Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Cathfaern #97782 üzenetére

    Kísérleteztem a hétvégén a 4:6-os módszerrel, és kifejezetten tetszik.
    A hátránya, hogy eléggé figyelni kell végig, nem csak egy bloom és utána mehet érzésre amíg nincs meg a kívánt víz mennyiség, hanem végig kell nézni a mérleget meg a stoppert is. Viszont ha valakit ez nem zavar és/vagy miután az ember belejött kicsit akkor egy meglepően könnyen stabil eredményt adó módszer.
    Előnye szerintem, hogy elég durvára őrölt kávéval dolgozik, french press szintet ajánl, így kevésbé befolyásolja a végeredményt az őrlő minősége. Illetve emiatt, és a módszer miatt (45 secet vár minden öntés kezdés között) mind az őrlemény konzisztenciája, mind az öntési technika kevésbé befolyásolja a lefolyási időt.

    Nem csináltam vaktesztet, de a hétvége tapasztalatai alapján az állítgatás tényleg működik. Én úgy fogalmaznám meg, hogy az első két öntésből minél hosszabb az első öntés, annál savasabb (nem savanyúbb!) lesz a kávé. És minél hosszabb az második, annál kevésbé érződik a savasság. Az öntés második szakasza meg 2 részben érezhetően kevésbé intenzív kávét eredményezett, mint 3 részben. Amikor 20g-al főztem két adagot, akkor jobb volt a 2 rész (valószínűleg ezért nem jött be első körben), 10g-al egy adagnál viszont kellett a 3. Nyilván ezt mind ízlés, mind kávé válogatja. Szóval ez a módszer mindenképp jól jöhet, ha az ember belevásárolt egy olyan kávéba, ami nem teljesen ízlésének megfelelő, mert valamennyire lehet variálni az ízjegyeket. Csodákra nyilván nem képes, kicsit lesz savasabb a kávé, vagy kicsit lesz kevésbé savas, vagy kicsit lesz jobban kivonatolt, vagy kicsit kevésbé intenzívek az ízjegyek. Szóval egy sötétre pörkölt olasz kávéból nem fog citrusos ízjegyeket kihozni :) De tónusváltásre alkalmas.

    Röviden:
    Hátrány:
    - 45 secenként kell önteni, így az ember folyamatosan vagy a stoppert vagy a mérleget nézi
    - Nem vagyok olyan szinten (sem őrlő, sem technika terén), de van egy olyan sejtésem, hogy a szakaszos módszer és a durvára őrlés miatt nem lehet a maximumot kihozni vele egy kávéból, főleg nagyon világos pörkölésekből

    Előny:
    - Meglepően stabil végeredmény
    - Könnyen lehet hangolni a kávén
    - Kevésbé érzékeny őrlő minőségére, illetve az öntési technikára

    Összeségében ideális kezdő módszernek tűnik, ha valakit nem rettent el a folyamatos stopperolás / méregetés.

Új hozzászólás Aktív témák