Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Bron | Broen / A híd S01 (2011)
    Állati vicces, hogy egy ilyen sorozat egy összetévesztett cím kapcsán kerül a látóterembe :D Merthogy, a végén kezdve, A híd nagyon komolyan minőségi darab, amit eddig nemhogy nem láttam, de nem is hallottam róla.
    A svéd-dán koprodukcióban (eretnekség!) készült széria nem sokat tököl, rögtön egy gyilkossággal indít - a holttestet pedig az Öresund híd közepén, mértani pontossággal a két ország határán találják meg. Nem meglepő módon a gyilkos nem egyetlen ilyen "műremekkel" akarta megörvendeztetni a két országot, hamarosan egy sorozatgyilkos utáni hajszába csöppenünk, ahol a precíz, pattogós svéd rendőrségnek muszáj a lusta, trehány dánokkal együtt dolgoznia...
    Az első dolog, ami szemet szúr a sorozatban, a karakterépítés. A főbb szereplők jó alapos kibontása mellett valami hihetetlen pofátlansággal játszanak rá a legendás svéd-dán ellentétre, és ezt megfejelik azzal, hogy a két főszereplő, Saga (Sofia Helin, Svédország) és Martin (Kim Bodnia, Dánia) homlokegyenest ellenkező karakterek. Bár kimondva az első évadban nincs, Saga némi autisztikus vonásokkal rendelkezik (asperger?), Martin pedig igen extrovertált, és suttyomban egy manipulatív szemétláda. Természetesen a nyomozás sikeréhez az kell, hogy ne kinyírják egymást (ahogy indulnak a dolgok), hanem megtanuljanak egymás értékeire építeni - ez így elég klisés, de legalább reális. Az ide vezető út pedig elsőrangú danskjävlar pillanatokban gazdag :D
    A második fontos említenivaló a bűnügyi építkezés, ami az egyik legjobb, amit eddig filmben / sorozatban láttam. Megfontoltan, kapkodás nélkül, rétegről rétegre derülnek ki új információk, jönnek a megkerülhetetlen red heringek, és 8 részen keresztül remekül sikerül a feszültséget fenntartani. Sajnos a 9-es részre kicsit elfogy a szufla, és a sok piroshering is visszaüt - a tényleges megoldás eléggé érdektelenre sikerült. Aztán a 10-es rész átmegy bosszúdrámába, amit végig feleslegesnek éreztem, de végül a befejezéssel sikerült a helyére tenni. (ez az utolsó elég erős spoiler)
    A színészi alakítások általában kitűnőek, Sofia Helint talán itt-ott meg lehet kérdőjelezni, de amit (szerintem) el akart játszani, az nem egy univerzális valami, úgyhogy akár ilyen is lehet, helyenként kényelmesen a narratívához szabva. És marhára nem volt könnyű a feladat.
    A látvány olyan skandinávos - többnyire fakó, mosott színek és komor hangulat, néhány kissé random remek képpel. Összességében jól passzol a szériához, ahogy a zene is.

    Az utolsó epizódok nem tökéletesek, és látvány terén össze sem hasonlítható a Trappeddel, viszont a krimi aspektus többnyire mestermű. Lekötött, szórakoztatott, elgondolkodtatott - 9/10.

    #értékelés

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák