Új hozzászólás Aktív témák

  • sifarr

    senior tag

    válasz .tnm #31014 üzenetére

    ... ha átteszem a csoportos beszedéseimet egy másik bankszámlára, de nem törlöm a régi számlán, akkor mi lesz a régin ezekkel?
    Ahogy tapasztaltad is, maradnak.
    Ha az új bankodnál felhatalmazást adsz, akkor a bank csak a szolgáltatót értesíti, a "régi" bankot nem. Nem is tudná, hiszen nem tud a régi bank, felhatalmazás létezéséről.
    Ha a szolgáltatóhoz akkor érkezik be az érteítés, amikor már van kész, folyamatban levő, de még nem rendezett számla, akkor - bár rögzíti az új felhatalmazást, de - még a régi bank felé nyújtja be. Ha ott nem lett törölve, akkor levonják. Ha törölve lett, akkor nem. A szolgáltató ilyenkor benyújthatja az új bank felé pótlólag, de ez nem jellemző. Ezeket neked kell "manuálisan" rendezned. A következő számlát már az új bank felé nyújtja be a szolgáltató. Tehát sok múlik a felhatalmazás megadásának időzítésén. Ezért is lehet megadni, hogy mikortól legyen érvényes a felhatalmazás.
    A régi bank az egész folyamatról nem is értesül. Nála annyi történik, hogy vagy benyújtanak egy beszedést, vagy nem. Ha évekig nem, akkor sem törli a felhatalmazást.

    Más eset az egyszerűsített bankváltás esetében. Ekkor az új bank a régitől kéri le a csopbeszedési felhatalmazások adatait, hogy azok alapján értesítse a szolgáltatókat. Ebben az esetben is igaz, hogy a már kész számlát még a régi banktól hívja le a szolgáltató. Ezért van szükség a váltásnál a kb. 3 hetes átfutási időre. A régi bank ebben az esetben sem törli a csopbeszedések felhatalmazásait. Kivéve, ha a váltás során a régi számla felmondásra is kerül.

Új hozzászólás Aktív témák