod hogy láttad többször szikrázni a fa szekrényben, akkor ingyen kijönnek, csak akkor lehet le is kapcsolnak amíg nincs meg a szabványosítás. Ezt környékbeli regszerelő, aki ismeri a környékbeli áramszolgáltatós embereket, na Ő tudja megmondani.

    #7711 Peter668
    Erre értettem, hogy oké, jó szándékú vagy, a kollega meg rosszul fogalmazta meg hogy pontosan honnan indítja a kábelt. Mert attól még mert Te azt már szeparált "N" vezetőnek hívod, az áram még nem fogja tudni magáról. :D
    Ha a mérőhelynél ráadásul anno nem csinálták meg a potenciálrögzítő földelést, akkor legalább most az első épület főelosztónál csinálják meg rendesen.
    Ahol a betápláló kábel kötési pontja még PEN sín, aztán erről tovább indíthat pen vezetős kábelt a másik épülethez, tehát TN-C rendszert, ami épületnél megint potenciálrögzítő földelés és annak saját TN-S rendszer kiépítése, megfelelő minőségű földeléssel.

    A helyszínen, a 40 [m] távolságra lévő épület, igen is már különálló, erre fog hivatkozni Neki a villanyász és veri majd át a többi területen.
    Mert feltételezi hogy ha ebben sikerült "lenyomnia szóban" a tulajt, akkor mindenben laikus...
    És lazán berakja az XBS AC Fi relé-t a fürdő dugalj védelmére(először a kocsijában maradt 300-ast, hátha nem veszik észre), meg a "papíron ez 5kW mágneskapcsoló"-t a 4kW berendezés elé, mert hogy laikust át lehet verni a max kapcsolási teljesítmény, meg az adott kapcsolás szerinti állandó terhelhetőség fogalmakkal, aztán meg leég az MK...meg a rákötött gép.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • Peter668

    csendes tag

    válasz lappy #7709 üzenetére

    Bocsánat tévedtem, a 18/2017. (XII. 21.) MEKH rendelet.

    Gyakorlatban úgy nézki hogy a plombált rész alatt (kell) van a szétválsztás, a fogyasztó felé már N és PE vezetők mennek, és persze a Fázis (ok).

  • PROTRON

    addikt

    válasz Peter668 #7714 üzenetére

    EZ ma már nem teljesen így van.
    A jelenleg érvényes áramszolgáltatói előírás:
    Új létesítés, vagy szabványosítás esetén MINDEN életvédelmi szempontból védővezető kötési pontnak KÖTELEZŐEN zárópecsételt területen KÍVÜL kell lennie, különben NEM vehetik át a mérőhelyet, mert büntetést kap az alvállalkozók.

    Tehát mérőhely mellett ki kell alakítani egy külön dobozt a védővezetőnek, amiből a fogyasztói főelosztóhoz vagy külön védőcsőben viszed a védővezetőt, vagy védőcsővel ragasztva beérkezel a plombált területre és a minden zárópecsételt dobozon kötés nélkül áthúzod, ha kell akkor 3 külön védővezetőt.

    MEEVET honlap, új rendszerengedélyes fogyasztásmérések fülön, kirakták a védővezetőre vonatkozó új silabuszt is a többi anyag mellé.
    Ott csak a példák egy része van.

    ÉS továbbra is ismeri a szolgáltató, a mérőhelyről tovább induló TN-C rendszert. ;)
    Hivatalosan "ELMŰ pest megye" által kiküldött HENSEL HB3000-U mérőhely vezetékezési rajzai között is szerepel olyan változat, amiben a mérőhelyről tovább induló
    "Fogyasztói fővezeték: TN-C rendszer".

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • Audience

    aktív tag

    válasz PROTRON #7715 üzenetére

    ELMŰ területen novemberben szerelt/szabványosított mérőhelyen minden kötés a plombált részen és csak az 5 vezető jön ki plusz a földelőről megy be a szétválasztási pontba egy vezető. Tehát nem a külön dobozból ahová a földelő beérkezik a fővezetéki sorkapocsba és megy tovább a PEN bontáshoz viszed tovább a védővezetőt.

    A mérőhely kialakításnál nem sok kaotikusabbat láttam eddigi életemben...

    [ Szerkesztve ]

  • PROTRON

    addikt

    válasz Audience #7716 üzenetére

    Most ez önálló családi ház eset volt?
    De Te novemberről írsz...2023 februárban budai oldalon kollégám 2 családi háznál, fallba süllyesztett kombi mérőt szerelt 1 napon (tehát reggel az egyiket, pár utcával arrébb délután másikat) úgy ahogy Te írod...2 hét múlva mind a két helyről pánikolva hívta a tulaj hogy lehibalistázták azt amit Te neked még novemberben átvettek és kifogják Neki számlázni a téves kiszállást.

    A Hensel univerzális mérőhelyeinél, a kombi változatnál a fogadó sorkapocs doboz mellett ott van egy nem zárópecsételhető PE doboz, kötelezően abból kell megcsinálni a mérőhely dobozon keresztül a PEN rögzítő vezetéket és külön az 1-1 tarifa számára az elmenő PE védővezetőket indítani, amiket persze végig húzol a mérési térrészen, megszakítás nélkül.
    De csatárinál az előszerelt kombi mérőnél nincs ilyen plusz doboz, ott rendszeresen rárakják a PEN kapocs mellé a PE sorkapcsot a regszerelők. Pedig kötelességük lenne kiegészíteni földelő dobozzal a kialakítást az ELMŰ tervjóváhagyó osztály szerint.

    HB33K0-U vezetékezési rajz, mért oldali TN-C rendszer esetén

    HB33K0-U vezetékezési rajz, mért oldali TN-S rendszer esetén

    Továbbá legtöbb geyer kombi mérőhely szekrényt így szerelik mert túl messze van az adott családi ház, ezért TN-C a mért fővezeték a ház főelosztóig:

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • Audience

    aktív tag

    válasz PROTRON #7717 üzenetére

    Ezért mondom, hogy ennél nem sok nagyobb katyvasz van, még egy szolgáltatón belül is van eltérés a település függvényében. Ez csak a lehúzásról szól.

    A TN-S rajzodat csinálták de a PE és az N ugyanarról a plombált térben lévő a kismegszakítók melletti fővezetéki sorkapocsról lett indítva.

    [ Szerkesztve ]

  • Vartanus

    őstag

    válasz PROTRON #7713 üzenetére

    Igen mivel nekem egyelőre csak szabadidős elfoglatság/érdeklődés a villamosság ezért lehet nem tudom minden esetben egzakt módon megfogalmazni a dolgokat.

    Ahogy írtad, ahhoz hasonló kép alakult ki bennem, ahogy alábbi kép is mutatja:

    Nyílván a célom/unk a leggyorsabb és leggazdaságosabb megoldást megtalálni. Új árkot ásni (és ezzel a szépen rendezett kertet újra szétrobbantani,) a műhely belső csempézést is egy részen szétverni, hiszen akkor az új földkábelt be kell húzni, sok idő - energia (ezekből szenvedünk mi is leginkább hiányt) és pénz lenne.
    Emiatt szeretnék egy olyan megoldást ami a jelenlegi infrastruktúra minimális fejlesztésével megoldható. Mivel lemértem, hogy a jelnelgi cső 19,8mm befogadó képességű ezért néztem ehhez való megoldást.

    Szívem szerint fognám az 5x16mm2 NAYY kábelt és azt húznám be a két épület közé. Az a kalkulátor szerint 32A-ig elég is lenne erre a 40-42m távra, 1,5% feszültségeséssel méretezve.
    Gondolom ha Partner Cable kalkulátor is mért világítási/általános hálózatra 1,5%-ot ad mint választási lehetőség nekünk is elég lesz. A jelenlegi 30éves rendszer szerintem még a 1,5,et sem tartja de mióta itt élünk tán 2x volt szemmel alog látható villogás az izzóknál. Akkor is csak mert ismi komoly hegesztője feszegette a hálózatunk A-os határait.

    De nem fér el mert az a nyavalyás kábel 22-25mm külső átmérővel bír. ÉS innen jött az ötlet. Hogy akkor lenne 4x16, de ez is 21mm, viszont a 4x16 légkábel már elmegy a 18,8mm külsöjével és az Online vill webshop szerint vezethető az is földben, de még vízben is a nagyon ellenálló PE külső szigetelés miatt.(Logikusan is hangzik, hogy egy légkábelnek jobban kell bírnia strapát ezért mechanikai hatásokkal szemben ellenállób). Valamint a jelenlegi 5x6mm2 MT kábelnél biztos nagyságrendekkel jobb bármely paraméterében, valamit szemetelenül olcsó.

    És itt jött a kérdés ez megoldható-e mennyire szabványos?

    A melléképülletre mikor felkerült a PV string létrehoztunk egy szabványos PE föédelést, hisz a rendszer villámvédelméhez előírás.Tehát leütésre került egy 2m hosszú kereszt szonda a maga 2m 10mm-es ankerjával, majd arról a kötésdobozon keresztül egy 10mm2 zöld-sárga vezetékkel fölálltunk (többes szám azért mert érdeklödés okán segítettem a szerelőnek) a PE sínig. Majd a megfelelő műszerrel ki is mértük hogy a szabványnak megfelelő határon belül van a földelési potenciál. Tehát ezek alapján a melléképület most sokkal jobb érintésvédelmi szempontból mint a lakóházunk. Mikor megcsináltatjuk a ház hasonló minőségű érintésvédelmét, akkor előáll a áz általad is felhozott felállás, ami hasonló az általad példaként felhozott mérőhely telekhatáron, elosztói pont attól X m távolságra min 4x10-es kábelen.
    Ha ez így a két épületünk közt működőképes lehetne akkor minden gond könnyen megoldható lenne.
    Egyébként most szabványos keretekről beszélünk, de gondolom a hálózat enegedélyes szakiját baromira nem fogja izgatni hogy a saját mért hálózatunkon mi hogy, meg mennyire szabványosan van megoldva, az már úgymond a mi gondunk, felelősségünk.

    Ahogy irtad korábban is sok helyen nem figyelnek dolgokra, amik annak ellenére évtizedekig jól szolgálnak. Nálunk is 3 éve gondtalanul megy a KPE-ben az a kb 41m hosszú 5x6 MT, annak ellenére hogy mint kiderült számomra ez baromira nem szabványos megoldás, bár max eddig csak 14-15A terhelést kapott, de azt viszont elmúlt 2 évben sokszor, 1db LED izzó sem pislogott még a melléképülletben a 6-ból.

    Ha ezek után azt mondjátok mégis maradjak 5 eres kábelnél elfogadom, csak akkor max lehet lejebb adok az igényből és megelégszünk azzal ha "csak" 3x20A lesz a melléképületben.

    Viszont ettől nyílván égetőbb gond a lakóházunk villamossági szempontból. És itt nem csak az érintésvédelem hiánya/PEN szétválasztása a gond. Pl erős a gyanúm hogy a kiemelt fogyasztók: elektromos sütő, mosgató- és mosógép sem feltétlen a nekik kellő keresztmetszetű táplálást kapják. Ezt lehet ellenőrzni valahogyan? (Tudom hívjak szakit, majd kell is, de mint sokszor írtam eléggé érdekel a téma, így én is megnézegetném magnak ha lehet, anélkül hogy magam vagy mást veszélyeztetném.) Illetve mi a módszer a már bentlévő vezetékek max terhelhetőségének megállapítására?(A tervezett elektromos bojler és/vagy kazán miatt kérdem.)

    Szumma szummárum, én nagyob sokat tanultam a sok épitő és nekem új infókkal teli hozzászólásaitokból, amit ezúton hálásan köszönök mindenkinek :R :R :R Ezért szeretem ezt a PH! lapcsaládos fórum közeget, az eltelet sok év alatt rengeteg önzetlen segítőkész embert ismertem meg akiktől millókat érő tudásokat és fogásokat tanulhattam, köszönöm! :R :C :K :K

    < AMD RYZEN™ POWERS. YOU DOMINATE. >

  • PROTRON

    addikt

    válasz Vartanus #7719 üzenetére

    Sajnos el kell kissé keserítselek.
    A légvezetéket arra gyártják hogy a levegőben előforduló jelenségekkel szemben védettebb legyen.
    Azonban a telepítéskor másfajta igénybevételek is érik amiatt hogy kifeszítésre kerül az oszlopok között, mint amikor egy csőben végig húzol egy olyan földkábelt, amit arra gyártottak hogy földbe kerüljön, vagy védőcsőbe.

    Persze elviseli valamilyen távolságon, de 40 méteren megint csak inkább földkábelt kéne áthúzni. :D
    Legalább is úgy írom, hogy én még sose húztam be ekkora távolságon vízszintesen és sose ellenőriztem le kábelszigetelés ellenállási méréssel hogy az ilyen távolságon behúzott anyag megbízható maradt-e.

    Az ellenőrizendő vezetékekkel kapcsolatban:
    nem tudod leválasztani mind a két végét? mert végső megoldásnak ott a tolómérő és a szabvány táblázatokban szereplő "tól-ig" értékek a gyártási tűrésekre.
    Persze sajna a közeli méretek gyakran egymásba futhatnak, pl 1-es a másfeles értékeinek alsó tartományát is felveheti.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • csemberlen

    őstag

    válasz Vartanus #7719 üzenetére

    Soha ne higgyél egy webáruháznak ilyen teintetben. Gyártónál nézd meg a felhasználási területeket.

    Hja kérem az élet nem egy habostorta

  • Vartanus

    őstag

    válasz PROTRON #7720 üzenetére

    Rendben akkor légvezeték és föld kombó elengedve :R Teljesen meggyőző érvelés volt. Akkor még maradt kapacitás növelési esetleges opcióként a 4x10 NYY ami elfér a szelvényben. :F
    Vagy egy olyan ötletem még,(bár ez is csak végső esetben)hogy a hátsó házfalban, makd kerítésben vakolat/szigetelés alatti védőcsőben hátravinni kábelt. Ilyen esetben járható út lehet a 4x16 NAYY kábel, vagy inkább akkor ne sóproljak és 5x16?

    Ha megtudom oldani a vezeték mindkét oldali leválasztását akkor mi a teendő? Meg kell gondolom mérni az ellenállást multiméterrel.

    < AMD RYZEN™ POWERS. YOU DOMINATE. >

  • PROTRON

    addikt

    válasz Vartanus #7722 üzenetére

    Az is egy ötlet, elsőre tolómérőre gondoltam és átmérő megmérésére. :D

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • Vartanus

    őstag

    válasz PROTRON #7723 üzenetére

    Nyílván ha már bontok azt is megmérem :D Az még meg is van hogy én megmérem hogy X ohm az ellenállás, csak az számomra még nem konvertálható max engedett kismegszakító teljesítményre az adott vezetéknél. Ehhez fellelhető valamiféle táblázat? A középsulis 4P függvénytábla hiányos kissé ilyen téren :C

    A pince és idehaza is felemrült az esetleges bővítés. A pincénél tuti oda elég cirka lesz az 1x16A. Oké a régi tulajnak jó volt ahhoz a 3 izzóhoz :DD De nekünk a gépekhez meg inverterhez kell a 3P. Nagyságrendileg mennyi lehet kb 1x16-ról a 3x16 vagy inkább 20, 25A?
    Itthon a 3x16 lenne léptetve főleg a kazán miatt 3x25A-re.

    5-6 éve volt valami csatlakozási díj, és hálózatfejlesztési díj nettó 7009Ft/A, ha jól emlékszem.

    MVM - Émász területen jurtázunk. :R

    < AMD RYZEN™ POWERS. YOU DOMINATE. >

  • PROTRON

    addikt

    válasz Vartanus #7724 üzenetére

    A szabványosítás kivitelezési költségén felül, jelenleg az összesen 1x32A felett minden új amperért 3900+áfa / ampert kell fizetni.

    Tehát ha van most 3x16A = 48.
    Szeretnél 3x25A = 75
    Eddig volt 48, az lejön belőle, majd a maradékot a fenti díjjal szorozni: (75-48)*3900=(27)*3900=105.300+áfa.

    Ha 1x16 volt, ott a 1x32A-ig van mentesség.
    Ha volt "B" tarifa és helyette "H" szeretnél, ott külön jelezni kell hogy a régi legyenek szívesek beleszámolni, mert régen a "B" ingyenes volt és van hogy nem automatikus.

    Ezen felül ha a szolgáltatói méretlen csatlakozó vezetékezést cserélni kell, az még külön méterenként y összeg, függ ugye hogy az új vezeték lég vagy földkábel.
    De ha a régi méretlen vezeték anyagminőségileg jó, akkor sima egyik falról másik falra áthelyezéshez nem kell új vezetékezés, ha elér az új pozícióig.

    BTW a szolgáltató mindig alu-t telepít, de jóval piaci ár alatt dolgoznak ha nekik kell csinálni és nem a reg szerelőnek. Elvégre utána úgy is tejelni fogsz a havi fogyasztásoddal. :D

    Nekem egyszerűbb idehaza a méricskélés:
    van 2% pontosságú thermo kamerám, tehát ráküldöm a teszt tápegység 230V 16A-t és ha a hőmérséklet x érték alatt marad a csupaszított réz vezető, akkor az 2,5-ös. Ha magasabbra melegszik, akkor meg kisebb. :D

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • csubuka

    addikt

    Sziasztok!

    Ez az Eaton RCBO egész jó árban van nem? Bojlerhez ideális lenne (AC-s az AVK része...) Vagy ez kamu webshop volna?

  • PROTRON

    addikt

    válasz csubuka #7728 üzenetére

    A gyártónál külön rákeresve (mert a webshop nem írja) ez "AC" típus, sok helyszínen a nem marad fent, aztán cserélni kell utólag "A" típusra.
    Ezt leszámítva kicsit túl jó ár érte, de lehet hogy régről beragadt készlet. Mostanában legalább ennek a dupláját szokták elkérni a megbízhatóan működő AVK-ért, ugyanígy Eaton esetében, kivéve amikor valamelyik bolt leakciózza.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • lappy

    őstag

    válasz PROTRON #7729 üzenetére

    és ha a bojlernél cserélni akarom a jelenlegi kismegszakítót kombinált ÁVK-ra, de plombálva van akkor kérelmet kell benyújtanom?

    Bámulatos hol tart már a tudomány!

  • csubuka

    addikt

    válasz PROTRON #7729 üzenetére

    Köszönöm a választ!

    Értem, tehát kb bojlerhez jó max a mai világban... Netán sütőhöz, de ott már van mindenféle kapcsitápos elektronika is a gépben. Mondjuk a mai bojlerekben is tuti van valami mini kapcsitáp ami az elektronikáját táplálja... szóval lehet még oda is ideálisabb lenne az 'A'-s ÁVK...

  • Atomgeszi

    veterán

    válasz lappy #7730 üzenetére

    Mellette, alatta, fölötte, ha elfér egy kisebb elosztóba berakod külön. :D

    [ Szerkesztve ]

  • demars

    addikt

    válasz csubuka #7728 üzenetére

    Bojlerhez jó lesz az AC. Ennyi pénzért ajándék. Rendelj belőle, aztán teszteld, hogy valóban leold e 26-28 mA körül!
    Ha igen, én is rendelek néhányat. :DDD

    Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

  • PROTRON

    addikt

    válasz lappy #7730 üzenetére

    A fenti fotóra gondolsz?
    Ott ahogy nézem maga az "AVK" és annak doboza nincsen leplombálva, csak az a guman tábla amin keresztül van fűzve a vezetékezése. Gondolom a tartótábla mögött lehet egy méretlen kötés.

    Tehát ha ki tudod csavarozni az "AVK" elosztót és magát az "AVK" csavarjait plomba feltépés nélkül, akkor cserélheted Te is.
    Ha megsérül a plomba, ahhoz plombabontást kell kérni. Nem ismerem a környékedet hogy szolgáltató emberei jönnek ki ilyenkor elvágni a plombát, vagy pest megye ahol a regszerelő csak simán betelefonál hétköznap 10 és du 3 között...igen, jól érted, ha neked szombat reggel 9-kor kell plombát bontani, hétfő reggel 10-kor tudsz hozzá engedélyt kérni. ;)

    De most vezetik be az új ASZR rendszert, minden ASZR szerelőnek újra kell egy 1 napos különbözeti képzésen résztvennie(vagy csak jelentkeznie hogy megvan), majd utána neten keresztül már 24/7 betudja jelenteni a plombabontást.
    De jelenleg még pesten-pest megyében a telefonos bejelentés van.

    Elvileg nem szabadna AVK-nak leplombálva lennie, hisz bármikor elferdülhet hogy cserélni kell.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • lappy

    őstag

    válasz PROTRON #7734 üzenetére

    Köszönöm mindenkinek aki segített
    Az ÁVK -nál ott nem lesz gond tudom bontani, cserélni
    De a vezérelt óránál viszont le van plombálva a kismegszakító így itt cserét nem tudok csinálni - szóval kelleni fog egy reg.szerelő
    de akkor már körbejárom, hogy nézzék meg milyen a jelenlegi méretlen vezeték állapota

    Bámulatos hol tart már a tudomány!

  • csubuka

    addikt

    válasz demars #7733 üzenetére

    De akkor nem gond a modern bojlerek ilyen olyan vezérlése, ami megint csak nem szinuszosirányba tolná el a terhelést?

  • csubuka

    addikt

    Sziasztok!

    Azt jól gondolnám, hogy ez az Eaton fí relé AC-s? Ha jóllátom ezen termékvonalon az AC-t nem tüntetik fel, de ha bármi más, akkor azt igen a típusszámban...

    Illetve talán a szinuszhullám jelből lehet erre következtetni.

    Jófejek voltak a szüleimnél a regszerelők, akik rájuk sózták ezeket "jóárban"... és a szülők persze javult biztonságérzettel örültek. Egyet a nagyházba egyet meg a kicsibe sóztak rájuk, mindkét épület egyetlen ÁVK ként.

  • lappy

    őstag

    válasz csubuka #7737 üzenetére

    Igen ez AC típusú
    A szabvány nem tér ki hogy csak ilyet vagy olyan AVK lehetne felrakni, de tény hogy jobb az A típus. Persze az autótöltők más eset

    Bámulatos hol tart már a tudomány!

  • csubuka

    addikt

    válasz lappy #7738 üzenetére

    Köszönöm!
    Értem én, hogy jogilag okés... de a gyakorlatban van a házban bőven modern konyhagép, inverteres klímák, számítógépek, LED világítás stb... szóval ennek ismeretében legalább azt megemlíthették volna, hogy 2 ezressel drágábban tudnak hozni A típust. (mondjuk ha ők hozzák lehet inkább 20 ropival lett volna több darabonként)

    [ Szerkesztve ]

  • User_2

    tag

    válasz csubuka #7739 üzenetére

    a városban ahol lakom 2 elektromos felszerelés szakbolt van,
    a helyi villanyszerelők itt szerzik be a szereléshez szükséges alapanyagokat.
    egyik üzletben sem tudták, hogy létezik másmilyen típusú fi relé, soha senki nem kért korábban A típusút, se semmilyen típusút, csak fi relét.

  • 313313

    addikt

    válasz csubuka #7739 üzenetére

    Augusztusban lesz 4 éve, hogy egy házban lakunk. Sima AC-s fí relé van fent, 4-5* ment le. 2-3* mikor föld és nulla összeért villanyszerelés közben. Egyszer akkor, mikor megsértettem egy fázis szál szigetelését és hozzáértem, egyszer meg akkor, mikor az 5,2kW-os on/off klímába elszállt a kondenzátor.
    Házban van: led szalag, ledizzó, laptopok, inverteres klíma, villanytűzhely, mosógép, mikró, filteres kv főző, viaszkés, orvosi polírmotor, mikromotor, router, ont...stb

    HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

  • csubuka

    addikt

    válasz User_2 #7740 üzenetére

    Értem persze, ettől még minimális árkülönbség van (általában... a ma reggel likelt termék az spéci :D )

    Szóval simán megéri az A-s, célszerűbb.

    #7741 313313:

    Sajnos szerintem az igazi életvédelmi helyzetet pont nem szimulálja a vezeték összeérintés, mert brutál hibaáramok tudnak kialakulni olyankor.

    Ha jól gondolom a DC "blinding" pont életvédelmi helyzetekben szívás, amikor az amúgy 30mA-es cucc csak 100mA-nél fog leoldani a DC komponensek miatt...

    Na meg mennyi idő alatt... 300ms max a leoldási idő nemde? És mind abban mind az érzékenységében lehetne 10% eltérés talán megengedhető...

    Persze ha az összes kapcsitápos cuccot feltolja az ember a házban és úgy ráereszt egy ÁVK tesztelő gépet a hálózatára, akkor tudományosan bizonyítható lehet akár, hogy leold az AC is szabvány kereteken belül. Vagy éppen nem :D Olcsóbb és egyszerűbb A-sat venni úgy vélem.

    [ Szerkesztve ]

  • 313313

    addikt

    válasz csubuka #7742 üzenetére

    Meg szokták adni a jegyzőkönyvet az AC-s Fí relére is.
    Inkább az a nem mind1, milyen márkát raksz be, valami noname kínai vackot, vagy valami jobbat...

    Én még mindig azt mondom, normális (10 ohm) alatti fökdelésen kéne pörögni, nem az A vagy AC fí relén. Hiába van NTS-C-S hálózatod, ha szakad a bejövő PEN vezeték, akkor ugrik a hálózati földelésed és marad a saját... Kolégámnál 1,5 éve a légvezeték penje szakadt el (4*25mm2), maradt a 3*25A és a 150 ohmos saját földelése...

    Hétfői üzemzavarba is egy trafó kettő 3*95/95-25mm2 kitápján csak a PEN szakadt el, azokat kellett toldani, fél tarafó körzet maradt nulla nélkül jópár perci...

    [ Szerkesztve ]

    HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

  • csubuka

    addikt

    válasz 313313 #7743 üzenetére

    Sajnos az biztos, hogy a földelések is gatya állapotban vannak sok helyen és az is elég necces, sőt...

    Abban biztos voltam mondjuk, hogy a papír bármilyen ÁVK-ra elkészül. Meg simán lehet, hogy a legtöbb hétköznapi helyzetben jól elműködget akár az AC fí relé is.

    De ha izomból megy hőszivattyú, hűtő, kriptobányász rig a házban és úgy mennek neki teszterrel a 30mA-s AC-s ÁVK-nak lehet elég érdekes értéknél verne le... persze gondolom ez a használt kapcsitápok minőségétől is függ.

    Én csak mint naív olvasgattam utána ennek miután a topik felhívta rá a figyelmemet korábban, szóval tuti nem szentírás amit írok amúgy :DDD

  • attila199207

    tag

    Sziasztok, lehet buta a kérdés, de koax kábel wagoval toldható?

    Köszönöm a válaszokat.

  • 313313

    addikt

    válasz attila199207 #7745 üzenetére

    Nem.
    Bemész bármilyen antenna boltba, fillérekért kapsz hozzá anyagot, amivel toldhatod.

    HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

  • demars

    addikt

    válasz csubuka #7736 üzenetére

    Nem tudom hogy működnek az okos bojlerek, de az biztos, hogy nem DC-vel fűtenek.
    Ezt a szinuszos terheléses elnyomást nem értem.
    Az AC típusú AVK a szinuszos (AC) hibaáramot "érzékeli". Az A típusú a szinuszos és a lüktető egyenáramot is. Tehát ha egy (vagy több) egyenáramú készülék meghibásodása miatt felborul az egyensúly, vagy DC kerül (lüktető egyenáram) a védővezetőre az A típusú érintésvédelmi relé megszólal (persze ha eléri a 26-28 mA értéket).
    Egy normál bojlernél ez nem téma, hiszen a hőfokszabályzó és a hőkorlátozó is AC t kapcsol, a fűtőbetét is AC -vel üzemel. Ezért is írtam, hogy bojlernek jó lesz az AC típusú AVK (jó esetben külön körön van, szóval egyszerűen beépíthető).

    Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

  • PROTRON

    addikt

    válasz 313313 #7743 üzenetére

    Node nem úgy van hogy telepítési előírás, mi szerint x méterenként minden közcélú szabadvezeték tartó oszlopot 10 ohm alatti értékkel földelni kell? :P
    Amúgy ne tudd meg mennyit kellett cégen belül harcolnom mire elfogadták hogy a Fi relé mellett igen is számít a földelés légvezetékes "nyaralónál", fent a hegyen, hiába csak havonta egyszer megy oda egy hétvégére és csak 1x16A van...

    Amúgy kollegádnál végül mi lett az eredménye annak hogy 150 ohm-os saját földelésen kellett üzemelnie?

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

  • 313313

    addikt

    válasz PROTRON #7748 üzenetére

    Kb 2 percig ment úgy a ház egy garázskapu nyitó motor bánta. Ha beméri a pent a földelési ellenállásba 2,5 ohmja van. 3db 3m-es rúdföldelőt vert le azóta, most ját olyan 20-25 ohmnál. Homokon lakik....

    Hiába van földkábel betápod, attól még lehet légvezetéki a közcélú hálózat, elég egy oszlopköz is, ha ott szakad el....

    HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

  • csubuka

    addikt

    válasz demars #7747 üzenetére

    Köszönöm a választ!

    Persze, DC az max az szabályzó elektronikánál van jelen, a mikrokontroller pár W-ja a mikronkontrolleres rész saját kapcsolóüzemű tápja után.

    Ugyanakkor azt nem tudom, hogy az okosbojlerek is ki-be szabályoznak vagy netán a fűtőszálra menő teljesítményt is szabályozzák (nem lenne túl nagy szám valami optocsatolós triac-os megoldással). Ha úgy van, akkor meg nem lesz tökéletes szinusz.

    Ezt a videót nézegettem, persze lehet tőloznak és szélsőséges helyzetet szimulál a teszterük.

    Amúgy éppen az okosbojlernek csúfolt berendezés ami nálunk van, csak ki-be kapcsolgatja a fűtőszálat, csak a mikrokontroller mondja neki, hogy mikor:

    Ebben a megoldásban feltehetően a kb 1W-os DC rész nem hiszem, hogy annyit be tudna kavarni az AC ÁVK működésébe, hgoy baj legyen...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák