-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
72lakiluk
tag
-
-
MODERÁTOR
válasz Cathfaern #95076 üzenetére
Lelit Victoria? [link] kb ez az az árszint ami alatt (gyárilag) nem nagyon kapni új pides gépet. Alapvetően mindent tud amire szükséged lehet. Innen biztos, hogy csak feljebb van árban. Tartósságról, összeszerelési minőségről nem tudok nyilatkozni, de mivel gyanítom átlagos otthoni felhasználás a cél így bőven ki fog szolgálni.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Cathfaern #95149 üzenetére
Skerton Pro az a Plus, néha elveszek a nevekben
Ennek nincs jelölés a tetejében, de a szelepig az oké, csak három emberre. Akkor nincs más hátra, mint elosztani hárommal és megszorozni kettővel
A grammot köszi, legalább van kiindulás!"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
soldier2
őstag
válasz Cathfaern #95463 üzenetére
"Szóval ez tényleg az első "kotyogós" amiből tényleg espresso jön" -nem igazán, a Bacchi előbb volt (annyira, hogy itt a fórumon is volt/van valakinek), az is 9 bar, ráadásul kétszemélyes ha csak az tart vissza.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
PpenoO
őstag
válasz Cathfaern #95491 üzenetére
Nem írtam, de akkor lehet érezhető volt, hogy presszó kávét mentem inni a Pazarba is. Az almádi Bab kávézóban legalább érezni lehetett, hogy az alapanyag rendben van. A Pazarban viszont valamit nagyon elcseszhettek a csapolás mellett. Azért ezek a milliós modern gépek már vannak annyira hülye biztosak, hogy valami ihatót produkáljanak barista tudás nélkül is, feltételezve, hogy jó az alapanyag. Lehet nem volt szerencsém és belenyúltam valami selejt babba, pörkölésbe vagy hibás tárolásba. Batch bontásnál nem kóstolják meg mivel főznek arrafelé, mint a jobbféle drogdílerek?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
-
bajzal
őstag
válasz Cathfaern #95904 üzenetére
Tényleg, az dolce amit linkeltem. Nespresso-t szeretnék
Szerintetek az EN80 Inissia [link] és az EN85 Essenza Mini [link] között van valami különbség a dizájnon kívül? Én műszaki adatokban nem nagyon láttam különbséget. Ráadásul az olcsóbb 80-nak még nagyobb is kicsit a víztartálya. Viszont a 85 kicsit halkabb. Kb. ennyi különbséget olvastam: [link]
-
MODERÁTOR
válasz Cathfaern #96063 üzenetére
"meg tudnak latte artot önteni" aha, 10-ből 6 helyen. Nálam az az elvárás, hogy minimum olyat készítsen mint én otthon. Neki ez a munkája/hivatása, napi 50-60-100 nem tudom hány kávét készít, én napi 2-t. Ha én meg tudom csinálni akkor elvárom, hogy 800ft-ért ő is képes legyen rá. (nem mindig sikerül)
Btw, megint baszakszik a gőzkar a gépemen, bammeg felgyújtom ezt a gépet komolyan. végülis csak május 28-án volt szervizben. Desztillált vízzel főzzek vagy mi a franccal? -
MPowerPH
félisten
válasz Cathfaern #96250 üzenetére
Comandante mar a duplaja lenne ennek is. Ujonnan ennyi a G1. Neztem az osszehasonlito tesztet errol a Comandante -val. Annyira nem szerepelt rosszul egyebkent.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
pbalint
csendes tag
válasz Cathfaern #96566 üzenetére
Úgy értettem, hogy általában amikor az emberek megemlítik, hogy mitől függ a szemcseméret, azt ritkábban említik, mint a páratartalmat. Mindenesetre kiváncsi lennék, hogy valójában mekkora ezeknek a szerepe (főleg páratartalom), mert nem tudom.
@soldier2: Bizonyára rosszul fogalmaztam. Nem a szép lassan magába szívásra gondoltam. Főként pl arra, amikor azt írják, hogy egy kávézóban napközben rossz lesz a kávé, mert megváltozott reggelhez képest a páratartalom.
[ Szerkesztve ]
-
Mylord3
csendes újonc
válasz Cathfaern #96789 üzenetére
200 ezer fölött dobjunk már akkor össze egy alapkészletet az új irányvonal meghatározásához, de most csak originál új gépben gondolkozzunk! Húzzuk meg a vonalat, a
a 2020. évi szintet a hardcore alaphoz! Ha jól látom, akkor a GC+Graef manapság már nem éri el ezt az új szintet, pedig ez a páros talán még 200 ezer alatt lenne. -
Kávé Kálmán
tag
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #97624 üzenetére
ez simán lehet, én csak annyit adnék hozzá, hogy a nálam lévő, elvileg friss elvileg kapi royal robusztának zölden is olyan "illata" volt, hogy minden kíváncsiságom ellenére végül arra sem bírtam rávenni magam, hogy megpörköljem. elajándékoztam egy év kerülgetés után.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adriankoooo
senior tag
válasz Cathfaern #97683 üzenetére
3:40 körül, azzal nem volt probléma, de azért finomítok rajta, kíváncsi vagyok a változásra. Így elsőre sokat balf......dtam, rengeteget kell még tanulnom egy normális öntéshez. Illetve majd próbálok eljutni valami helyre, ahol tudok egy rendes filtert inni, csak ez az Esztergom - Komárom - Tata környék teljesen vakfolt egy jó KV szempontjából (Tatán is kihullott az Ébresztő pár éve).
Parci:
-
adriankoooo
senior tag
válasz Cathfaern #97621 üzenetére
Ha már próbáltad a Rao-t, még egy népszerű módszert találtam és bevallom így első látásra nagyon szimpatikus az egyszerűsége (szerintem kezdőként pont erre van szükségem):
https://www.youtube.com/watch?v=wmCW8xSWGZY
A 4:6 módszer Tetsu Kasuya-tól. Ezt ismeritek, használjátok?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #97782 üzenetére
Kísérleteztem a hétvégén a 4:6-os módszerrel, és kifejezetten tetszik.
A hátránya, hogy eléggé figyelni kell végig, nem csak egy bloom és utána mehet érzésre amíg nincs meg a kívánt víz mennyiség, hanem végig kell nézni a mérleget meg a stoppert is. Viszont ha valakit ez nem zavar és/vagy miután az ember belejött kicsit akkor egy meglepően könnyen stabil eredményt adó módszer.
Előnye szerintem, hogy elég durvára őrölt kávéval dolgozik, french press szintet ajánl, így kevésbé befolyásolja a végeredményt az őrlő minősége. Illetve emiatt, és a módszer miatt (45 secet vár minden öntés kezdés között) mind az őrlemény konzisztenciája, mind az öntési technika kevésbé befolyásolja a lefolyási időt.Nem csináltam vaktesztet, de a hétvége tapasztalatai alapján az állítgatás tényleg működik. Én úgy fogalmaznám meg, hogy az első két öntésből minél hosszabb az első öntés, annál savasabb (nem savanyúbb!) lesz a kávé. És minél hosszabb az második, annál kevésbé érződik a savasság. Az öntés második szakasza meg 2 részben érezhetően kevésbé intenzív kávét eredményezett, mint 3 részben. Amikor 20g-al főztem két adagot, akkor jobb volt a 2 rész (valószínűleg ezért nem jött be első körben), 10g-al egy adagnál viszont kellett a 3. Nyilván ezt mind ízlés, mind kávé válogatja. Szóval ez a módszer mindenképp jól jöhet, ha az ember belevásárolt egy olyan kávéba, ami nem teljesen ízlésének megfelelő, mert valamennyire lehet variálni az ízjegyeket. Csodákra nyilván nem képes, kicsit lesz savasabb a kávé, vagy kicsit lesz kevésbé savas, vagy kicsit lesz jobban kivonatolt, vagy kicsit kevésbé intenzívek az ízjegyek. Szóval egy sötétre pörkölt olasz kávéból nem fog citrusos ízjegyeket kihozni De tónusváltásre alkalmas.
Röviden:
Hátrány:
- 45 secenként kell önteni, így az ember folyamatosan vagy a stoppert vagy a mérleget nézi
- Nem vagyok olyan szinten (sem őrlő, sem technika terén), de van egy olyan sejtésem, hogy a szakaszos módszer és a durvára őrlés miatt nem lehet a maximumot kihozni vele egy kávéból, főleg nagyon világos pörkölésekbőlElőny:
- Meglepően stabil végeredmény
- Könnyen lehet hangolni a kávén
- Kevésbé érzékeny őrlő minőségére, illetve az öntési technikáraÖsszeségében ideális kezdő módszernek tűnik, ha valakit nem rettent el a folyamatos stopperolás / méregetés.
-
adriankoooo
senior tag
válasz Cathfaern #97792 üzenetére
Egyenlőre én is ezzel próbálkozom. Háromból egyszer jött a virágos íz (örültem is, mint majom a banánnak), aztán amint hűlt a kv, úgy halványodott. Vajon forróbb vízzel próbálkozzak (95C most), vagy inkább az őrleménnyel játszak, hogy jobban ki tudjam hozni a kívánt ízjegyeket?
Én 20g/50-70-60-60-60g aránnyal készítem.
-
bl4ze
veterán
válasz Cathfaern #97896 üzenetére
Épp, hogy nincsen "erőteljes" hangja. Daráltál vele már élőben, van ilyen őrlőd?
Döbbenetes, hogy mennyire halk - még egy Vario mellett is, ami különösen csendes őrlő.mgy: YT az más, ki tudja mivel vették fel, milyen a hangzás. Tényleg nagyon halk, engem meglepett. Még feleség is mondta, pedig neki már a Vario is határeset
.:. bl4ze .:.
-
verti1
tag
válasz Cathfaern #97954 üzenetére
Megvan...rendszeresen rendelek is tőle...valami Square Mile. Talán valami versenyt is nyert... Egyébként félre értesz, én egyáltalán nem becsülöm le az embert, sőt nagyon szeretem, pont azért mert nem erőszakol semmit az arcodba. Jelen van minden csatornán, mert ma ez megkerülhetetlen. Csak az nem mindegy, hogy valakinek azért van több mint fél millió követője a youtube-on, instagram-on, mert a csöcseit mutogatja vagy mert értelmes tartalmat állít elő. Én mint 40-es célközönség nem a tv-t nézem hanem pl a youtube-ot. Ott keresek nekem tetsző tartalmakat. Manapság ez így működik. Na most egy ilyen Victoria Arduino a hátába a Simonelli-vel számító módon, mert ők is pénzből élnek bevonnak ismert embereket akikkel lehet promózni a terméket. Jelen esetben szerencsére nem egy insta celebnek szóltak hanem olyannak aki érdemben hozzá is tud tenni a fejlesztéshez felhasználói oldalról elsősorban. De azért a kicsit több pénzért azért szerették volna ha az arcát is adja hozzá. Giovanni arcát a gyárból aki a fejet rajzolta, reszelte hónapokig hiába teszik rá a reklám újságra, senki sem ismeri. Pedig Giovanni jobban benne van az esetleges átverésben mint JH.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen