- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- EAFC 24
- Nintendo Switch
- Diablo IV
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- UbiForward24 - Érkezik a MONOPOLY
- Napokon belül indul a testkamerás Bodycam című FPS korai kiadása PC-n
- Xbox Series X|S
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #132894 üzenetére
hány kg az annyi?
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133316 üzenetére
Hány kg-al szokás megtamperelni?
-
kchris78
veterán
Még nagyon az elején vagyok a tanulási görbének, de ha egy főzet lejön kb 15 mp alatt, és 20-25ml a végeredmény akkor egyszerű lépésnek tűnik a kivonatolást a vízmennyiség fokozásával elérni? Úgyis capuccinot - max cortadot csinálok belőle.. De ne legyen alulkivonatolt, arról azt olvastam hogy inkább savanyúbb mint testesebb irányba megy el. A nyomás rendben volt (végre ). Sage Barista Express a gép.
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133348 üzenetére
Én hasonló célra egy Sage Barista Express-t vettem. Marketplace-t jófogást nézegettem hónapok óta és ki lehet fogni olyan gépeket, amiket használtnak adnak el de igazából nem voltak még csak kipróbálva és különféle okokból passzolnák el. Én úgy fogtam ki hogy egy srác megvette, kipróbálta aztán kiderült hogy a családja képtelen használni . Úgyhogy vett egy jura automatát ott volt a gép a csomagtartóban e mellett, szóval nem kamuzott (lehet naiv vagyok de miért tette volna). A gép teljesen origin, egy karc nem volt egy részén sem. Szóval aki nem támogatja a használt vonalat de ezek nem voltak használva, maximum álltak sokat. Az hogy erről tovább lépek-e az majd kiderül.. Egyelőre ebből sem tudok sokat kihozni .
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
Ti hány gr őrleménnyel dolgoztok / mennyi a főzet ha csak 1 személyes adagot készítetek? Legtöbb helyről 12-14gr-t hallok ami nekem azért sok, illetve YT videón is láttam 1-2t hogy egyszerűbb a nagyobb mennyiség.
-
kchris78
veterán
válasz hoffman_ #133366 üzenetére
Próbálok én is lefele menni, 14-18g-ból főzni sok a koffein nekem (gyógyszerek mellé nem különösen javasolt nekem), kiönteni meg sajnálnám mint ahogy az egyik YT videóban teszi az egyik... Plusz kb duplázná a beszerzendő kávé mennyiségét. Megyek lefele most 12g körül tartok, remélem max 10g meglesz azzal már együtt tudok élni.
-
kchris78
veterán
Sage Barista Express-hez bármilyen 58mm kar jó ha feneketlent szeretnék? Van különbség a kávéban egy olyannal?
Illetve 7-10g illetve 14-18gr esetén is a kívánatos extrakciós idő ugyanúgy 20-30mp?
-
kchris78
veterán
válasz vinacarlos #133402 üzenetére
. Öreg hiba . Lényeg ha az átmérő stimmel akkor mellé nem lőhetek egy vásárlással.. Mi a különbség hogy sokan ezt használják az alap műanyag betétes/osztós helyett?
-
kchris78
veterán
Sage Barista Express: a racsni állítás után az őrlés azonnal átáll vagy itt is várni kell 1-2 főzetet míg beáll?
-
kchris78
veterán
Mik a tapasztalatok bolti kávéval egy Barista Express kategóriájú gép esetén? Van még Bristol meg 1kg Lavazza... (crema e gusto..) Ajándékozzam el inkább és vegyek frissen pörköltet?
-
kchris78
veterán
[link] ez jó sage barista-hoz?
-
kchris78
veterán
válasz mézespálinka #133444 üzenetére
én is inkább iszok picit rosszabb kávét (úgyis tejjel iszom) mint hogy vízkövet építsek a bojlerben...
-
kchris78
veterán
Olvasgattam a jól habosítható tejekre a tippeket, és most nézem amit én használtam első blikkre: Zselici 3.6-os tej, Lidlis. Szerintem nagyon jó alapanyag, és nem drága! (mondjuk azt hozzá kell tennem hogy szentségtörő módon nem gőzzel hanem Nespresso habosítóval habosítom, gőzzel egyelőre nem álltam neki tanulni... Egy tippet hallottam, mosogatószeres vízzel tényleg olcsón lehet kíséreltezni?)
Barista Express: na most rákényszerültem hogy a Delonghi Magnicifa-ban lévő kávét használjam, hát valami brutális mekkora különbség milyen brutálisan erős - szinte már nem is folyékony anyagot tud előállítani a DeLonghi automatához képest... és akkor a nyomás fel sem szaladt még a magasabb tartományokba.. erre vártam . Érdekes hogy a PallYotz IndianChoco-nak mennyivel másabb az ellenállása, mennyivel más nyomás épül fel mint a sötét pörkölésű boltinak (talán Pellini n82).
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
Sage Barista Express ha a mutató a végére ugrik fel (de még nem megy túl igazából) az a jobb vagy ha az alsó részen/középen van? Melyik csík hány bar?
Ez a legnehezebb nekem, hogy ne menjen túl a nyomás, de a kivonatolási idő az legalább 20 mp fölött legyen... Befogtam egy igazából már lejárt 2 éves nagyjából döglött kilós Lavazza-t tanulásra . Ezt nem sajnálom úgy mint a friss PallYotz-ot.. -
kchris78
veterán
Clean me - akkor is szükséges ha amúgy tisztított vízzel üzemelteti az ember?
-
kchris78
veterán
Bolti szemes kávénál is már praktikusabb a nyomásfokozós kosarat használni? Kicsit szenvedtem az alacsony nyomással mire homlokomra csaptam hogy az lehet a megoldás, mert régi, hasonlóan az előre őrölt kávéhoz...
-
kchris78
veterán
válasz Nutra #133478 üzenetére
Van az is, de amennyire
nemértek hozzá, praktikusabbnak találom hogy a tavalyról megmaradt 2kg bolti kávémat elhasználom tanulásra, ezt nem sajnálom (annyira). Itt csücsül mellette a PallYotz Yirgacheffe áprilisi pörkölés, de amíg ennyire lassan megy a dial-in..Kipróbáltam és ez a nyomásfokozós crema-átverés tényleg működik . Viszont ha tudom hogy az automata kb 30ml helyett ezzel 15-10ml főzetet is elő lehet állítani 8-10gr-ból már sokkal hamarabb kidobom a fenébe...
Viszont: https://www.alza.hu/kaffia-500-g-0-1-g-d6436825.htm Ezt a mérleget kerülje el mindenki, vettem, és tönkre is ment . Pici folyadék plusz ma leesett és bekapcsol de nem mér semmit... Van temun is ez a típus.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz Peti...(16v) #133482 üzenetére
Köszönöm, a jelzést figyelek akkor erre . Nem tudom ajándékozni senkinek.. Volt már egy zacsi PY barnább pörkölés, az után gondoltam kipróbálok egy olyat amiben nincs kakaós alapíz hanem citrusos . Meglássuk! Azt azért követem hogy ne távolodjak el a pörkölési időtől. A bolti szenet tejjel higítom úgy azért nem rossz . Alapvetően eddig az olasz stilusú kávékat szerettem, meglássuk ez az új gép az újabb irányzatokkal hogy illeszkednek bele majd ebbe.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
-
kchris78
veterán
Barista Express-en valaki allitotta a kupos felso orlo finomsagat? 1-2 videon emlegetik hogy kapasbol erdemes atallitani mar nem tudom mennyire - en maradtam egyelore a gyarin, es csak az alsot tekergetem..
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133498 üzenetére
Igen igaz, az automata 6-8-10grokból lassabb lefolyással kiengedett 30-40ml-t, most készítek én is 10-12gr-ból max 20-at.. rövidebb idő alatt is készül el.
Magashegyi arabot - ez pl ez az etióp? Meg az egyéb világos citrusosak? -
kchris78
veterán
válasz konzumpro #133527 üzenetére
Elkezdtem kutakodni a témában és eddig ez a leghasznosabb amit találtam: [link] Akinek BE-e van és úgy érzi hogy a 25-30 sec eléréséhez olyan finomra kell állítani az őrleményt hogy elszáll a nyomás, durvábbra állításhoz meg a kivonatolási idő leesik 20mp-re vagy az alá, érdemes ezt kipróbálni. (nekem még nem volt alkalmam) Bolti szén vs IMS kosár nekem mondjuk annyira megbocsájtó hogy nem biztos hogy szükség van erre .
-
-
kchris78
veterán
válasz Ringman #133535 üzenetére
tizedgrammos mérleget vegyél mindenféleképpen de jó a legalja is, csak ne vizezd meg ejtsd le . Nekem is van grammos mérlegem de most a paljoccal szerencsétlenkedek hogy a 15 amit mutat 14,1 vagy 15.7 mondjuk, hogy éppen alá vagy fölé lövöm a nyomást, nem mindegy.. A 3e ftos időmérős mérleg meg még úton van. Ez mindenféleképpen kell.. A többi már inkább tudományoskodás lesz szerintem, annyira mész bele amennyire gondolod.. Én vettem IMS kosarat 12/14gr nekem jobbnak tűnik, már csak azért is mert a single kevés, a dupla sok..
-
kchris78
veterán
válasz Ringman #133537 üzenetére
[link] Én ezt vettem még meg 3e ft volt pár napja.. Nem tudom hol mennyi most, de ez jónak tűnt ennyiért.
[link] vettem még ezt ami most 10 azt 8-ért. Ennyit voltam hajlandó kifizetni egy feneketlen PF-ért, az árak máshol 20-25 nekem kicsit eszementnek hat... Hasonlóan 10+ egy WDT-ért...
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133540 üzenetére
Nekem pont ez a konstrukció szállt el.. Kis nedvesség a mérő felületre és pont oda szivárog be ahova a legjobban nem kellene. Csak akkor ajánlom ha csak száraz őrlemény mérésre kell, főzet mérés kizáró ok... PF-t sem lehet vele egyszerűen mérni.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133540 üzenetére
Én is gyűlöm a kínai webshopokat, próbáltam minden lehetőséget körüljárni már csak azért is mert most nincs rendes mérlegem és várhatok mire ideér, de ezt a mérlegáruházas konstrukciót kizárva kb 10-et kellett volna rászánni amit sokkallok.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133543 üzenetére
Ezzel sajnos csak egyet tudok érteni...
-
-
kchris78
veterán
Ki hogy van a ristrettoval? Ebbe az irányba mozdulnék el.. Van olyan videó ami azt mondja hogy semmit nem szabad módosítani, kisebb lefolyási idő és az espresso 'elejét' kell megfogni, 1-1:5 arány arányosan kevesebb kivonatolási idő. Van aki azt mondja hogy finomabb őrlés kell hogy a kivonatolási idő legyen a standard 25 mp körül.. Hol van az 'igazság'? (megjött a puck screen, nekem bejött, végre tiszta marad a felsőszűrő, nem kell öblítgetni) Illetve most hogy jópár főzet kiöntésen vagyok túl, tényleg muszáj teletenni a kosarat..
plusz, kísérleteztem azzal hogy a 15 bar helyett pre-infusion-al lehet e normálisabb főzést véghez vinni (Barista Express), de nekem nem jött össze...Burr 3 grinder 1 de még ígyis csak 3-4 bart kapart össze puck screennel.. Durván keserű lett . Bár ez bolti szén aminek azért lazább a szerkezete.
Ha holnap túl vagyok vendégfogadáson nyomok azért egy próbát majd a yirga-n is, hogy azzal jobb-e, annak nem árt a hosszabb kivonatolási idő, sőt hosszabb az ajánlott.[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz konzumpro #133568 üzenetére
Nagyon konzervatív arányokat figyelembe véve talán igen, de mindenhol akármit nézek olvasok 1:2 től már espresso... és az alatt 1:1-1.5 az a ristretto . De lehet ezek a szűk értékek már kávézótól is függenek meg kávézótól hogy hol mit minek értelmeznek, 7-1x gr-t főznek le / stb...
-
kchris78
veterán
ha valaki érdekel [link] meghirdettem a régi delonghi gépem. eladni szeretném, nem hirdetni . főleg hogy az eladásnak érzelmi okai is vannak.
(itt lehet, a másik topicból már nem tudtam kiszedni ha ott nem lehet hirdetni)
-
kchris78
veterán
Ha valaki Temuról rendel, csak óvatosan, és limitált termék-körben tegye.. Nagyon kváncsi vagyok milyen lesz a naked PF-em, de rendeltem egy dizájn kiskanalat ami megérkezett (500ft), azért rendeltem csak hogy ki legyen az ingyenes szállítási limit... És hát eszméletlen gagyi.. az anyaga sem elfogadható (túlságosan szürke fémes), és a szélei is olyanok hogy egy szerencsétlenebb szájba emelés és el is vágja a számat.. Ment is az újra-felhasználható szemétbe.. Szóval csak óvatosan! (a puck-screen meg a WDT az elfogadható volt viszont) Kicsit kilóg a lóláb amúgy hogy ha megfigyelitek nincs olyan termék aminek az értékelése 4.5 alatt lenne... Ebből kiindulva letettem arról hogy kávéadagolót rendeljek, gondolom az is hasonló lehet 1-2e Ftért. Amúgy sem a szívem csücske.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
Érdemes amúgy teljesen vákumos kávébab tartót venni? A minap futottam bele ilyenbe, ami vákumot képez.. Mivel friss pörkölésnél távozik a CO2 lehet a kisebb nyomás csak gyorsítaná ezt a folyamatot? Nem tudom ez is csak egy ilyen lehúzósan-drága termék.. (kollégám aki nézegeti ezeket a termékeket mondja hogy egy nem-belépő szintű home barista gép ára simán összelóg egy pl. dupla karos nem-otthonra szánt business géppel - egyszerűen sok cég ráállt erre a piacra és az ár a kínálat-keresletet tükrözi, nyilván kávézóból kevesebb van..)
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133592 üzenetére
igen a lényeg az, ha vesz az ember egy zacsival akkor minél előbb legyen elfogyasztva.. nem véletlenül van meg a 250gr csomagolás felára.. Nem sokaknak megy el 1kg annyi idő alatt hogy ne menjen el a frissessége - vagy csak simán ne vágyjon másik ízre.
-
kchris78
veterán
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
Az csatornásodás ha a puck úgy esik szét kiütéskor hogy mintha vízszintes repedések lennének benne? Vagy csak simán bele van ragadva mert puckscreen+őrlemény mennyiség kicsit jobban összenyomta? Nem érkezett meg még a naked PF hogy más infóm legyen... A nyomás a manométeren ilyenkor a felső zónában volt...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen