-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
válasz krizmo_ #2709 üzenetére
Begyűjtöttem a pizzaparty után a vendégektől a tapasztalatokat. Öcsém vitt kettőt kecskemétről budapestre amit ott evett meg kicsit meghűlve. Az egyik 00 liszt volt a másik bl55. Elmondása szerint ízben eltérés nem volt, ám amikot meghűlt a tészta a bl55 keményebb lett lényegesen.
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
#54715584
törölt tag
válasz krizmo_ #2799 üzenetére
20-25 dkg liszthez használtam 1,5 dl vizet, annyit simán felvett, nem tudom pontosan mennyi lenne a megfelelő mennyiség.
Ízre jó volt, illetve kicsivel több sót kell majd használnom, állagra is jó volt, nem volt vizes. Legközelebb megpróbálom majd, hogy nem megyek 200 fok alá, akkor lehet jobban átsül a kéreghez közel is.
A tetejét nem kentem le semmivel, simán lisztesen tettem be a sütőbe és olajat sem használtam.Nem találtam a serpenyős megoldást bagelre (általában bingewatch-olom a főzős videókat), de itt egy, amiben főzik a tésztát sütés előtt. Nekem az volt meglepetés, nem is a serpenyő, főleg a serpenyős pizza után.
-
#54715584
törölt tag
válasz krizmo_ #2802 üzenetére
Wow, na ezek a nyálcsorgatós képek. Bár tudnék így és ilyen szépeket sütni.
Bár ha jobban belegondolok, akkor valószínűleg többet kellett volna próbálkoznom és szigorúan légkeverés nélkül.
Lehet itt az ideje elővenni megint a pizzatészta, vajas keksz és hasonló recepteket főleg így családi karácsony előtt. -
#54715584
törölt tag
válasz krizmo_ #2804 üzenetére
Igen, próbálok én is egyre több mindent otthon csinálni.
A boltos fehér lisztes cuccoktól fáj a gyomrom, ezért átálltam évekkel ezelőtt a teljes kiőrlésűre meg a rozsos pékárura. Aztán kiderült, ha itthon sütök fehér lisztből semmi baja az emésztésemnek. Mivel melóba általában szendvicset viszek, így most már nem kell kompromisszumot kötnöm, amint sikerül kicsit jobban kitapasztalnom a zsemlesütést.
Az ebédeim nagy részét is itthon elkészítem már rendelés helyett.
Tettem már el itthon savanyúságot, csináltam ketchupot (vagyis paradicsompürét ), pizzaszószt és hasonló dolgokat, főleg ha jön a család vagy barátok és ha van rá idő. -
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #2807 üzenetére
Köszönöm!
Esetleg, ha van még recepted, berakhatnád, én nagyon hálás lennék, nagyon ügyes vagy! Akkor legalább nem kell Paul Hollywood könyvet vennem
Kenyerek egyéb dolgok, jöhet minden"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
#75501312
törölt tag
válasz krizmo_ #2860 üzenetére
Nem, abszolút nem lesz kemény már, igaz ropogós sem nagyon. 2x8 percig sütöttem a mait.
Mikor beteszem sülni előtte lekenem kis tejjel, félidőben pedig lespriccelem vízzel, így nem lesz kemény és kap egy kis tálkában is vizet.
Viszont még mindig kicsit sűrű / tömény. Lehet kicsit több vizet kellene használnom, bár a ragacsos tészta sztem nem jó. Vagy igen?
Ez a mai adag, ez megkelt 2x kétszeresére, kicsit összement a sütés végére, még nem vágtam fel, hogy mennyire lett tömény, de jobb szélső az 7 dekás súlyban és ahhoz képest kicsi.[ Szerkesztve ]
-
-
justgiveup
tag
válasz krizmo_ #2879 üzenetére
Ma például chilis babot tervezek főzni. [link] Ezt a receptet szoktam elkészíteni, mindig próbálok rajta finomhangolni, de a fűszerekkel szerintem még mindig túl finoman bánok Másik bajom a fűszerekkel, hogy lakásban sajnos nincs lehetőségem friss fűszernövényeket tartani, ezért szárítottat használok, aminek úgy érzem változó a minősége, főleg, ha már bontott és állt pár hetet.
-
FerNandor
őstag
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #2893 üzenetére
Persze amikor 40 perc alatt kész a kuktában a zúza pörkölt, akkor majd még elötte 30 perzig párolgatom a hagymát hogy szétföjjön. Persze apritás után is lepiritom, de igy gyorsabb.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #2933 üzenetére
nem sütöttem még élesztős kenyeret sem eddig ...az élesztős pogácsánk viszont napokig puha
jó ez az írás... még párszor átrágom magam rajta és beszerzek ilyen-olyan lisztet az első próbához... tényleg érdemes rozsliszttel indítani, ahogy itt ajánlják? (otthon szerintem csak fehér búzaliszt, rétesliszt és valami teljes kiőrlésű tönköly van)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #2936 üzenetére
kecskemét... majd főnököt megkérdem, hol szokta beszerezni az alapanyagot (mondjuk ő nem kovásszal dolgozik, viszont süt ezerféle kenyeret)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
devil-k
nagyúr
válasz krizmo_ #2940 üzenetére
Persze, aki minél hamarabb akar minél több szemetet eladni, annak tényleg jó. Nem az élesztő rossz maga, hanem a körülmények és amit még belenyomnak. Javaslom, hogy készíts el egy kovászos kenyeret és dobni fogod az élesztőt. De komolyan
[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
válasz krizmo_ #2942 üzenetére
"Amúgy minden téren ilyen fontos számodra az egészséges életmód?"
Ez azért barokkos túlzás, de azért a kenyérhez a 3 fő összetevőn kívül (liszt, só, víz) semmi szükség nincs másra... adalék, színezék, térfogatnövelő stb. Manapság hol lehet normális kenyeret venni? Leginkább sehol. Egyébként az élesztővel tanult pékek nem igazán tudnak mit kezdeni a kovásszal.- mozi bolondéria -
-
Digitalpimp
senior tag
válasz krizmo_ #2958 üzenetére
Ha másnaposan a legjobb, akkor előtte be kell ba...i.
Jól néz ki, ki fogom próbálni, pedig én csak fehér kenyér evő vagyok."...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #2970 üzenetére
Ez a könyv most épp anyukámnál szolgál. Szép lett a kenyér, gratulálok!
Ha érdekel a téma, és megy az angol, akkor ezt a könyvet javaslom: Ken Forkish: Flour, water, salt, yeast
Maga a könyv is nagyon szép és érdekes. Az első felében alapozás, a második felében receptek, élesztős, aztán élesztő+kovász, a végén pedig kovászos. Nagyon jó alapot ad. Ha van rá kereslet, szívesen kiszedek belőle egy receptet próbasütéshez.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #2975 üzenetére
Szerintem meg egyszerűen túl van spilázva ez a kovász dolog. Legalább is ahogy anno kiskoromban édesanyám mesélte, hogy hogyan sütötték otthon a kenyeret még a háború előtt, meg utána is. Sajna régen volt és nem emlékszem minden részletre, de valami olyan volt hogy formázás közben lecsíptek a tésztából egy darabot, meg a dagasztó teknőből is kikaparták a beragadt tésztát, és azt tették el egy tüllel letakart köcsögben a következő sütésig. Aztán a sütést megelőző napon elővették, felöntötték vízzel kevertek hozzá lisztet. Meg mintha egy kanálnyi aludttejről is lett volna szó, de ebben már nem igazán vagyok biztos. Ilyen száraz kovásza Anyunak még itt Pesten is volt pedig itt már csak évente párszor sütött, de az a kenyér az bizony KENYÉR volt.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Madoc
veterán
válasz krizmo_ #3000 üzenetére
5 napja kb. Mikor elkezdtem a kovászt csinálni. Rozslisztel inditottam aztán első nap amit kivettem abból fehér kovász lesz, a másikból meg rozsos. Nekem a fehérlisztes jobban dolgozik még. Jövő hétvégén sütöm az első kenyereim, kenyérszűz vagyok még
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3017 üzenetére
Amazonról rendeltem, pontosan ez az. Elég jó cucc, nagyon szeretem.
Szakajtót illetően: a náddal nagyon szép minta lesz a kenyéren, ha ügyes vagy, a fapépessel nem. Ellenben a fapépes szögletes formájú, így tömzsibb lesz a vekni, ami kisül, és kevésbé ragad bele. Én mostanában mindig teszek bele ruhát, így a minta nem lényeges, de a forma miatt inkább a fapépest használom. Azt sajnos itthon nehezebb beszerezni."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
-
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #3023 üzenetére
jaja, millióképp lehet készíteni, az a szép benne paprikás fület még kiskoromban ettem sokszor, de rég láttam már hentesnél... a lidl-s csomagban jól össze voltak válogatva/vágva a cuccok: 2db köröm felvágva, bőrös csülök bevagdalva és egy jókora bőr (saccra kb 15x40-50 centi lehetett) ...3 hete is főztem, akkor néhány tányérba raktunk erőspaprikát is ...már csak kenyeret kell megtanulni sütni mellé...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
Új hozzászólás Aktív témák
- NBA és kosárlabda topic
- Tenisz topic
- kraftxld: Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- E-roller topik
- Gaming notebook topik
- Elnéztük a mai dátumot
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Diablo IV
- További aktív témák...
- Robot porszívó Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro eladó
- Sharp ES-NFH814 8kg os inverteres 3. eves mosogep
- Visszapillantó matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Rowenta RH6751WO Dual Force Cyclonic akkus Rúdporszívó, 48W, 2 sebesség, 45 perces üzemidő
- Prémium autómatricák kedvező áron! PH tagoknak 30% kedvezmény!