-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
egy kis iránymutatásért tévedtem errefelé. hajlamos vagyok nagyon beleragadni a részletekbe, itt most nem szeretnék ebbe a hibába esni így az elején, szóval a körülményekkel kezdenék (az összefoglalót átfutottam). azzal is tisztában vagyok, hogy elég hamar át lehet esni a kávézással a művészet (és horribilis számok) ligájába, ez sem tervem még egyelőre
nagyon szeretem a kávét, nagy minőségi szórással, napi 1-3 körül mozog, szinte mindig csak egy espresso adag. a mostani munkahelyen egy La Piccola gépből iszom párnás Vergnano-t, de van még egy darálós Saeco (a kávébabot meg se néztem soha igazán), itthon meg kotyogtunk és egy pár hónapja van egy Nespresso Essenza Mini. ez utóbbit szeretném lecserélni, a többivel csak érzékeltetni akartam, hogy semmi nagy extra nincs azért máshol sem.
magát a Nespresso-t kedveltem, mert baromi gyors én pedig kényelmes vagyok és kevés az időm. viszont amikor egy (fogalmam sincs, hogy amúgy ez jó-e) Davidoff Grande Cuvee-t lefőztem az IKEA-s kotyogósban majd hetekkel később egy relatíve olcsó Philips gépben, akkor az állam leesett a különbségtől.
a fő okom ugyanakkor a kapszulák használat utáni sorsa, egyszerűen nem akarok felesleges szemetet termelni, szeretném elhagyni a kapszulás gépet. gondoltam rá, hogy veszek fém, többször használós kapszulát, de egy rászánt pár óra után ezt feladtam, az eredmény és minőség baromira szór, meg se időm, se kedvem azt a kis vackot töltögetni állandóan és takarítani két kávéért.
a kérdésem tehát, hogy távolról sem profi igényekkel, olyan 55e körül milyen presszó gépet tudnátok ajánlani? ami nálunk fontos, hogy lehetőleg kompakt méretekkel rendelkezzen. az esetleges darálás és a bolti őrlemények kérdéseit még bőven a jövőre hagynám, tekintsünk el a fontosságuktól.
kinéztem ezt a Delonghi EC685m-et, mert ránézésre teljesíti azt, amit szeretnék, de ez ugye lehet, hogy közelről semi igaz. ennél többet nem szánok most rá, az 55k huf a határ, amiből vagy sikerül, vagy nem.
köszönöm előre is a segítséget
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
ez azért fura (persze csak nekem), mert a linkelt Philips géppel főzött presso jobban ízlett, mint a Nespresso kapszulák. utóbbinál a Roma és a Ristretto az, ami megmaradt, pedig kipróbáltam többször a teljes palettát
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz CabalX #72846 üzenetére
+ M3aN:
köszi szépen a választ mindkettőtöknek! tegnap sok olvasgatás után még a Saeco Poemia lett befutó. bár sokan lehúzták a szérián belüli minőségromlás kapcsán, de talán még így is az a legértelmesebb gép 40e körül. ezt akkor majd megpróbálom kitalálni. a párom úgyis latte mániás, az őrlő kérdése csak engem érint, de az majd a következő projekt lesz. a jó kávéért fizetek szívesen. a Nespresso kapszulákat sem tizesével vettem, az tiszta sor, hogy a kávén nem érdemes nagyon sokat spórolni.
köszi még egyszer
adp:
a villamos energia 2:20-hoz aránya a fenti összehasonlítás szerint, amellett, hogy valótlannak tartom, teljesen más, mint a keletkezett hulladék kérdése. nem megyek bele energetikai számításokba, mert ez nem az a topic (arra ott a munkám ), de a rendelkezésre álló energiát felhasználni jobb, egyszerűbb, olcsóbb és környezettudatosabb, mint az eszement energiaspórolás. na de a kapszulára visszatérve, az összetöppedt zacc+alu kombót jóval nehezebb szétválasztani, neaggyisten újrahasznosítás céljából kinyerni belőle az alumíniumot, mintha egyáltalán nem lenne benne az alumínium az egyenletben. nem mentem utána nagyon mélyen, de az eddig gyűjtött infóim alapján a Nespresso, bár helyesen, gyűjti a kapszuláit, viszont az újrahasznosítási folyamata azért távol áll a tökéletestől. szóval ez a kérdés nem fekete-fehér, de kisebb lábnyomot hagy a hulladék nem-létrehozása, mint egy alig alacsonyabb energiafelhasználás.
a komposztálható és egyéb kapszulákról nincs infóm, ez tény.
más kérdés, hogy ilyen szintű szőrszálhasogatás már-már értelmetlen egy ilyen egyszerű témánál, egy VB focimeccs hangosításából az összes fórumtag 2391 évig főzne kávét, az eldobált szemétről nem is beszélve
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
közben mit ád a sors, előkerült egy nyeremény Saeco Poemia (HD8423), hehe. érdemes erről Delonghi Dedica-ra váltani apró ráfizetéssel, vagy csak rosszabb lesz?
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
az alu pod elhagyása utáni fázisban vagyok, az őrlő viszont 2019-es projekt lesz legkorábban. ebben az esetben a frissen pörkölt kávébab nem opció. ha előre őrölt kávét vennék, akkor hol nézzek körül? erre nem találtam instrukciót az összefoglalóban.
köszi előre is!
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
darálót illetően szeretném megkérdezni, hogy érdemes hosszútávon kézi darálót használni? van ajánlott típus emberi áron, amivel az kiválthat egy gépet? van itt olyan, aki így használja a napi rutint?
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok!
pár hete megvan már a DeLonghi Dedica, kezdem érteni, hogy miről beszélhetnek páran. néha sikerül (játszi könnyedséggel) olyan szar kávét főzni, hogy ejj. hétvégén a páromnak a cappuccinoba, két kis kanál cukorral még hagyján, ott vajmi kevés különbség adódik. ha viszont egy főre főzök, a "jobb" kávéból, már a tömörítés mértéke is számottevő különbséget tud adni. ilyenkor úgy érzem, hogy ebből még lehetne is valami :d
idén egy Graef daráló vagy belefér, vagy inkább nem, de addig is: ez egy nyomásfokozós portafilter. érdemes ehelyett másikat vadásznom ehhez a géphez? mi lenne az előnye? kisebb nyomás, lassabb lefolyás és gyakorlatilag ennyi? persze a lefolyó kávé mennyiség szabályozható valahogy a gépen is, de tegyük fel, hogy megvan az adagom. akkor egy egyszerű 9bar-os filter miért jobb?
köszi előre is, ha kapok okosítást
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz Keresztapper #74855 üzenetére
akkor felteszem a kérdést, ha aktuális lesz a daráló is.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
nem találtam rá kitérőt az összefoglalóban, van valami bevett praktika a vízre vonatkozóan? ki mivel eteti a gépét, mi a leginkább javasolt?
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
korábbi kérdésemre - milyen vizet? - Norda és/vagy Vera volt a válasz. azóta keresem őket, de nem nagyon találok. ki hol szokta beszerezni?
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
köszi mindenkinek a tippeket!
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
tanácsot szeretnék kérni, hogy mit / hol vegyek a következő paraméterek nyomán:
adott egy alap DeLonghi Dedica gép, ugye nyomásfokozós portafilterrel. szeretnék beruházni egy Graef CM702-re, de ehhez előbb ki kellene cseréljem (a kart és) a szűrőt, eddigi olvasásaim során legalábbis erre jutottam. nem egy nagy értékű gépről lévé szó, ehhez szeretnék ésszerű választást találni. tudnátok tanácsot adni, hogy milyen (51mm) szűrőt (karral) és hol érdemes venni? itthoni vásárlás, netes, külföldi is szóba jöhet, delszerűen saccperkb 10e +-20% huf körül szeretném megejteni a mutatványt.
köszönöm előre is
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz stereofan #82145 üzenetére
szia,
köszi. ezek szerint akkor nincs bevált itthoni shop javaslat. pont az általad leírtak miatt is szeretnék karral együtt. ez ugye műanyag betétes, nem jósolok sok jót a lefolyásnak és a fröcsögésnek, ha kiszedem a műanyagot.
ui.:
persze aztán lehet, hogy tévedek, a bottomless portafilterek is gyönyörűen mennek. kar nélkül nyilván árban jóval kedvezőbb lenne a mutatvány.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz stereofan #82149 üzenetére
ez egy egy-éves poszt, gondolom ezek már rég másnál dolgoznak. a megoldásokat ismerem, ha erre irányult a válaszod tamperem már van, az pipa.
Lebowski:
köszi a részletes választ! ezeknél a modoknál csak az merül fel bennem, hogy mindenkinek van otthon satu meg flex, hogy nekiáll vagdosni? ha lehet, akkor egyszerűen állnék hozzá. egy, a gyári filter helyére pattintható nem-nyomásfokozós filtert vennék csak - bár ahogy nézem, ez annyira azért nem könny feladat, mint elsőre hittem. írták páran a kereső szerint az ilyen irányú terveket / végrehajtásokat, de konkrét forrásokat / típusokat végül nem találok sehol. gyanítom, hogy nem véletlen.
ui.:
vagy a műanyag betétből vágtál ki, jól értem második olvasásra?
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
köszönet a leírásért és a tippekért Neked is
ui.:
tamperból látom, hogy szinte mindenhol fa karral van - szépek nagyon, én viszont direkt ilyet vettem, teljesen jól vizsgázott és kifejezetten tetszik, hogy milyen bitang súlya van
elkezdem beszerezni az ebayes és a Pavoli filtert is, aztán ha jól sikerül a művelet, akkor következő lépésnek egy bottomless kart is megpróbálok talán.
köszi még egyszer!
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
megjött a kosár, amit a Dedicaba szántam, sikerült beleapplikálni a portafilterbe. nem tökéletes, pénzt nem kérnék érte, de eddig úgy fest, rendben működik. épp volt itthon jónak tűnő (elég finomra darált) friss őrlemény (a nyomásfokozóson már többnyire nem folyt át, ha tampereltem, ha nem). komoly az érezhető különbség a gyári kosárhoz képest, bár messze van ez még a jótól. sok opcióm nem volt próbálgatni kávé hiányában.
elég ciki kérdésem lesz viszont. égen földön nem találok single cup kialakítást ehhez a szűrő mérethez. mennyire nagy szentségtörés dupla kosárban szimpla adagot tamperelni? jól gondolom, hogy nagyon nagy? elég sokszor lenne szükség egy csészére is, de jó lenne örökre szabadulni a nyomásfokozós szűrőtől.
köszönöm előre is
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz soldier2 #82863 üzenetére
+ koxx
köszi a válaszokat! ettől féltem én is, nem adja ki a fizika. lefolyóba (jó) kávét nem szívesen öntenék, ha már összejön egy jobb minőség. eddig ha nem ketten voltunk rá, akkor maradtak a duplák nekem. ez megint csak nem járható irány :d
emiatt nem akarok új gépet venni még...
ui.:
azt nem említette senki a hasonló utólagos "gányolás" során, ezért leírom, hátha valaki hasonlót követne el valaha. miszerint is a kicsikínai által gyártott dupla szűrőbe (az ÖSSZESBE, ami a neten elérhető), beleütötte a vonalat a kettessel, hogy véletlenül se cseszd el, ez bizony két főre van! egyeneságú következmény, hogy az 51-es tamperrel nem lehet rendesen dolgozni a filterben, szorul és karcolja a tampert.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
néhány nap és megjön a CM702, lassan kávé után szeretnék nézni. a Kávékalmártól terveztem rendelni, tudnátok tippet adni, hogy kezdőként mivel érdemes belevágni onnan?
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
köszönöm szépen mindenkinek a tippeket! PY-t is tervezem kipróbálni mindenképp, kis bemelegítés után.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
megjött a CM702, ennek örömére elbattyogtam a boltba az előbb, vettem valami noname kézműves kávét, hogy ne rendes kávét pazaroljak (még nem jött meg): szimplán csak kíváncsi voltam az őrleményre néhány fokozatonként, egyáltalán lássam mire jó ez. tudom, az én hülyeségem. ennek nyomán azért nem bírtam ki, főztem egy igazán sz@r kávét is belőle.
közben olvasgattam a topicot, belefutotam mindenféle Parci, Csápájev, soldier, omnia-manio dialógusokba tavalyról, a végén pedig, kicsit relevánsabb vizekre evezve, az otthoni espresso készítés korlátoltsága adódott, mint konklúzió, szemben a specialty kávézók lehetőségeivel.
nekem, mint teljesen laikus kávérajongónak, mit ajánlatátok ún. "jobb specialty kávézó" címén? ahogy nézegetem itt, néhányótokkal szívesen elmennék egy napos kávékóstoló gasztró túrára itt Budapesten, biztos tanulságos lenne. szerintem én nem is rendelkezem annyi dedikált ízlelő bimbóval, ami a már hivatkozott "igazán jó" kávéhoz kellene. múlt héten Barcelonában kétszer sikerült itt reggeliznünk (mindenkinek javaslom, mindenük miatt alapvetően) és már attól oda meg vissza voltam, ahogy a barista ránézésre (nekem) profin csinálta a kávét. nyilván ízlett is. a Madal presszóját is igen jónak tartom, mint laikus. szóval hol érdemes kávézót nézni, hogy derítsem ki, milyen kávét szeretek igazán?
szerk.: alapvetően espresso, amire kávé szóhasználattal célzok. mostanában kezd nyílni a világom, french press, cold brew, dipper, stb., ezekkel is elkezdenék majd barátkozni - mellékszálon, később.
nagyon kíváncsi vagyok arra is, hogy sikerül-e ráéreznem az őrlő használatára és ha igen, akkor mennyi idő után jön el a pillanat, hogy le akarom majd cserélni a DeLongi Dedica-t. szerintem nem lesz sok...
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
köszönöm a kávézó tippeket mindenkinek!
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz SteelCowboy #84081 üzenetére
írhattad volna egy hete. akkor ezt veszem új 702 helyett
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
megjött a kávékalmártól a Brasil Monte Cristo (meg egy decaf Columbia). játszottam egy fél órát az előbb az őrlővel és a Brasillal. az a konklúzióm, hogy soha nem fogok jó espresso-t húzni itthon ...
nehéz egy hobbi lesz ez
ui.:
pont tegnap kezdtem Győrben, ha ezt tudtam volna, biztos beugrom
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz Bazsee71 #84197 üzenetére
köszi a jó szavakat olvastam a használhatóságáról azért itt, úgy álltam hozzá, hogy ezen is biztos meg lehet tanulni sok mindent, aztán lehet majd tovább menni. járom az országot sokat, ha arra járok, bedobom a kocsiba, haha, köszi!
addig is, ha esetleg valaki unatkozna a Villányi út környékén, akkor szívesen vendégül látom egy kávéra
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
tippet szeretnék kérni, hogy van-e értelmes kávéfőző 3-4-5e körül, vagy a Brikka alatt ugyanolyan sz*r az 1700Ft-os Auchanos alu, mint a 8 ezres akármilyen másik?
körülmények: adott egy kávét szerető ismerősöm, low-budgetből (3e) kell neki kávét összeraknom. ezt gondoltam túllépni egy PY kávéval, amit megfelelőre őrlök neki, meg egy alap kotyogóssal. a Senseo-nál biztos jobb lesz, azt gondolom.
2-3 személyes kotyi elég. Brikka nem jó sajnos sem az ára miatt, sem a kerámialap miatt...
köszönöm előre is, ha akadt tipp
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz fragola.6035 #87238 üzenetére
+ stereofan
köszi a hasznos kapcsolódó hozzászólásokat!
többiek:
nincs szó semmilyen hajlandóságról. a delikvens Senseo-t használ és pont. én szeretném ráerőltetni meglepetésnek a PY kávét (egy játékon belül), amit én fogok megvenni. ehhez lett volna szükségem segítségre, miszerint az élvezeti értéke egy jó kávénak átjön-e egy filléres, egyszerű mokka pot-on is, vagy sem. ha csökken, az nyilván nem akkora gond, ezzel számoltam.
ui.:
párom szeretett volna hozni nekem Brikkát Milánóból múltkor és a Bialetti üzletben mondták neki, hogy a Brikka nem fog menni kerámián. ha mégis megy, akkor sajnos át lettünk ejtve.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
150-200k között van ajánlott presszó gép, új? semmi extra kérés nincs, ne daráljon, nem kell touch, nem kell kijelző. főzzön. single, double espresso, két körös fűtés, ennyi. rászoktam a PY kávékra, és bár otthon is elkortyolgatom, azért bántóan komoly a különbség volt a jó gépen főzőtt és az én Dedica-mon lefőzött kávé között...
Breville BES840XL például?
köszi előre is, ha akad tipp!
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
köszönöm szépen a tippeket.
Szabász, az új Gaggiákról tavaly itt még mintha azt olvastam volna, hogy nem annyira ajánlottak már. a Silvia V5 kifejezetten tetszik, de érdekel, hogy szabad-e mostanában új verziós Gaggiára beruházni.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz Szabász #91600 üzenetére
köszi szépen!
még egy kérdés, Gaggián kívül. ahogy nézem, ugyanazokat a gépeket lehet kapni Catler, Sage és Breville márka alatt is. ráadásul ezek már jó drága gépek. mégis ugyanazt az OEM alapot használja mindenki? nem gondolom, hogy ezek között bármi különbség van, jól sejtem?
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
adjatok tanácsot légyszi, valamit nagyon rosszul csinálok P&Y kávékról van szó. baromi egyszerű gépem van, Delonghi EC685, sok játéktér nincs. az átfolyási idővel sosem játszom, gyári, viszont vettem normál dupla filtert a nyomásfokozós helyett. a daráló egy CM702.
adott egy Rwanda Gasange SO kávé például, ezt mondjuk, hogy egész ihatóra tudom főzni. most váltottam egy Get Up-ra. azonos darálási fokozaton sokkal több lesz az őrlemény 16g-ból, ez nyilván kávéfüggő. sötétebb pörkölésű, az állaga is más, jóval olajosabb. az átfolyása picit gyorsabb, azonos darálás mellett. így mintha oda is égetném kicsit. simán ihatatlan kávét főzök belőle.
merre érdemes elindulnom fentiek fényében? daráljam finomabbra és kevésbé tömörítsem? valakinek akad tippje? köszi előre is
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
72lakiluk, LazacX, RetepNyaraB, kzoltann
köszi szépen a tippeket mindenkinek. holnap ha nem leszek túl kómás reggel akkor megnézem a hőfokot. furcsállom, mert ezzel a beállítással a legelején azt hiszem már főztem jobb Getup-ot, de annyi baj legyen, ezer más dolog lehet még.
általában hagyom melegedni egy 10-20 percet, illetve átfőzök egyet kv előtt. megnézem mit csinál alacsony hőfokon így.
a túldarálással már találkoztam nyilván, volt olyan, hogy azt hittem most durran szét a gép, hehe.
teszek egy próbát, majd jelzem, ha bevált, köszi!
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz hoffman_ #91876 üzenetére
na, köszi még egyszer a tippeket mindenkinek. csodát nem tudtam tenni, de elég sokat számított a hőfok. levettem a legalacsonyabbra és így sikerült elejét venni a megégésnek. (azt jó lenne tudni, hogy a Delonghi szerint milyen dedikált hőfokok tartoznak az egyes beállításokhoz, ezt még keresem). az őrlésen még csiszolni kell picit, elbírna finomabbat, de számottevően jobb a végeredmény, mint eddig.
ez a reggel is hasznos volt
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
hm, köszi szépen a többi értéket is. tekintsünk el a mérési hibáktól - én is meglepődtem, azt hittem, hogy ennél azért nagyobb lesz a diffi a három fokozat között. érdekes, mert volt mégis annyira számottevő, hogy most ne égjen meg a Getup. ráadásul tegnap nulladik főzésnél, elvileg hidegebb körből lett égett, most pedig második főzésekkel sincs ilyen gond.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz kzoltann #91923 üzenetére
a második méréssort vettem alapul 75 - 76,5 -78. ez alapján összesen megvan a 3 fok a három lépcső között, de felmerül bennem hogy akkor a 1,5°C lépcső hatékony-e. biztos, hogy van különbség, nem akadékoskodom, csak próbálok informálódni
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
megleptek egy Brikkával a héten, a használathoz szeretnék tanácsot kérni. már bejárattam, nagyon kellemes kis kávéfőző (bár az évek alatt ezen is spórolnak, ez látszik, összehasonlítva néhány éves verziókkal).
egyéb mokka potokkal ellentétben hideg vízzel töltöm fel, ügyelek az előírt mennyiségre, a szelep is rendben van. a tölcsért színig mérem PY kávéval, utána darálom. azonos kávét használva, mint a presszó gépben, annál kicsit kevésvé finomra, de még bőven presszó finomságúra. nem tömörítem. közepesen, kicsit afölött főzöm le, pár perc kell neki így. (elektromos főzőlap van sajnos).
a végeredmény ízre meglepően jó, de crema-t nem tudok rá varázsolni. ahogy nézem, azért ez annyira nem egyszerű.
valakinek valami tuti tippje akad?
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
hallo,
James papa épp feldobott YT-ra egy espresso-tonic videót - még sosem ittam és nagyon megjött hozzá a kedvem, nagy tonic rajongó vagyok. van itthon épp Fever Tree, illetve kétféle P&Y kávé is, Etiop Sidamo és Black LXR.
valaki szokott ilyet készíteni, valami támpont esetleg, hogy melyik kávé mehet hozzá? egyik sem túl sötét pörkölés, bár ezt én inkább csak olvasva tudom meghatározni, mint sem készítve
ui.:
felfedeztem egy cimborám - hozzám képest előrehaladott - kávéfüggését nem rég és múlt héten volt nála egy "szessön", húzott nekem pár kávét a La Pavoni-val otthon. háááát, meg tudnám szokni illetve volt szerencsém megnézni mit tud egy Eureka Mignon Silenzio: remek, tényleg nagyon szuper kis gép. ha továbblépnék a Graef-ről, biztos hogy ő lesz a következő.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
köszi a tippeket mindkettőtöknek!
gin-t? azt hittem, hogy az nem dívik az alapreceptben. a zöldség-gyümölcs-növény-fűszer az rendben van.
megnézem akkor mindkettőt, ginto amúgy is a az év kedvence nálam. már pár éve[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- EAFC 24
- A call centerekbe viszi az AI-t a Microsoft
- World of Tanks - MMO
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- LEGO kompatibilis és alternatív építőkészletek
- Óvodások homokozója
- XGS24 - Október elején jön a Diablo IV - Vessel of Hatred
- Spórolós topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- ÚJ brutális elektromos roller BOYUEDA S3-11 - 5600 watt, számla
- Vadonatúj Quickwheel MAX Urban elektromos roller, 500 watt, 30 km/h, 45km,15Ah akku, számla
- Remek áron vadonatúj brutális elektromos roller Quickwheel EXPLORER - 5600 watt, számla
- Moonswatch Mission on Earth óra
- Hasbro Marvel Animated Series Venom bontatlan díszdobozos
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen