Új hozzászólás Aktív témák

  • HSNet

    aktív tag

    válasz csabyka666 #52087 üzenetére

    Egy képet ha tudsz felrakni az alaplapról, vagy a típusát, úgy könnyebb segíteni, de szokott rajtuk lenni egy jumper (vagy block) amivel állítod, hogy AT vagy ATX legyen, és valahol (nem feltétlenül a szokásos speaker/reset/ledek körül) egy power gombnak való tüske pár is (ami aztán vagy értelmesen van feliratozva, vagy nem:) ).

    Korábbi táp ügyre:
    -5voltot pár ISA-s kártya kér, de onnan sem minden. P1-ek utáni alaplapok már általában boldogan ignorálják a hiányát, AT/ATX-es deszkák általában panaszkodnak, ha nincs meg. Attól hogy panaszkodik, még a gép menni fog a legtöbb esetben, de attól hogy nem panaszkodik, ha olyan hangkártyát használsz, aminek kellene, akkor lehet pár kellemetlen meglepetés (pl pár PAS kártya dupla sebességgel játsza le a PCM mintákat, ha nincs -5Volt a táposon, mások meg meg sem szólalnak). Ha nem tervezel egzotikus ISA-s kártyákat használni, akkor ezt a részét egy tápnak ignoráld, amire viszont figyelj oda, az az 5V-n leadott teljesítménye.
    Nagyon kései P3-ak és Socket A kivételével elvileg bármi elég lesz (15A körültől, de annál gyengébbet úgysem találsz), de a modern tápok 12V-os terhelésre számítanak, és így egy öreg gép, amin nem húzza meg őket ott, okozhat problémákat.

    Ha SocketA/szénnéhúzott P3/stb kell a táp, akkor érdemes keresni valami rendesebb, 30A körüli 5V-s ággal bíró darabot, már csak a békesség miatt is. A SocketA-s alaplapokon lévő ATX12V csati (4-tűs, avagy P4 táp) ne tévesszen meg, a többségnél a CPU továbbra is az 5V-os ágról van hajtva (korabeli teszteken elvétve tesztelték, és jelezték, ha egy-egy lap a 12V-ról állította elő a CPU feszét, ha ilyet találsz, akkor az onnantól sima menet).
    Amit nem felejts el, hogy nem csak a CPU eszik 5V-ot, hanem a korabeli VGA-k is főleg ott terheltek, ezért is kell az erősebb táp.

    [ Szerkesztve ]

    In God We Trust. Everyone else must have an X.509 certificate.

Új hozzászólás Aktív témák