Új hozzászólás Aktív témák

  • scarabaeus

    őstag

    válasz AMD Power #29019 üzenetére

    A Nap irányában jóval világosabb az égbolt, az a problémás. A Nap irányára merőlegesen jobbra és balra a legerősebb a polárszűrők hatása, azokra az irányokra jól lehet azokat használni, a Nappal szemben amúgy is elég kék az ég. Ha viszont egyenletesen világosszürke felhős az ég, az a tájhoz képest ki fog égni.
    Sok kompaktba tesznek manapság többexpós HDR-t (illetve HDR-ből tonemapping útján kapott LDR-t, de nevezzük HDR-nek). Nem kell a fejemet venni, nemcsak a műanyag, túlhúzott, hamisszínű képek jelentik a HDR-t, nekem sem tetszenek (most azok rajongótábora veszi a fejem). Van arany középút, a színárnyalatok is megmaradnak, a dinamikaátfogás is annyit nő, hogy a világos égbolton és a sötét tájon is maradjanak kivehető részletek.
    Egy ilyen kompakttal (Samsung EX1) készült ez a kép Splitben, a harangtoronyból, az árnyékok mutatják, hogy velem szemben volt a Nap (43,7° magasan :) ). Az oszlopok is kivehetők, a tenger és az ég is kék.

    Ha nincs ilyen opciója a gépnek, az sem gond, statikus téma esetén. (Szinte) bármilyen kompakttal készíthető expósorozat (talán azokat kivéve, amelyek amúgy is vakuval derítik a futballmeccseket), és utólag is lehet HDR képet készíteni, ha az emberrel nem szalad el a ló, hogy sugárzó absztraktokká húzza a fényképeit.

    Quoth the Raven "Nevermore."

Új hozzászólás Aktív témák