Új hozzászólás Aktív témák
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz eldoble #10700 üzenetére
Egyébként biztos van különbség recés kés és másik recés kés között. Nekünk olyan van, amin relatíve nagy hullámok vannak, azzal jó. Meg attól is függ, hogy milyen kenyérrel próbálom, van olyan kenyér, ami már "friss" korában is totál morzsalékos. De van itthon egy egyenes kenyérvágó kés is, ki fogom próbálni, és elfogadom, ha neked van igazad, beszámolok majd.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz Sanyi.mTs #10667 üzenetére
Beszerezve, kipróbálva. Az az 1000 / 6000 kő azért elmarad a 600 / 800 / 1000 -es kerámiámtól is. Szerintem. Idő ezzel is megélezni a konyhakéseket. Viszont egész kényelmes.
A 400 / 800 jobban harap. Az életlen, javítani való pengékre használható. Bát nekem gyémánt szemcsézetű lapjaim is akadnak.
Ezen az áron, nem hagyhattam a polcon. A LANSKY, Work Sharp, (és még akad pár gyártó) élezők azért más liga. Jobban személyre szabhatók, precízebbek.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz eldoble #10702 üzenetére
A morzsalék igen, az van. De a keményebb héllyal rendelkezésű kenyeret jobban harapja a fogazott. (És én is szeretem a ropogós szélét.) Igen, az éles penge ezt a kenyeret is viszi. De azt nem kell huzogatni paradicsom, hagyma, paprika aprítás közben sem. (Hetente élezhetem a késeket. )
[ Szerkesztve ]
-
-
lugosi
MODERÁTOR
Iszonyat módon túl van ez misztifikálva. Már-már ideológiai alapon közelítik meg és adják elő az élezést. Félre ne érts ezeket most nem azért írom mert az én zsebemben van a bölcsek köve és én biztos jobban tudom, de úgy érzem tapasztaltam már ebben a témában ezt-azt és van rálátásom. Szerintem valahol kb 10-12 éve élezgetek “komolyabban” ha lehet így mondani, és kb olyan 40 éve használok napi szinten zsebkést a mindennapokban és a hobbijainhoz. Gyerekként se más élezte, úgy volt nálunk hogy akinek kése van az tudja melyik vége mire való vagy ne legyen neki.
Az elmúlt kb 10 évben éleztem mindenféle élkialakítást kb, konvextől a konkávig, skandináv, vésőél, egyenes leélezés, a skála egyik felén a balta a másik felén a borotvakések. (Orvosi szikét viszont pl nem.) Amitől tartottam azt is igyekeztem megtanulni, pl egy-két éve a spyderco fogazott éle (meg tudom csinálni kővel és kúpos reszelővel is ma már de akármelyikről is van szó, ezt az élt a mai napig utálom élezni.) Egyszerűen úgy alakult hogy ma már nincs a környezetemben senki akitől segítséget kérhetnék ebben a témában úgyhogy kénytelen vagyok megtanulni. Ez a tanulás nálam is olvasás, videó nézegetés és legfőképpen próbálkozás révén valósul meg. Sok olyan dolog van, amit a videók is egymással ellentétesen adnak elő, és vannak olyanok is amikkel a magam részéről tapasztalati úton is nagyon egyetértek de olyan is amivel ellentétesek a tapasztalataim.
Ez az áztatás az egyik olyan amit kicsit városi legendának tartok, és azzal sem értek egyet hogy csak vizesen kell ezeket a köveket használni. Ha már japán kő, akkor van olyan King kövem, aminél kifejezetten hangsúlyozták az ismertetőben, hogy tilos áztatni mert a kő elrepedhet, csak nedvesíteni szabad.
A fenti bevezetőt azért írtam ilyen hosszan, hogy így jobban látod hogy honnan indulok ki az élezésnél. A tanulási folyamatomból adódóan tehát nagyra tartom a tapasztalati úton történő tanulást ha élezésről vagy bármilyen kézi munkavégzéssel kapcsolatos dologról van szó.
Így például Révész bácsi több évtizedes tapasztalataira jobban adnék, ami egybeesik a saját tapasztalataimmal. Tudom, sok youtuber javasolja a beáztatást és a vizezést. Én is szoktam vizesen is használni a köveket de gyakran nem. Nem kell ennek ekkora áhítattal hozzáállni, lehet egy kicsit rugalmasabban próbálgatni. A YouTube még egy késemet se élezett meg száraz vagy nedves vagy olajos kő meg már igen. De fára feszített smirglipapír is, kaszakő is, kerámia tál alja is, és tenyérnyi méretű kavics is, de gyerekkoromban fentünk meg bicskát vonatsínen is (megmagyarázhatatlan de működött - valószínű valami puha acélból készült penge volt).
[ Szerkesztve ]
-
hcs57
őstag
válasz lugosi #10707 üzenetére
Kés él és kés él között nagy különbség lehet. Ha durva (mikrofogazott) élt akarsz, arra jó a száraz kövön tologatás, de egy finom él (amilyenre a japánok élezik) az vizes kövön készül.
Ennyi idő alatt biztosan kiismerted az acélfajtákat, az edzésüket, talán más fontos ismereted is van.
66 évvel a hátam mögött, már csak azt mondon, mi csak fentünk a bicskánkon, a japán pedig a borotvánál is élesebbre élezte.Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
lugosi
MODERÁTOR
-
lugosi
MODERÁTOR
Ezt szerintem inkább példának hozták fel. Egyébként arra figyelj, hogy a japán számozás (finomság), a JIS nem egyezik az ANSI szerinti finomsággal. (Ha a 220 JIS, akkor az nagyon durva.)
A nagyon fényes élhez valószínűleg tényleg finomabbat használnak. Én még nem éleztem 8000-essel, csak 6000-essel, de a borotvakéseken kívül a 6000-est is teljesen feleslegesnek tartom.[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
Meghajolsz? "A japánok" tudása előtt? Kezd már kicsit vallásba hajolni a téma.
De értem, ha már "japánok", akkor az már maga a tutiság. Tök mindegy, hogy kicsoda-micsoda az illető, az a lényeg hogy japán! Egy egérhangú japán csajszival narrált videó az maga a márványba öntött I.G.A.Z.S.Á.G., de egy évtizedek óta ezt csináló késkészítő mester az nem számít. Ő nem japó.
Kezd már gáz lenni ez a fenntartás nélküli japánozás. -
hcs57
őstag
válasz lugosi #10714 üzenetére
Tanakodtam, hogy a te tudásod, vagy a mester tudása hol haladja meg a japán kard és kés technikát, de ilyet nem találtam.. így előtted nem tudok meghajolni.
Végül is mi bajod a japánokkal?
[ Szerkesztve ]
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
Jenne
senior tag
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Megrendeltem végül egy konyhai kést, majd ezzel lesz szeletelve a kenyér is. A jövő hét közepén jön meg ha igaz. [link]
Ehhez kérnék még segítséget, hogy milyen fenőkövet vegyek majd hozzá. Gondolom az elején még nagyon éles lesz, de majd a későbbiekben kell időnként egy - egy pici után élezés is. Nem akarom tönkretenni a kés élét, ezért gondolom én, hogy finomabb szemcsenagyságú fenőkő kellene majd. Talán az 1000-es vagy még finomabb?
Mit javasoltok? Lehet akár kétoldalas is, finomabb-durvább felülettel. Akár konkrét fenőkövet is ha tudtok, hogy melyiket vegyem. Azért ha lehet 10 ezerné ne legyen drágább.
Ilyen fenőkövekkel recés élű kenyérvágó kést is lehet házilag élezni? Van egy régebbi használt, de picit már életlen kenyérvágó késem.[ Szerkesztve ]
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
lugosi
MODERÁTOR
Szerintem ezt a meghajlást semerre se kell erőltetni.
Azt viszont úgy gondolom, hogy Révész bácsi néhány évtized alatt letett valamit az asztalra, élezett már annyi kést, hogy bizalommal el lehet fogadni azt, amit tapasztalati úton mond. Legalábbis érdemes meggondolni, és magad is ki tudod próbálni, mert a legjobban annak hisz az ember, amit megtapasztal. Én is sokmindenben úgy voltam mint te, néztem ezeket a (néha egymásnak ellentmondó) youtube videókat, természetesen sokat lehet belőlük tanulni, de mint annyi minden mást az életben, érdemes egy szűrőn átengedni, feldolgozni, megtapasztalni, és a valóban hasznos információkat megtartani, a maradékot meg kiszórni. És sokmindenben, így ebben is, nem csak egy megfellebbezhetetlen igazság van, hanem mindkét álláspontban van valami.Utólag tudtam, hogy a "japó"-t nem kellett volna, semmi bajom a japánokkal (se). De a japánfétis sem jön be.
-
lugosi
MODERÁTOR
Ahhoz a késhez, amit vettél, ha gyárilag aránylag élesen érkezik, és csak később karbantartani kell, és csak 1 köves megoldásban gondolkozol, akkor vagy a 600-as vagy az 1000-es kő lenne jó szerintem azokból a Haidu-kból, amit linkeltél. Inkább úgy mondanám, hogy se a 250-es, se a 3000-es, és se a 4000-es. Ha egy köves megoldás, akkor az ott kaphatók közül talán a HCR 600 (legnagyobb méretű, 600-as finomságú kő.)
Azt nézd meg az oldalukon, hogy ugyanazok a szemcseméretek vannak eltérő méretű kőben. Nekem a legnagyobb méretű kövük van, azon pont felfekszik teljes szélességében a szabvány méretű borotvakés, és nagyobb késekhez, például az általad vett konyhakéshez is a szélesebb, hosszabb kő az ideális, de ha van próbálkozásra kedved, akkor megpróbálhatod a HCZ-ből a 600-ast és 1000-est, úgy a kettő kijön 10.000 alatt. Ugyanakkor az 1000-es a 600-as mellé nem feltétlen szükséges, ha úgy gondolod, hogy kell, később is megveheted, és akkor elég lehet a kisebbik 600-as. Arra viszont figyelj, hogy a HCZ szélessége közel a fele a HCR-nek.A hullámos élű kést is meg lehet élezni ezekkel a kövekkel is, de azt még nem fogod szerintem. Hullámos élű kést élezni én a magam részéről úgy gondolom, hogy sokkal (!) nehezebb, mint az ember elsőre gondolná. De próbáld meg a fenőkő élén, szögben tartva a követ. De ezt rúddal, vagy vezetett szögű élezővel (én a spyderco sharpmakert használom erre) sokkal, de sokkal könnyebb.
-
hcs57
őstag
válasz lugosi #10721 üzenetére
Révész bácsi egy fegyverkovács dédunokája.. sok tapasztalata van, viszont tudományos ismerete feltételezhetően nem sok lehet pl. anyagismeretből.
Nem bírálatként írom, de ezek pl. ismerősök anyagismeretből? [link] (én tanultam ezeket, vizsgáztam is)
Ha igen, akkor lehet elképzelés a jó kés anyagáról, annak megmunkálásáról, éltartósságról, az élszög fontosságáról, stb.Révész és Varga is készen veszi az acélt, abból formál minta alapján kést, bicskát.
Ezek alapján népi iparművésznek nevezném őket..
"
A Révész Késes Műhely története
Dédnagyapám id. Révész Lajos, aki fegyverkovács volt Budapesten a Soroksári úti fegyvergyárban, villamos balesete után végkielégítéséből Dunaföldváron telepedett le, ahol 1920-ban kezdett késesként dolgozni. Dénes, Lajos és Béla fiai tőle tanulták meg szakmájukat, akik szintén elismert késesek voltak. Anyai nagyapám, Lajos aki 1943-ban Dunaföldvárról Sárbogárdra költözött tette igazán híressé a „Révész bicskákat”. Számos OMÉK-on és BNV-on vett részt, ahol megismerték a juhászok az azóta is kiváló minőségű „Révész juhászkést”.
1982-ben a sárbogárdi műhelyből mestervizsgáztam, majd leszerelésem után 1984-től Budapesten az Örs Vezér téri pavilonomban köszörűsként dolgoztam. 1993-ban vettem át a sárbogárdi késes műhelyt, amit azóta is legjobb tudásom szerint próbálok vezetni. Zsűriztetéseim után 1999-ben Népi Iparművész címet kaptam, s tagja vagyok a Székesfehérvári Kézművesek Társaságának és elnöke vagyok a Magyar Késműves Céh Egyesületnek. Kiállításokon számos oklevéllel ismertek el.
Zsebkéseinket sárbogárdi műhelyben és az ország különböző kézműves vásárain tekinthetik meg.
Bicskáink élesek, erősek és masszívak, bírják az erősebb igénybevételt."Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
lugosi
MODERÁTOR
Én elhiszem, hogy valamikor tanultál elméletben (elmondásod szerint), ő pedig közismerten egész életében késeket készített és élezett. Tedd fel magadnak a kérdést hogy melyik hitelesebb. Amúgy az hogy ki kinek a dédunokája, már tényleg nem tudom hogy jön a történetbe. Mint ahogy az is egy feltételezés a részedről hogy ő mit tud anyagismeretből és mit nem.
És hát elméletben még nem sok kést éleztek meg úgy, hogy éles is lett.[ Szerkesztve ]
-
Llew
senior tag
Kapós a lidl fenőkő, én mar csak üres polcot találtam.
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
lugosi
MODERÁTOR
Figyi átgondoltam a dolgot, szerintem eljutottunk oda, hogy mind a ketten csak mondjuk a magunkét, meggyőzni úgyse fogjuk a másikat, most már csak sértegetni fogjuk egymást és személyeskedni, ami úgy látom egyikünknek se stílusa, ne lovalljuk bele egymást, magunkat, szerintem engedjük el.
-
FBLLMAG
senior tag
Ugyan már srácok. Nincs értelme a vitának. Mindenkinek igaza van. Több fajta kő létezik. Arkansas (ezt olajozni szokták, hogy ne tömődjön el), szintetikus, akár gyémánt, kerámia szemcsékkel is (ezeket akár szárazon is szokták használni), nagyon éles lehet tőlük a kés, és persze a japán vizes kövek, amik viszont drágák. És nem 10 percig kell vízben tartani használat előtt. A leváló paszta szerű rész polirozza a penge élét. A durvábbak 100€, míg a finomabb szemcsézetségűek (5000 felett) már 300€ felett vannak. Mármint ha minőségi eredetit akarsz. A tükör polír eléréséhez, amikor elég a papírzsebkendőt ráfújni, amikor elengeded a paradicsomot és kettéválik, na arra a 20000, 30000, 40000, 60000 szemcsézetségűre lesz szükséged. Az meg más ársáv. Nem is nagyon könnyen elérhetők.
[ Szerkesztve ]
-
hcs57
őstag
válasz lugosi #10724 üzenetére
Nekem műszaki diplomám van, én tudom miért fontos az acéloknál az anyagismeret. Egy hőkezelés megtervezése ezen ismeretek nélkül, csupán tapasztalatokra építve is működik, de nem optimális. A többiről már nem is írok, ahogy látom te sem vagy szakmabeli.
[ Szerkesztve ]
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
Llew
senior tag
Csak a partvonalról bekiabálva jegyzem meg, hogy tapasztalatom szerint veszélyes dolog amikor egy érvelés úgy kezdődik, hogy "Nekem műszaki diplomám van, én tudom...".
Mert az ilyen konkrétan meg nem nevezett diplomás tudásra hivatkozás sokszor nagyon nagy terelés szokott lenni.
Ha annyira felvágsz a diplomás tudásodra, akkor írd azt, hogy anyagmérnök vagyok 20 éve, vagy hasonló, de ez a "műszaki diploma" hát ez akármi is lehet. Ehhez mérten külön szép a végére odatett nagyképű te sem vagy szakmabeli. Honnan tudod, mikor a saját szakmádat sem tudod leírni?Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
FBLLMAG
senior tag
Csak úgy margóra. Ipariban végeztem én is. Acélokról is tanultunk, sőt megmunkálás (kovácsműhely is volt az iskolában, ahogy megmunkáló gépek is). A Kassai vasműben gyakorlati tapasztalatokat is sikerült anno szereznem. Viszont a kések acéljai más világ. Más az összetétel, anyagfelhasználás. Az élezés pedig külön művészet. Tapasztalataim szerint, sokan, akik pénzért gyakorolják a szakmát, képesek tönkretenni a bicskáinkat.
-
lugosi
MODERÁTOR
Egy bő órát éleztem vele (van egy "problémás" konyhakésünk, rosszul van tárolva, sokat van használva, állandóan kimegy az éle, és az acélja se kifejezetten minőségi).
Egy óra használat alapján a véleményem az, hogy az élvezető vacak (nem tartja meg a kést, nem áll fixen a belsejében a kés foka), említést se nagyon érdemel.
A kő szerintem jó, viszont én személy szerint nem érzem a 400-800 különbséget a két oldala között, se érzésre se szemmel, de a látásom nem túl sasszem, úgyhogy ráhagyom majd fényben.
A talapzat és a benne lévő gumi betét jó, összességében szerintem éri az árát, de majd inkább második-harmadik élezés után lehet biztosat mondani róla, az első élezéskor még egy kicsit várni kell szerintem, hogy bekopjon. A múltkor vett 3000-es kövem konkrétan érdes volt, még jó, hogy nem a borotvával kezdtem rajta, hanem egy átlagosabb késsel próbaképp.Ha megnézitek ti is, hogy látjátok-e a 400-800 különbséget a két fele között, akkor megköszönöm ha megerősítetek vagy eloszlatjátok a gyanúmat.
De a vacak, elkopott élű konyhakést úgy megéleztem vele, hogy elégedett lettem az eredménnyel.
-
Llew
senior tag
A GAMF elég tág a műszaki menedzser és logisztikai mérnök képzésekkel. Mindkettő "műszaki diploma", de egyik sem releváns fémiparilag.
Így az, hogy kinek milyen területen milyen szakmai ismerete van teljesen lényegtelen, mert késélezésről van szó és a te hatalmas tudásod forrás sem derül ki még mindig, pedig te kezdted a diplomázást.
Szóval csak azt akartam jelezni, hogy így szerintem kicsit hiteltelenek a mondandód, de oda se neki.
#10736 lugosi
Kösz az infót. Jó lett volna ennyiért próbának. Talán valahol még találok hétvégén, bár csak ez miatt nem fogok lidl körutat tartani.[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
hcs57
őstag
Műszaki menedzser és logisztika akkor még nem is volt, nem emlékszem ezekre.. Gépipari automatizálási szak. (ha ez mond valamit neked egyáltalán..)
[ Szerkesztve ]
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
hcs57
őstag
válasz Viperator #10738 üzenetére
Látom te ismerős voltál ott.. Engem nem ő tanított, egy nő volt, de 66 évemmel már nem ugrik be a neve, majd megnézem az indexemben. De a matekot Hadi tanította, pl.
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
Digitalpimp
senior tag
Uraim, szerintem elég lesz, már így is túl lett tolva. Peace!
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
hcs57
őstag
válasz Viperator #10738 üzenetére
Csehi Sándorról van egy érdekes sztorim.. a volt munkahelyen Rápolton rendezett egy dolgozói bulit. A szomszédban lakott idős emberrel beszédbe elegyedve dicsekedni kezdett, hogy a fia a GAMF-on tanít, és hogy mennyire szeretik a diákok.
Akkor hallottam (nem nála tanultam), hogy mennyire gyilkolta a diákokat. Maga az Anyagszerkezettan tanszék egy gyilkos hely volt. Gyakran emlegették a Hullám tanszéken.Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs