- EA Sports WRC '23
- Xbox Series X|S
- PlayStation 5
- XGS24 - Jövőre érkezik az új Fable
- Diablo IV
- XGS24 - Gameplay előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Call of Duty: Black Ops 6
- Bestbuy játékok
- XGS24 - Befutott az Assassin's Creed Shadows legújabb előzetese
- XGS24 - Bemutatkozott a DOOM - The Dark Ages
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Surda-
őstag
válasz Sinisi #41136 üzenetére
Kezdőként abszolute ajánlom a Pacificaffet.
Viszonylag olcsón, 5000 feletti rendelés esetén ingyen postával rendelhetsz kávét.
Ha beütöd az itteni keresőbe a nevüket, olvashatsz egy csomót a kávéikról.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
gubabela
senior tag
válasz Sinisi #41136 üzenetére
Szia!
A crema képződése nagyban függ a pörkölés frissességétől (is), gondolom ezért is lehetett, hogy nem voltál megelégedve.Frissen pörkölt kávét tőlük érdemes rendelni (biztosan van még, de őket merem ajánlani):
Pallyotz
Pacificafe
Kapucziner
CasMo
Avx
Monterosa[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz Sinisi #41141 üzenetére
Elsore sztem valami robusztas blenddel probalkozz
Most pl a pacificaffeban akcios a pin up espresso. Sztem kezdesnek jo lehet. Hozza dobsz meg valamit es mar 5e felett is vagy es nincs posta dij.
Kapucziner kavek: velencei gondolasok kedvence, jubileumi blend, palermo aranya mind jo lehet mert nem olyan erzekeny a hore. Mas mas hon mas mas izt ad be.En semmikepp nem single origin kaveval kezdenek a helyedben. Meg most se mindig talalom el azokat pedig mar egy ideje uzom a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
válasz Sinisi #41136 üzenetére
A listából azt veszem le pécsi vagy, akkor meg ott a Danetti, lehet onnan is veszed ?
Ha crema érdekel ezeket ajánlom a szortimentjükből :
Caffé Veronesi Brasilia
Caffé Veronesi Oro Cream
il Moretto Superbar
LA GENOVESE COLONIALE
LA GENOVESE MEZZOCHILO AVORIO
LA GENOVESE MEZZOCHILO BLUE
LA GENOVESE ORIENTALEEzekben nem fogsz csalódni, van mindig friss és jó crema bajnokok
.:. bl4ze .:.
-
gubabela
senior tag
válasz Sinisi #41157 üzenetére
Ez nem így működik. Ha kellően friss a kávèd ès mindent jól csinálsz, akkor lesz crema is, függetlenül a kávè fajtájától. Az igaz azomban, hogy a robusta szemekben pörkölès után több szèn dioxid marad meg ami a crema kèpződès egyik fontos eleme. Kis olvasnivaló.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Sinisi #41157 üzenetére
Ne írd le az Arabicát, lehet idővel csak az kerül majd a gépedbe. Ha jó és friss a pörkölés, akkor olyan krémet kapsz, ami könnyedén megtartja a cukrot. gubabela által linkelt oldalt is érdemes olvasgatni, többek között. A kávé minőségét pedig nem érdemes a crema mennyiségében mérni.
És ha már kávé...legutóbbi zöld vásárlásom a Columbia Ace National Winner/ Cundinamarca fajtára esett a Brandonál, és elkezdtem sötétebbre pörkölni. Popcorn pörkölővel nehéz belőni, de City+ és Full City környékén lehet a legutóbbi adag. Gyenge az eszköz, hiányos a tudásom, de a kávé valami fantasztikus. Már zöldként is gyönyörű, méretes, egyforma, hibátlan szemek. Első reccsenés ilyen határozott, hangos még egyik kávénál sem volt. Ha lesz guatemalai kávéjuk, feltétlen kipróbálom azt is.
A kezdeti nagy lelkesedéssel próbáltam világosra pörkölni eszpresszóhoz, de csak folyamatos csalódást eredményezett, nagyon nem ízlett. Ezzel a kávéval kezdtem sötétebbre pörkölni, és nagyon bejön. Párom nem kávézik, de most reggelente ragaszkodik az adagjához, ennél nagyobb sikerélmény nem kell. Lehet amit filternél kedvelek, espressoban nem jön be, de ez majd kiderül, még messze vagyok a céltól.
-
Sinisi
senior tag
válasz Sinisi #41164 üzenetére
Igen, azt látom, hogy rámfér az irodalmazás. Nem szeretném leírni az Arabicát. Azért is kezdtem tisztán azzal a próbálkozásomat mert csupa jót olvastam róla, de egyelőre valami hiba van a képletben. Lehet, hogy rendelek egy friss pörkölésű tiszta Arabicat is bár ha a pörkölés kulcsfontosságú akkor nem lesz sok időm kiélvezni a tényleg jó ízeket és a megfelelő cremat.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #41166 üzenetére
Nálam kávé rendelésnél az alap, hogy ha lehet, ne a Magyar Postát gazdagítsam, ezért többnyire helyi pörkolőktől veszek, akik Budapesten ingyen szállítanak. Te szegeden laksz, miért nem nézed meg az AVX ([link] ajánlatát. Én továbbra sem ajánlom a robusztás blendeket, egy friss arabica olyan cremát ad, aminél jobb nem kell. A Malabar meg szinte tiszta crema. Ha a zacskó nem bontott eláll a kávé több mint 2 hetet is jól, de amint megbontottad, már gyorsan öregszik ( ezért jó porciózni az elején Max 250g-os adagokba). De persze kisérletezhetsz amivel akarsz, eredményt úgy is a gyakorlás hoz.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz Sinisi #41170 üzenetére
Innen a fórumról jött az ötlet. Átalakítás előtt 3-4 perc alatt lepörkölt egy adagot, de olyan is lett. Teljesítmény-szabályzóval 10-12 perc körül van egy kör, 85g nyersből átlagosan 72g az eredmény, ami ~4 dupla. Jó móka, de már készül a nagy testvér, mert munkahelyen is inkább sajátot fogyasztanék.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Sinisi #41191 üzenetére
Folyamatosan untattam itt a jónépet a fejleményekkel, a következő hozzászólásaimat olvasd át, kronológiai sorrendben: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Ha jól emlékszem, én is így kezdtem, hogy áhh, az elején nem mélyedek bele ennyire. Na ez volt februárban, márciusban pedig már próbálkoztam a pörköléssel. Persze komoly tényező volt, hogy volt otthon elfekvőben egy popcorn készítő, és helyben van szuper zöld kávé forrás.
Most a Roastuino - Fluid Bed Roaster építésébe kezdtem bele (erdélyi, magyar srácok projektje), apróbb módosításokkal, dobozolt, praktikus kivitelben. Talán nyár végére lesz belőle valami. Leszögezem, hogy édesapám nélkül a popcorn pörkölő átépítése sem ment volna, és ez a projekt is az ő tudásán alapszik, én nem értek az elektronikához.
-
Bazsee71
őstag
válasz Sinisi #41199 üzenetére
Ezen nyugodtan emelj 5-6 fokot, de lehet több is kelleni fog. A kosárban az őrleményt tömörítés előtt oszlasd el egyenletesen egy fogpiszkálóval, ahogy itt is írják.. Attól, hogy a nyomás egyenletes, az őrlemény eloszlása még nem feltétlenül az.
Gyakorláshoz ajánlott beszerezni egy nyitott szűrőtartót az expolygontól, minden hibát megmutat, büntet.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #41194 üzenetére
Én általában 2*250g-ot rendelek, bontás után kétfele öntöm.
Az 1:2 - 1-3 arányt úgyértettem, hogy 17g kávéból készül 2*17=34g, vagy 2*25=50g ital. Már a második is elég híg, az alá nem mennék, inkább alá.Crema: ha fehéres, akkor biztosan alulkivonatolt (vagy csatornásodott, vagy kevés a hő, többnyire az első. Keress rá a youtubon a weiss distribution technic - WDT-re, azzal sokat tehetsz a csatornásodás ellen). A sötétebb pörkölésnél azt tartják irányadónak, ha mogyoróbarna alapon sötétebb ún. tigriscsíkos sötétebb mintázódás van, de ez is csak egy irányadó adat, lényeg, hogy neked hogy ízlik jobban.
Malabar: állítólag lesz hamarosan, és legalább tuti friss csak vigyázz, mert gyorsan elkapkodják. A pörkölési fokot, van ahol kérheted milyen legyen (pl Kávékalmár - bár ott is érdemes egyeztetni, hogy a pörkölő szerint hogy jobb), de pl az AVX is most világosabbra kérte.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #41194 üzenetére
96 fokon ilyen fehér crema csak akkor lesz, ha átzubog a kávé (nagyon gyorsan lejön). Vagy mert csatornásodik, vagy mert durva a szemcseméret. Én először a wdt, rövidebb lefolyás (25 másodperc alatt kevesebb kavé) irányába vinném el a dolgot, és csak ha az nem segít, akkor emelném a hőmérsékletet. Az is lehet, hogy döglött a kávé, de attól én nem láttam még rövid kávés pályafutásom alatt ilyen világos cremát.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
Wolfy999
tag
válasz Sinisi #41218 üzenetére
Nem az a kérdés, hogy hány fokos a víz, amikor a pogit éri, hanem az, hogy mikor finom a kávé. Az meg végképp mindegy, hogy hány fokos a kazán fala, ahol a szenzor van. Ne a számokkal foglalkozz. Ha hőhiányos emelj rajta, a megégett vegyél le belőle pár fokot. Az mindegy, hogy nálad épp ez 84 fok vagy 98.
-
adriankoooo
senior tag
válasz Sinisi #41230 üzenetére
Rakj fel most. Tök mindegy, hogy mennyire kopott a kés kép alapján. Ha képes olyan finomra őrölni, hogy befullassza a KV gépet, akkor olyan nagy gond nem lehet. Szemcse egyenetlenséget ne számítsuk most.
YouTube. Letöltötd az appot az okostelefonodra és onnan fel is tudod tölteni.
Szerk: ha ránagyítok és jól látom, akkor jó nagy szemeket látok. Szerintem csak annyi a gond, hogy nem daráltál elég finomra.
Ez nem egy K6 őrlő? Nekem is az van. Kapcsold be a gépet és a felső részt csavard odaáig amíg fogod hallani, hogy a kések összeérnek (fém-fém hang). Onnantól gyere vissza egy centit kb. Lehet nem segít, de nekem most 27-en áll. Csak hogy legyen némi referenciád. Aztán ha állítasz a finomságon, vagy kiporszívózod kell 1-2 darálás, amíg beáll a szemcseméret a beállított értékre.
Én vettem új kést tavaly, de egy f*s. Vissza kellett tennem a régit. Az új kés összeérintkezve, ciripelve sem adott elég finom őrleményt. Visszatettem a régit, azzal nincs ilyen gond. Ha veszel kést én eredetit javasolnék, amibe bele van ütve a K6 felirat, a többi lutri.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #41230 üzenetére
Kép alapján nem hiszem, hogy pontosan megmondható. A köröm tesztet szokták javasolni. Ha elhúzod rajta a körmöd hátát és karcolja, akkor jó, ha simogatja, akkor csere.
YouTube: a telefon által készített videó általában nem kicsi, inkább wifin töltsd fel ha tudod
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #41248 üzenetére
Jobb is a 134-es lefolyás, egy picit még finomíthatsz a szemcseméreten.
Hibák szerintem:
1.van egy viszonylag lapos felszíned, erre ásol egy lyukat a közepébe, így garantáltan kapsz egy kis ellenállású részt a pogácsában, ahol átzubog a víz. Megoldás: wdt
2. Csattos üveg: rengeteg levegő marad a kávé fölött, villámgyorsan bedöglik - ez a gond megoldódik amint veszel visszazárható zacskós kávét, a zacskó újrahasználható
3. Tömörítés: 1x tömörít, óvatosan kihúz, ennyi (esetleg megpörgetheted benne, szerepe nincs, de jól mutat.
4. Tizedgrammos mérleg, a pontos reprodukálhatósághozVan úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jolti
senior tag
-
And06
aktív tag
válasz Sinisi #41242 üzenetére
már mindent leirtak a többiek, még annyit, hogy a kávészacskót majd ha lesz, a lehető legrövidebb ideig tartsd nyitva, nem úgy mint most, hogy szellőzteted a húzás alatt
szerintem a tamperelésen lehetne sokat javitani, ahogy irták, nem kell túlkomlikálni. lenyomod kis erővel, emel, majd a "normál" erejü lenyomás, ennyi. forgatni, kocogtatni nem kell. -
soldier2
őstag
válasz Sinisi #41257 üzenetére
Próbáltam desztillált vízzel kávét készíteni rossz lett. De a te problémád ennél sokkal nagyobb. Ha minden más megvan, akkor osszehasonlítod a RO, csap és egyéb szűrt vizeket ha akarod. A Brita biztosan nem jó a Gaggia alumínium bojlerének, hogy a RO visszasózás nelkül mennyire eszi az alumíniumot, Fragola talán tudja.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
And06
aktív tag
-
adp
őstag
válasz Sinisi #41257 üzenetére
A 0.0 v 0.00 merleg sokkal fontosabb mint a tampereles.
Persze 100-200 kvn tul leszel elhagyhatod. Mondjuk en mindig hasznalom ha mar ott van. Max + 10mp.
Es mint irtam a ledaralt kvt vissza kell merni!!!!!!! Mert en bedobok 18-at sokszor 16 jon ki parat odacsapok vagy megdontom rainditok akkor kijon a maradek is.
Boven jo lenne a g merleg is ha az pontos lenne. Az a baj en szorakoztam ezzekkel nekunk van harom 2g 1 0.00. A regebbi g merleg 18g-t mutat felemelem rateszem mar 19 de volt mar h felment 20ra. Vagy az ellenkezoje 17-re... Vagy honnan tudom pontosan visszamerni hogy kijott e mind. En nekem volt mar hogy 0.6h marha sokat javitott a kvn. Azt g merleggel soha kinem merem ugye mert ott van kb 1-1.5g szoras siman.Rem egyszeru tamperelni elkuldtem a vidit. Ezt mindenki tul akarja bonyolitani.
Elkuldtem mar neked a wdt-is nem tudom miert nem hiszel nekem/nekunk. Par honapja ugyanezek voltak a hibaim....[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kés topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Formula-1
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Politika
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- ÚJ brutális elektromos roller BOYUEDA S3-11 - 5600 watt, számla
- Vadonatúj Quickwheel MAX Urban elektromos roller, 500 watt, 30 km/h, 45km,15Ah akku, számla
- Remek áron vadonatúj brutális elektromos roller Quickwheel EXPLORER - 5600 watt, számla
- Moonswatch Mission on Earth óra
- Hasbro Marvel Animated Series Venom bontatlan díszdobozos
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen