-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Libretom
aktív tag
Üdv Kávéguruk! Én is imádom a jó kávét, bár nekem is megvannak a nyesegetni való vadhajtásaim (egy kanál cukor, azért kerül a kávémba, ha más nem is). Élvezettel olvasom a hsz.eiteket, és máris sok ragadt rám. Azért "ragadtam tollat" mert a téma összefoglalóban, a gép ajánlatokban szerepelt pl. a Brikka, a komoly apparátok mellett, de nem láttam egyetlen 35-40-ezres karos kisgépet. Nekem Gaggia Gran Style-om van, és most pl. Vergnanot iszogatok. (Persze falmelléki vízzel...). Nekem ízlik. Nem jók ezek a gépek a Ti szemetekkel és szakértelmetekkel? Jobb a Brikka? Mi lenne a következő, megfizethető lépés?
-
Libretom
aktív tag
válasz Csápájev #73677 üzenetére
Köszönöm! Ha tudtok ilyen Gaggiát, szóljatok légyszi. Persze én is ráállok, viszont ráfaragni se szeretnék egy rossz vétellel... Őrlőnek kezdésnek elmehet a Vario Mini Mill? Egyébként le tudnátok írni 5-6 szóban a különbséget az én "darálóm" és a Classic között? (Mintha egy kávét jellemeznétek... ) Még 1x kösz!
-
Libretom
aktív tag
válasz Sic.Transit #73730 üzenetére
Köszi! A Graef őrlőt megvettem már, a géppel még muszáj várnom egy keveset.... .. de arra is sor fog kerülni. Gaggia Classicnél maradnék, már ha lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Libretom
aktív tag
válasz Bazsee71 #73899 üzenetére
Bocs a nyilvánvalóan laikus kérdésért: 2500 és 15000 között találtam tampereket. Nyilvánvaló, hogy a jó tömörítés nagyon lényeges. A méret persze (itt)nagyon fontos, de mitől jó, vagy rossz egy tamper? Tömeg, anyag, nyél kiképzés? Látszólag sok egyforma van, nagy árkülönbséggel...
-
Libretom
aktív tag
Kezdő kérdések a profikhoz:
1. Gaggia Gran Style, nyomásfokozó kiiktatása után. (Graef CM702 őrlő.) Rendszeresen egy személy használja. Ilyenkor is bele kell tenni a rendes nagy szűrőbe egy teljes kb. 16 grammos adagot a jó eredményhez, vagy le lehet menni kb. 10-ig?
2. Nekem 14 grammos töltésnél elég egyenletes, - de sajnos kb. 17 mp-es, gyors - lefolyás után, viszonylag szép cremával, elfogadható italt adott. (nem friss pörkölés, de most bontott Pellini No82 Vivace. Kísérletezéshez vettem...) Viszont nincs tamperem, csak az iszonyatos tartozék. A jó tamper önmagában lehet, hogy jobb eredményt hoz? Az örlemény egyébként igencsak apró.
-
Libretom
aktív tag
Kedvelem az édes tónusú kávékat, a savanyúakat viszont abszolut nem. Egyébként nyitott vagyok bármilyen ízvilágra. Most vettem egy kiváló pörkölőből Brasil Santost, (egy hetes pörkölés) amit alapvetően ott is "édes" kávéként jellemeznek. Egy Delonghi Magnificattal, meg a sajátommal (17 gramm őrleményből, 36 gramm ital, kb. 27 mp lefolyással) próbáltam. Egyformán határozottan savanyú... Még ketten ízlelték meg, ők is egyértelműen savanyúnak találták. Pedig tudom, hogy mi a savanyú és édes közti különbség.... Hogy lehet ez?
-
Libretom
aktív tag
válasz Bazsee71 #74209 üzenetére
Kapucziner. A tamperolás (Tadamm) alapos és szerintem egyenletes volt, (asszem a lefolyás is erre utal) persze a Delonghinál ki tudja.. Majd próbálkozom még, csak nem nagyon tudom mivel. Tudom, az én Gaggia Gran Style-om biztos messze nem etalon, de ha a tömeg és a lefolyás okés, meg nyomásnövelő sincs már, akkor elvileg csak ki kéne jönni vmi jó (jobb) eredménynek.
-
Libretom
aktív tag
válasz Deer76 #74233 üzenetére
Értem én, de akárhogyan, akárhányszor próbálom, ez savanyú... Sőt az őrlemény illata is savanykás. De ahogy itt olvasom másnak is volt ilyen tapasztalata, pedig játszott a hőmérséklettel is. Most inkább nem vennék egy csúcs karos gépet, hogy ezt a zacsi kávét teszteljem, de ha a Brikkában, meg kotyogósban is jó volt, akkor a De'Longhi Magnificatnak, vagy bármilyen karos tákolmánynak se kéne savanyú eredmény produkálni. Mindegy ez ilyen... Egyébként szívesen elküldöm neked, saját költségemen tesztelésre.
(A Kávéboltból korábban, más gyártmányút én is rendeltem Santosból.) -
Libretom
aktív tag
válasz Bazsee71 #74236 üzenetére
Igen, értem, a kotyogó forralja a vizet, utána megy rá a kávéra, nyilván közel száz fokon, gondolom. Azért az mégis elgondolkodtató, hogy Yazoo1 74230 hsz-e szerint 93 fokon volt savanyú nála egy kávé. Én nem tudom nálam hány fokos volt a víz, még nincs mérőeszközöm erre.
Vélhetően valóban pörkölési gondot mutathat, ha egy alapvetően édes jellegű kávé határozottan savanyú lesz, akár 90, akár 93 fokon.
Mindegy, nem akarom túlragozni, ha egy kipróbált rendszeren mutatta volna ezt a Santos, akkor azt hiszem visszaküldtem volna, de nem vagyok biztos a dolgomban.
Kösz a tanácsokat! -
Libretom
aktív tag
Hogyan lehet egy mezei karos Gaggián megmérni a víz hőmérsékletét a legpontosabban?
-
Libretom
aktív tag
válasz sz.zs. #74319 üzenetére
Gondolom, hogy a 16-17 gramm őrlemény, (illetve a 36 gramm lefolyt kávé), illetve 12-14 mm-es peremtávolság speciálisan GC adatok. (Írod is..), azaz 58 mm-es szűrőre vonatkoznak. Az érdekelne, hogy 53 mm-es szűrő esetén a tömeg (pogácsa és kifolyt kv) csökkentendő, csökkenthető-e a jó eredményhez? Könnyen lehet, hogy 16-17 gramm esetén kb. a pogácsához érhet a fej, de legalábbis közvetlenül fölötte van.... Csapolás után nálam elég sok zacc jön le a felső szűrőről, akár kétszeri átöblítésnél is.
-
Libretom
aktív tag
Van valakinek tapasztalata [ezzel] a pod szűrővel? A G.Classicra fel se lehet tenni a kart, ha ebbe beleteszem a podot. A vicc az, hogy megrendelés előtt fel is hívtam az Expolygont, tényleg jó-e GC-hez....
-
Libretom
aktív tag
válasz sz.zs. #75244 üzenetére
Végül egy kis tömörítéssel, középre igazítva lefőztem a podot a GC szimpla, gyári szűrőjével. Ennél többet nem nagyon fogok vele foglalkozni....
MÁS: naked karral, spriccelés mentesen sikerül a szimpla csapolás, azonban kb. 35 mp a lefolyás (30 ml), és a crema is vékonyabb (kb. öt mm), meg gyenge, és persze szőkébb, pedig duplánál, azonos beállítás mellett minden szép és jó. (95 fokon volt a legjobb, vaskos krémmel) Barbera Esperia, friss kávé. Igaz, duplát még csak a gyári karral főztem.
Mitől lehet az eltérés?
-
Libretom
aktív tag
Sziasztok! E.s.e POD-os kávégépet keresek. Mit tudtok ajánlani? Jól karban tartott használt is lehet. Kösz!
-
Libretom
aktív tag
-
Libretom
aktív tag
Átnéznétek ezt a rövid bemutatót? Ajánlható valamelyik? [link]
[ Szerkesztve ]
-
Libretom
aktív tag
Olvasgatom a Mazzeres posztokat és az érdekelne, hogy amit itt írtál, az a Mazzer Mini melletti pozitív kritika? Csak azért, mert mintha egyöntetűen jó lenne itt a topikban a vélemény a M.M-ről, és én is most szereztem be egy használtat, viszont a youtube-os rangsorokban nem szerepel a legjobbak között.
-
Libretom
aktív tag
Az első próbák alapján azt mondom, hogy finom kávé jön le, szóval örülök a cuccnak, nem bántam meg vételt. Mondjuk én előtte CM702-est használtam, az sem volt rossz, de ez komfortosabb, a masszivitásról, robusztus felépítésről nem is szólva. Mintha a kávé is jobb volna, (bár ez nem kúpos) de nagy különbséget nem érzek, az fix. Bár az igazi próbák majd csak most jönnek.
-
Libretom
aktív tag
válasz sz.zs. #96413 üzenetére
Én a bekevert vízzel azért is vagyok jóban, mert Szeged táján kevés helyen volt eddig is Vera, az is ritkán. Norda meg sehol. A desztvízből, és a hozzávalókból meg mondjuk 10 perc alatt kész a puffer, utána még gyorsabb a higítás. Szerintem nem macera. A kávé íze pedig finom.
-
Libretom
aktív tag
Ha szeretnék nyomást mérni a GC-n egy karra szerelt manométerrel egyszerűen felteszem és bekapcsolom, vagy van még valami teendőm? Ez a cucc megfelel erre a célra?
-
Libretom
aktív tag
Tisztelt Kávészakértők! Figyelemmel kísérem az itteni életet, sok hasznos ismeretet szereztem tőletek, GC-t is itt szereztem be. .
Végigpörgettem a fórumot kapszulás kávéfőző ügyben és meglepődtem, hogy a profik egyáltalán említésre méltónak tartják ezt a kategóriát. (Bár a vélemények megoszlanak.)
Hogy miért? Sok szó esik a fórumon a jó minőségű kávé alapvető kritériumairól. (vízhőmérséklet, nyomás, egy adag mennyisége, a csapolás időtartama stb.)
Nyaralásom során összehozott a sors egy Dolce Gusto kapszulás géppel, de korábban is megfigyelhetem más ilyen gép esetén, hogy az 5-6 gramm kávéból 7-8 mp alatt folyik le egy szimpla espresso, az íze pedig szegényes, egysíkú, szöges ellentétben egy GC által adott minőséggel, vagy akár egy jó pod minősőgével. (Egy jó minőségű podos géppel a nagykönyv szerinti lefolyás minőségi pod esetén megvalósul, az íze is sokkal gazdagabb a kapszulákénál.) Szívesen olvasnám erről a véleményeteket! -
Libretom
aktív tag
válasz pbalint #110001 üzenetére
Szerintem nem egyszerűen a testesség szegényes. (Nem éreztem hígnak a kávét.) Úgy tudnám érzékeltetni, hogy a gyors átfolyás miatt nem 4-5 féle zamatot, ízt érez az ember, hanem kb. kettőt. Persze azonos kavéval kellene párhuzamosan próbálkozni, de szerintem nem kétséges az eredmény. 8 mp átfolyásból nem jöhet ki kiváló, legfeljebb élvezhető kávé.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- TCL LCD és LED TV-k
- Witcher topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Jack Hunter: Egérragasztó
- Xbox tulajok OFF topicja
- Hardcore café
- MIUI / HyperOS topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs