-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
JackFeryll
őstag
válasz
kchris78 #133350 üzenetére
Szerintem kávés körökben szinte mindenki duplázik egyedül is ha 58-as gépekről van szó, 15-18g a kicsi dupla.
Egyszerűen stabilabb az eredmény na meg mondjuk egy 2-es 2.5-es arány mellett nagyon kevés ital lesz 7 grammból.
Amikor flair classicom volt, sokkal durvább őrleménnyel és magasabb pogácsával akkor 12-13 grammot ittam.[ Szerkesztve ]
-
Speti69
újonc
válasz
kchris78 #133403 üzenetére
A gyári portafilterben azért van a műanyag betét, mert a nem bemelegedett fém így nem hűti le annyira a kávét. Én kivettem, mert általában van időm bekapcsolni időben, vagy ha nem, akkor átengedek rajta forró vizet. Ha feneketlen portafiltert használsz, ízben nagy eltérésre nem számíthatsz. Az arra való, hogy lásd a csatornásodást. Én olyannyira láttam vele, hogy inkább a gyárit használom, mert stressz lett a kávéfőzés. Egyszerűen nem tudok szép, csatorna mentes lefolyást elérni, pedig jó sok mindent próbáltam. Lehet bennem van a hiba, de én azért a 15baros nyomásra is gyanakodok
A 8-10 és a 18-20gos adagnak is 20-30mpes lefolyásúnak kell lennie elméletben. -
Speti69
újonc
válasz
kchris78 #133421 üzenetére
Sztem idd neg nyugodtan
Ha frissen pörkölt kávét veszel, érdemes várni 1-2 hetet a nyitással, és beleférni a 2-3 hónapba. Nekem is Sage bes van, és hiába a csatornásodás, így is nagyon finom kávékat iszok, sztem óriási különbség van a bolti és a frissen pörkölt kávé közt. -
Peti...(16v)
tag
válasz
kchris78 #133479 üzenetére
A döglött bolti kv azért nem jó gyakorlásra, mert semmi nem úgy működik vele, mint a friss rendes kávéval, így felejtheted is el, amit tanultál…
A yirga sztem kicsit túlzás lesz a 2 éves bolti szén után, de nem legyen igazam, hátha ízleni fog. Csak aztán nehogy úgy járja, hogy az is ledöglik, mire elfogy a bolti. -
konzumpro
senior tag
válasz
kchris78 #133495 üzenetére
Én már a harmadik kúpos Sage őrlőt nyúzom, igaz Barista Express volt mind. Üresen meghallgattam hol kezd összeérni és addig vettem durvábbra a belső fokozatot amíg biztonsággal lehetett legkisebbre visszavenni anélkül hogy egymáshoz érjenek a kések.
A mostani őrlővel szerencsém volt, gyárilag 6-os belső fokozatot feljebb kellett venni 7-esre hogy ne érjen össze, így most a bolti is 6-7 között produkál jó lefolyást, normális friss pörkölés meg 10-11 körül jó. Volt olyan gép aminél 3-as belső álláson volt ugyanilyen, bolt aminél 5-ösön.A koffein még babfüggő is, de ugyanaz a kávé kevesebb vízzel arányosan kevesebb koffeint tartalmaz.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #133494 üzenetére
Mivel a hárdkór formák magashegyi arabot tolnak nagy százalékban, na ebben alig van koffein. Arról nem beszélve, hogy egy-két év alatt úgyis felépül a tolerancia a napi minimum 4 duplától.
Én a fent említetteket már meg sem érzem. Robi az megüt, de nem is iszom olyat.
Jó felföldi cucc olyan, hogy húzok egy hosszabb lefolyású bloomingot robottal, de rövidre (1:2). Amit utána kinyomok a dugattyúból pogiszárításra, nagyjából másfél perces állapotban, 3 barral, na az kihűlve csodálatos, frissítő ital. Sötétre perkelt dolgokkal ez nem megy.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #133499 üzenetére
Afrikaiak alapvetően gyümis, alacsony koffeintartalmú, élénk savú dolgok. Legalábbis világosra pörkölve. De máshogy, mint egy jó kolumbiai.
Arabica fajta eleve magasabban nő, mint a robusta. Utóbbi a mocsàrban is eléldegél kis túlzással. De Brazília a legnagyobb arabica exportőr, csak ott nem terem olyan magasan, mint Afrikában, ez pedig visszaköszön(het) az ízében - és a koffeintartalomban pedig mindenképp.Előző hsz-ben bocs a dupláért, a telefonos app néha meghülyül. Nem vettem észre
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
konzumpro
senior tag
válasz
kchris78 #133509 üzenetére
Nem, hanem hogy főzés közben megduzzad az őrlemény és befeszül, ezáltal szelepként működik, nem azért lesz csöpögős a lefolyás mert annyira jó az őrlésfinomság, hanem mert nem tud átfolyni a megduzzadt kávépogácsán, ez látszik is utána levett karnál a pogácsán, hogy tisztán látszik a felsőszűrő lenyomata. Normál esetben a puck felett áll valamennyi víz, ha megdagad nem változik az áteresztőképessége, sőt talán növekszik, de nem csatornásodás miatt, hanem mert kioldódnak szemcsék. Ebben az esetben meg már eleve egy összenyomott állapotban van az őrlemény.
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #133541 üzenetére
Ez fullra nem vízálló, így van. Viszont századpontos. Én külön használok csapolásra másikat. Na és 10 rugó manapság sajnos semmi. Bemész az Aldiba egy kiló klenyérért és mire sorban állsz vakarod a fejed, mire adtál ki egy tizest megint
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
konzumpro
senior tag
válasz
kchris78 #133567 üzenetére
Mostanában úgy sikerül a presszó szimplából, hogy 9g-ból lesz 22g főzet, 22 másodperc alatt, az simán ristretto, nem?
Puck screent még nem próbáltam, jó lehet, de precíz tamperrel így is tiszta a felsőszűrő, mert nem ragad a kosár oldalára kávé ami koszolná a kartömítést, de öblíteni is nagyon egyszerű, a szimpla kosárba rakott szilikon zsíroldó tablettatartóval, felrakom a kart, nem tekerem rá és úgy főzök egyet, közben körkörösen billentek a karon, így a forró víz kimos mindent a felsőszűrő és a bajonett környékéről.
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
kchris78 #133567 üzenetére
Én pár hónapja kaptam rá, azóta a napi egyik kávém szinte mindig ristretto (főleg, hogy a leverpressohoz nem találtam használható szimpla kosarat). Eddig az impresso klasszik vonalával próbáltam és ez a recept vált be leginkább: 16,5 g -> 20-21 g, 13-15 mp lefolyással.
-
Nutra
tag
válasz
kchris78 #133586 üzenetére
Érdemes amúgy teljesen vákumos kávébab tartót venni? Nem.
Mivel friss pörkölésnél távozik a CO2 lehet a kisebb nyomás csak gyorsítaná ezt a folyamatot? Igen
Ha 1-2 héten belül elfogy a zacskónyi adag, simán hűvösebb, sötét helyen tárolni. Ha ennél tovább tart, akkor fagyasztó (IKEA dupla simítózáras zacsi, első felbontáskor célszerű kis csavaros üvegekbe széttenni és mindig csak egyből használni. Őrlés azonnal, fagyottan.) -
konzumpro
senior tag
válasz
kchris78 #133586 üzenetére
Amióta volt az az elmélet hogy felgyorsítja a bab öregedését, mert kiszívja a széndioxidot belőle, azóta nem működik az elmélet és többen is beszámoltak róla, hogy lassabban öregszik a bab benne. Úgy látszik csak elméleteket kell gyártani, mert azok sosem működnek, csak jól kell tudni fordítva fogalmazni, ha célunk van.
-
konzumpro
senior tag
válasz
kchris78 #133623 üzenetére
Ugyanakkor most elbizonytalanodtam, mert nálam is felemás, szétesős volt a pogácsa napokig, úgy hogy egy darab a kosárban maradt kiütés után. Most viszont kísérletképpen erősebben tampereltem és minimális előáztatással manuálisan főzve egyben maradt a pogácsa és szinte szárazon esett ki. Tehát lehet rossz tömörítés is az oka, de az előáztatás szétmoshatja ha nincs elég nyomás ami már egyben tartja. Persze csak teoretikusan.
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78 #133663 üzenetére
(egy bolti szenet azért csak lefőztem mert nem bírtam ki.. inni mondjuk nem ittam meg csak belekóstoltam
- ahhoz képest hogy 2 éves kv, egész jó cremája lett, ez jobb volt mint eddig ezzel a fajtával, 14gr, IMS kosárral, csatornásodás nem volt... keserű lett mint a fene, de ez volt az első próbálkozás. Lefolyási idő is valamivel lassult. Holnap tesztelem a Yirgát.. )
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz
kchris78 #133677 üzenetére
Az előáztatós módszer nem vált be? Az 6 bart tud elvileg.
Barista Pronál azt vettem észre hogy forró víznél is az előáztatáshoz használt vízhozam van, félerőn megy a pumpa, lehet ki kéne vezetni a forróvíz kapcsolót és akkor normál állásban is mehetne úgy sőt a gőzcsövön is.
-
Speti69
újonc
válasz
kchris78 #133691 üzenetére
A sage bes ugye 15 barral nyomja meg a vizet, és az opvvel nem tudod szabályozni, hogy 9barban maximalizálódjon. Az őrlő állítással szabályozzuk a lefolyást, de itt olyan finomságot kell(ene) beállítani, ami kb 9barral tart ellen a víznek. Én azt vettem észre, hogy a tankönyvi dolgoktól nem állunk messze, mert ha 9 bar környékén van a nyomásmutató, akkor 1:2es arány esetén kijön, a kb 15s, ami a ristretto tökéletes megfelelője. Más kérdés, hogy manapság már ezt az arányt inkább kb 25s idővel szeretik elérni, de ezt ugye csak akkor tudnánk, ha az opv leszabályozza a nyomást, vagy engedjük hogy elmenjen. Én is 14 bar körül tolom a kávét, mert szerintem jobb így, de persze jó lenne az opv. Elvileg biztos lehet bele tenni, csak félek a gari elvesztésétől. Ám ha felbukkan egy szaki a fórumon, aki megcsinálja, lehet elcsábulok
)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen