Új hozzászólás Aktív témák

  • BluEyes

    őstag

    válasz toth_janika #10521 üzenetére

    Gitárt direktbe nem, illeve persze igen, de csak egy natur, tiszta gitárhangot kapnál, és itt is fennáll a magasvesztés lehetősége az erősítő túl alacsony bemeneti impedanciája miatt.
    Az elektromos gitár hangja önmagában nem létezik, a gitár (fa+pickup) - erősítő (előfok,végfok,effektek) - hangszóró lánc adja a végeredményt. Itt a hangszóróra térnék ki főleg, a gitárhang szempontjából szerintem az egyik legfontosabb elem a láncban. Ugyanis a gitárhangszóró nem lineáris átvitelű, ellentétben a hifi hangfalakkal. Ez a nemlineáris átvitel formálja véglegesre a gitárhangot, levágja a torzítókban keletkező, az egészségre is ártalmas mennyiségű magas felharmonikusokat, és még sok egyéb paraméterbe is beleszól.
    Tehát az erősítőd mint végerősítő működne, a mély-magas hangszínszabályozó is hasznos lehetne, de a hifi hangfal önmagában alkalmatlan a torzított gitárhoz. (A tiszta hangokkal nincs probléma, leginkább csak jellegtelen lesz a hang, de élvezhető).
    Ezért a szélessávú (hifi) hangsugárzók használata esetén szükség van a gitárhangszóró szimulálására is a rendszerben. Ez lehet hardver is, léteznek ilyen elektronikák, illetve az amp-szimuláló szoftverekben és a multieffektekben ezt is megoldják, különböző karakterű hangszórók átvitelét lehet ki-be kapcsolni a programban.
    A Podfarm free-ben a két erősítőmodellhez tartozik 1-1 hangszórómodell is, ezeket csereberélheted egymással. A Youtuben van fenn a Podfarmról csomó bemutató video, nézz meg egykettőt, hogy tudd, miről is van szó.
    Külső hangkártyák annyiba kerülnek, mint egy multieffekt, vagy egy modellezős kiskombó, szóval ha venni kell, akkor már lehet, hogy nem kártyát kellene venni. De ez is megfontolás tárgyát képezi. Egyelőre nézzed meg a mostani kártyát, az lenne a leginkább költséghatékony megfejtés.

    Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

Új hozzászólás Aktív témák